Verdieping

HOOP

In de avond van 17 januari 1871, vandaag precies 150 jaar geleden, verschijnt Maria in het Franse Pontmain. Vier kinderen zien Haar, namelijk Joseph Barbedette, 10 jaar, zijn broer Eugène, 12 jaar, Jeanne-Marie Lebossé, 9 jaar, en haar nichtje Françoise Richer, 11 jaar.

De Verschijning is gekleed in het blauw en haar kleed is bezaaid met sterren. Onder de voeten van de Verschijning worden letters zichtbaar en deze vormen de woorden: “Maar bidt toch mijn kinderen. Mijn Zoon staat open voor u.” De vier zieners beseffen dan dat de Dame van de verschijning de Maagd Maria is. Maria draagt een rood kruis en hierop staat “Jesus Christ”.

De verschijning in Pontmain wordt genoemd “Maria, Moeder van Hoop” en dit is om meer dan één reden …

In 1871 is Frankrijk in oorlog met Pruisen. Op de avond van 17 januari in dat jaar staken de Pruisische troepen ineens hun opmars. De aanvoerder van het vijandelijke leger staat met vele soldaten vlakbij Pontmain. Dit gebeurt rond het uur dat de Verschijning in Pontmain begint. Op 23 januari 1871 treedt de wapenstilstand in tussen de Pruisische en de Franse legers.

Door hoop te houden en te bidden worden mensen gesterkt in tijden van beproeving. Ook nu ondergaan tientallen miljoenen mensen een beproeving door de coronapandemie. Het is volhouden en hoop koesteren in Maria, Moeder van de Hoop.

17 januari 2021

~~~