Plaatsen

In de rubriek “PLAATSEN” zijn zijn vele kapellen, kerken, Lourdesgrotten, schilderijen en beelden opgenomen van Maria. De plaatsen zijn uit landen als België, Duitsland, Kroatië, Nederland en Oostenrijk. Alle plaatsen zijn in alfabetische volgorde gerangschikt.

De plaatsen zijn:
-Aardenburg
-Aarle-Rixtel
-Aywaille
-Baarle-Hertog
-Banholt
-Beek
-Bergen op Zoom
-Berghem
-Chaam
-Dadizele
-Driebergen
-Dubrovnik
-Eijsden
-Essen
-Galder
-Geraardsbergen
-Gulpen
-Harlingen
-Hazeldonk
-Heerenveen
-Heilig Landstichting
-Heinkenszand
-Hoensbroek – Mariarade
-Huijbergen
-Joure
-Kapellebrug
-Kwadendamme
-Lepelstraat
-Leuven
-Maasbree 2x
-Maastricht
-Mariahout
-Meerssen
-Megen
-Moerdijk
-Monster
-Nieuw-Vossemeer
-Nijmegen
-Oirschot
-Oss
-Oudenbosch
-Ovezande
-Renkum
-Roosendaal
-Rosenheim
-Rucphen
-Salzburg
-‘s-Hertogenbosch
-Simpelveld
-Sint-Nicolaasga
-Sint-Truiden
-Sint-Willebrord
-Sittard
-Sneek
-Spa
-Steyl
-Thorn
-Tilburg 2x
-Uden
-Valkenburg
-Welberg
-Westrozebeke
-Woensdrecht
-Wouw

~~~

AARDENBURG – NEDERLAND – OLV MET DE INKTPOT

Aardenburg, ingang kerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart.

In het Zeeuws-Vlaamse Aardenburg, aan de grens met Vlaanderen, staat de kerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, die is ontworpen door de 19e eeuwse architect Petrus Soffers en is gebouwd in de periode 1850-1851. De kerk is ingewijd door Johannes van Genk (1803-1874), bisschop van Breda (1869-1874) en eerder bouwpastoor van deze kerk. In deze kerk staat het beeld van Onze-Lieve-Vrouw met de Inktpot. Naar dit beeld komen veel bedevaartgangers om Maria te groeten en bij Haar te bidden. In 1925 is de kerk uitgebreid door het groeiend aantal pelgrims. Het gebouw is een rijksmonument.

Aardenburg, Onze-Lieve-Vrouw met de Inktpot.

De naam Onze-Lieve-Vrouw met de Inktpot komt door een legende uit de 13e eeuw. Een veroordeelde wordt vrijgesproken, nadat, op aanraden van Maria en Jezus, zijn onschuld op een perkament is geschreven. Het beeld Onze-Lieve-Vrouw met de Inktpot herinnert aan het beeld dat in de middeleeuwen in een kerk te Aardenburg heeft gestaan. De kerk bestaat niet meer, want deze is later afgebroken. Het oorspronkelijke beeld verwijst naar een wonderbaarlijke gebeurtenis, die zich in 1273 in Aardenburg heeft voorgedaan. De legende verhaalt de volgende gebeurtenis:
Een arme wolwever wordt van moord beschuldigd. Er wordt gezegd, dat hij een poorter, een vrije burger, heeft omgebracht. De man wordt veroordeeld tot de dood aan de galg. De veroordeelde blijft volhouden dat hij onschuldig is. Echter, hij wordt niet geloofd. Op de avond vóór het voltrekken van het doodvonnis komt een priester bij hem op bezoek in de gevangenis. Opnieuw zegt de veroordeelde dat hij onschuldig is. De priester adviseert hem tot Maria te bidden en hoop op Haar te vestigen. De man volgt de raad op. In de nacht krijgt hij een visioen. Maria, de kleine Jezus en engelen bezoeken hem. Jezus heeft schrijfgerei, inktpot en perkament bij. Maria houdt de inktpot vast en haar Zoontje schrijft wat op het perkament. Van Jezus ontvangt de man het geschrevene. Jezus zegt hem dat hij voor de voltrekking van het vonnis de baljuw, de rechtsprekende, hoge ambtenaar, moet spreken en hem het perkament heeft te overhandigen. Jezus belooft de man dat hij dan door God en zijn Moeder wordt geholpen. Enkele uren later doet de man dat wat aan hem is gevraagd. De baljuw leest de tekst en stelt de man meteen in vrijheid.

Aardenburg, Onze-Lieve-Vrouw met de Inktpot met perkament en tekst.
Aardenburg, Mariabeeld in voorgevel kerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart.

Het beeld Onze-Lieve-Vrouw met de Inktpot, uit 1429, is een toevluchtsoord voor veroordeelden en het is ook de patrones van ambtenaren en schrijvers. Het oorspronkelijke beeld in de Burgse Heilig Bloedprocessie meegedragen. Bij het beeld zijn velen komen bidden, waaronder Filips de Goede/Filips III van Bourgondië (1396-1467), Karel de Stoute (1433-1477), de Engelse koning Edward IV (1442-1483) en Filips de Schone/Filips I van Castilië (1478-1506). In die tijd was Aardenburg een belangrijke handelsstad en door de ligging, aan het water, van bijzonder groot strategisch belang.

Aardenburg, kerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart.

In 1604 stopt de openbare Mariaverering door de overheersende protestanten in de tijd van de Reformatie. Dan wordt de kerk vernield en in 1625 afgebroken. Het bekende beeld is tijdig in veiligheid naar Brugge overgebracht.

Pas in 1804 is er weer vrijheid om het geloof openlijk te belijden. Aan het eind van de 19e eeuw is een nieuw beeld van Onze-Lieve-Vrouw met de Inktpot in Aardenburg gekomen. Ook is een beeld in de voorgevel van de kerk geplaatst. Het beeld Onze-Lieve-Vrouw met de Inktpot is van hout en is gepolychromeerd. Het beeld wordt ook genoemd Onze-Lieve-Vrouw van Aardenburg. Het beeld is gemaakt in 1875, naar het voorbeeld van het Brugse beeld uit 1853. Bij het oorspronkelijk beeld zit het Kind Jezus op de linkerarm van Maria. Dit is pas na 1900 ontdekt. Het huidige beeld geeft Jezus weer top de rechterarm van zijn Moeder. In de gebrandschilderde ramen uit 1948 bij het Maria-altaar is het beeld juist weergegeven.

Aardenburg, kerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart.

Geplaatst: 26 januari 2021

~~~

AARLE-RIXTEL – NEDERLAND – MARIAKAPEL

Aan de Bosscheweg 20 in Aarle-Rixtel staat een eeuwenoude, bijzonder mooie kapel. Deze parel in het oosten van de provincie Noord-Brabant is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw in ‘t Zand. De kapel kent een lange geschiedenis.

Sinds halverwege de 15e eeuw heeft Aarle-Rixtel de status van bedevaartsoord. Het is bekend dat er al in 1480 bedevaarders naar Onze-Lieve-Vrouw in ‘t Zand zijn gegaan. Een pijpaarde Mariabeeld wordt dan vereerd. De kapel bestaat sedert het einde van de 15e eeuw en is in 1597 uitgebreid door de groei van het aantal pelgrims. In Aarle is in de 16e eeuw een mariale ommegang ontstaan.

In de tweede helft van de 17e eeuw nemen de protestanten de kapel in bezit. Jaren later is de kapel ook een tijd het raadhuis van Aarle. In 1853 krijgt de kapel de oorspronkelijke functie terug. De kapel wordt opnieuw ingewijd in 1856.

Aarle-Rixtel, kapel Onze-Lieve-Vrouw in ‘t zand.

Bij binnenkomst in de kapel, meteen rechts tegen de muur hangt, achter glas, een aandacht trekkend schilderij. Het is een drieluik en het middelste deel geeft “Madonna met Kind en musicerende engeltjes”. Het werk is gemaakt door Jacob Cornelisz van Oostsaenen (1470-1533), de eerste Hollandse meester. Het kunstwerk is gemaakt in 1518 en heeft de afmetingen 114 bij 167 centimeter. Echter, dit is een kopie, want het origineel is gegaan naar het Museum voor Religieuze Kunst te Uden. De voorstelling op het middenpaneel is een populair onderwerp van de schilder, want hij heeft verschillende uitvoeringen gemaakt van dit onderwerp. Het linker en rechter luik zijn door een andere kunstschilder gemaakt, omdat de stijl afwijkt van het middelste deel van het drieluik. In het linkerpaneel zijn Joris Sampson, gasthuismeester in Den Bosch, en zijn zoon, met beschermheilige Sint-Joris weergegeven. Het rechterdeel geeft de echtgenote van Joris met zes dochters en beschermheilige Anna.

Aarle-Rixtel, kapel Onze-Lieve-Vrouw in ‘t Zand.

Het meest opvallend in de Mariakapel is het beeld Onze-Lieve-Vrouw, Zetel der Wijsheid. Het beeld van de zittende Maria met kind is vervaardigd in het Vlaamse Arendonk. In 1917 is het beeldje gerestaureerd. In 1951 komt er een zilveren schrijn om het beeldje te beschermen. Het beeld is in 1956 gekroond met een gouden kroon met parels en edelstenen. Zeer spijtig is, dat inbrekers het beeldje hebben vernield. De huidige beeltenis is een replica.

Aarle-Rixtel, kapel Onze-Lieve-Vrouw in ‘t Zand.

Op voorspraak van Onze-Lieve-Vrouw zijn doven, kreupelen en lammen genezen. In de triomfboog van de kapel is dit uitgebeeld.

In de bijzonder mooie Mariakapel hangt rechts, naast de triomfboog, een glazen vitrine. Hierin bevinden zich zo’n 50 zilveren schildjes. Het zijn ex-voto’s, voorwerpen welke veelal in kapellen en kerken hangen als gevolg van een gedane belofte. De objecten verwijzen naar een genezen lichaamsdeel of een verkregen gunst. Zo zijn er ook dankuitingen in de vorm van een hart. Deze weergaven van dankbaarheid zijn geschonken aan Maria. De ex-voto’s hebben een klein formaat. Één exemplaar is groter dan de andere ex-voto’s. Het heeft de vorm van een hart en meet 18 bij 16 centimeter. In de rand is een Franstalige tekst aangebracht: “CECILLE ISABELLE DE GONSAGUE ET DE MANTOVE, PRINCESSE DU ST. EMPIRE” (Cecille Isabelle van Gonsaga en Mantua, prinses van het Heilig Roomse Rijk). In het midden van het hart staat een gekroond familiewapen. Het hartvormige schild is een pronkstuk in de kapel. Cecille Isabelle is een ver familielid van de Heilige Aloysius van Gonsaga; hij is een voorbeeld van jeugdige onschuld en zuiverheid. Hun adellijke voorouders zijn afkomstig uit Gonsaga/Montua in het Italiaanse Lombardije. Deze adellijke vrouw heeft 15 jaar gewoond in het Helmondse kasteel. Zij is er de Barones van Helmond, Vrouwe van Helmond, in de periode 1673-1688. In 1676 overhandigt zij Andreas Swinckels, de pastoor van Aarle, dit zilveren schild. Het is een geschenk aan Onze-Lieve-Vrouw met de hoop een gezond kind te baren. Helaas voor haar gebeurt dit niet meteen, want zij krijgt vier kinderen en alleen het 3e kind sterft niet op zeer jonge leeftijd. Vlak na de geboorte van het vierde kind sterft haar echtgenoot. Omdat haar dochtertje nog klein is, moet Cecille Isabelle de stad Helmond besturen. Cecile Isabelle hertrouwt in 1683, maar na een huwelijk van 5 jaar overlijdt ze. Haar 10-jarig dochtertje trouwt met de 32-jarige broer van haar stiefvader.

Aarle-Rixtel, kapel Onze-Lieve-Vrouw in ‘t Zand.

Aarle-Rixtel kent een eigen Marialied. De melodie van dit Aarlese lied is afgeleid van het Bossche Marialied. De melodie en de overeenkomst van woorden en zinnen staven dit. In Aarle gaat het over de “Zetel der Wijsheid” en in Den Bosch is het de “Zoete Lieve Vrouw”. Waarschijnlijk is het lied ontstaan in de tweede helft van de jaren 40 van de 20e eeuw. Het lied kent vier coupletten en het eerste luidt:
“Lieve Vrouwe, hoor gunstig onze smekingen aan;
O, Maria, Gij zult toch hier de beden niet versmaan,
van de honderden kind’ren.
U, o Moeder, zo waard, die Gij, “Zetel der Wijsheid”
om Uw troon ziet geschaard.”

De laatste restauratie van de kapel is gebeurd in 2014.

Geplaatst: 14 juni 2020.

~~~

AYWAILLE – BELGIË – KERK VAN DE ONBEVLEKTE ONTVANGENIS

Met de bouw van de kerk van de Onbevlekte Ontvangenis (Église Immaculée Conception) is gestart in 1739 en deze kerk vervangt, op dezelfde plaats, een kerk uit 1230. In 1744 is de kerk gewijd en opgedragen aan de Onbevlekte Ontvangenis. Het is een gebouw met één beuk. In 1888 is de kerk uitgebreid.

Aywaille, kerk Onbevlekt Ontvangen
Aywaille, kerk Onbevlekte Ontvangenis

De vierkante klokkentoren is van leisteen en kalksteen opgetrokken en stamt nog uit de 13e eeuw en behoorde ook tot de vorige kerk. Deze toren heeft een portaal met versieringen uit de 18e eeuw.

Aywaille, kerk Onbevlekte Ontvangenis

De preekstoel is gemaakt in de stijl van Lodewijk XIV en de ramen zijn versierd met glas in lood en met glas. In de kerk zijn opvallend mooie afbeeldingen van Maria te bewonderen.

Aywaille, kerk Onbevlekte Ontvangen

De kerk vervult een centrumfunctie voor de regio en is gelegen in de Ardennen, aan een wegenknooppunt, nabij de autobaan Luik-Luxemburg. De kerk is te vinden in de Rue du Passeur d’Eau, aan de rivier L’Amblève in Aywaille, dat behoort tot Sougné-Remouchamps.

Aywaille, kerk Onbevlekt Ontvangen

Geplaatst: 3 maart 2021

~~~


BAARLE-HERTOG – BELGIË – KAARSKENSPROCESSIE

In het noorden van België ligt het plaatsje Baarle-Hertog. Op de zondag na 15 augustus, de dag van Maria Hemelvaart, vindt elk jaar de Kaarskensprocessie plaats. Deze wordt georganiseerd door de Stichting De Vrienden van Lourdes.

Om 8 uur in de avond is er een eucharistieviering in de Sint-Remigiuskerk. Tijdens deze dienst staat Maria centraal met gebeden en gezangen. Na de bijeenkomst in de kerk komen de aanwezigen met een brandend kaarsje naar buiten en begint de Kaarskensprocessie. De rondgang laat taferelen zien uit het leven van Bernadette Soubirous in Lourdes. Uitgebeeld worden belangrijke fasen uit haar leven, zoals het beleven van de verschijningen, het hoeden van schapen, het leven in het “cachot” en het ondervragen door geestelijken. Tijdens de processie strooien bloemenbruidjes met rozenblaadjes en wordt een bijzonder mooi Mariabeeld meegedragen. Achter dit beeld lopen geestelijken en heel wat belangstellenden uit Vlaanderen en Nederland. Honderden kaarsjes verlichten de avond, want huizen, cafés en restaurants zijn verduisterd. Tijdens de feeërieke processie wordt gebeden en gezongen.

Sinds 1951 trekt de Kaarskensprocesie en deze is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een drukbezochte traditie.

Geplaatst: september 2019

~~~

BANHOLT – NEDERLAND – LOURDESGROT EN FATIMABEELD

Banholt is een Limburgs dorp in de gemeente Eijsden-Margraten en ligt op het Plateau van Margraten. Midden in het plaatsje staat de monumentale Sint-Gerlachuskerk. Aan de noordzijde van de kerk ligt, aan de Dalestraat, een goed onderhouden Lourdesgrot tussen twee hoge, dikke beukenbomen.

Lourdesgrot in Banholt

De Mariagrot ligt op een omheind stuk grond. Een knielende Bernadette en een staande Maria in de nis van de grot zijn op prachtige wijze weergegeven. Opvallend is de grote rozenkrans, die aan de grot is bevestigd. De grot is prima verzorgd; vrijwilligers onderhouden de Lourdesgrot al tientallen jaren.

Lourdesgrot in Banholt

De grot is gebouwd in 1911. Dat jaar was de zomer zeer droog en erg heet. Hierdoor stond er in de plaatselijke waterputten geen water meer. Enkele boeren uit Banholt en Terhorst kwamen bijeen en zij besloten de hulp van Onze-Lieve-Vrouw in te roepen en een grot voor Haar te bouwen. De benodigde stenen werden uit de Banholter Grubbe gehaald. De vurige roep van de boeren tot Maria werd beantwoord, want bij het metselen van de laatste stenen begon het flink te regenen. De grot in ingezegend op 17 september 1911. Deze info is te vinden op een gedenkplaat van het “Comité Lourdesgrot 100 jaar”.

Lourdesgrot in Banholt
Fatimabeeld in Banholt

Tegenover de kerk, aan de andere kant van de Bredeweg, staat een groot, wit beeld van Maria op een gemetselde sokkel. De tekst onder de beeltenis luidt: “O.L.VR. VAN FATIMA B.V.O.”. Het grote Fatimabeeld is gemaakt door Tonny Heijnen en is ingewijd in 1948.

Geplaatst: 13 oktober 2020

~~~

BEEK – NEDERLAND – MARIAKAPEL

Aan de rand van het Zuid-Limburgse Beek, aan de Counelaan 1a bij het begin van het Kelmonderbos, staat de kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Wonderdadige Medaille. De kapel staat op de Molenberg en wordt daardoor ook genoemd Kapel op de Molenberg. Vanaf de Counelaan is het enkele treden nemen om op het plateautje te komen, waar de bijzonder mooie kapel is gebouwd. De geschiedenis van de kapel gaat terug naar het jaar 1954 …

Beek, kapel O.L. Vrouw van de Wonderdadige Medaille

Paus Pius XII (1876-1958) roept 1954 uit tot Mariajaar. Hij doet dit om de 100e verjaardag te vieren van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria uit 1854. De paus verzoekt alle bisschoppen om extra initiatieven te ontplooien ter ere van Maria. De Roermondse bisschop Guillaume Lemmens (1884-1960) verneemt de oproep van de paus en zet deze door in zijn bisdom. De bisschop vraagt aan alle parochies om aan Maria extra aandacht te besteden in het Mariajaar 1954. In het Zuid-Limburgse Beek reageert kapelaan J. Willems. Deze geestelijke heeft een bijzondere devotie voor Onze-Lieve-Vrouw van de Wonderdadige Medaille. Hij wil een speciale kapel laten bouwen en deze toe te wijden aan Onze-Lieve-Vrouw van de Wonderdadige Medaille.

Beek, kapel O.L. Vrouw van de Wonderdadige Medaille

De Wonderdadige Medaille is ontstaat in Parijs, want in 1830 zijn daar Mariaverschijningen. In het Parijse klooster aan de Rue du Bac verschijnt Maria aan zuster Catherine Labouré. Maria geeft opdracht een medaille te laten maken en deze te verspreiden. De medaille kent een wereldwijde verdeling onder vele miljoenen gelovigen (zie ook de rubriek “bedevaartplaatsen”, Frankrijk, Parijs).

Beek, kapel O.L. Vrouw van de Wonderdadige Medaille

De Maastrichtse architect Jean Huismans (1913-1974) maakt een ontwerp voor een twaalfhoekige kapel. Dit idee wordt goedgekeurd en bij de realisatie van het godshuis helpen vele Beekenaren als vrijwilliger. De Beekse kunstenaar Louis Bröls (1932-2017) maakt 12 kapitelen op de pilaren. De Maastrichtse beeldhouwer Piet Killaars (1922-2015) vervaardigt het bijzondere beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Wonderdadige Medaille. Hij maakt het beeld van Euville, een witte, Franse kalksteen. De houten banken in de kapel zijn het werk van Guillaume Muris uit Beek. Door het voortvarende werk van vele betrokkenen wordt de kapel al in 1955 ingezegend. Aan de achterzijde van de kapel is een steen ingemetseld met de tekst “Mariajaar 1954”.

De kapel ligt op een plateautje, tussen hoge bomen en lijkt op een gastvrij prieel.

Geplaatst 27 juli 2020

~~~

BERGEN OP ZOOM – NEDERLAND – MARIA OMMEGANG

Elk jaar trekt de Maria Ommegang door de straten van het centrum van mijn stad, Bergen op Zoom. Dit gebeurt sinds 1945. Immers, de geboorte van de Maria Ommegang ligt in de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens zijn preek op 15 augustus 1942, de dag van Maria Hemelvaart, doet kapelaan Willem Ooijens de belofte, dat als de stad blijft bespaard van groot oorlogsgeweld er elk jaar een dankstoet voor Maria wordt gehouden.

In de basis is de Maria Ommegang een religieuze stoet. In de loop van de jaren zijn historische elementen van de Markiezenstad ingebracht. Hierdoor is de dankstoet voor een breed publiek aantrekkelijker gemaakt. Meer en meer heeft de Maria Ommegang zich ontwikkeld tot een duurzaam, cultureel en religieus immaterieel erfgoed.

In de dankstoet is Maria de basis en daaromheen wordt veel uitgebeeld, waaronder verhalen uit zowel het Oude, als het Nieuwe Testament. Hierdoor is de jaarlijkse dankstoet een wat laat vervolg op de Bergse Kruisommegang uit de middeleeuwen, welke in 1572 is gestopt. De eerste naoorlogse Maria Ommegang heeft op 15 augustus 1945 door de straten van Bergen op Zoom getrokken. De belofte is dan in praktijk gebracht.

Bij de devote en kleurrijke dankstoet zijn zo’n 1000 vrijwilligers betrokken, waaronder niet enkel ouderen, maar ook veel jongeren. De Maria Ommegang is dan ook flink geworteld in de lokale en regionale gemeenschappen. Familiebanden binnen de Maria Ommegang zijn opvallend en menige deelname gaat over van moeder/vader op dochter/zoon en op kleindochter/kleinzoon.

Sinds 1945, na de bevrijding van Bergen op Zoom op 27 oktober 1944, is de Maria Ommegang een jaarlijks terugkerende, Bergse traditie en geniet van een grote populariteit. De dankstoet lijkt geen last te hebben van de ontkerkelijking. Groot en klein, oud en jong, kerkelijk of niet-kerkelijk betrokkenen en Bergse/Bergenaar of mensen van elders zijn in Bergen op Zoom en verre omstreken gehecht aan de Maria Ommegang. De dankstoet is met de tijd meegegaan en blijft daardoor voor velen aantrekkelijk.

De dankstoet is voor velen geloofsverdieping en geloofsbezinning. Anderen spiegelen zich aan de boodschappen, welke klinken in de participerende groepen. Ik zie de Maria Ommegang als een dank voor de vrede. De ommegang is een liefdevol appèl op vrede en dit ongeacht de religie van mensen. In de Maria Ommegang gaan kinderen, vrouwen en mannen mee om het vredeswoord aan en van Haar te verkondigen. Het “wees gegroet, Maria” klinkt meer dan eens. Immers, Maria is de Koningin van de Vrede.

De Maria Ommegang in Bergen op Zoom zie ik als uniek in Nederland en Vlaanderen met dans, declamaties, toneelspel en zang. Passages uit het Oude en Nieuwe Testament, de zeven Vreugden van Maria en delen uit de geschiedenis van Bergen op Zoom vormen de hoofdzaken van de jaarlijkse dankstoet, waaraan ook gastmadonna’s uit andere plaatsen deelnemen. In de Maria Ommegang doen ook kindergroepen mee, evenals themawagens als de uitbeelding van Maria Boodschap, Kerstmis en Verrijzenis.

De devotie voor Maria doet meer dan standhouden en dat is in Bergen op Zoom medebepalend voor de aanhoudende populariteit van de Maria Ommegang. Het bezoek aan de Maria Ommegang is gratis. De stoet trekt jaarlijks op de laatste zondag van juni door het centrum van Bergen op Zoom. Het lijkt op een voorbijtrekkend openluchtspektakel. De belofte blijft doorgaan …

Meer info is op www.mariaommegang.nl te vinden.

Geplaatst: september 2019
Gewijzigd: 3 april 2020

~~~

BERGHEM – NEDERLAND – KAPELLEN

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand te Berghem

In het centrum van het Brabantse Berghem staat, onder de toren van de Sint-Willibrorduskerk, de Mariakapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand. In de kapel staat een afbeelding van Maria en er hangt ook een plaquette uit 1993, waarop overleden missionarissen uit Berghem zijn vermeld.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand te Berghem

Kerk en kapel zijn gebouwd in de periode 1901-1903. De kerktoren heeft een hoogte van 72 meter en de spits is van 1896. Deze toren dateert uit de 15e eeuw. De architect van de kerk is de Brabander Wilhelmus Theodorus van Aalst (1856-1927). Het kerkgebouw is een rijksmonument en staat in de Sint-Willibrordusstraat 40 te Berghem, de plaats die behoort tot de gemeente Oss.

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand te Berghem

De Mariakapel is dagelijks geopend en ontvangt vele bezoekers, waarvan de meesten een kaarsje aansteken en bidden tot Onze-Lieve-Vrouw.

Op de hoek van de honderden meters lange Zevenbergsestraat en het fietspad Rijsven staat nog een Mariakapel en deze is gebouwd in 1957. Dit is gebeurd op initiatief en met medewerking van de verkennersgroep ter gelegenheid van het 12,5 jarig bestaan van de verkennersvereniging. De organisatie van de verkenners is genoemd naar de Heilige Pier Giorgio Frassati (1901-1925), een Italiaanse katholiek. Deze Frassati was sociaal heel actief en behoorde tot de 3e Orde van Sint-Dominicus. Hij heeft vele jonge mensen geïnspireerd en is plots overleden door een acute variant van het besmettelijke poliovirus. Hij is de patroonheilige van bergbeklimmers, een sport die hij vaak beoefende en is de patroonheilige van de Wereldjongerendagen. In 1988 is de Mariakapel gerenoveerd en opnieuw ingezegend. In 1999 is een ander Mariabeeld geplaatst. De tekst op de gemetselde muur luidt: “MARIA MOEDER VAN DE VERKENNERS BID VOOR ONS”.

Mariakapel te Berghem

Geplaatst: 9 maart 2021

~~~

CHAAM – NEDERLAND – KAPEL O.L. VROUW TER SNEEUW

Chaam ligt in de provincie Noord-Brabant, enkele kilometers onder Breda, vlakbij de grens met België. Op de Meerleseweg is het de Kapelstraat inrijden en daarna de Kapelweg volgen. Aan de Kapelweg, net buiten de bebouwde kom, tussen de nummers 2 en 6 staat de kapel van O.L. Vrouw ter Sneeuw.

Chaam, kapel O.L. Vrouw ter Sneeuw.

Het ontstaan van deze kapel begint in 1942, middenin de Tweede Wereldoorlog. De dan in Chaam pas benoemde, jonge kapelaan A.C.P.M. Hack (1915-1988) hoort van een wonder, waarbij een zieke zuster ineens is genezen. Hij slaagt erin materialen, geld, goedkeuring en morele steun te verkrijgen om een kapel op te richten. De bouwplaats wordt een terreintje waarin een kuil ligt, welke eerst moet worden gedicht. Aannemer Van Raak realiseert de bouw en deze is in 1943 voltooid. Op 10 oktober van dat jaar is de inzegening van het bedehuisje.

De witte beeltenis van de gekroonde Maria met Kind is het stralende middelpunt van de kapel. Dit beeld is gemaakt door de productieve beeldhouwer Niel Steenbergen (1911-1997). Deze Brabander is mede-oprichter van de kunstacademie te Breda, de latere Sint-Joost. Hij heeft gekozen voor bijzonder materiaal, namelijk Franse Savonière kalksteen. Het onderhoud van de kapel gebeurt door vrijwilligers en zij voorzien de kapel ook van bloemen.

Chaam, Mariabeeld in kapel O.L. Vrouw ter Sneeuw.

De verklaring van de naam O.L. Vrouw ter Sneeuw kent een oud verhaal …
Op 16 januari 1645 vindt marskramer Willem Verreet (of Verreyt) uit Baarle een klein, houten Mariabeeld op de besneeuwde heide tussen Chaam en Ulicoten. Hij is onderweg naar Chaam om er de volgende dag het feest van de Heilige Antonius te vieren. Echter, het liggend beeldje is geheel vrij van witte vlokken. De vinder neemt het Mariabeeldje mee en zet de reis naar Chaam voort. Onderweg wordt Willem Verreet overvallen door twee struikrovers. Zij eisen zijn geld op. Er komt een gevecht en op de marskramer wordt geschoten. Echter …, de vinder van het beeldje blijft ongedeerd, omdat hij de beeltenis voor zich houdt. De criminelen vluchten en Willem Verreet is dankbaar voor de wonderbaarlijke redding. Enkele weken nadien komt de venter met de verkopen spulletjes in Werbeek, dat nabij Retie in het huidige België ligt. Op 15 februari 1645 plaatst hij het beeldje bij een eeuwenoude eik. Willem Verreet vindt dit een veilige plaats; ver genoeg verwijderd van de protestantse, anti-katholieke overheersing in het Brabantse land. De verhalen over de gebeurtenissen van het beeldje verspreiden zich en bijgevolg neemt het aantal pelgrims toe. Dit verneemt, Augustinus Wichmans (1596-1661), de prelaat van Tongerlo en hij neemt het initiatief om een kapel te laten bouwen. Deze geestelijke ambtsdrager gaat voortvarend te werk en in 1646 wordt het bedehuis in gebruik genomen. De kapel wordt toegewijd aan Onze Lieve Vrouw ter Sneeuw. Tijdens de viering van de opening van de kapel zijn er zusters uit Achel aanwezig, onder hen de zieke Elisabeth, die lijdt aan voortdurende bevingen van de ledematen. Er wordt voor haar gebeden en geneest volkomen.

Geplaatst: 25 mei 2020.
Gewijzigd: 5 augustus 2021

~~~

DADIZELE – BELGIË – KUNSTWERK LIEVE VROUWE

In de provincie Werst-Vlaanderen ligt de bedevaartplaats Dadizele. Het is een deelgemeente van Moorslede. Vooraan op het Kapelleveld, iets buiten het centrum van het dorp, staat een bijzonder kunstwerk van Willy van den Bussche (1942-2013). Hij is Belgisch conservator-museumdirecteur geweest. Ook was hij een gedreven pleitbezorger voor moderne en hedendaagse kunst.

Dadizele, veldkapel.

De tekst op het kunstwerk luidt:”Lieve Vrouwe van Dadizele bescherm ons”. Willy van den Bussche heeft het kunstwerk, als veldkapel, geschonken aan Dadizele. De inhuldiging van de kapel is geweest op 7 juli 2007.

Dadizele, veldkapel.

Geplaatst: 11 december 2020

~~~

DRIEBERGEN/RIJSENBURG – NEDERLAND – LOURDESGROT

In het Landgoed Sparrendaal, aan het Park Seminarie 123, bevindt zich een Lourdesgrot. De grot is gebouwd rond 1896 op het terrein van het voormalige grootseminarie Rijsenburg, waar priesters werden opgeleid in de periode 1857-1968.

Driebergen/Rijsenburg, ingang Landgoed Sparrendaal

Middenin in het Landgoed Sparrendaal staat de Lourdesgrot. De grot is op een verhoging gebouwd en is opgetrokken met donkerrode bakstenen. De grot is overwoekerd door klimop en dit geeft grot een meer natuurlijk aanzicht. De Lourdesgrot kent een boogvormige opening en is te bereiken door twee opgangen. Door een hekwerk is de grot afgeschermd. Deze Lourdesgrot is gebouwd richting het zuidoosten, naar Jeruzalem. Voor de grot ligt een vijver. Het is een sprengkop, waar grondwater naar boven komt. Dit ontstaat door een gat te graven in een helling van een heuvel tot het grondwater wordt bereikt. Hierdoor ontstaat waterdruk en uit de sprengkop komt dan bronwater.

Driebergen/Rijsenburg, Lourdesgrot

Door de sluiting van het grootseminarie in 1968 is het Mariabeeld verdwenen. Echter, in 2016 verandert de situatie. Op initiatief van Driebergenaar Hans Havers wordt de grot door vrijwilligers opgeknapt. Hij zorgt ook voor een nieuw Mariabeeld. Op 20 mei 2016 is de grot in oude luister hersteld. De burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, Frits Naafs (1960), heeft de Lourdesgrot heropend door het nieuwe Mariabeeld te onthullen.

Driebergen/Rijsenburg, Lourdesgrot

Voor de vijver bij de Lourdesgrot is een knielbank gemaakt. Hier is het uitzicht op de Lourdesgrot meer dan schitterend.

Driebergen/Rijsenburg, Lourdesgrot

De Lourdesgrot in Driebergen/Rijsenburg is een gemeentelijk monument. De grot is vrij toegankelijk en een theelichtje aansteken wordt op prijs gesteld.

Geplaatst: 14 november 2020

~~~

DUBROVNIK – KROATIË – LOURDESGROT

In de eeuwenoude stad Dubrovnik, gelegen in het uiterste zuiden van Kroatië, kunnen vele afbeeldingen van Maria worden bewonderd. Een selectie dringt zich op …

Dubrovnik, Kroatië.

In een van de meest bijzondere wereldsteden staat, achter een dik traliewerk, ook een Lourdesgrot met opvallend veel rozenkransen. De grot is gebouwd in de Crkva Sv. Ignacija (Sint-Ingnatiuskerk). Het is een Jezuïtenkerk van barokke stijl uit het begin van de 18e eeuw. In de kerk zijn ook mooie fresco’s en beelden te zien. Het godshuis is met een barokke trap te bereiken op een hoog gelegen plateau, vlakbij de stadsmuren.

Dubrovnik, Crkva Sv. Ingnacija, Lourdesgrot

Na het bezoek aan de Lourdesgrot ga ik naar de kerk van de Franciscanen van de Minderbroeders. De kerk is in de 15e eeuw gebouwd en kent een enorm rijk interieur.

Dubrovnik, Kroatië.
Dubrovnik, Kroatië.
Dubrovnik, Kroatië

Daarna breng ik een bezoek aan het Dominicanenklooster om naar het museum te gaan. Daar zijn vele, grote schilderijen van Maria en Sint-Nicolaas te zien, waaronder enkele polyptieken. Een deel van de Dubrovnikse schilderschool wordt er getoond. De werken dateren uit de 15e en 16e eeuw.

Tot slot staan de Blasiuskerk en de kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart op het programma.

Geplaatst: 1 april 2020.

~~~

EIJSDEN – NEDERLAND – LOURDESGROT

Eijsden, Ursulinenpark, Lourdesgrot.

Het Limburgse Eijsden is een grensplaats met België aan de rivier de Maas. Er wordt vermoed dat hier al bebouwing was in de Romeinse tijd, namelijk in het begin van de jaartelling.

Eijsden, Ursulinenpark.

Aan de Breusterstraat 27, nabij de Rijksweg, ligt het park van het voormalige Ursulinenklooster. Dit klooster is gebouwd in 1855 en vervangen in 1899. Tegenwoordig is in het grote complex onder andere een museum ondergebracht. Achterin het park staat een Lourdesgrot, die in 1880 is gebouwd. Deze grot is dan ook een van de oudsten in Nederland en is in 1984 heropgericht bij de reconstructie van het park.

Eijsden, Ursulinenpark, Lourdesgrot.

De grot is gemaakt van natuursteen, dat uit een mergelgroeve afkomstig is en is ruim 4 meter breed en bijna 4 meter hoog. Het bijzondere van de Lourdesgrot is dat er in feite twee grotten zijn. In de ene ruimte staat een beeld van Bernadette Soubirous en in de andere, hogere nis, is Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes afgebeeld. Beide beelden zijn 70 centimeter hoog.

Geplaatst 23 maart 2021

~~~

ESSEN – BELGIË – LOURDESGROT

Het Vlaamse Essen (B2910) ligt in het noorden van de provincie Antwerpen. Op zo’n 150 meter van de grens met Nederland staat, aan de Nieuwstraat 50, achter de kerk, een mooie Lourdes/Mariagrot.

Vóór de Lourdesgrot staat de parochiekerk. Dit godshuis is toegewijd aan O.-L.-Vrouw Geboorte. De kapel in de kerk is gelegen aan de linkerkant van de entreehal. In deze kapel staat een beeld met Maria en Jezus. Maria is er gekleed met een blauwe mantel. Zij draagt Jezus, die de armen spreidt.

Geplaatst: 27 februari 2020

~~~

GALDER – NEDERLAND – MARIAKAPEL

De kapel in het Brabantse Galder is toegewijd aan Maria en draagt de naam “Koningin van de Vrede”. Het bedehuisje staat op de splitsing St. Jacobsstraat en Bouwerij.

De vlak na de Tweede Wereldoorlog benoemde kapelaan Oomen heeft het initiatief genomen om tot verwezenlijking van de Mariakapel te komen. In 1949 is deze bakstenen veldkapel gebouwd uit dankbaarheid door de bevolking van Galder voor het einde van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Galder en het nabijgelegen Strijbeek op 29 oktober 1944. Door deze dankuiting is de naam van de kapel verklaard. De architect van de devotiekapel is A. Oomen uit Oosterhout, de vader van de Galderse kapelaan.

Het bijzondere van de kapel is dat deze een torentje heeft. Dit komt heel zelden voor bij een veldkapel. Het aangebouwde klokkentorentje met rieten zadeldakje geeft het geheel een sprookjesachtig uiterlijk.

Galder, Mariakapel, Koningin va de Vrede.

De kapel toont een Mariabeeld van Lourdes. Buurtbewoners onderhouden het bedehuisje en door hun inzet ziet Mariakapel er verzorgd uit.

Galder, Mariakapel, Koningin van de Vrede.

Galder ligt enkele kilometers onder Breda aan de grens met België.

Geplaatst: 28 mei 2020

~~~

GERAARDSBERGEN – BELGIË – ONZE-LIEVE-VROUWEKAPEL OP DE OUDENBERG

De Onze-Lieve-Vrouwekapel op de Oudenberg is vooral bekend vanwege wielerwedstrijden op de Muur van Geraardsbergen. De kapel laat vele dankbetuigingen aan Maria zien, want de muren zijn geheel gevuld met aandenkens van gelovigen. Sinds de verbouwing van de kapel in 1906 is deze een kleinere uitgave van de basiliek van Scherpenheuvel geworden. Dagelijks komen mensen naar de kapel en op een dag, dat wielrenners passeren is het enorm druk met bezoekers. Elke dag zijn er ook vieringen in dit mooie, hoog gelegen, kleine gebedshuis.

Geplaatst: 13 januari 2020

~~~

GULPEN – NEDERLAND – MARIAMONUMENT

In het Zuid-Limburgse Heuvelland ligt de plaats Gulpen, aan het riviertje de Gulp. Vlakbij het centrum is de Gulperberg gesitueerd. Op de top van deze heuvel staat een imposant Mariamonument, dat is ontworpen door beeldhouwer Piet Gerrits (1878-1957) en gemaakt door Charles Vos (1888-1954). Het beeld is vervaardigd van wit beton en meet 3 meter. Onder het beeld staat de tekst: “alle geslachten zullen mij zalig prijzen”. Geheel onderaan de sokkel staat op elke zijde een typerend woord, dat betrekking heeft op Onze-Lieve-Vrouw, namelijk “Moeder”, “Middelares”, “Maagd” en “Medeverlosseres”. Het Mariamonument is een symbool voor de rol van Haar in het verlossingswerk. Het grote beeld staat op een plantsoen, met gazon en zitbanken.

Mariamonument te Gulpen
Op grote hoogte geplaatst Mariabeeld in Gulpen.

Het Mariabeeld is het hoogst geplaatste Mariabeeld in Nederland op de top van de 157 meter hoge Gulperberg. De beeltenis staat op een hoge, vierkanten sokkel van maar liefst 13 meter. Het beeld van Maria kijkt dus vanaf 170 meter naar het Limburgse land. De sokkel is aan de vier kanten verfraaid met mozaïeken en vermeldt de namen van de parochies, die ooit tot het dekenaat Gulpen hebben behoord.

Mariamonument in Gulpen

In 1935 is het Mariamonument geplaatst in samenwerking met alle parochies van het dekenaat Gulpen. De inwijding is gebeurd door de Limburger Guillaume Lemmens, bisschop van Roermond van 1932 tot in 1957. Het hoge monument is geplaatst op zo’n 200 meter van de plek waar in 1834 een Missiekruis is opgericht. Sinds 1935 trekt het Mariamonument pelgrims en boeren, die het beeld vereren om goede oogsten te verkrijgen.

In 2010 is het Mariabeeld opnieuw toegewijd aan het dekenaat Gulpen-Gronsveld. De wijding is verricht door Frans Wiertz, bisschop van 1993 tot in 2017.

Tekst bij Mariamonument op de Gulperberg

Het adres van het Mariamonument is Gulperbergweg, 6271 NL Gulpen.

Geplaatst: 19 januari 2021

~~~

HARLINGEN – NEDERLAND – SINT-MICHAËLKERK

De Sint-Michaëlkerk is gelegen aan de Zuiderhaven 75 in het Friese Harlingen. Het grote gebouw toont vele, mooie afbeeldingen van Maria.

Sint-Michaëlkerk in Harlingen

De architect van de kerk is Alfred Tepe (1840-1920). Hij heeft het kerkgebouw, met drie beuken, ontworpen. Het besluit voor het bouwen van de kerk is genomen in 1879 en de inwijding heeft plaats gevonden op 31 mei 1881. De kerk komt als opvolgster van een schuilkerkje.

Sint-Michaëlkerk te Harlingen

In de Tweede Wereldoorlog is het gebouw zwaar beschadigd. Na de herstelwerkzaamheden is de kerk grondig gerestaureerd in de periode 1985-1999.

Sint-Michaëlkerk in Harlingen

Het kerkgebouw is een rijksmonument.

Geplaatst: 27 oktober 2020

~~~

HAZELDONK – NEDERLAND – MARIAKAPEL

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Smarten bevindt zich in Hazeldonk, vlakbij de grens Nederland/België en enkele kilometers onder de Brabantse stad Breda. De kapel staat in een bocht aan de Hazeldonksestraat; op de hoek tegenover Hazeldonksestraat 2a en Oude Trambaan 1.

Hazeldonk, Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Smarten

Tijdens de Tweede Wereldoorlog komt er een initiatief om tot een veldkapel te komen. Dit idee is ontstaan in 1942. Twee buurtbewoners, C. Jochems en J. Martens, willen een Mariakapel realiseren en dit als teken van bescherming tegen oorlogsgevaar. Na een geslaagde inzameling is er voldoende geld bijeengebracht om de kapel te bouwen. Op 15 september 1942 wordt de kapel ingezegend door pastoor Verbunt.

Hazeldonk, Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Smarten

De kapel is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Smarten. Het beeld toont Maria met op de schoot haar gestorven Zoon. Onder dit beeld is de dag van inzegening vermeld, namelijk 15-9-1942.

Hazeldonk, Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Smarten

Geplaatst: 22 juli 2020

~~~

HEERENVEEN – NEDERLAND – MARIAKAPEL

In de Heilige Geestkerk te Heerenveen is een zijkapel gewijd aan Maria. Bij binnenkomst in de kerk is het links gaan om in de Mariakapel te komen. Een prachtig Mariabeeld verwelkomt de bezoekers en een kaarsje aansteken is het vervolg van het verblijf in de kapel.

Mariabeeld in de kapel van de Heilige Geestkerk te Heerenveen

De Heilige Geestkerk is gebouwd in 1933. De architect van de driebeukige kerk is Hendrikus Cornelis Marie van Beers (1890-1964), uit Huis ter Heide, nabij Zeist. Van Beers heeft heel wat katholieke kerkgebouwen ontworpen.

De kerk is een rijksmonument.

Adres: Crackstraat 13,8441 ES Heerenveen.

Geplaatst: 15 september 2020

~~~

HEILIG LANDSTICHTING – NEDERLAND – MUSEUMPARK ORIENTALIS

Huisje van Maria, Heilig Landstichting

Vlak achter Nijmegen, dicht tegen de grens met Duitsland, ligt het Museumpark Orientalis. Het park is aangelegd in de Heilig Landstichting aan de Profetenlaan. Orientalis biedt bezoekers een ontdekkingsreis aan naar en in het oude Midden-Oosten. De tocht gaat naar plaatsen om nader kennis te maken met het jodendom, christendom en islam.

Huisje van Maria, Heilig Landstichting

De route gaat eerst langs het Joods dorp Beth Juda en daar is onder andere het “huisje van Maria” te betreden. Onderweg naar Karavanserai, waar reizigers tijdelijk verblijven om wat te rusten, is ook de “Geboortegrot” te bezoeken.

Geboortegrot, Heilig Landstichting

Verder laat Orientalis ook nog zien het Arabisch dorp Omani en een Romeinse straat in Jeruzalem. In de woestijn staat de nog af te bouwen toren van Babel. Het vredespad toont veel afbeeldingen van onderscheiden mensen, die zich voor de vrede hebben ingezet. Een plaatsje voor Maria zou hier niet misstaan. Tot slot kan het binnenmuseum worden bezocht, alwaar tentoonstellingen worden gehouden.

Geboortegrot, Heilig Landstichting
Binnenmuseum, Heilig Landstichting

Geplaatst 24 augustus 2020

~~~

HEINKENSZAND – NEDERLAND – LOURDESGROT

In het Zeeuwse Heinkenszand, staat aan de Kerkdreef 6, in de tuin van de Heilige Blasiuskerk een indrukwekkende Lourdesgrot.

Op de gedenksteen bij de grot is te lezen, dat de eerste steen is gelegd door pastoor J. Teule op 13 september 1911. Deze grote Mariavereerder heeft het initiatief tot de bouw van de grot genomen. De Rotterdamse aannemer H. Fünnekotter heeft de grot gerealiseerd. Het idee van pastoor Teule was een kopie van de Zuid-Franse grot in Lourdes te maken om mensen dichterbij huis een Lourdesgrot te kunnen laten bezoeken om er te bidden, bezinnen, danken en aanwezig te zijn. Echter, pastoor Teule heeft de grot niet ingezegend, omdat hij spoedig na de eerste steenlegging naar een andere parochie is gegaan.

Heinkenszand, Kerkdreef, Lourdesgrot.

Op 25 maart 1912, de dag van Maria Boodschap, is de Lourdesgrot gewijd door J. Boede, de deken van Goes. Voor de grot staat een hekwerk ter bescherming van grot en beelden.

In 1934 is het Mariabeeld vervangen door een betonnen Lourdesbeeld. Dit beeld is een geschenk van de Mariacongregatie. In 1980 heeft J. Bos een grote restauratie uitgevoerd. In 1999 hebben weer herstelwerkzaamheden plaatsgevonden en is de grot beveiligd met een glazen deur. Ook is er in de grot verlichting aangebracht.

Heinkenszand, Kerkdreef, Lourdesgrot.
Heinkenszand. Kerkdreef, Lourdesgrot.

De Lourdesgrot te Heinkenszand is een beschermd Rijksmonument. De grot is van cultuurhistorische waarde door het geheel van stijl, materiaal en inhoud en is daardoor een zeldzaamheid.

Geplaatst: 4 juni 2020

~~~

HOENSBROEK (MARIARADE) – NEDERLAND – LOURDESGROT

Mariarade is ontstaan uit een voormalige kloosterkolonie, niet ver van de stadskern van Hoensbroek in het zuiden van de provincie Limburg. De buurt is gegroeid door de toestroom van arbeiders voor het werken in de steenkoolmijnen en dan vooral in de Staatsmijn Emma.

Hoensbroek, Mariarade met Lourdesgrot.

De Lourdesgrot is gelegen in een grotendeels ommuurd perk en wordt onderhouden door vrijwilligers. De grot is opgetrokken uit kalksteen en heeft een fraaie segmentboog. Rechtsboven in de grot is een nis met daarin het Lourdesbeeld. In de grot is een hardstenen altaar geplaatst op een tegelvloer. Tegen de achter- en zijwanden van de grot zijn votieftegels bevestigd, waarop dank aan Maria is verwoord en dit als geschenk voor een belofte of verhoord gebed. Aan de rechterzijde van de grot is een rond spreekgestoelte gemaakt. Ook een kaarsenstandaard is aanwezig, zoals in de bedevaartplaats Lourdes in het zuiden van Frankrijk. Banken staan voor de grot om bezoekers een plaats te bieden om zittend in gebed tot Maria te kunnen zijn.

Hoensbroek, Mariarade met Lourdesgrot.

Het buurtschap trekt door de Lourdesgrot veel bezoekers en dat leidt tot een grote Mariaverering. Hierdoor verandert de benaming van de kloosterkolonie in Mariarade, een stadsdeel van Hoensbroek.

Door gelovigen is in 1929 de Lourdesgrot gebouwd uit bewerkte blokken natuursteen. Het initiatief om te komen tot de grot is van de Franciscaner paters Fortunatus en Clemens. De ontwerper van de grot is mijnbouwingenieur L. Schlösser. Dit is vermeld op een gedenksteen aan de rechterzijde van de grot. De Lourdesgrot is ingezegend op 7 juli 1929, 75 jaar na de afkondiging van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis.

Tegen de ommuring van het mooi aangelegde perk zijn zeven rechthoekige reliëfs aangebracht. Deze werken zijn gemaakt door de Heerlense kunstenaar Eugène Quanjel (1897-1998). Het zijn grote, keramische tegels met mysteries uit het leven van Maria.

Mariarade in Hoensbroek.

In 2010 is de grot gerenoveerd. Pastoor Nevelstein heeft in dat jaar de Lourdesgrot opnieuw ingezegend. In 2018 is het Mariabeeld gerestaureerd door het echtpaar Dohmen.

Mariarade in Hoensbroek.
Mariarade in Hoensbroek.

De Lourdesgrot is gelegen aan de Hommertweg 167, naast het kerkhof van Mariarade, achter de kerk en het pastoriegebouw. De Lourdesgrot van Mariarade is dagelijks geopend.

Geplaatst: 29 juni 2020

~~~

HUIJBERGEN – NEDERLAND – MARIAKAPEL

Aan de Hollandseweg 31, tussen het dorp Huijbergen en de grens met België staat een Lieve Vrouwe Kapelletje. Het ontwerp is van architect Jos. (Josephus Henricus Antonius) Bedaux (1910, Tilburg-1989, Goirle). Dit getekende plan is het eerste werk van Bedaux. In 1933 is het kapelletje gebouwd door Tilburgse studenten van het “Brabants Studentengilde van Onze Lieve Vrouw”. Tijdens hun jaarlijkse werkweek verbleven de studenten in het klooster van Sainte Marie te Huijbergen en hebben de veldkapel gerealiseerd. Onder het beeld staat de tekst: “O.L.Vrouw van Brabant B.V.O.” In 1979 heeft het kapelletje een opfrisbeurt gekregen op initiatief van de Heemkundekring Huijbergen.

Huijbergen, Mariakapel

Geplaatst: 10 maart 2020
Gewijzigd: 19 oktober 2021

~~~

JOURE – NEDERLAND – SINT-MATTHEÜSKERK

Sint-Mattheüskerk te Joure

In de Midstraat 110 van het Friese Joure staat de Rooms-Katholieke Kerk, die is toegewijd aan Sint-Mattheüs, waarvan de toren dateert uit 1867. Deze is ontworpen door architect Hendricus Johannes Wennekers (1827-1900). De toenmalige kerk is vervangen door het huidige gebouw uit 1952. De kerk is in 1953 ingezegend door Bernardus Johannes Alfrink (1900-1987), toen de bisschop van Utrecht en later kardinaal-aartsbisschop van Nederland.

Sint-Mattheüskerk te Joure

Edelsmid Leo Brom (1856-1961) heeft niet alleen het hoofdaltaar gemaakt, maar ook doopvont en doopschaal. De 5 gebrandschilderde ramen in het vijfzijdige apsis zijn in 1952 vervaardigd door Johan Nicolaas Coenraad (Joan) Collette (1889-1958). De kruiswegstaties dateren uit 1837. In de kerk zijn mooie afbeeldingen van Maria te zien.

Sint-Mattheüskerk te Joure

Geplaatst: 16 maart 2021

~~~

KAPELLEBRUG – NEDERLAND – MARIAKAPEL

Het buurtschap Kapellebrug ligt in Zeeuws-Vlaanderen, aan de grens met België, en behoort tot de gemeente Hulst. De Mariakapel is gesitueerd aan de Gentsevaart 59 en wel tegenover de Brouwerijstraat. Het dorp is ontstaan rond de Mariakapel, welke de naam heeft Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Eecken. Ooit heeft vlakbij de kapel een brug over de Gentsevaart gelegen. Deze brug was aangelegd over het kanaal tussen Hulst en Gent. Dit is de verklaring voor de naam Kapellebrug. In de late middeleeuwen is Kapellebrug een bekend bedevaartsoord.

Kapellebrug, kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Eecken.

De eerste kapel in Kapellebrug is mogelijk toegewijd aan Sint-Joris en later aan Maria. In stadsrekeningen van Hulst wordt de kapel “Onze Vrouwe Ter Eecken” al genoemd in het jaar 1459.

In de periode 1570-1580 zijn er onlusten door de Watergeuzen (plunderende calvinisten, die tegenstanders zijn van katholieken en de Spanjaarden) en zij verwoesten de kapel in 1578. In deze kapel heeft een zwart Mariabeeld gestaan. Zelfs in de jaren na de vernielde kapel gaat de verering van Maria door. In 1622 ontdekt Legier (Leodegarius) Cardon (1587-1627), deken van Hulst, de restanten van de in 1578 vernielde kapel. Hij rapporteert zijn bevindingen aan Antonius Triest (1576-1657), bisschop van Gent. Deze bisschop geeft aan de deken de toestemming om op de gevonden plaats van de voormalige kapel een nieuwe te bouwen. In 1623 wordt de eerste steen van de kapel gelegd en later in het jaar wordt de kapel ingewijd door bisschop Triest. Bij en in de kapel vinden genezingen plaats. Hierdoor raakt het bedevaartsoord in de verre omtrek bekend en er komen steeds meer pelgrims naar de kapel. De kapel is te klein geworden voor de grote toevloed van gelovigen en wordt in 1626 drastisch vergroot.

De kapel staat op grond van de Abdij van Boudelo (oude benaming is Baudeloo). Dit is een cisterciënzerklooster in Klein-Sinaai, nabij Sint-Niklaas. De abt van het klooster komt op 2 juli, de jaarlijkse feestdag van van Onze-Lieve-Vrouw ter Eecken, naar het godshuis. Ook dit bezoek stimuleert de pelgrims om naar Kapellebrug te komen. Het aantal wonderbaarlijke genezingen neemt toe en er zijn twee aktes opgesteld om de wonderen vast te leggen. In deze periode wordt Maria er ook vereerd als Onze-Lieve-Vrouw van Smarten. De Mariakapel wordt als een Genadekapel gezien.

Kapellebrug, Onze-Lieve-Vrouw ter Eecken.

In 1645 raakt de kapel in onbruik, want tijdens de 80-jarige oorlog (1568-1648), vindt het Beleg van Hulst plaats. De kapel wordt dan het hoofdkwartier van de Staatse troepen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (1575-1795). De gevolgen van de Reformatie grijpen diep in het katholieke leven. De Mariaverering verplaatst zich naar “De Klinge”, net over de grens. In 1686 wordt de vervallen kapel opgeruimd.

In 1933 wordt in Kapellebrug een café afgebroken en tijdens deze werkzaamheden worden fundamenten van de oude kapel gevonden. In 1935 vindt er historisch onderzoek plaats. Ook wordt een toneelspel over de gebeurtenissen van de kapel opgevoerd. De Mariadevotie leeft enorm op en er komt een nieuwe kapel op de bouwresten van het voormalige godshuisje.

Kapellebrug, Onze-Lieve-Vrouw ter Eecken, tuin bij kapel.

De huidige kapel is opgetrokken door bakstenen en achter het godshuis is een bidweg aangelegd. De stadsarchitect van Hulst, Joseph Rouleau (1887-1961), zorgt voor de ontwerpen. De afmetingen van kapel zijn ongeveer 18 bij 7 meter en hierdoor kunnen zo’n 100 bezoekers worden ontvangen. De kapel is ingezegend in 1935 door Petrus Hopmans (1865-1951), bisschop van Breda.

Ook in de jaren van de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) komen gelovigen uit de verre regio naar de kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Eecken.

Kapellebrug, Onze-Lieve-Vrouw ter Eecken, tuin bij kapel.

Bij het toegangshek meteen links staat een Mariamonument, dat in 1948 is geplaatst. Naast de kapel is een processiepad (“beeweg”) aangelegd, waar de zeven smarten van Maria worden verbeeld. De staties en het kruisbeeld met pieta zijn ontworpen door de Antwerpse kunstenaar Simon Goossens (1893-1964). Hier staat ook een gemetselde, verhoogde (s)preekstoel. In 1969 is boven de ingang van de kapel een glasraam geplaatst. Dit is geschonken door de toneelvereniging Sint-Jan ten Steene.

Kapellebrug, Onze-Lieve-Vrouw ter Eecken.
Kapellebrug, Onze-Lieve-Vrouw ter Eecken.

Centraal in de kapel staat het beeld van Onze-Lieve-Vrouw ter Eecken, dat boven het altaar is te bewonderen. Zowel in de voor-, als achtergevel zijn hoge, kleurrijke vensters aangebracht. Deze symboliseren de zeven kruisdragers uit het “spel der crucen”. Heel indrukwekkend is de afbeelding van de kroning van Maria, rechtsboven bij het altaar. In de zijgevels zijn zes glas-in-loodramen bevestigd, welke de geschiedenis van de kapel weergeven.

Kapellebrug, Onze-Lieve-Vrouw ter Eecken.

Door vrijwilligers zijn in 1990 de kapel en de processietuin gerestaureerd. Sinds 2006 is er een broederschap onder de naam “Vrienden van de Kapel van O.L. Vrouw ter Eecken”.

Kapellebrug, Onze-Lieve-Vrouw ter Eecken.

Voor Onze-Lieve-Vrouw ter Eecken zijn liederen en gebeden gemaakt. Een deel van het Gebed tot Onze-Lieve-Vrouw ter Eecken luidt:
” …Goedertierendste Maagd, ook op deze plaats, Ter Eecken,
hebt Gij eeuwen geleden willen uitkiezen om er op
bijzondere wijze aangeroepen en vereerd te worden en de
gelovigen ruimschoots aan uwe gunsten en weldaden
deelachtig te maken …”

De kapel is dagelijks geopend. Een bezoek aan de Mariakapel in Kapellebrug is zeer de moeite waard.

Geplaatst: 23 juni 2020

~~~

KWADENDAMME – NEDERLAND – MARIAKAPELLEN

In het Zeeuwse Kwadendamme zijn twee Mariakapellen te bezoeken.

Kwadendamme, Vreelandsedijk.
Kwadendamme, Vreelandsedijk.

Aan een dikke boom aan de Vreelandsedijk, bij een wegsplitsing, is een Mariakapelletje bevestigd. Op 11 mei 2008, Moederdag, is het ingezegend door Paul Verbeek, deken van de provincie Zeeland. Kort na deze plechtigheid is het Mariabeeld gestolen. Het vervangende beeldje is ook ontvreemd. Hierop is besloten een ijzeren traliewerkje aan te brengen om diefstal te voorkomen.

Kwadendamme, kapel op de begraafplaats.
Kwadendamme, kapel op de begraafplaats.

De tweede Mariakapel is groter en staat op de begraafplaats. Het kerkhof ligt naast de kerk aan de Johan Frisostraat 7. De kapel is gebouwd door vrijwilligers van de parochie. Pastoor Fons van Hees van de Pater Damiaanparochie heeft de kapel, die de naam draagt “Maria van Vreeland”, ingezegend op 9 april 2017. De naam van de kapel is gekozen door de kerncommissie van de parochie en het processiecomité. De naam “Maria van Vreeland” is een verwijzing naar de Vreelandpolder. Deze polder is verbonden met het ontstaan van Kwadendamme. Ook verwijst de naam Vreeland naar vrede. Het Mariabeeld is afkomstig van de gesloten Heilige Kruiskerk van het plaatsje Hoek in Zeeuws-Vlaanderen. Het fraaie beeld is vervaardigd door beeldhouwer Niel Steenbergen.

Geplaatst: 19 juni 2020.

~~~

LEPELSTRAAT – NEDERLAND – LOURDESGROT

Het Brabantse Lepelstraat, gelegen in de gemeente Bergen op Zoom, kent een Lourdesgrot. Deze ligt tussen enkele bomen aan de rand van het plaatselijke kerkhof. De begraafplaats is gesitueerd op de hoek van de Kruisweg en de Lepelstraatseweg, nabij sportterreinen.

Lourdesgrot in Lepelstraat

Het tafereel geeft Maria, Bernadette en een paar schapen. Initiatiefnemer van de Lourdesgrot is Karel van Meel; de beheerder van de begraafplaats. In 2009 is door vrijwilligers de grot gebouwd met opgemetselde natuurstenen. Op 15 augustus 2009 is de grot ingezegend door pastoor Han Akkerman. Het wit/blauwe Mariabeeld is in het Franse Lourdes gekocht.

Lourdesgrot te Lepelstraat
Lourdesgrot te LepelstraatFeitelijk is de Lourdesgrot een Lourdesnis en wijkt dan ook essentieel af van de traditionele Lourdesgrot. Voor Nederland is de toevoeging van schapen vrij uniek te noemen.

Geplaatst: 18 mei 2020.

~~~

LEUVEN – BELGIË – SINT-PIETERSKERK

Aan de Grote Markt te Leuven staat de oudste kerk van de stad, namelijk de Sint-Pieterskerk. De kerk is van binnen en van buiten een waar kunstwerk. De Sint-Pieterskerk wordt gezien als een hoogtepunt van Brabantse gotiek met een rijkdom aan vele kunstschatten.

Sint-Pieterskerk te Leuven.
Sint-Pieterskerk te Leuven.

Rond 1425 is met de bouw van de kerk begonnen en dit op de plaats van een eerder, romaans kerkgebouw uit het jaar 986, waarvan enkel de crypte over is gebleven. De oude kerk uit de 10e eeuw is geteisterd door brand en later afgebroken.

De Sint-Pieterskerk is een groot bouwwerk met de afmetingen 93 meter lang, 28 meter breed en 25 meter bedraagt de hoogte van het gewelf. Betrokken architecten zijn onder meer Sulpitius van Vorst (1375-1439), Jan II Keldermans (1375-1445) en Matthijs de Layens (±1420-1483).

Sint-Pieterskerk te Leuven.

Een van de mooiste kunstwerken in de kerk is de 15e eeuwse Sedes Sapientiae (Zetel van Wijsheid) uit 1442 van de Brusselse houtsnijder Nicolaas De Bruyne. Het is een voorstelling van Maria, zittend op een troon, met haar kind op schoot. De kunstenaar heeft een eerder beeld uit de 13e eeuw gekopieerd en vergroot. Dit heeft geleid tot een van de kostbaarste beelden uit de kerk. Echter, in 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, is er een bombardement op Leuven. De stad lijdt veel schade en dit geldt ook voor de kerk. Het beeld wordt vernietigd en vervolgens komt er een replica in de Sint-Pieterskerk.

Sedes Sapientiae (Zetel van Wijsheid) uit 1442 in de Sint-Pieterskerk te Leuven.

In de imposante kerk bevindt zich in een zijkapel de ruimte ter ere van Fiere Margriet ofwel Margaretha van Leuven (1207-1225). Zij is een bekende volksheilige in Leuven.

Sint-Pieterskerk te Leuven.
Sint-Pieterskerk te Leuven.

In een andere zijkapel liggen de graven van hertog Hendrik I van Brabant (±1165-1235) en zijn vrouw Matilda van Boulogne, hertogin van Brabant (1170-1210). Zij trouwt met Hendrik op 9-jarige leeftijd. Ook hun dochter, Maria van Brabant (±1190-1260), ligt er in een graf.

Na een jarenlange restauratieperiode is het monumentale kerkgebouw vanaf 2020 weer binnen en buiten te bewonderen.

Sint-Pieterskerk te Leuven.

De Sint-Pieterskerk staat aan de Grote Markt 1 in het centrum van Leuven, de stad met honderden monumenten.

Sint-Pieterskerk te Leuven.

Geplaatst 29 september 2021

~~~

MAASBREE – NEDERLAND – KAPEL MARIA IN ‘T ROOTH

De oudste kapel van Maasbree staat aan de Venloseweg, nabij nummer 125, in het buurtschap ‘t Rooth. De kapel is uit 1695.

Maasbree, kapel Maria in ‘t Rooth

De Kapel Maria in ‘t Rooth wordt ook genoemd Kapel van de Moeder van Barmhartigheid. De bakstenen kapel is ongeveer 3 meter breed en ruim 4 meter lang.

Maasbree, kapel Maria in ‘t Rooth

Centraal in de kapel staat het Mariabeeld van zo’n 85 centimeter grootte. De beeltenis is gemaakt van lindehout in een neobarokke stijl en dateert uit het begin van de 19e eeuw. Dit betekent dat het Mariabeeld ruim 200 jaar oud is.

Maasbree, kapel Maria in ‘t Rooth
Maasbree, kapel Maria in ‘t Rooth
Maasbree, kapel Maria in ‘t Rooth

In de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) is de kapel beschadigd. De restauratie heeft plaatsgevonden in 1952. Hierbij is gebruik gemaakt van brokstukken van de verwoeste hoeve De Plaats, die nabij de kapel heeft gestaan. De herstelwerkzaamheden zijn gebeurd onder leiding van architect Jules Kayser (1879-1963).

Maasbree, kapel Maria in ‘t Rooth
Maasbree, kapel Maria in’t Rooth

In 1954 zijn er nieuwe glas-in-loodramen en wandschilderingen geplaatst. De schilderingen zijn van kunstschilder, tekenaar en beeldhouwer Lambert (Libert) Ramaekers (1925-1993). De ramen en schilderingen zijn gerealiseerd op initiatief van pastoor Willem Hillebrandt (1899-1957). Op de wanden van de kapel staan aanroepingen uit de Litanie van Loreto. In 1996 zijn de schilderingen gerestaureerd.

Maasbree, kapel Maria in ‘t Rooth

Sinds 1969 is kapel een rijksmonument. Het fraaie gebouw is eigendom van de “Stichting Maasbree Wegkapellen” en is het bezoeken meer dan waard.

Geplaatst 29 augustus 2020

~~~

MAASBREE – NEDERLAND – MARIAKAPEL RINKESFORT

Op de hoek van Kerkdijk en Rinkesfort, bij de kruising met de Breestraat in Maasbree, enkele kilometers van het centrum, staat een Mariakapel uit 1775. Deze kapel staat in Rinkesfort, een buurtschap dat behoort tot Maasbree.

Mariakapel te Rinkesfort, Maasbree

De Mariakapel is gebouwd op initiatief van het echtpaar Paulus Heldens en Anna Hendrix. Zij hebben als laatste wil bepaald, dat er na hun dood “een stenen heylig huysken ofte Capellicken” gemaakt moest worden op Rinkesfort. De laatste wil van het echtpaar is van 1772 en de kapel is in 1775 gebouwd.

Mariakapel in Rinkesfort, Maasbree

Een bordje aan de voorzijde van de kapel geeft de tekst: “Mariakapel, Maria van Rinkesfort, Fam. Heldens-Hendrix, Gebouwd 1772”.

Mariakapel te Rinkesfort, Maasbree.

De Mariakapel is gemaakt van bakstenen. Boven de ingang is boog, het zadeldak is met zwarte leien gedekt en het interieur, met een rondbogige nis, is wit gestuukt. Tegen de achterwand staat, achter een glazen raam, een wit beeld van Maria en de kleine Jezus. De Mariakapel is dagelijks geopend.

Geplaatst 30 maart 2021

~~~

MAASTRICHT – NEDERLAND – BASILIEK VAN ONZE-LIEVE-VROUW-TENHEMELOPNEMING

In het centrum van Maastricht staat de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming aan het Onze-Lieve-Vrouweplein 9. De basiliek is gelegen tussen de rivier de Maas en het Vrijthof. Het is een grote, romaanse kerk. Het godshuis is vermeld op de lijst van rijksmonumenten. De huidige kerk is de Rooms-Katholieke parochiekerk en voorheen de kapittelkerk. In het grote kerkgebouw bevinden zich twee crypten en een uitgebreide schatkamer.

Bij de ingang van de basiliek is er de kapel Sterre der Zee. Deze kapel trekt dagelijks veel bezoekers en worden er honderden kaarsen aangestoken bij het indrukwekkende Mariabeeld.

Geplaatst: 28 februari 2020

~~~

MARIAHOUT – NEDERLAND – LOURDESGROT EN PROCESSIEPARK

In het oosten van de provincie Noord-Brabant ligt Mariahout, dat tot de gemeente Laarbeek behoort. De Lourdesgrot en het processiepark zijn gelegen aan de Mariastraat 25, vlakbij de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

De geschiedenis … Pastoor Jacques van Eijndhoven is een Mariavereerder en heeft bij zijn benoeming tot pastoor van Mariahout aan Maria beloofd een Lourdesgrot te bouwen. Dit wil hij snel laten realiseren, als de kerk gereed is, welke is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Deze kerk is ingezegend op 10 juli 1933.

Mariahout, Lourdesgrot.
Mariahout, Lourdesgrot.

De Lourdesgrot is een omvangrijk werk met een breedte van maar liefst 25 meter en een hoogte van 10 meter. Door deze omvang, bouw en indeling is de grot een vrij getrouwe kopie van deze in het Franse Lourdes. Zo is het Franse hekwerk nagemaakt en staat er een fontein met drie kranen. Op de marmeren plaat van de watergeefster staat: ” Allez boire – À la fontaine – et vous y laver”, hetgeen betekent: “Ga drinken bij de bron en er u wassen”. Ook is de datum van deze woorden van Maria toegevoegd, namelijk 25 februari 1858. Aan de linkerkant van het bouwwerk is een krukkennis, welke bewijzen levert van wonderen bij invalide mensen. Rechts van de grot is een lage muur gemaakt. Dit is de klaagmuur met een steentje uit de echte grot van Lourdes. Ook staat er, zoals in Lourdes, een grote kaarsenstandaard bij de grot, evenals een altaar en een preekstoel. Het Mariabeeld in de nis van de grot staat op zo’n vier meter hoogte. Deze beeltenis is met aureool ongeveer twee meter en is gekapt uit Franse zandsteen. Hierdoor weegt het Mariabeeld 700 kilogram. De kleuren van het beeld zijn zoals in Lourdes, namelijk als kleding blauw en wit, gouden rozen op de blote voeten en een zilveren rozenkrans met gouden schakels. In de stralenkrans van Maria staat in het Frans: “Je suis Immaculée Conception”, ofwel “Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis”. Onder het beeld van de Heilige Maagd is de tekst vermeld, welke ook in Lourdes is aangebracht. In het plaatselijke dialect van Lourdes is dit “Que soy era Immaculada Councepciou”.

Mariahout, Lourdesgrot.

De Lourdesgrot is ingezegend op 30 mei 1935. Later raakt de grot in verval, maar opmerkelijk is dat het Mariabeeld onaangetast blijft. Er komt een plan voor herbouw van de Lourdesgrot. Dit wordt uitgevoerd door een ondernemer met de hulp van vele vrijwilligers. Op deze manier wordt de realisatie van de herbouw financieel haalbaar. Allereerst wordt de ruïne van de oude grot geruimd en op dezelfde plaats verrijst de nieuwe grot. In 1997 is de grot herbouwd. Op 30 mei 1999, precies 64 jaar na de inzegening van de vorige grot, wordt de nieuwe Mariaplaats opnieuw gewijd.

Mariahout, Lourdesgrot.
Mariahout, processiepark met kruisweg.

Het eerste deel van het processiepark is aangelegd in 1933 met de kruisweg. Hier staan ook beelden van Maria en Bernadette. Als rijksmonument zijn aangemerkt het kruisbeeld op de calvarieberg (1933), de beelden van Maria (1935) en de beeltenis van Bernadette (1935).

Mariahout, processiepark met het gekroonde Mariabeeld.

Mariahout, processiepark met Bernadette.

De Lourdesgrot en het processiepark in Mariahout zijn parels om te bezoeken en te bewonderen

Geplaatst 15 november 2020

~~~

MEERSSEN – NEDERLAND – KAPEL KONINGIN DES VREDES

In het Limburgse Meerssen, aan de rand van de Markt bij nummer 25 en van het Proosdijpark uit 1642, staat de Kapel Koningin des Vredes. De kapel, die gewijd is aan Maria, staat tegenover de basiliek. De reden om een Mariakapel te bouwen, is het inlossen van een belofte. Deze toezegging luidt: als tijdens de mobilisatie (1939-1940) geen slachtoffers in Meerssen vallen, er een kapel wordt gerealiseerd.

Meerssen, Kapel Koningin des Vredes

De Mariakapel is in 1941 gebouwd en dit na een ontwerp van Joseph Cuypers (1861-1949). Het gebouw geeft een zeshoekige kapel met puntdak en is gemaakt van mergelstenen en natuurstenen. Boven de ingang staat de tekst “Koningin des Vredes”. Tussen het woord “Koningin” en de woorden “des Vredes” zijn afgebeeld scepter, kroon en palmtak. Dit zijn symbolen, welke bij Maria horen. Bij de toegang van de kapel is een smeedijzeren hekwerk gemaakt. De kapel is ongeveer 7 meter hoog en zowel 5 meter breed, als diep. In 1990 zijn twee plaquettes in de kapel toegevoegd. Hierop staan de namen van de oorlogsslachtoffers van de gemeente Meerssen. Burgemeester Karel Majoor (1943) heeft de herdenkingsstenen onthuld. De kapel is daardoor ook een herdenkingsplaats.

Meersen, Kapel Koningin des Vredes

Aan beide zijden van de kapel staan beelden, welke vier titels van Maria symboliseren. Deze beelden geven weer: “Troosteres van de Bedroefden”, “Koningin van de Engelen”, “Koningin van de Maagden” en “Hulp aan de Christenen”. De ontwerpen van deze beeltenissen zijn van kunstenaar Charles Eyck (1897-1983). Deze creatieve man is mede-inspirator van de Limburgse School; een stroming van beeldend kunstenaars in de eerste helft van de 20e eeuw. Deze beelden zijn toegevoegd 10 jaar na de bouw van de kapel.

De kapel Koningin des Vredes is een rijksmonument. Voor het onderhoud van de kapel draagt de parochie zorg.

Geplaatst: 10 augustus 2020

~~~

MEGEN – NEDERLAND – MARIAKAPEL

In het noordoosten van de provincie Noord-Brabant ligt de plaats Megen, dat behoort tot de gemeente Oss. Vroeger is Megen een graafschap geweest en een groot katholiek bolwerk.

Mariakapel te Megen

De Mariakapel staat aan de Kapelstraat 53 en heet de “Kapel van de Zeven Smarten” of de “Kapel der Zeven Weeën”. Deze kapel is gebouwd rond 1730 door franciscanen. Het is een klein, driezijdig, gesloten zaalgebouw. Boven de ingang staat een kopie van het originele beeld van “Onze-Lieve-Vrouw van de VII Smarten”. Beeldhouwer en houtsnijder Walter Pompe (1703-1777) heeft het originele beeld gemaakt in 1736. Boven de ingang staat de tekst: -Langs deze weg zet genen voet of zeg “Maria wees gegroet”-.

Mariakapel te Megen

De beeltenis van Maria en Kind staat centraal in de kapel. Zowel Maria, als haar Zoon, zijn gekroond. Dit is een kopie van het originele beeld, dat vermoedelijk uit de 15e eeuw dateert. De originele beelden van de beeltenis in de nis van de gevel en in de kapel zijn belangrijke kerkschatten van de Rooms-Katholieke Kerk Sint-Servatius in Megen. Deze zijn in bruikleen gegeven aan het Museum Religieuze Kunst “Krona” te Uden. De Mariakapel is gerestaureerd in 1988.

Mariakapel te Megen
Mariakapel te Megen

De glas-in-loodramen zijn vervaardigd door glazenier Pierre van Rossum (1919-2003) en zij tonen smarten van Maria, zoals de voorspelling van Simeon aan Maria “een zwaard zal uw hart doorboren”, de vlucht naar Egypte en de ontmoeting tussen Maria en Jezus onder het kruis.

Mariakapel te Megen
Mariakapel te Megen

Mariakapel te Megen

Wat verder richting het centrum van Megen staat de wegkapel, die is toegewijd aan “Sint-Anna te Drieën”. De kapel staat in de Kapelstraat, nabij nummer 26. Op de muur van de kapel is te lezen dat de Sint-Annakapel is gebouwd rond 1750 en is gerestaureerd in 1988.

Sint-Annakapel te Megen

De beeldengroep in de wegkapel is een kopie van het originele beeld uit de 15e eeuw. Het originele is in bruikleen gegeven van het Museum Religieuze Kunst Krona te Uden. De bakstenen kapel is een gemeentelijk monument.

Geplaatst 6 april 2021

~~~

MOERDIJK – NEDERLAND – MARIAKAPEL

Aan de Moerdijkseweg, naast de snelweg Dordrecht-Roosendaal, vlakbij een kruising en tegenover het grote parkeerterrein van restaurant De Leeuw, staat een hoge Mariakapel De architect is Jos. Bedaux. De kapel is geplaatst in 1939 en heeft een verandering ondergaan in 1967.

Mariakapel, Moerdijk.

De tekst, welke op de kapel is aangebracht, luidt:
“Sta reiziger! Wees welkom
Hier treedt ge Brabant binnen
Doch weet, dit trotse Hertogdom
Heeft Háár als Hertoginne”

Mariakapel, Moerdijk.

Geplaatst: 21 maart 2020

~~~

MONSTER – NEDERLAND – LOURDESGROT

De oudste Lourdesgrot in Nederland staat in het Zuid-Hollandse Monster. Al in 1877, amper 19 jaar na de verschijningen van Maria aan Bernadette in het Franse Lourdes in het jaar 1858, is de Lourdesgrot in Monster gebouwd. De grot is er gekomen op initiatief van pastoor Hermanus Bauer. Hij wilde graag naar Lourdes gaan, maar gezondheidsperikelen en de grote afstand verhinderden hem naar de Franse plaats te gaan waar Maria is verschenen. Het alternatief was voor de pastoor in Monster een Lourdesgrot verwezenlijken. Eind 1877 is de Lourdesgrot gereed en wordt deze ingezegend door monseigneur Petrus Matthias Snickers, bisschop van Haarlem van 1877 tot in 1883 en aartsbisschop van Utrecht van 1883 tot in 1895.

Lourdesgrot te Monster

De Lourdesgrot is zo’n 5 meter breed, 4 meter hoog en 5 meter diep. In een grote nis van de grot staat het Mariabeeld van ongeveer 1 meter op ruim 2 meter hoogte. Ook is er een 70 centimeter hoge beeltenis van Bernadette Soubirous, die Onze-Lieve-Vrouw in Lourdes 18 keer heeft ontmoet. In de muur achter de grot zijn drie nissen gemaakt, waar beelden van aartsengelen staan.

Links voor de Lourdesgrot staat een grote, stenen bank en deze vermeldt de tekst “va boire et te laver à cette fontaine”. Dit is Frans voor “ga drinken en je wassen bij deze bron”. Deze woorden heeft Maria gezegd tegen Bernadette.

Lourdesgrot te Monster

In de wand van de grot, onder het beeld van Maria, is een steen van zo’n 15 centimeter aangebracht, die uit de rots van Lourdes komt. In 1879 is deze steen in de grot aangebracht.

Lourdesgrot te Monster, steen uit de Grot van Lourdes

De plaats Monster was ooit een bedevaartplaats, omdat de Katholieke Machutusparochie enige relieken bezat van haar patroon, de Heilige Machutus, die ook Machuut is genoemd. Deze heilige werd aangeroepen voor de genezing van epilepsie of vallende ziekte. De St. Machutuskerk is een rijksmonument en is gebouwd in de jaren 1828-1831.

Lourdesgrot te Monster, achter de grot.

De Lourdesgrot staat achter de kerk, vlakbij het kerkhof, aan de Choorstraat 103. De grot is dagelijks vrij toegankelijk en is een rustige plaats voor bezinning, gebed en stilte te ervaren.

Geplaatst: 12 januari 2021

~~~

NIEUW-VOSSEMEER – NEDERLAND – MARIAKAPEL

In het uiterste westen van de provincie Noord-Brabant ligt het dorp Nieuw-Vossemeer. In de Achterstraat op nummer 13, schuin vóór de parochiekerk uit 1873, staat een Mariakapel.

Mariakapel, Nieuw-Vossemeer.
Mariakapel, Nieuw-Vossemeer.

In 2004 is de kapel gebouwd op het plantsoen vóór de kerk. Dit is gebeurd ter ere van het 40-jarig priesterjubileum van pastoor B. van Schaik.

Geplaatst: 21 maart 2020

~~~

NIJMEGEN – NEDERLAND – LOURDESGROT

In Nijmegen is een Lourdesgrot gebouwd aan de Hatertseweg 113. Deze grot bevindt zich naast de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Dit is heel toepasselijk en uniek in Nederland. Het bouwwerk is een kopie van de bekende grot van Massabielle uit het bedevaartsoord Lourdes in het zuiden van Frankrijk.

Lourdesgrot in Nijmegen

De grot is meteen gebouwd na de realisatie van de kerk in 1925. In de Tweede Wereldoorlog is de Lourdesgrot beschadigd en is later geheel hersteld.

Lourdesgrot in Nijmegen

Aan de wand van de grot is een donkere plaat bevestigd. Hiervan is de tekst: “Deze steen uit Lourdes is ingemetseld door Pastoor G.M. de Grood in 1925”. Pastoor Gerardus Marinus de Grood (1885-1927) is de bouwpastoor van kerk en grot.

Lourdesgrot in Nijmegen

Geplaatst: 8 oktober 2020

~~~

NIJMEGEN – NEDERLAND – MARIAKAPEL

Een bijzondere Mariakapel is gesitueerd in Nijmegen aan de Molenstraat 37, naast de Petrus Canisiuskerk, onder de kerktoren. De kapel is toegewijd aan het wonderbaarlijke beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Nijmegen.

Mariakapel in Nijmegen

Dit Mariabeeld kent een bewogen geschiedenis … Aan de verering van het beeldje is door de Reformatie, die begint in 1517, een eind gekomen. De oorspronkelijke plaats van het Mariabeeld was in het noordelijke zijkoor van de kerk. De Gelderse Lieve-Vrouw kende een uitgebreide garderobe en juwelenpracht, die waren afgestemd op de verschillende feesten en jaargetijden. Helaas zijn door de Beeldenstorm in 1566 deze kostbaarheden verdwenen. In 1579 komt de kerk in handen van de protestanten. Het beeldje is dan verdwenen. In 1585 is de kerk weer in gebruik door de katholieken en het beeldje is dan terug in de kerk. In 1591 nemen de protestanten weer bezit van de kerk. Het beeldje is dan even in veiligheid gebracht. In 1592, tijdens de Reformatie, is het beeld gered van de brandstapel door leden van de familie van Verssen. Echter, door de bevolking wordt gedacht dat het beeldje is verbrand. Dit staat ook in een raadsbesluit. In 1836 is het beeldje geschonken door Antonius van Verssen aan de kerk om het voor het publiek zichtbaar te maken. Vanaf dit jaar ontstaat een grote verering van het beeldje Onze-Vrouw van Nijmegen. De Mariaverering gaat dan een grote bloei beleven.

Mariakapel in Nijmegen

Na diefstal van mooie ex-voto’s in 1923 is het beeldje, uit veiligheidsoverwegingen, in een gesmede kast geplaatst. In 1925, als de Molenstraatskerk is omgedoopt tot Petrus Canisiuskerk, ontvangt het beeldje de titel “Onze-Lieve-Vrouw van Nijmegen”. Na pauselijke toestemming is het beeldje gekroond door bisschop Arnold Diepen (1860-1943). Dit is gebeurd tijdens een Mariacongres te Nijmegen in 1932.

Mariakapel in Nijmegen

Ook is het Mariabeeld ongeschonden door de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) gekomen. Dit is hoogst opmerkelijk, want de bombardementen op Nijmegen zijn zeer hevig geweest. Vooral op 22 februari 1944 hebben de kerk en de kapel enorm veel schade opgelopen. In de jaren 1957-1960 zijn een nieuwe kapel en kerk gebouwd aan de Molenstraat.

Mariakapel in Nijmegen

Het beeldje is zo’n 20 centimeter hoog en is in renaissancestijl uit donker eikenhout gemaakt. Hierdoor wordt de kleine beeltenis ook “Zwarte Madonna” genoemd. In de ene hand heeft Maria een scepter vast en in de andere hand haar Zoon. Aangenomen wordt dat dit beeldje hetzelfde is als dat van de Gelderse Lieve-Vrouw te Nijmegen, dat in 1592 op de Grote Markt op de brandstapel is gelegd.

Mariakapel in Nijmegen

De Mariakapel is alle dagen geopend voor de vele bezoekers die er naar Maria komen en er een kaarsje aansteken.

Geplaatst: 29 december 2020

~~~

OIRSCHOT – NEDERLAND – KAPEL ONZE-LIEVE-VROUW VAN DE HEILIGE EIK

Op enkele kilometers van de bebouwde kom van Oirschot, niet ver van de snelweg Eindhoven – Tilburg (A58), tussen Oirschot en Spoordonk, ligt een bijzonder mooie Mariakapel aan de Proosbroekweg 11. Deze kapel heeft meer dan één naam, namelijk Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Eik en Onze-Lieve-Vrouw Troosteres der Bedrukten. De kapel met Kruisweg, Strooiveld en Herdenkingsbos ligt aan de beek de Beerze, bij het landgoed Baest.

Oirschot, Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Eik

Op 24 juni 1406 vinden herders een Mariabeeldje aan de oever van de Beerze. Zij plaatsen het beeldje in een eik. Wat later nemen bewoners van Middelbeers het Mariabeeldje mee en zetten het in hun kerk. Echter, de volgende dag is beeldje uit de kerk verdwenen en wordt het terug bij de eik gevonden. Het gevolg is, dat inwoners uit Oirschot en omstreken het Mariabeeld gaan vereren. Ook vinden er bij het beeldje wonderen plaats. Het eerste, houten kapelletje wordt gebouwd en daarin krijgt het beeldje een plaats. De Oirschotse pastoor Petrus Vladeraccus, geboren als Peter van Vladeracken (1571-1618) heeft in de 17e eeuw onderzocht dat de cultus van Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Eik in 1406 is begonnen. De grafsteen van deze voorvechter van de contrareformatie ligt in de Sint-Petrusbasiliek te Oirschot en wel bij het Maria-altaar.

Oirschot, Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Eik

Door het geweld van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) wordt het gebouwtje verwoest. Echter, het beeldje wordt gered. Eerst wordt het in veiligheid gebracht in de Sint-Petruskerk te Oirschot en later komt het tijdelijk in bewaring in ‘s-Hertogenbosch.

De eerste stenen kapel is in 1606 gebouwd. Het initiatief komt van kanunnik Jan Daems, van het Sint-Petrus-kapittel te Oirschot. De kanunnik doet dit als dank voor zijn genezing.

In 1649 wordt de kapel afgebroken en de eik geveld. Dit gebeurt door aanhangers van de protestantse heersers. Echter, na de afbraak blijven gelovigen de plek van de eik bezoeken. Wat later komen er in de loop van de jaren kleine noodkapellen, die steeds een kort bestaan kennen.

In 1854 wordt, op de fundamenten van de voormalige, stenen kapel, de huidige kapel gebouwd. In 1904 wordt de kapel uitgebreid met het portaal; het voorste gedeelte van het godshuisje. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van vier 15e eeuwse zuilen. Deze grote pilaren komen uit de Sint-Petruskerk, die in het centrum van Oirschot staat. Deze zware ondersteuners hebben daar dienst gedaan als dragers van oksaal en orgel.

In de kapel staat een barok altaar. Een reliëf, dat naast het altaar is geplaatst, toont de eik en de vinders van het beeldje.

Oirschot, Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Eik
Oirschot, Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Eik

De glas-in-loodramen in de kapel tonen voorstellingen uit het leven van Maria. In 1947 zijn de kunstwerken gemaakt door Jos van Dormolen (1926-2011). In 1950 hebben Albert Troost (1924-2010) en Jacques Slegers (1936-2000) de glas-in-loodramen in het portaal van de kapel geschapen. Deze ramen geven beelden als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) is de kapel ook een gedachteniskapel geworden voor de gevallenen in de oorlog.

Oirschot, Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Eik
Oirschot, Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Eik

Het Mariabeeldje in de kapel is een replica, want het originele beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Eik bevindt zich in de Sint-Petrusbasiliek van Oirschot.

Oirschot, Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Eik

In een rondgang door het bos, om het parkeerterrein, is een Kruisweg met witte beelden aangelegd. De beelden van de staties zijn in 1934 gemaakt door beeldhouwer Mari Andriessen (1897-1979). In 2002 zijn de staties geplaatst bij de Oirschotse kapel.

Oirschot, piëta nabij kapel

Oirschot, gedachtenisplaats nabij kapel
Oirschot, strooiveld nabij kapel

Vlakbij de kapel ligt het Strooiveld om as van overledenen uit te strooien. Bij dit veld is ook een Herdenkingsbos aangelegd. Aan bomen zijn vogelkooitjes bevestigd met de namen van gestorvenen. Kruisweg, Strooiveld en Herdenkingsbos vormen een Mariapark.

Oirschot, kruisweg

De kapel, die op de lijst van rijksmonumenten staat, is dagelijks geopend. Elke dag ontvangt Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Eik belangstellenden. Het bewijs van de vele bezoekers vormen de talrijke kaarsen, die rijendik branden. Per jaar komen er ongeveer 25.000 bezoekers naar de bijzonder mooie kapel.

Oirschot, Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Eik

Geplaatst 3 augustus 2020

~~~

OSS – NEDERLAND – KERK EN BEELDENGROEP

Mariakapel in de kerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Oss

De kerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen is gelegen aan de Kerkstraat 15 te Oss. Deze kerk staat ook bekend als de Grote Kerk en is in neogotische stijl gebouwd. Het gebouw is ontworpen door architect Henri (Hendrik Jacobus) van Tulder (1819-1903). De kerk is gebouwd in de periode 1857-1859 en het is de vervanging van de middeleeuwse Sint-Willibrorduskerk uit 1400, die op dezelfde plaats heeft gestaan.

kerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Oss

Het interieur van de kerk is geïnspireerd op dat van de Sint-Jan kathedraal in ‘s-Hertogenbosch. Vele beelden in de kerk zijn gemaakt door houtsnijder Hendrik van der Geld (1838-1914), die vele neogotische kerkinterieurs heeft gemaakt. De gebrandschilderde ramen zijn gemaakt door de in Parijs geboren glazenier Jean-Baptiste Capronnier (1814-1891), die ook heeft meegewerkt aan de Sint-Jan kathedraal in het nabij gelegen ‘s-Hertogenbosch. Hij en architect Henri van Tulder kenden elkaar en beiden woonden in het Belgische Schaarbeek. In de kerk staat een bijzonder mooie Mariakapel. De kerk is rijksmonument.

kerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Oss
kerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Oss

Aan de zuidzijde van de kerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen in de Kerkstraat is een gedenkteken geplaatst. Dit is de “Triomferende Maria, geflankeerd door twee engelen” uit 1894. Deze unieke beeldengroep is het initiatief van pastoor-deken Arnoldus van de Laar (1826-1899). Het gedenkteken is een dankbetuiging voor de weergekeerde rust in Oss. Het is een dankuiting voor de inlossing van een belofte. Immers, in 1893 zaaide de Bende van Oss dood en verderf. Jarenlang teisterde een golf van criminaliteit de streek.

beeldengroep te Oss

Maria staat in de beeldengroep centraal. Zij staat op een wereldbol en vertrapt een slang met een appel in de bek. Dit staat symbool voor het overwinnen van het kwaad. Maria is afgebeeld met gevouwen handen en is biddend weergegeven. De beeldengroep is ontworpen door de restauratie-architect, tekenaar en kunstschilder Lambert Hezenmans (1841-1909) uit ‘s-Hertogenbosch. De beelden zijn gemaakt door de Antwerpse beeldhouwer (Jan) Frans De Vriendt (1829-1919). De stijl van de drie beelden is neogotisch. Het Mariabeeld is 2.10 meter en de beelden van de engelen zijn beiden 1.80 meter hoog. Het materiaal van de drie beelden is Savonnières; Franse kalksteen. De beelden zijn onderling verbonden door een smeedijzeren hekwerk en zijn geplaatst op vierkante, hardstenen sokkels van 2 meter hoog. De tekst op de linkersokkel luidt “Ter herinnering aan het noodlottig jaar 1893”. Op de sokkel van het Mariabeeld staat “Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis. Ik ben Bewaarster dezer plaats”. De rechter sokkel vermeldt: “Tot dankzegging voor de gelukkige uitkomst in 1894”. In 1894 is de beeldengroep onthuld en ingezegend. Het is een rijksmonument.

Mariabeeld van de beeldengroep in Oss.

Geplaatst: 13 april 2021

~~~

OUDENBOSCH – NEDERLAND – BASILIEK

basiliek in Oudenbosch
basiliek in Oudenbosch


basiliek in Oudenbosch

De Brabander Willem Hellemons (1810-1884) is lang pastoor in Oudenbosch, namelijk van 1842 tot in 1884. Hij heeft een grote liefde voor de Italiaanse hoofdstad, omdat hij jarenlang in Rome heeft gewoond en gestudeerd. Hierdoor heeft Willem Hellemons de Sint-Pieter en de Sint-Jan van Lateranen goed leren kennen. De pastoor besluit in de provincie Noord-Brabant een verkleinde versie van de Sint-Pieter te Rome te laten bouwen.

Het kerkgebouw te Oudenbosch is ontworpen door architect Pierre Cuypers (1827-1921). Het wordt een verkleinde kopie van de Sint-Pieter en dit op een schaal van 1 op 16. De voorgevel van het grote godshuis lijkt sterk op de frontzijde van de Sint-jan van Lateranen en is voltooid in 1892. De buitengevel is gemaakt onder de regie van politicus, hoogleraar en architect Gerardus Jacobus van Swaaij (1867-1945). Ook al is de basiliek aanmerkelijk kleiner dan de Sint-Pieter in Rome, toch zijn de afmetingen indrukwekkend met 81 meter lengte, 55 meter breedte en 63 meter hoogte. De bouw van het kerkgebouw heeft bijna 30 jaar geduurd, namelijk van 1865 tot 1892. De basiliek toont prachtige kunst met beelden, schilderijen en schilderwerken. Er zijn heel wat schatten te zien, zoals afbeeldingen van Maria en beeltenissen van onder meer de Heilige Agatha, de Heilige Barbara, Sint-Petrus en Paus Johannes Paulus II. Daarnaast staan op het hoogaltaar beelden van heiligen. De Vlaamse beeldhouwer (Jan) Frans De Vriendt (1829-1919) heeft meer dan 40 beelden voor de kerk gemaakt. Het baldakijn is imposant en lijkt sprekend op dat van de Sint-Pieter te Rome. In de basiliek is veel schilderwerk van Oudenboschenaar Cornelis Raaymakers (1890-1960) te zien. Bij het bekijken en benaderen van de grote koepel komen zijn schilderingen heel dichtbij. Verder beschikt de basiliek over een kerkorgel uit 1773, dat is gemaakt door de Duitser Christian Ludwig König (1717-1789) uit Keulen.

basiliek in Oudenbosch

In 1912 ontvangt de kerk de eretitel van basiliek. In 1954 is de Stichting Behoud Basiliek opgericht om te waarborgen dat het grote gebouw in goede staat blijft behouden. In 1959 is met de nodige, ingrijpende restauratie begonnen en deze is voltooid in 1987.

In de jaren 2016 en 2017 is de crypte, die onder de basiliek ligt, geheel verbouwd. Hierdoor kunnen ook grote groepen bezoekers worden ontvangen. Verder is er een museum ondergebracht met kerkschatten en is er een ruimte om de geschiedenis van de basiliek te belichten. De crypte herbergt ook een winkel waar devotionalia te koop zijn.

basiliek in Oudenbosch

De basiliek is een rijksmonument.

Het adres van de basiliek is Markt 57 te Oudenbosch. Voor actuele informatie is de webstek www.basiliekoudenbosch.com te raadplegen.

Voor het gevoel van de vele bezoekers aan de basiliek ligt een stuk van Rome in Oudenbosch.

basiliek in Oudenbosch
basiliek in Oudenbosch

Geplaatst: 22 december 2020

~~~

OVEZANDE – NEDERLAND – VELDKAPEL

De veldkapel ter ere van Maria ten Hemelopneming is gelegen in het Zeeuwse Ovezande en wel aan de Oud Ovezandseweg tussen nummer 7 en de splitsing met de Vrouwepolderseweg. De Mariakapel is opgenomen in het “Rondje Ovezande”. Dit is een wandelpad in en om het dorp om wandelaars bezienswaardigheden te tonen.

Ovezande, Oud Ovezandseweg.

Onder grote belangstelling is op 15 augustus 2012 de Mariakapel ingewijd door Paul Verbeek, vicaris van het bisdom Breda. Op een tegel met opschrift is te lezen: “Deze kapel is opgedragen aan Maria Tenhemelopneming en 15-08-2012 ingezegend door vicaris P. Verbeek.”

Ovezande, Oud Ovezandseweg.

In de aangrenzende boomgaard heeft een boerderij gestaan, welke “de Tempel” werd genoemd. Het was een hoeve met ook de functie van schuilkerk, want sinds 1578 mochten katholieken in Ovezande hun geloof niet meer belijden door de heersende protestanten. In 1697 is de schuilkelder vernield. Dit was een daad uit wraak, omdat de protestant Marien Vroonland niet mocht huwen met de katholieke Kaatje Pover, die van Marien een kind verwachtte. Later zijn de twee geliefden toch nog in het huwelijk getreden. De Mariakapel in Ovezande is ook een symbool van de godsdienstvrede tussen katholieken en protestanten.

Geplaatst: 16 juni 2020.

~~~

RENKUM – NEDERLAND – MARIABEELD

Kerkgevel te Renkum

In het centrum van het Gelderse Renkum staat de kerk van Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopneming. Het is een driebeukige, neogotische kerk, die door architect Joseph Cuypers (1861-1949) is ontworpen. De kerk is gebouwd in 1922. In dit godshuis staat het beeld van Maria van Renkum. Deze beeltenis staat op het altaar van de westelijke zijbeuk. Het beeld is gemaakt van eikenhout en is gepolychromeerd. De hoogte van het Mariabeeld is 63 centimeter. Onze-Lieve-Vrouw zit op een bankje, draagt een goudkleurige kroon en een witte hoofddoek. De kleine Jezus houdt deze doek vast.

Kerkgevel te Renkum

Het Mariabeeld kent een eeuwenoude historie en deze gaat terug naar het jaar 1380. Het houten beeld van Maria van Renkum staat dan in een kapel, nabij Renkum. Onze-Lieve-Vrouw heeft het Kind Jezus op de arm. De beeltenis wordt genoemd “Onze-Lieve-Vrouw van de Capellen”. Het beeld geniet grote bekendheid, dit komt vooral door de mirakelen die zich hier hebben voorgedaan. Vele pelgrims brengen een bezoek aan het Mariabeeld. Een bekende bezoekster is Maria van Gelre (1380-1429), hertogin van Gelre. In het begin van de 15e eeuw is zij de eerst pelgrim van naam. Maria van Gelre is in Frankrijk geboren als Marie d’Hacourt en is een nicht van de Franse koning Karel VI (1368-1422). Marie wordt uitgehuwelijkt aan de hertog van Gelre, Reinald/Reinoud IV van Gelre (1365-1423). De hertogin laat in 1415 een gebedenboek maken, dat een meesterwerk uit de 15e eeuw is geworden.

Naar Renkum zijn ook “strafbedevaarten” gehouden. Pelgrims zijn hierheen gestuurd als straf voor een begane misdaad.

Maria-altaar te Renkum
Mariabeeld te Renkum

Renkum is al vele eeuwen een katholieke plaats, want in de 9e eeuw heeft er al een kapel gestaan. Een andere kapel is gebouwd in 1183. In 1405 is deze kapel uitgebouwd tot een klooster van de zusters Augustinessen. Tijdens de Reformatie is het klooster vernield. Dit is gebeurd rond het jaar 1574. Echter, het Mariabeeld is tijdig in veiligheid gebracht door de kloosterzusters. Ongeveer 350 jaar verblijft het beeld in onder meer Arnhem en Utrecht. In 1928 komt het beeld terug in Renkum en wordt geplaatst in de katholieke kerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het Mariabeeld tijdelijk in Ede verstopt voor de bezetter. Het Mariabeeld is op de lijst van nationaal erfgoed geplaatst.

Mariabeeld naast de kerk te Renkum
Mariapark te Renkum

In 1925 is een processiepark, achter de kerk, aangelegd. In de loop van de jaren raakt het park in verval. In 2012 is een nieuw bedevaartspark gerealiseerd met de naam “Rosarium Mariae”.

Ingang Mariapark te Renkum

In 2020 is de kerk van Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopneming verkozen tot meest gastvrije kerk van Oost-Nederland.

Mariapark te Renkum

De kerk, die een gemeentelijk monument is, wordt met sluiting bedreigd. De Stichting Maria van Renkum probeert de kerk te redden.

Geplaatst: 24 november 2020
Bijgewerkt: 21 juli 2021

~~~

ROOSENDAAL – NEDERLAND – DE KAPELBERG

In het Brabantse Roosendaal bevindt zich De Kapelberg. Hier staat de Mariakapel, welke is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten.

Een legende vertelt, dat een schipper vaart op de Steenbergse Vliet. Hij geraakt in nood op 19 november 1421, de dag van de Sint-Elisabethsvloed. De schipper belooft Maria een kapel te bouwen als hij veilig aan land komt. Dit gebeurt en de verering van Maria begint hier.

In de loop van de 19e eeuw wordt een Mariabeeld geplaatst op een ” bergje” en vandaar de latere naam De Kapelberg. Dit “bergje” is omgeven geweest door zeven heuveltjes en op elke ophoging heeft een ijzeren kruisje gestaan. De zeven kruisjes zijn een verwijzing naar de Zeven Smarten van Maria.

Ik sta voor de kapel en verneem, dat de huidige, achthoekige Mariakapel is gebouwd in de jaren 1896/1897. De kapel heeft een romaans uiterlijk. Op de voorgevel, boven de entree, lees ik de tekst: “Sancta Dei Matri Consolatrici Afflictorum Sacrum”, hetgeen betekent “Heiligdom voor de Heilige Moeder Gods, Troosteres van de Bedrukten”. In de kapel zijn aquarel-gravures te zien, welke de Zeven Smarten van Maria voorstellen. Op drie gebrandschilderde ramen is de geschiedenis van De Kapelberg afgebeeld. In het kleine godshuis is een kopie te zien van de Zwarte Madonna van het Spaanse bedevaartoord Montserrat.

De Mariakapel is gelegen aan de rand van industrieterrein Borchwerf Noord en wel aan de Deurlechtsestraat 5, 4707 RP Roosendaal. De kapel is dagelijks geopend.

Geplaatst: oktober 2019
Gewijzigd: 18 maart 2020

~~~

ROSENHEIM – DUITSLAND – LORETOKAPELLE

In het zuiden van Beieren, tussen München en Salzburg, ligt Rosenheim. De oude stad bezoek ik voor de Heilige Maria en Sint-Nicolaas. In het eeuwenoude centrum (Altstadt) is veel van Maria te zien. Maria is onder meer afgebeeld in de Sankt-Nikolauskirche en de Loretokapelle. Ook zie ik haar afbeelding op de Max-Josefs-Platz boven een apotheek.

Rosenheim.

In de Sankt-Nikolauskirche, welke is ingezegend in 1514, is Maria verbeeld op schilderijen en glasvensters. Een raam vind ik bijzonder; Maria wordt door haar ouders, Anna en Joachim, in de tempel opgedragen aan God en de Heilige Nicolaas ontvangt hen in nieuw-gotische kleding. Ook is het Maria-Troost-beeld van rond 1750 het bewonderen waard. Wat straalt dit schilderij troost, rust en vrede uit. Aan de zuidzijde van de kerk is een groot kunstwerk uit 1896 tegen de buitengevel aangebracht. Het is een mozaïek met de tranende Maria. Het barokke schilderij van het hoogaltaar (1667-1669) laat de Heilige Nicolaas en de Heilige Laurentius zien. Zij bezorgen Rosenheim de bescherming van Maria en Kind.

Rosenheim.

De Loretokapelle aan de Ebersberger Straße is een prachtig gebouw en is in 1636 ingewijd. Het is een bijzonder mooi gebouw en dit zowel aan de buitenkant als aan de binnenzijde. Het voorbeeld van deze kapel is de Loretokapel van het Heilig Huis in het Italiaanse Loreto. De plafondbeschilderingen zijn van de plaatselijke kunstschilder Joseph Anton Höttinger.

Rosenheim, Loretokapelle.

Het verhaal van het ontstaan van de kapel begint in 1600. In dat heilig jaar maakt Georg Schaur (1579-1652) uit Rosenheim een bedevaart naar Rome en Loreto. Als deze man, de latere restauranthouder en burgemeester, in het bedevaartoord Loreto erg ziek wordt, neemt hij zich voor bij voorspoedige thuiskomst in Rosenheim een kapel te bouwen, zoals deze in Loreto. Na 30 jaar hebben Georg en zijn vrouw Margaretha Kall de benodigde financiën bijeen kunnen brengen. Echter, de inval van vijandelijke troepen gedurende de 30-jarige oorlog verhinderen in 1632 de start van de bouw. In 1634 is het de pestepidemie, waardoor er nog niet kan worden gebouwd. Eindelijk start de bouw van de kapel in 1635 en een jaar later wordt deze ingezegend. In de loop van de tijd is de kapel wat vergroot, meer verfraaid, gerenoveerd en ook gerestaureerd.

Rosenheim, Loretokapelle.

Verder zijn nog meer mooie kerken in Rosenheim te bezoeken, waar Maria is verbeeld. Dit zijn onder meer Kirche Sankt-Joseph (1619), Heilig-Geist-Kirche (1449), Kirche Heilig Blut (1508) en Rossackerkapelle (1737). De Spitallkirche Sankt-Joseph (ziekenhuiskerk) uit 1691 laat oude beelden zien, welke staan achter een zwaar traliewerk.

Rosenheim, Loretokapelle.

Geplaatst: 14 april 2020.

~~~

RUCPHEN – NEDERLAND – MARIAKAPEL

Rucphen, Mariakapel.

In het Brabantse Rucphen, tussen de Raadhuisstraat en de St. Martinusstraat, staat een kapelletje, dat is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Carmel. Het is een met bakstenen, gemetselde opstand met een nis, waarin een Mariabeeld is geplaatst. Onder het beeld vermeldt een grote steen de tekst: aangeboden door de schoolkinderen, 10 juni 1936. Het is een geschenk van deze kinderen aan pastoor Jos van Gastel bij zijn zilveren priesterfeest.

Rucphen, Mariakapel.

Het Mariabeeld is niet de oorspronkelijke beeltenis. Het toenmalige beeld is vernield. In 1950 is er een andere beeltenis gekomen. Dit beeld is van geglazuurd aardewerk. Ook dit is een cadeau van de schoolkinderen aan een pastoor en wel aan H. van der Heijden, ter gelegenheid van zijn zilveren priesterjubileum.

Geplaatst: 5 mei 2020.

~~~

SALZBURG – OOSTENRIJK – DOM

In de historische binnenstad van Salzburg bewonder ik prachtige kerken, monumentale burgerhuizen en oude bedrijfspanden met mooie gevels. In deze plaats waar de topmusicus Wolfgang Amadeus Mozart heeft gewoond en gewerkt, zijn ook vele schilderijen met en beelden van Maria te zien.

Salzburg
Salzburg

In steegjes met winkels en restaurants is de beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw ook aanwezig, zoals boven ingangen en aan gevels van menig gebouw.

Salzburg

De Dom is een parel om te bezichtigen. Deze kathedraal, welke in 1628 is gewijd aan de heiligen Rupert en Virgilius, kent een grote oppervlakte met een wijds interieur van 86 bij 62 meter. Hierdoor kan de Dom aan 10.000 bezoekers ruimte bieden. De kathedraal is een pronkstuk van kerkelijke bouwkunst. Het is het grootste Italiaanse, monumentale bouwwerk ten noorden van de Alpen. Ook in dit grote godshuis zijn er afbeeldingen van Maria te zien. Maria toont zich ook in de St. Michaelkirche aan de Residenzplatz.

Salzburg

Ook de Franciscanerkerk is het bezoeken meer dan waard. Het gebouw wordt door drie stijlen gekenmerkt, namelijk barok, gotisch en romaans. De barokstijl komt manifest tot uiting in het interieur van de bedevaartbasiliek Maria Plain, welke ligt aan de noordkant van Salzburg.

Een bezoek aan het Weihnachtsmuseum (kerstmismuseum), in het centrum van de stad, is een ware, culturele reis door het verleden.

Salzburg

Geplaatst: 8 mei 2020.

~~~

‘s-HERTOGENBOSCH – NEDERLAND – KAPEL ONZE-LIEVE-VROUW VAN DEN BOSCH

Het beeld van de Zoete Moeder in de Mariakapel van de Sint-Jan-kathedraal, in het centrum van ‘s-Hertogenbosch, is vermoedelijk vervaardigd rond het jaar 1300 en wordt al eeuwen vereerd in de basiliek van de Sint-Jan. De kapel is rond 1270 gebouwd. Het Mariabeeld is in 1380 gevonden in een loods en het verkeerde in een wat beschadigde toestand.

Mariabeeld met Jezus in ‘s-Hertogenbosch

In 1381 is het eerste wonder gebeurd; een verlamde vrouw krijgt in een droom de opdracht van Maria een wassen beeld te hangen bij de beeltenis van Haar in de kerk. Deze vrouw doet dit en even later kan zij weer stapjes zetten. Hierdoor wordt de beeltenis van Maria een mirakelbeeld en het ontvangt de naam Zoete-Lieve-Vrouw of Zoete Moeder. In de loop van de tijd gebeuren er nog meer wonderen bij het Mariabeeld. In het Mirakelboek staan maar liefst bijna 500 wonderen vermeld. Het Mirakelboek is in de kapel aanwezig.

Mirakelboek in Mariakapel te ‘s-Hertogenbosch

In 1629 woedt de Reformatie, de hevige strijd tussen protestanten en katholieken, en ‘s-Hertogenbosch valt in handen van de protestanten. De protestante overheersers willen het Mariabeeld verbranden. Echter, het beeld is tijdig gered en via Antwerpen geraakt het in Brussel. Het beeld komt te staan in de Sint-Jacob van de Koudenberg en wordt meegedragen in processies, zoals ook is gebeurd in ‘s-Hertogenbosch. Pas in 1853 komt het Mariabeeld terug. De betreffende tekst is in de Mariakapel te lezen.

Mariakapel in ‘s-Hertogenbosch

Het beeld van de Zoete-Lieve-Vrouw staat 11 maanden per jaar in de Mariakapel. Enkel in de meimaand, waarin vele Mariavereerders op bezoek komen, staat het Mariabeeld in de eerste Noorderzijbeuk.

Mariakapel in ‘s-Hertogenbosch

De “Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Den Bosch” draagt zorg voor het Mariabeeld. Sinds 1837 bestaat deze organisatie en dit na ontvangen kerkelijke goedkeuring in 1836. Dit Broederschap heeft als doel: “de verering van Maria te bevorderen en zorgdragen voor het onderhoud van de Mariakapel, inclusief het beeld van de Zoete Moeder”. De Broederschap bestaat uit 12 personen, zowel mannen, als vrouwen. Zij werken onbezoldigd onder leiding van de Plebaan; de pastoor, die in naam van de bisschop de basiliek bestuurt. De leden ontplooien tal van activiteiten om het doel te realiseren en zetten zich in om de benodigde gelden van begunstigers bijeen te krijgen. De werkzaamheden voor het Mariabeeld en de Mariakapel zijn vooral het regelen van de verzorging van de bloemen, het nagaan of restauraties nodig zijn en zonodig deze organiseren, het zorgdragen voor het onderhoud van de mantel van Maria, het verspreiden van informatie onder belangstellenden en het laten maken van replica’s van het Mariabeeld om deze te verkopen om inkomsten te genereren. Ook onderhouden de leden van de Broederschap de webstek www.zoetelievevrouw.nl en hierdoor informeren zij belangstellenden over Maria in de Sint-Jan.

Het eikenhouten beeld is 108 centimeter hoog. Maria draagt Jezus op de linkerarm. De beeltenis is steeds op feestelijke en waardige wijze gekleed met een staatsiemantel.

Mariabeeld in ‘s-Hertogenbosch

Honderden ex-voto’s zijn tegen de muren aangebracht en dit als blijk van genezingen van bezoekers. In de kapel is ook de tekst van het gebed van de Zoete-Lieve-Vrouw van Den Bosch te lezen.

Gebed in Mariakapel in ‘s-Hertogenbosch

In de kapel worden dagelijks vele kaarsjes aangestoken, hierdoor staat Maria voortdurend in het licht.

Geplaatst: 26 september 2020
Bijgewerkt: 27 mei 2021, 13 juli 2021

~~~

SIMPELVELD – NEDERLAND – KAPEL ONZE-LIEVE-VROUW STERRE DER ZEE

In het Zuid-Limburgse Simpelveld ligt een prachtige Mariakapel op de hoek van de Rodeput, namelijk de Kapel Onze-Lieve-Vrouw Sterre der Zee. De goed onderhouden en zeer verzorgde kapel ligt aan een ruim plantsoen.

Simpelveld, kapel Onze-Lieve-Vrouw Sterre der Zee.

De bakstenen kapel is wit geschilderd en is aan de straatkant omgeven door een lage muur. De toegang tot de kapel kent een smeedijzeren deur met plexiglas. Deze deur heeft een cementboog. Het interieur is wit gestuukt.

Simpelveld, kapel Onze-Lieve-Vrouw Sterre der Zee.

Boven het natuurstenen altaar is een mooie afbeelding te zien van Maria, de Sterre der Zee. Hiernaast is het gebed van de Sterre ter Zee te lezen. In de Mariakapel zijn vier glas-in-loodramen geplaatst. De vier gekozen thema’s zijn: annunciatie, visitatie, geboorte Jezus en kroning van Maria. De ramen zijn geplaatst in cementbogen en zijn vervaardigd door Maastrichtenaar Harrie Pieters (1916-1985). De ramen vermelden het jaartal 1955. Aan de achtergevel is een smeedijzeren kruis geplaatst.

De kapel is gebouwd in 1951 en is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Simpelveld, kapel Onze-Lieve-Vrouw Sterre der Zee.
Simpelveld, kapel Onze-Lieve-Vrouw Sterre der Zee.

De kapel is een uiting van dank aan Maria voor het gespaard blijven voor groot oorlogsgeweld in de Tweede Wereldoorlog. De kapel is een voorstel geweest van Guillaume Lemmens (1884-1960). Deze Limburgse bisschop van Roermond heeft de kapel in juli 1951 ingezegend. Tot 1987 is de kapel beheerd en onderhouden door het buurtschap. Vervolgens is de kapel ondergebracht in een stichting en ook gerenoveerd.

Geplaatst: 10 juli 2020

~~~

SINT-NICOLAASGA – NEDERLAND – LOURDESGROT

In het Friese Sint-Nicolaasga ligt, naast de befaamde Sint-Nicolaaskerk uit 1887, aan de Kerkstraat op nummer 14, de Lourdesgrot in de pastorietuin.

Sint-Nicolaasga

De Friese Lourdesgrot is een replica van de Grot uit het Franse Lourdes en is in 1935 gebouwd. Deze Mariagrot is een rijksmonument. De Lourdesgrot is gemaakt door Huite Huitema en enige timmerlieden. Het bouwwerk is van gewapend beton. De afmetingen van de grot zijn 12 meer breed, 8 meter diep en 7 meter hoog. Het is een ware kopie van de Grot in Lourdes en wel op een schaal van 1:10. Voor de grot is een smeedijzeren hek geplaatst, met Latijnse kruisen op de hoofdstijlen. In een nis, rechtsboven in de grot, staat het Mariabeeld op zo’n 3 meter hoogte. Boven Maria is er een lichtkring met de woorden “Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis”. Bij de grot staat een beeltenis van een knielende Bernadette, de zieneres te Lourdes in het jaar 1858. De Lourdesgrot is gerestaureerd in 1982.

Lourdesgrot in Sint-Nicolaasga

Omtrent de aanleiding om te komen tot de bouw zijn er enkele verhalen. Er wordt verteld, dat de reden voor de bouw van de grot een pelgrimage is van Huite Huitema. In 1933 maakt deze boerenzoon een reis naar Lourdes en hij komt genezen terug. In opdracht van pastoor Johannes Gerardus Bentla, die een groot Mariavereerder is, heeft Huite Huitema het ontwerp van de grot gemaakt. Bentla is pastoor in Sint-Nicolaasga van 1917 tot in 1937. De pastoor heeft de grot ingewijd in 1935. Dit is gebeurd op 11 februari, de dag van de eerste verschijning in Lourdes van Maria aan Bernadette in 1858. Een ander verhaal is, dat Huitema de grot heeft laten bouwen als vergoeding voor het geld dat hij van de kerk heeft gekregen om met zijn zieke vrouw naar Lourdes te gaan om haar te laten genezen. Een derde verhaal gaat over de Zusters van Onze-Lieve-Vrouwe van Amersfoort. In 1931 is in Sint-Nicolaasga, niet ver van de kerk, het kloostercomplex “Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes” gebouwd. De plaats van dit klooster is vlakbij de huidige Lourdesgrot. De zusters van het klooster hebben aangedrongen op de bouw van de Lourdesgrot.

Lourdesgrot in Sint-Nicolaasga

Sint-Nicolaasga wordt door de grot ook wel genoemd “het Lourdes van het Noorden”.

Bernadette bij de Lourdesgrot in Sint-Nicolaasga

Na vele Lourdesgrotten te hebben bezocht, is de grot in Sint-Nicolaasga een van de mooiste Mariagrotten in Nederland.

Lourdesgrot te Sint-Nicolaasga met afbeelding van de schrijn met Bernadette in Nevers

Geplaatst 15 september 2020

~~~

SINT-TRUIDEN – BELGIË – BEGIJNHOF

De geschiedenis van het Sint-Agnesbegijnhof telt heel wat eeuwen. In 1258 schenkt Willem van Rijckel, abt van de benedictijnen Sint-Trudo van 1248 tot 1272, een terrein in Sint-Truiden aan de begijnen, die dan in de stad verspreid zijn. De grond ligt buiten de stadswallen in de vallei van Cicindria.

Begijnhofkerk in Sint-Truiden

In 1265 is de kerk van het begijnhof ingezegend en hebben de eerste begijnen hun intrede in het gesloten hof gedaan. Later is de kerk vergroot, verbouwd en hersteld na schades. De begijnhofkerk is het juweel van het begijnhof. Deze kerk is toegewijd aan de Heilige Agnes en staat centraal op het perceel. In 1797 is het begijnhof opgegeven en komen er ook niet-begijnen wonen.

In 1934 wordt de kerk overgedragen aan de “Vrienden van het begijnhof van Sint-Truiden”. In 1935 is de kerk ontwijd en als museum ingericht, nadat er een grondige restauratie heeft plaatsgevonden. Dit is een primeur in België. Er zijn muurschilderingen gerestaureerd door Cornelis Leggenhoek (1903-1971) uit Brugge.

Begijnhofkerk in Sint-Truiden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) loopt de kerk schade op door bombardementen. Vervolgens vinden herstelwerkzaamheden plaats. In 1970 is de Begijnhofkerk overgedragen aan de provincie Limburg. Daarna is er begonnen met de conservatie en restauratie van de muurschilderingen door het Brusselse Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

Begijnhofkerk in Sint-Truiden
Begijnhofkerk in Sint-Truiden

Sinds 1998 staat het begijnhof op de werelderfgoedlijst van de Unesco en in 2004 is het begijnhofplein heraangelegd.

De Begijnhofkerk is met name bekend om haar meer dan schitterende schilderingen. Het zijn niet alleen muurschilderingen, maar ook kunstuitingen op pilaren. Deze schilderingen bestrijken de periode van de 13e tot in de 17e eeuw en hieruit blijkt sterk de middeleeuwse geloofsbeleving. Veel middeleeuwse muurschilderingen zijn uit het begin van de 16e eeuw. Deze zijn aangebracht na het herstellen en verbouwen van de kerk in de periode 1489-1511. Er zijn taferelen gewijd aan het leven van Maria, namelijk de kroning van Maria (14e en 16e eeuw) en uit de 16e eeuw: de annunciatie of verkondiging van de boodschap aan Maria, tempelgang van Maria, huwelijk van Maria en Jozef, geboorte van Christus, dood van Maria met Tenhemelopneming en de rozenkrans. Ook zijn er muurschilderingen van onder meer Sint-Caecilia, Heilige Clara, Sint-Franciscus, Heilige Gertrudis van Nijvel, Heilige Goedele van Brussel, Sint-Hubertus en Heilige Lucia.

Begijnhofkerk in Sint-Truiden

Het begijnhof ligt aan de Speelhoflaan te Sint-Truiden, net buiten het centrum.

Begijnhofkerk in Sint-Truiden

Geplaatst: 9 februari 2021

~~~

SINT-WILLEBRORD – NEDERLAND – LOURDESGROT

In het westen van de provincie Noord-Brabant ligt, tussen Etten-Leur en Roosendaal, de plaats Sint-Willebrord. Het dorp is genoemd naar de bekende missionaris uit de 8e eeuw: Sint-Willibrord. In het centrum van de plaats ligt het mooie Processiepark, waarin ook een bijzondere Lourdesgrot staat.

Sint-Willebrord, Processiepark.

Op het plein, voor de ingang van de Sint-Willibrorduskerk, staat op een hoge sokkel een groot Mariabeeld. Dit is een kopie van het Gekroonde Beeld van de Esplanade in het Franse Lourdes.

Sint-Willebrord, Lourdesgrot in het Processiepark.

In 1885 is er een Lourdesgrot gebouwd in opdracht van pastoor Van Rooij. Deze Lourdesgrot is verdwenen en op een andere plaats is de huidige Lourdesgrot gerealiseerd. Dit is gebeurd in 1925. De grot bestaat uit een betonnen opbouw met gemaakte rotsen. De bodem van de grot is bekleed met een marmeren vloer. Hierop staat een altaartafel van marmer. De tekst onder het Mariabeeld is dezelfde als in Lourdes: “Que soy era immaculada councepciou”. Rond het hoofd van Maria staat “ik ben de onbevekte ontvangnis”. De grot is afgesloten door een smeedijzeren hekwerk. De Lourdesgrot getuigt van hoogwaardige kwaliteit en is een rijksmonument.

Sint-Willebrord, Lourdesgrot in het Processiepark.

Achter de Lourdesgrot staat de Sint-Willibrorduskerk. In 1925 is de kerk ingezegend. De driebeukige kruiskerk lijkt op een silhouet van de basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Lourdes. De architect van de kerk is J. van Groenedael en de opdrachtgever tot de bouw van de kerk is pastoor P. Bastiaansen.

Sint-Willebrord, Lourdesgrot in het Processiepark.

Voor de voorgevel van de pastorie, waar achter de grot en de kerk zijn gelegen, staat een groot, wit beeld van bouwpastoor P. Bastiaansen. Het beeld staat aan de Dorpsstraat.

Het gekroonde Mariabeeld, de Lourdesgrot en de kerk vormen de hoogtepunten van het Processiepark. Het park is aangelegd in 1926, meteen na de realisatie van de kerk. De gebouwen in het park zijn rijksmonument geworden.

In de 20e eeuw heeft het Processiepark tienduizenden bezoekers mogen ontvangen. Veel mensen zien nog steeds het Processiepark en Lourdesgrot als een mooi alternatief voor het ver weg gelegen Lourdes in het zuiden van Frankrijk.

Sint-Willebrord, Processiepark.

Sinds het begin van 2020 heeft het park een schitterend groen karakter gekregen en is het een nog meer aantrekkelijke plaats om er te verblijven en/of te bidden.

Het Processiepark ligt tussen de half-cirkelvormige Pastoor Bastiaansensingel en de Dorpsstraat. Het gerenoveerde en groenachtige Processiepark is een uitnodigende plaats om te bezoeken.

Geplaatst: 21 april 2020.

~~~

SITTARD – NEDERLAND – BASILIEK

Aan de Oude Markt in het centrum van het Limburgse Sittard staat de “Basiliek van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart”. In 1875 wordt gestart met de bouw van de neogotische kerk en in 1879 is het werk voltooid. Architect is de in Harlingen geboren Johan Kayser (1842-1917), die later in Limburg is komen wonen.

Sittard, basiliek Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

In 1883 is de kerk, als eerste in Nederland, verheven tot basiliek door Leo XIII, die paus is in de periode 1878-1903. De in Rome gemaakte wit marmeren plaat, die is ingemetseld in het portaal van de hoofdingang, maakt melding van de heuglijke toekenning van deze titel.

De “Broederschap van O.L.V. van het Heilig Hart” is in 1867 opgericht met het doel de verspreiding van vroomheid in Nederland te bevorderen. Dit broederschap is gewijzigd in het “Aartsbroederschap van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart”. Deze organisatie beheert de basiliek en is volledig afhankelijk van giften.

Sittard, basiliek Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

In de eerste basiliek van Nederland zijn van Maria beelden en schilderwerken geplaatst, zoals centraal op het altaar en in glas-in-loodramen.

Sittard, basiliek Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

Met name in het laatste kwart van de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw is de basiliek een heel veel bezocht bedevaartsoord. In de basiliek zijn er duizendvoudige dankbetuigingen te zien en dit maakt het gebouw, dat een rijksmonument is, een nog groter juweel van de 19e eeuwse neogotiek.

Geplaatst: 23 februari 2021

~~~

SNEEK – NEDERLAND – SINT-MARTINUSKERK

In het Friese Sneek staat de katholieke Sint-Martinuskerk. Deze kruiskerk, die is toegewijd aan de Heilige Martinus van het Franse Tours, laat mooie afbeeldingen van Maria zien.

Sneek, Sint-Martinuskerk

Architect Pierre Cuypers (1827-1921) heeft het driebeukige gebouw ontworpen. De kerk is gebouwd in 1872. Het grote orgel is uit 1891 en de maker is Michaël Maarschalkerweerd (1838-1915). In 1997 is het kerkorgel gerestaureerd.

Sneek, Sint-Martinuskerk

De kerk heeft verscheidene, grote gebrandschilderde ramen en deze zijn gemaakt door het glasatelier F. Nicolas en Zonen.

Sneek, Sint-Martinuskerk

Het kerkgebouw is een rijksmonument en is gelegen aan de Singel 62.

Sneek, Sint-Martinuskerk

Geplaatst 8 november 2020

~~~

SPA – BELGIË – ÉGLISE NOTRE-DAME ET SAINT-REMACLE

De stad Spa is gekend door de minerale bronnen. Reeds in de 16e eeuw trekken deze opwellende waterplekken vele bezoekers. In deze plaats, omgeven door heuvels van de Ardennen, staat een indrukwekkende kerk, namelijk de “Église Notre-Dame et Saint-Remacle”. Deze kerk van Onze-Lieve-Vrouw en Sint- Remaclus is gebouwd in 1885 en 1886, juist op de plaats van voormalige kerkgebouwen. Het indrukwekkende bouwwerk getuigt van Rijnromaanse stijl. De architect is Eugène Carpentier (1819-1886) uit Beloeil. In 1886 is de kerk ingezegend door de bisschop van Luik, Monseigneur Victor-Joseph Doutreloux (1837-1901)

Église Notre-Dame et Saint-Remacle, Spa.

In de voorgevel zijn portalen versierd met 4 timpanen; dit zijn driehoekige bovenstukken op zuilen. Hieronder zit Onze-Lieve-Vrouw op de troon van de wijsheid. Ook bekende heiligen uit de Ardennen zijn er afgebeeld, namelijk Sint-Hubertus (655-727) met een hert en Sint-Remaclus (600-673) met een gezadelde wolf.

Het interieur van de kerk is schitterend. Hoofdaltaar, altaren van de zijkapellen en preekstoel zijn in Italiaans Botticino-marmer uitgevoerd. De beelden zijn in albast van Benglich gemaakt. De absis is versierd met een fresco, waarbij onder meer Onze-Lieve-Vrouw, Johannes de Doper, Sint-Petrus en Sint-Remaclus zijn afgebeeld. Zij duiden Christus aan als de wezenlijke bron van het leven.

Église Notre-Dame et Saint-Remacle, Spa.

In de middenbeuk zijn 6 houten beelden te zien van de Luikse beeldhouwer Guillaume Évrard (1709-1793). De beelden dateren uit de periode 1750-1751. Beeltenissen, welke eruit springen zijn de Maagd Maria met het kind Jezus, Sint-Remaclus en de Heilige Rochus. Vooral het Mariabeeld is een uitzonderlijk mooi kunstwerk.

Église Notre-Dame et Saint-Remacle, Spa.

Achter het orgel is het centrale glasraam opgedragen aan Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel. Dit raam is geschonken door koningin Marie-Henriëtte-Anne (1836-1902), de aartshertogin van Oostenrijk en later de echtgenote van koning Leopold II (1835-1909). De koningin heeft geruime tijd in Spa verbleven en zij heeft in dit godshuis op de zondagen de Heilige Mis bijgewoond. In 1902 heeft haar uitvaartplechtigheid ook in deze kerk plaatsgevonden.

Église Notre-Dame et Saint-Remacle, Spa.

Geplaatst 19 oktober 2020

~~~

STEYL – NEDERLAND – KLOOSTERDORP

Het kloosterdorp Steyl ligt aan de rivier de Maas, vlakbij Venlo in Nederlands Limburg.

De grondlegger van het kloostercomplex is de in het Duitse Goch geboren Arnold Janssen (1837-1909). Op 15 augustus 1861, feestdag van Maria Tenhemelopneming, wordt hij tot priester gewijd. Arnold Janssen is de pionier van de moderne missie-organisatie in Europa. Hij wil Duitstalige katholieken betrekken bij het missiewerk. Echter, hij wordt belemmerd in de uitvoering ervan in Duitsland. Dit komt door de Duitse “Kulturkampf” (1871-1887) en deze leidt tot een hevige confrontatie tussen Kerk en Staat. De strijd is gericht tegen het katholieke cultuurgoed in scholen en katholieke ideeën. Hierdoor is de oprichting van een missiehuis in Duitsland niet toegestaan. Bijgevolg wijkt Arnold Janssen uit naar Nederland en sticht op 8 september 1875, de feestdag van Maria Geboorte, de eerste Duitse missiecongregatie voor mannen in het Nederlands-Limburgse Steyl.

In 1889 sticht Arnold Janssen de missiezusters van Steyl; de Dienaressen van de Heilige Geest. Deze zusters zijn in het blauw gekleed en worden genoemd de blauwe zusters van het Heilig Hartklooster. In de hal van het klooster staat een overzicht van de wereldwijde vestigingen van de congregatie. Aan dit klooster is een grote tuin verbonden, waarin een Lourdesgrot staat. Echter, het domein is niet vrij toegankelijk.

Steyl, hal Heilig Hartklooster, overzicht missies

In 1896 richt Arnold Janssen de organisatie van de aanbiddingszusters van Steyl op; de Dienaressen van de Heilige Geest van de Altijddurende Aanbidding. Deze zusters dragen een lichtrood kleed en dit als symbool van de liefde van de Heilige Geest. Het interieur van de kloosterkapel van deze zusters is deels te zien vanuit de zijkapel, want deze ruimte is voor bezoekers bestemd.

Het gevolg van het oprichten van de drie congregaties is dat er vele duizenden missionarissen en missiezusters van Steyl wereldwijd actief zijn en dat tot heden toe.

Arnold Janssen is een groot vereerder van engelen en dit blijkt uit de aanwezigheid van afbeeldingen van engelen in de kloostergebouwen en de benaming van onder andere de dubbelkerk, welke is toegewijd aan Sint-Michaël. Deze kerk ligt aan het Missiehuis Sint-Michaël van paters en broeders. Beneden- en bovenkerk zijn gebouwd om tot een dubbelkerk te komen. Dit komt door de beperkte ruimte en de grote behoefte om te kerken.

Arnold Janssen organiseert ook retraites (perioden van afzondering voor mensen om bijvoorbeeld te bidden en te overdenken), zet een drukkerij op met persapostolaat en komt ook met een lekenapostolaat.

Steyl, kloosterdorp, Mariabeeld in benedenkerk Sint-Michaël, bij graf van de stichter Arnold Janssen

De tombe van Arnold Janssen staat in de benedenkerk van de dubbelkerk van Sint-Michaël en rust op 3 draagstukken. De dragers van de sarcofaag symboliseren de 3 kloosterorden, die hij heeft bedacht en mede gesticht. Op de dekplaat van de grafsteen zijn behalve naam, geboorte- en sterfjaar, ook vermeld de 3 woorden die hem karakteriseren, namelijk PATER (vader), DUX (leider) en FUNDATOR (stichter). Vanuit Rome verklaart paus Johannes Paulus II Arnold Janssen heilig in 2003.

Steyl, Lourdesgrot in kloostertuin Missiehuis

Niet alleen is Arnold Janssen van belang in de oprichting en organisatie van de 3 kloosterorganisaties, maar ook bijzonder krachtdadige vrouwen, als Aldolfine Tönnies, Helena Stollenwerk en Hendrina Stenmanns.

Aldolfine Tönnies (1862-1934) is geboren in het Duitse Horst-Emscher (nu Gelsenkirchen-Horst). Zij komt in 1891 bij de missiezusters van Steyl en ontvangt de naam Maria Michaele. Deze zuster is in 1896 medestichteres en de eerste moederoverste van de organisatie van de slotzusters; de Dienaressen van de Heilige Geest van de Altijddurende Aanbidding. Deze zusters leven in afzondering (clausuur). Als generaal-overste sticht zij vele kloosters over de hele wereld. Het orgel van de kloosterkapel van de zusters van de Altijddurende Aanbidding is in 1933 geplaatst. De eerste requiemmis, die door het orgel wordt begeleid, is op 28 februari 1934. Het is dan de uitvaartplechtigheid voor Moeder Maria Michaele.

De Steyler Missiezusters zijn in 1889 begonnen. Een medestichteres is Anna Helena Stollenwerk (1852-1900). Zij is geboren in het Duitse Rollesbroich. Helena Stollenwerk komt in 1882 in het Missiehuis te Steyl en ontvangt de naam Zuster Maria. Zij wordt leidster van de missiezusters. In 1898 treedt Helena Stollenwerk in bij de Aanbiddingszusters van Steyl.

Een andere medestichtster van de Missiezusters van Steyl is Hendrina Stenmanns (1852-1903) en zij is geboren in het Duitse Issum. In 1884 komt Hendrina Stenmanns in het missiehuis Sint-Michaël in Steyl en ontvangt de naam Zuster Josefa. Zij gaat in 1898 naar de Zusters van de Altijddurende Aanbidding en wordt daar overste.

In en rond de kloostercomplexen is het goed te verblijven om te bidden. Ook zijn beelden en grotten te bekijken, zoals in de kloostertuin van het Missiehuis.

Steyl, kloostertuin Missiehuis, grot Maria van Zeven Smarten
Steyl, kloosterdorp, kloostertuin Missiehuis, grot Maria van Zeven Smarten

Geplaatst: 17 augustus 2020

~~~

THORN – NEDERLAND – KAPEL ONDER DE LINDEN

In 1673 is “de Kapel van O.L. Vrouw van Loreto onder de Linden” gesticht door het Stift Thorn (klooster). Een jaar later is de kapel voltooid en in gebruik genomen. Vanaf de straat is er een goed beeld op het exterieur van de kapel. Waar de naam “onder de linden” vandaan komt is dan ook meteen te zien, want hoge, oude linden staan als machtige bomen de kapel te beschermen. Vlakbij de ingang van de kapel staat een vredespaal. Dit is aan de Heerbaan-Kapel 4, 6017RB Thorn.

De huidige kapel bestaat uit twee delen, welke worden gemarkeerd door een tweetal torentjes. Het oudste, laagste gedeelte is van 1673. Dit deel van de kapel is een kopie van het “Santa Casa” ofwel Heilig Huis van Nazareth, dat in het Italiaanse Loreto centraal in de basiliek is gebouwd. Hieraan dankt de kapel te Thorn de naam O.L. Vrouw van Loreto.

Door de toename van het aantal bezoekers is de kapel vergroot en dit te zien aan het hoogste deel van het bijzondere godshuis. De uitbreiding is gerealiseerd in 1811. Sinds 1822 is de parochie van de Heilige Michaël te Thorn eigenaar van de kapel.

Het interieur van de kapel komt bij me over als meer dan fraai. Het altaar en het altaarscherm vormen het meest opvallende van de kapel. Er zijn medaillon-portretten te zien van Joachim en Anna, de ouders van Maria. Ook zijn er afbeeldingen aangebracht van Onze-Lieve-Vrouw, Jozef en de aartsengel Gabriël. Het indrukwekkende Mariabeeld dat achter het altaar is te zien, dateert uit 1674.

In de kapel zie ik Latijnse opschriften. Als ik de hoofdletters bekijk, welke als Romeinse cijfers zijn weergegeven, kom ik tot de jaartallen 1674 en 1811. Aan het gewelf van de kapel zijn schilderingen aangebracht van onder meer de Heilige Franciscus van Assisi, de Heilige Clara, de overbrenging van het Heilig Huis van Nazareth naar Loreto en andere wonderen, welke op voorspraak van Maria zijn verricht. Daarnaast zijn er medaillons te bewonderen met afbeeldingen van onder andere het bezoek van Maria aan haar nicht Elisabeth. Wat vind ik dit een mooie kapel!

Geplaatst: 14 maart 2020

~~~

TILBURG – NEDERLAND – DE HASSELTSE KAPEL

De Hasseltse Kapel is gelegen in een parkje, aan het Hasseltplein 7 te Tilburg. Een andere naam voor de kapel is Onze-Lieve-Vrouw Visitatie.

Hasseltse Kapel in Tilburg

De Hasseltse Kapel kent een oude geschiedenis, want al rond 1530 is de kapel gesticht. Dit is af te leiden uit het jaartal 1536, dat het klokje in de toren vermeldt. De kapel dankt de naam aan de Hasselt, een herdgang, boerengehucht, waarvan de bewoners de kapel hebben opgericht. Het gebouw is het oudste monument in Tilburg. De kapel wordt een druk bezochte devotieplaats, waar ook vieringen worden gehouden.

Halverwege de 17e eeuw maken de overheersende protestantse machthebbers een einde aan de godsdienstvrijheid. Dit heeft tot gevolg dat in de kapel geen religieuze activiteiten meer mogen plaatsvinden. Deze situatie verandert in 1743, als de kapel in zeer bouwvallige staat verkeert. Op kosten van de gemeente wordt de kapel opgeknapt. De nieuwe bestemming wordt eerst een weverswoning en later komt in het gebouw een herberg.

Hasseltse Kapel in Tilburg

In 1794 bezetten de Fransen Nederland en dan mogen de katholieken hun godsdienst weer in het openbaar beoefenen. In 1796 wordt een nieuw, houten Mariabeeld in de kapel geplaatst en dan is de ruimte weer toegankelijk voor gelovigen. Het beeld met Maria en Jezus dateert uit de 18e eeuw en is een staakmadonna; een stok met twee hoofdjes erop en een mantel om de stok. De kapel trekt veel bezoekers, waaronder Peerke Donders (1809-1887), die er vaak komt bidden, totdat hij lepralijders in Suriname gaat helpen.

In de jaren 1971-1972 ondergaat de kapel een ingrijpende en hoognodige restauratie en wordt het rijksmonument in mooie luister hersteld.

In 1972 is de kapel verrijkt met een houten beeld uit de 18e eeuw met Jozef en Jezus. Het kunstwerk hangt rechts vooraan tegen de muur. In de kapel hangen 2 kasten met ex voto’s en ook votieftafels. Deze zijn geschonken vanuit een gelofte, uit dankbarheid of hoop op betere tijden.

Hasseltse Kapel in Tilburg

Sinds 1983 hangt linksvoor in de kapel een bronzen reliëf: Maria Visitatie. Dit is vervaardigd door de gedreven en productieve kunstenaar Niel Steenbergen (1911-1997) uit Oosterhout.

Hasseltse Kapel in Tilburg

Buiten de kapel, op het grasveld, staat een beeld van Sint-Anna te Drieën, uit 1990, van kunstenaar Bart van Hoek. Ook er is een beeld te zien van een jonge Maria. Dit beeld is uit 1998 en is gemaakt door de Tilburgse kunstenaar Charles Vergouwen (1946-2019).

Momenteel valt het beheer van de kapel onder een stichting en heeft de parochie het eigendom van het bijzonder mooie gebouw. De Stichting Vrienden van de Hasseltse Kapel zorgt voor de financiële ondersteuning van de organisatie van het gebouw. Jaarlijks bezoeken zo’n 100.000 mensen de kapel en bewonderen deze parel van volksgeloof, die dagelijks is geopend.

Hasseltse Kapel in Tilburg

Meer info is op www.hasseltsekapel.nl te vinden.

Geplaatst: 20 mei 2020.
Bijgewerkt: 28 januari 2021


~~~

TILBURG – NEDERLAND – KAPEL O.L. VROUW TER NOOD

De Kapel O.L. Vrouw ter Nood staat aan de Kapelhof, midden in de binnenstad van Tilburg.

Het idee om tot een kapel te komen, is ontstaan in 1942. Twee bevriende Tilburgers doen elkaar de belofte, dat als Tilburg redelijk gespaard door de Tweede Wereldoorlog komt, een kapel wordt gebouwd in een van de hoofdstraten van de stad. De kapel wordt dan toegewijd aan Moeder Maria. De naam Onze Lieve Vrouw ter Nood drukt de dankbaarheid uit van de Tilburgers.

In 1949 wordt tijdelijk een tot kapel verbouwd magazijn gebruikt. In deze kapel staat een oud Mariabeeld, dat ik de 15e eeuw is gemaakt in het Duitse Rijnland. Door een inwoner van Berkel-Enschot is dit beeld aan de kapel geschonken. In de huidige kapel staat ook dit Mariabeeld.

De Tilburgse architect Jos Schijvens heeft het ontwerp gemaakt van de kapel. Op 7 juni 1964 heeft bisschop W. Bekkers de nieuwe kapel ingezegend.

Bijzonder zijn de kunstwerken in de kapel, waaronder een glas-in-betonwand van Daan Wildschut. Het stelt voor Maria met uitgestrekte armen over de Tilburgers. Zij verslaat de draak, die symbool staat voor de agressor in de Tweede Wereldoorlog.

Het bestuur van de kapel heeft twee doelstellingen, namelijk het beheer en instandhouden van de kapel en het stimuleren van de Maria-devotie.

In 2014 is de kapel een rijksmonument geworden.

Geplaatst: 23 april 2020

~~~

UDEN – NEDERLAND – KAPEL ONZE-LIEVE-VROUW TER LINDEN

Aan het Lieve Vrouweplein 2 in het Brabantse Uden staat de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ter Linde in de grotere Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Dit is de voormalige Kruisherenkapel, die is gebouwd in 1904. Ooit maakte de kapel deel uit van een kloostercomplex. De Kruisheren is de enige, nog steeds bestaande, middeleeuwse orde, die in de Lage Landen is gesticht. Deze Orde van het Heilig Kruis is in 1248 officieel opgericht. De leden zijn veelal geestlijken en zij noemen zich Kruisbroeders.

Kapel O.L.V. ter Linde te Uden
Kapel O.L.V. ter Linde

De geschiedenis vertelt, dat in Uden een Mariabeeld is gevonden in een lindeboom en zo is de naam ontstaan Onze-Lieve-Vrouw ter Linde. Al in 1358 is het voor het eerst sprake van het beeld.

Kapel O.L.V. ter Linde te Uden

Gedurende de Contrareformatie (1522-1563), een katholieke reactie op de protestantse Reformatie, leggen de Kruisheren zich toe op de organisatie van de verering van Onze-Lieve-Vrouw ter Linde. In 1712 bouwen de Kruisheren een achthoekige kapel voor het Mariabeeld. Dit gebeurt op de plaats waar ooit de lindeboom heeft gestaan, waarin het Mariabeeld is gevonden.

Kapel O.L.V. ter Linde in Uden

Aan het Mariabeeld zijn wonderen toegeschreven. In de 17e en 18e eeuw kwamen jaarlijks tienduizenden op bedevaart naar Onze-Lieve-Vrouw ter Linde.

In 2009 vertrekken de Kruisheren uit Uden en komen klooster en kapel in eigendom van Brabant Zorg. De kapel is een rijksmonument.

Tegenwoordig staat in de kapel een replica van het bekende beeld. Onder het Mariabeeld staat de tekst “O Maria, toon dat gij onze Moeder zijt”. Het originele beeld staat in het Museum Krona te Uden.

Geplaatst: 5 januari 2021

~~~

UDEN – NEDERLAND – MARIABEELD in SINT-PETRUSKERK

De Sint-Petruskerk staat aan de kerkstraat 24 in het centrum van het Brabantse Uden. De start van de bouw van de kerk is in 1887 onder leiding van bouwpastoor Antonius Spierings (1835-1918). De uit Oss komende pastoor is in Uden actief in de periode 1880-1918. De architect van het gebouw is Carl Weber (1820-1908). De kerk is ingezegend in 1890 door de Brabantse bisschop Adrianus Godschalk (1819-1892) uit ‘s-Hertogenbosch.

Mariabeeld in de Sint-Petruskerk te Uden

De Mariakapel staat in de kerk vlakbij de ingang. Het Mariabeeld is bijzonder innemend. Maria en de kleine Jezus zijn gekroond en dragen rode kleding. Een lange, witte sluier gaat om Maria en haar Zoon heen.

Mariabeeld in de Sint-Petruskerk te Uden

De parochie Sint-Petrus heeft op www.parochiesintpetrus.nl de nodige informatie geplaatst. De kerk is een rijksmonument.

Geplaatst: 15 december 2020

~~~

UDEN – NEDERLAND – MUSEUM KRONA

In het oosten van de provincie Noord-Brabant ligt Uden en in die plaats is het Museum Krona gevestigd aan de Veghelsedijk 25. Het museum is gelegen in een eeuwenoud, ommuurd abdijcomplex dat nog gedeeltelijk wordt bewoond door zusters Birgittinessen.

De toegangspoort en de kruidentuin voorbij komen de bezoekers in het museum. Het Museum Krona, voorheen Museum Religieuze Kunst, bezit een mooie en uitgebreide collectie religieuze kunst en bestaat sinds 1973. In 2019 is de naam van het museum veranderd in Museum Krona en Krona is het Zweeds voor kroon. Immers, de stichteres van de Birgittinessen is Birgitta van Zweden (1303-1373). Birgitta is een vrouw van adel, die op latere leeftijd voor een kloosterleven heeft gekozen. Door haar vorstelijke afkomst en de keuze voor een leven met Jezus Christus wordt Birgitta met twee kronen voorgesteld.

Museum Krona te Uden met originele beeld Onze-Lieve-Vrouw ter Linde

De uitgebreide collectie is tot stand gebracht door schenkingen en bruikleningen van kerken, kloosters en particulieren. Een bijzonder onderdeel van de collectie is in de benedenzaal te zien. In Uden is er al eeuwen de verering van Onze-Lieve-Vrouw ter Linde en dit krijgt in de benedenzaal ook de nodige aandacht met het originele Mariabeeld, dat uit 1525 dateert. Daar hangt ook het vaandel van het Broederschap Onze-Lieve-Vrouw ter Linde en draagt de titel “Behoudenis der Kranken”. Het museum laat niet alleen iconen zien, maar ook beeldhouwkunst, edelsmeedkunst, volksdevotie en moderne kunst. Hieronder zijn vele afbeeldingen van Maria, zoals het schilderij uit 1518 “Maria met Kind omgeven door musicerende engelen” van Jacob Cornelisz. van Oostsanen, ook Jacob War genaamd (±1475-1533) en een eikenhouten beeld Maria met Kind uit 1520 en zelfs een uit 1420.

Museum Krona te Uden
Museum Krona te Uden

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag. Nadere info is te vinden op www.museumkrona.nl en hier wordt ook de actualiteit van exposities vermeld.

Museum Krona te Uden

Geplaatst: 16 februari 2021

~~~

VALKENBURG – NEDERLAND – LOURDESGROT

Lourdesgrot in Valkenburg

In het Limburgse Valkenburg kom ik graag. Bij elk bezoek aan deze toeristische plaats ga ik naar de Cauberg. Nadat ik op deze heuvel ruim honderd meter heb gestapt en de Gemeentegrot voorbij ben, kom ik bij de Lourdesgrot.

Bij het zien van de Lourdesgrot in Valkenburg constateer ik steeds dat deze grot een waarheidsgetrouwe kopie is van de memorabele grot van het in Zuid-Frankrijk gelegen Lourdes.

Ik verneem, dat in 1926 de parochie de braakliggende grond, waar nu de Lourdesgrot staat, voor slechts 25 gulden van de gemeente Valkenburg heeft gekocht. Een koopje, denk ik dan. Meteen is de grot na de aankoop gebouwd. Nadien heeft de parochie de Limburgse Lourdesgrot ondergebracht in een onafhankelijke stichting.

Ik ga de trap op en kom bij het terrein voor de grot, waar vele banken staan. Op elke bank staat een naam en alle zitbanken zijn gesponsord. Ik zie dat zelfs Sint-Nicolaas er een heeft gefinancierd. Hoog staat Maria in de grot, zoals in Lourdes.

Naast de banken is een winkeltje gevestigd om devotionalia te verkopen. Deze verkoopruimte heet “De Bron” en is zo’n 9 maanden per jaar open. Ik zie dat er hier heel wat noveenkaarsen te koop zijn. Tijdens de periode van begin november tot begin januari is Valkenburg een befaamde kerststad. De verkoop van devotionalia is dan in een winkelpand, dat aan de Kerkstraat is gelegen.

Lourdesgrot in Valkenburg

De Lourdesgrot vind ik voor toeristen geen attractie, maar wel een religieuze, rustgevende plek. Ik ervaar deze ruimte aan de Cauberg als een oase van rust en dat midden in het doorgaans drukke Valkenburg. Naar deze grot komen heel wat Mariavereerders. Een groot deel van hen is afkomstig uit Vlaanderen en dat niet alleen als er wordt gekoerst op de Cauberg.

Ook bij deze grot steek ik enkele kaarsen aan en daarbij heb ik intenties voor bekenden en een paar vrienden. Wat vind ik het van grote waarde, dat er in een drukke toeristenplaats een vrij toegankelijk plek is voor gebed en rust. De Lourdesgrot is een welkom geschenk voor velen.

De grot is toeganjelijk op alle dagen van het jaar en dat tot zonsondergang.

Mariabeeld hoog in de nis van de Berkelpoort te Valkenburg
Mariabeeldje hoog in de nis van de Grendelpoort te Valkenburg

In Valkenburg zijn ook beelden van Maria te zien in nis van de 14e eeuwse Berkelpoort en in deze van de evenoude Grendelpoort.

Een beeld van Maria is er ook in de nis van de monumentale poort bij de Nicolaas- en Barbarakerk.

Mariabeeld in de nis bij de Nicolaas- en Barbarakerk te Valkenburg

In juli 2021 zijn er overstromingen in het zuiden van Nederland en ook Valkenburg wordt getroffen, omdat de rivier de Geul het vele water niet aankan. De kerk van de HH. Nicolaas en Barbara, die vlak aan de Geul ligt, lijdt veel schade. Het water komt ruim één meter hoog in de kerk te staan. Het herstel gebeurt zonder ontmoediging.

Adres Lourdesgrot: Cauberg in Valkenburg aan de Geul.

Geplaatst: oktober 2019
Gewijzigd: 15 maart 2020, 9 juni 2021, 26 juli 2021

~~~

WELBERG – NEDERLAND – MARIAKAPEL

In het dorp Welberg, in de gemeente Steenbergen, staat aan de Hoogstraat op nummer 19, vlakbij een voetbalveld, een Mariakapel. De kapel dateert van 1933.

Mariakapel, Welberg

Naast de kapel staat een bord met daarop uitleg over boodschappen van Maria voor Janske Gorissen. Één van de verschijningen is bij de kapel gebeurd.

Janske Gorissen (1906-1960) zegt twee hemelse boodschappers te hebben, namelijk de engel Gabriël en een onbekende “Solemnis”. Deze boodschappers geven aan haar berichten van Maria door. Dit gebeurt in 1931. Vervolgens krijgt Janske in 1932 bloedtranen en in 1934 ook stigmata. Hierdoor krijgt zij grote bekendheid. Pastoor Ermen van Welbwerg en bisschop Lemmens van Roermond staan achter haar. In 1939 legt Janske meermaals als “Bruidje van Jezus” de gelofte van eeuwige kuisheid af. Door de ervaringen van Janske Gorissen ontstaat een grote devotie voor “Onze-Lieve-Vrouw van Welberg”. Na de Tweede Wereldoorlog woont zij enkele jaren in de pastorie.

Op initiatief van de Bredase bisschop Hopmans wordt Janske opgenomen in het gasthuis van het franciscanessenklooster Matar Dei in Breda. Daar zegt Janske enkel te leven op water, thee en hosties. Ook vertelt zij nog steeds, via de engel Gabriël, boodschappen van Maria te ontvangen. Ook blijft zij stigmata houden. Na het verblijf in het gasthuis gaat zij weer in de pastorie wonen. Op last van het bisdom moet zij de pastorie verlaten.
Bisschop Lemmens van Roermond krijgt van kardinaal De Jong te horen, dat hij terughoudendheid moet betrachten ten aanzien van Janske Gorissen en zijn bezoeken aan haar dient te beëindigen. Vervolgens wordt op verzoek van de nuntius, de vertegenwoordiger van het Vaticaan in Nederland, een commissie van onderzoek ingesteld. In 1951 vindt het onderzoek plaats. De uitkomst is dat er geen sprake is van verschijnselen van een bovennatuurlijke oorsprong. Geconcludeerd wordt, dat het een combinatie is van overdreven devotie, valse mystiek en voeding van dit al door lichtgelovigheid. Hierdoor komt aan de Welbergse Mariaverering een eind.

Mariakapel, Welberg.

In 1951 verlaat Janske Gorissen Welberg en gaat naar het klooster Mater Dei in Breda. Begin 1953 gaat ze wonen in het plaatsje Wouw, in een woning van pastoor Ermen. Zij wordt bedlegerig en sterft in 1960. In Welberg ligt zij begraven naast pastoor Ermen en bij kapelaan De Kock, die in de Tweede Wereldoorlog, drie dagen voor de bevrijding, is vermoord.

Geplaatst: 21 maart 2020

~~~

WESTROZEBEKE – BELGIË – MARIAVERERING

Reeds vóór 1300 is Maria vereerd in Westrozebeke. Na de Slag bij Westrozebeke op 27 november 1382, waarbij de Vlamingen onder leiding van Filips van Artevelde (1340-1382) door een Frans leger van Koning Karel VI (1368-1422), de Waanzinnige, op verpletterende wijze is verslagen, wordt de plaats een bekend bedevaartsoord. Een legende vertelt over het eerste mirakel. Een rode draad rond de plaats heeft de inwoners tegen het oorlogsgeweld beschermd. Deze draad is op zeven plaatsen beveiligd, waarnaar zeven kapelletjes aan de Ommegang verwijzen. Sinds de grote veldslag in 1383 wordt Onze-Lieve-Vrouw van Westrozebeke er meer dan ooit vereerd.

Westrozebeke, Sint-Bavokerk.

Een tweede mirakel gebeurt in 1916. Een schip gaat van het Engelse Folkstone naar het Franse Dieppe en tijdens de reis wordt de boot getorpedeerd. De meevarende Westrozebekenaars bidden tot Maria en overleven de scheepsramp.

Het is heel teleurstellend voor de inwoners van Westrozebeke, dat ondanks de twee wonderen van 1382 en 1916 er niet door het bisdom Brugge wordt gekozen voor Westrozebeke om een basiliek te bouwen. Dit grote godshuis verrijst in het nabijgelegen Dadizele.

Westrozebeke, Sint-Bavokerk.

De huidige Sint-Bavokerk kent een lange voorgeschiedenis. Van een eerste stenen kerkgebouw is al sprake in de 12e eeuw. In 1383, één jaar na de grote veldslag, wordt een Mariabeeldje van een boskapel naar de kerk gebracht. De Mariaverering begint en neemt steeds grotere vormen aan. In 1566, tijdens de beeldenstorm, wordt de kerk vernield en dit lot ondergaat ook het beeldje van Maria. In 1584 is de kerk hersteld en is er een nieuw Mariabeeld, dat nu nog steeds in de kerk staat.

Westrozebeke, Sint-Bavokerk, Mariabeeld uit 1584.

Rond 1740 wordt de kerk door een groter gebouw vervangen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) wordt Westrozebeke volledig verwoest en ook de kerk wordt een ravage. Het gebouw krijgt andere functies, namelijk eerst een lazaret en vervolgens een paardenstal. Echter, het Mariabeeld wordt op 9 maart 1915 tijdig in veiligheid gebracht naar de Sint-Michielskerk in Roeselare. Een tweede verhuis van het beeld gebeurt op 19 november 1917 van Roeselare naar Hamme. Op 1 juni 1919 is het Mariabeeld terug in Roeselare. Op 25 april 1920 is het monumentale Mariabeeld teruggebracht en geplaatst in een noodkerk. In de jaren 20 van de 20e eeuw is het door de oorlog verwoeste Westrozebeke herbouwd.

Westrozebeke, Sint-Bavokerk.

De huidige Sint-Bavokerk is gebouwd in de periode 1920-1923 naar een ontwerp van Antoine Dugardyn (1889-1962) uit Brugge. Op 13 juni 1924 is het Mariabeeld op feestelijke wijze geplaatst in de Sint-Bavokerk.

Westrozebeke ligt in West-Vlaanderen, nabij Roeselare en Staden.

Geplaatst: 6 juli 2020

~~~

WOENSDRECHT – NEDERLAND – MARIAKAPEL

Op de hoek Nieuwe Weg/Nederheide bevindt zich een Mariakapel.

Mariakapel in Woensdrecht

Uit dankbaarheid is de kapel opgericht en dit ondanks de enorme verwoesting van Woensdrecht in oktober 1944. Het is een wonder dat het hele dorp in puin is geschoten, maar er betrekkelijk weinig burgers zijn omgekomen.
Op initiatief van de G. Schuurmans, hoofd van de lagere school, is deze kapel opgericht. Het ontwerp is van A. Mertens uit Berg en Dal. Op 18 juli 1948 is de kapel gewijd door pastoor A. Stallaert.
Op het altaar van de kapel is te lezen “Woensdrecht dankt Maria”.

Iets verder in het dorp staat nog een kleine Mariakapel met de naam “Maria in ‘t Groen”. Het kapelletje staat aan het begin van het Kerkepad, aan de rand van het dorp en is vrijwel geheel met klimop begroeid. De naam van dit kapelletje is dan ook heel toepasselijk.

Maria in ‘t Groen, Woensdrecht

Geplaatst: 12 maart 2020

~~~

WOUW – NEDERLAND – MARIAKAPELLEN

In het West-Brabantse dorp Wouw staat een bijzonder mooie kapel in de Spellestraat. Het gebouw staat op de hoek van de splitsing van de fietsroutes 07, 64 en 69 bij knooppunt 53. Het is de kapel van OLV van Altijddurende Bijstand.

Mariakapel, Spellestraat, Wouw

In de kapel staat op een band van blauwe mozaïek in witte letters “Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand Bid voor ons”. In het midden staat een Lourdesbeeld op een hoge, betonnen console.

Mariakapel, Spellestraat, Wouw

Aan de linkerzijde is een bord bevestigd met het gebed tot Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand. Aan de rechterzijde hangt een afbeelding van Maria, waaraan deze kapel is opgedragen. Boven de ingang is een glas-in-lood van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand.

Mariakapel, Spellestraat, Wouw

De kapel is ontworpen door architect Hendrik-Willem Valk uit Den Bosch en is gebouwd in 1935. De inwijding van de kapel heeft plaatsgevonden op 15 augustus 1936.

Mariakapel, Spellestraat, Wouw

Een andere kapel te Wouw staat aan Doeldreef, net buiten het dorp. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw staat in een glazen stolp.

Mariakapel, Doeldreef, Wouw

De kapel is gebouwd in 1948 en is gerenoveerd in 1994.

Mariakapel, Doeldreef, Wouw

Geplaatst: 24 maart 2020

~~~