Bedevaartplaatsen in Spanje – Utrera

GESCHIEDENIS

De plaats Utrera is ontstaan ruim 1000 jaar vóór Christus.

bedevaartkerk in Utrera

Een legende uit het einde 15e/begin 16e eeuw wordt in 1619 verteld door Diego Guzmán, abt van het klooster te Utrera. Het is 1490 en in Sevilla trekt een vrouw bij andere vrouwen in. Het jaar 1507 kent tegenslag, want er heerst in Sevilla en wijde omgeving een pestepidemie en alle vrouwen in het huis sterven hieraan, behalve de in 1490 ingetrokken vrouw. Vervolgens gaat die vrouw bij haar dochter wonen in Utrera en zij brengt een beeldje mee van Onze-Lieve-Vrouw van Troost, waarvan de maker onbekend is. De vrouw bepaalt dat na haar overlijden het beeldje naar het begijnhof in Utrera gaat. Antonio Barreda (+1554) wordt in 1520 kluizenaar en gaat naar Rome om toestemming te verkrijgen voor een kluis. De toestemming komt en andere mannen sluiten zich bij hem aan. Daarna wordt de initiatiefnemer overste van de leefgemeenschap. Hij wordt opgevolgd door een nieuwe kluisleider en deze vervangt een schilderij van Maria door het beeld van de vrouw, dat na haar overlijden naar het begijnhof is gegaan. In 1557 wordt de kluis gesloten en een vrouw uit Utrera neemt het beeld mee naar huis om het veilig te bewaren. Twee jaar nadien wordt de kluis weer bewoond en de vrouw geeft de beeltenis terug.
In 1560 komt een Portugese monnik bij de kluis en wat later gebeuren er wonderen door het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Troost. Deze monnik wil een klooster stichten en daartoe krijgt hij hulp van edelen, waaronder Mariá de la Cueva y Toledo (+1566), assistente van koningin Isabel de Valois, ook genoemd Isabel van Frankrijk en Isabel de la Paz (1545-1568), de derde vrouw van Filips II van Spanje (1527-1598). Zij is gehuwd met Juan Téllez-Girón y Fernández de Velasco (1494-1558), graaf van Ureña (1531-1558). Mariá de la Cueva y Toledo verzoekt Fernando de Valés y Sales (1483-1568), aartsbisschop van Sevilla (1546-1568), in te stemmen met de bouw van een klooster. In 1561 komt er een klooster en edelen schenken veel aan het klooster voor de bouw en aankleding.

De kerk van het bedevaartsoord is gebouwd en uitgebreid in een lange periode van eind 16e tot begin 18e eeuw. In 1714 is het bouwwerk voltooid. De beelden aan de voorgevel zijn uit 1635. Het hoofdaltaar is uit de 18e eeuw.

Vervolgens breekt een roerige periode aan… In de jaren 1808-1809 wordt het klooster als ziekenhuis gebruikt. Dit gebeurt tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1808-1814). In 1810 komen de Franse troepen van Napoléon, zij sluiten het klooster en de broeders moeten vertrekken. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Troost gaat tijdelijk naar de kerk Santa Maria de la Mesa in het centrum van Utrera. In 1813 mogen de broeders terugkeren naar het klooster en beeltenis van Maria krijgt weer haar vertrouwde plaats. In 1835 wordt het klooster in beslag genomen door de overheid en wordt het een gevangenis. In 1841 komt de rust in Utrera terug en mogen er weer processies worden gehouden. In 1842 ontstaat het broederschap voor het behoud van het heiligdom.

hoogaltaar van de bedevaartkerk te Utrera

Het Mariabeeld is op 1 mei 1964 gekroond en dit na goedkeuring door Paulus VI, paus in de periode 1963-1978, geboren als Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini (1897-1978).

Utrera is een plaats waar het dansen van de flamenco is ontstaan en de plaats kent een flamenco-festival.

Middenin de stad staat de kerk van “Iglesia de Santa María de la Mesa” (kerk van de Heilige Maria van de Tafel), aan de Calle del Padre Miguel Román. Het gebouw is opgetrokken in de gotische stijl.

In 2003 zijn overblijfselen gevonden van de belangrijkste synagoge van het Iberisch schiereiland.

BEDEVAARTSOORD
portaal van de bedevaartkerk te Utrera

Het bedevaartsoord van Utrera met kerk is het bezoeken meer dan waard. Deze Maria-plaats heet “Santuario de Nuestra Señora de Consolación” (Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Troost). De kerk is gebouwd onder Moorse invloeden. Dit is te zien aan de arcaden en motieven op tegels. Onze-Lieve-Vrouw van Troost is de patroonheilige van Utrera. Het heiligdom behoort tot het klooster van de Minderbroeders en is gesticht aan het einde van de 16e eeuw.

beeltenis van Maria in de bedevaartkerk te Utrera

Het Mariabeeld in het retabel van het hoofdaltaar staat enkele meters hoog en zowel Moeder als Kind zijn gekroond.

laan van de bedevaartkerk te Utrera

Naast de bedevaartkerk ligt het speelpark “Parque de Consolación”(Park van Troost).

In de Goede Week (“La Semana Santa”) worden processies gehouden.

Het heiligdom is dagelijks te bezoeken.

BEREIKBAARHEID

Utrera ligt in het zuiden van Spanje en behoort tot de provincie Sevilla, in de regio Andalusië. De plaats ligt aan de rivier Guadalete. Het bedevaartsoord ligt naast een voetbalstadion.

Adres: Paseo de Consolación, 41710 Utrera.

Op www.santuariodeconsolación. org is meer info te vinden.

BELEVING

Het bedevaartsoord verwelkomt de bezoekers met een lange laan met versieringen in de bomen en kunstwerken in de mooi aangelegde tuin.

versiering in de laan naar de bedevaartkerk te Utrera

Als ik in de bedevaartkerk kom is mijn blik meteen gericht op het hoofdaltaar met daarboven het beeld van Onze-Lieve-Vrouw. Maria is op prachtige wijze weergegeven. Dit is de plaats voor gebed.

interieur van de bedevaartkerk te Utrera

In de bedevaartkerk zijn vele schilderingen en ex voto’s te zien als dank aan Onze-Lieve-Vrouw.

ex voto’s in de zijkamer van de bedevaartkerk te Utrera

Behalve het bedevaartsoord bezoeken, ga ik ook naar het centrum van Utrera om de indrukwekkende kerk te zien van “Santa María de la Mesa”. Ook bewonder ik het interieur van de kerk van Sint Franciscus, namelijk de “Iglesia de San Francisco” aan de Plaza del Altozano 16, 41710 Utrera. Deze kerk ligt ook in het centrum van de stad. Daar staan prachtige beelden, waaronder een indrukwekkende beeltenis van Maria. De kerk is gebouwd in 1645 en kent vele versieringen uit de 18e eeuw en heeft een opvallende koepel.

beeltenis van Maria in Iglesia de San Francisco te Utrera
OMGEVING

Utrera ligt in het natuurpark Sierra de Utrera met veel fauna en flora. Op zoek naar natuur, dan ligt hier het avontuur. In dit gebied is veel mogelijk, zoals het maken van wandelingen en fietstochten, paardrijden over vele paden en mountainbiken over golvend terrein. Ook het beklimmen van rotsen en het beoefenen van de zweefvliegsport is mogelijk. Er is ook een wandelroute van een route naar Santiago; “Cumino de Santiago”. De resten van het kasteel van Utrera uit de 13e eeuw zijn te bezoeken, namelijk “El Castillo Medieval y Recinto Amurallado” (het middeleeuws kasteel en de ommuurde behuizing).

In het centrum van Utrera staat de monumentale kerk van “Santa María de la Mesa” (Heilige Maria van de Tafel) aan de C. Antonio Maura, 41710 Utrera, die op enkele dagen in de week is geopend. Het oudste deel van het gebouw is uit de 15e eeuw en bij latere werken is architect Martín de Gaínza (1505-1556) betrokken. De toren heeft een hoogte van 60 meter.

processiebeeld van Maria in Utrera

De afstand naar Sevilla bedraagt 32 km, naar het bedevaartsoord El Rocío is de weg 113 km lang en naar Malaga is het 185 km overbruggen.

Geplaatst: 18 november 2023

~~~

Come2theweb