Mariakalender

In de loop van vele eeuwen leggen steeds meer data verbanden met Maria. Dit betreft onder meer verschijningen, kroningen en feestdagen van Onze-Lieve-Vrouw. De Mariakalender geeft informatie over bijzondere dagen van Maria. De eerste vermelding is geplaatst op 2 februari 2022.

De Mariakalender hanteert de volgorde van de jaarcyclus van 12 maanden:
-januari
-februari
-maart
-april
-mei
-juni
-juli
-augustus
-september
-oktober
-november
-december

~~~

januari

~~~

februari

-2 februari: Maria-Lichtmis, zuivering van Maria, het wordt langer licht, de kerstperiode wordt afgesloten, op de 40e dag na Kerstmis toont Maria haar Kind voor het eerst aan de buitenwereld, wordt haar Zoon in de tempel aan God toegewijd en laat Maria het licht in de wereld komen.

plaats van Bernadette Soubirous op 11 februari 1858 bij de Grot van Massabielle te Lourdes

-11 februari: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Bernadette Soubirous ziet voor het eerst “een Dame in het wit gekleed” in de Grot van Massabielle te Lourdes. Deze Dame heeft een wit kleed aan, een witte hoofddoek om, een blauwe ceintuur rond het middel en een gele roos op elke voet. Bernadette maakt een kruisteken en bidt de rozenkrans met de Dame (1858).

~~~

maart

avondprocessie in Lourdes

-2 maart: In Lourdes is de 13e verschijning aan Bernadette Soubirous. Tegen haar wordt gezegd: “Ga aan de priesters zeggen hier een kapel te bouwen en dat men in processie moet komen.” (1858)

icoon van Maria-Boodschap-25 maart: Maria-Boodschap. Maria krijgt bezoek van een engel en deze vertelt Haar dat Ze een Zoon zal ontvangen. Maria zegt:”Hoe kan dit gebeuren? Ik heb geen omgang met een man.” De engel zegt dat haar Zoon, Jezus, geen mensenwerk betreft, omdat Hij van de Heilige Geest is.
Paus Franciscus is de eerste paus die het Onbevlekt Hart van Maria specifiek toewijdt aan Rusland en Oekraïne (2022). Maria heeft dit al nadrukkelijk gevraagd in Fatima in 1917.

~~~

april

beeld van Maria in de nis van de Grot te Lourdes

-4 april: In de nis van de Grot te Lourdes wordt het Mariabeeld geplaatst (1864). Het is gemaakt door de Franse beeldhouwer Joseph-Hugues Fabisch (1812-1886). Het beeld is 1,83 m hoog en is gemaakt van Italiaans Carrara-marmer.

Maria als Rosa Mystica in Montichiari (Italië)

-17 april: In 1966 begint in het Italiaanse Montichiari, na 1947, een tweede reeks verschijningen aan Pierina Gilli (1911-1991). De aanwezige bron duidt Maria aan als geneeskrachtig. In Montichiari is Maria aanwezig als “Rosa Mystica”.

~~~

mei

-1 mei: in menige bedevaartplaats van Maria begint het bedevaartseizoen

Maria en de drie zieners in Fatima

-13 mei: eerste verschijning van Onze-Lieve-Vrouw in Fatima (1917). De drie zieners zijn Lucia de Jesus dos Santos, Francisco Marto en Jacinta Marto. De verschijning is te zien boven een steeneik, is in het wit gekleed en verspreidt een fel licht. De verschijning zegt hen de komende vijf maanden terug te komen en dat steeds op de 13e van de maand. De Dame vraagt de kinderen dagelijks de rozenkrans te bidden voor de vrede in de wereld.

kapel met relieken van Bernadette in de crypte te Lourdes

-19 mei: in huldiging van de Crypte te Lourdes (1866)

-31 mei: Onze-Lieve-Vrouw Visitatie; Maria bezoekt haar nicht Elisabeth

~~~

juni

Fatimabeeld

-13 juni: tweede verschijning van Onze-Lieve-Vrouw in Fatima (1917). Dit gebeurt in de Cova da Iria, waar later de Verschijningskapel is gebouwd.

-24 juni: eerste verschijning van Maria in Medjugorje, op de voet van de heuvel Podbrdo bij Bijakovici, aan vier zieners in de tienerleeftijd (1981). De verschijningen in Medjugorje gaan tientallen jaren door.

-25 juni: tweede verschijning van Maria in Medjugorje, nu zonder Kind, en dit gebeurt weer op de Podbrdo, de Verschijningsheuvel. Zij noemt zich Koningin van de Vrede (1981).

~~~

juli

~~~

augustus

~~~

september

~~~

oktober

~~~

november

~~~

december

~~~

Dutch Dutch English English German German French French Italian Italian Spanish Spanish Polish Polish Portuguese Portuguese
Come2theweb