Spanje

ACEBO

GESCHIEDENIS

In het Spaanse Acebo bevindt zich het Santuario de la Virgen del Acebo/Santuario de Nuestra Señora del Acebo. De naam Acebo betekent hulst. Hier is dan het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van de Hulst.

Het ontstaan van de bedevaartsplaats is op 8 september 1575, de feestdag van Maria Geboorte. Immers, op deze dag heeft het eerste wonder plaats. Maria is er verschenen op een hulst. Dit is gebeurd bij de plaats waar een oude kapel heeft gestaan. Het gevolg is dat er veel pelgrims naar Acebo komen.

Santuario del Acebo

Door de grote toeloop van bedevaartgangers is de huidige kerk gebouwd en is de kapel verdwenen. In 1590 is het godsgebouw afgebouwd en wordt de kerk ingezegend door Diego de Argos. De kerk heeft de vorm van een Latijns kruis, met een toren bij de ingang en een sacristie aan de zuidoostzijde.

Santuario del Acebo

Het huidige hoofdaltaar is gemaakt door Manuel de Ron Yllano uit Péjan. In 1691 is het indrukwekkende altaar geplaatst achter een stevig hekwerk. In 1709 worden de gouden werken bij het altaar geplaatst. Op het retabel is het jaartal 1828 te zien.

BEDEVAARTSOORD

Acebo is, na Covadonga, het tweede belangrijke heiligdom in Asturië.

Op 1174 meter hoogte ligt het Heiligdom van Acebo. Deze berg maakt deel uit van het gebergte Sierra del Acebo. Het heiligdom ligt vlak onder de top van de berg. Voor pelgrims en fietstoeristen is het een geliefde bewandelde en gefietste route van Cangas del Narcea naar de top van Acebo, waar zendmasten staan. De eigenlijke klim is zo’n 9 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van ruim 9 procent. Het heiligdom krijgt dan ook de meeste bezoekers, die te voet of met de fiets zijn gekomen.

Santuario del Acebo

Het beeld van Maria bevindt zich in het midden van het altaarstuk.

Santuario del Acebo

Veel pelgrims komen naar het heiligdom op 8 september en de daarop volgende zondag. Er wordt dan een processie gehouden met de zegening van vee.

BEREIKBAARHEID

Het Heiligdom van Acebo ligt in Asturië en wel in de regio van Oviedo. Het is dan naar Cangas del Narcea gaan en vervolgens de kleine plaatsen Robledo de San Cristobal, Borracao en El Branon passeren.

Santuario del Acebo

Van Cangas de Narcea is het 12 kilometer naar het Santuario de Nuestra Señora del Acebo. Deze weg is vrijwel steeds stijgend.

Info: Sierra del Acebo, CP 33800 Cangas del Narcea.

Santuario del Acebo

BELEVING

Op 8 september, de dag van Maria Geboorte, ben ik in het Spaanse Heiligdom van Acebo. Ik ga de eeuwenoude kerk in en kom bij het hoofdaltaar. In het midden staat een zeer bijzonder mooi beeld van Maria. Zij wordt hier genoemd de Maagd van de Hulst.

Santuario del Acebo

Veel kaarsen staan te branden op de grond. Ik steek er ook enkelen aan voor vrienden en vriendinnen. Ook laat ik een kaars lichten als dank aan Maria, omdat de reis naar hier zo voorspoedig is verlopen. Wat zijn er veel pelgrims op bezoek. De meesten komen uit Spanje. Om 11.30 uur woon ik, in de oude kerk, de eucharistieviering bij.

Ik zie nog een schitterend kazuifel met een afbeelding van Maria. Ook zijn er aan beide kanten van het met een ijzeren hek afgeschermde hoofdaltaar nog kunstwerken te zien. Wat geeft dit kerkgebouw veel aan schoonheid te zien.

Santuario del Acebo

Na de viering ga ik naar buiten. Het is een drukte van belang met dans en muziek. Ook zie ik dat velen met de fiets naar hier zijn gekomen. Het is een bijzondere dag, deze zondag 8 september 2019, want het is niet alleen de feestdag van Maria Geboorte, maar ook de aankomst van een etappe van de Ronde van Spanje. Over enkele uren maak ik hier de aankomst mee van de 15e rit, een bergetappe, welke gaat van Tineo en eindigt bij het Santuario del Acebo over 154,4 kilometer. De eindstreep is getrokken op de top van de berg, nabij het heiligdom.

Bijgewerkt op 23 maart 2020.

~~~

Dutch Dutch English English German German French French Italian Italian Spanish Spanish Polish Polish