Bedevaartplaatsen in Spanje – El Palmar de Troya

GESCHIEDENIS

In de plaats en regio van El Palmar de Troya, dat staat voor “het palmenbos van Troje”, zijn overblijfselen uit de Romeinse rijd te vinden. De streek heeft dan ook aan lange historie.

Eeuwenlang is de streek overheerst door Moren met de moslimgodsdienst.

De huidige plaats is te danken aan families van republikeinse gevangenen die na de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) het Torre del Aguila-reservoir (Adelaarstoren-reservoir) hebben gebouwd.

De weg naar een bedevaartsoord …
Op 30 maart 1968 hebben vier Spaanse meisjes de Heilige Maagd Maria van de Berg Karmel gezien bij een boom en Onze-Lieve-Vrouw heeft hen boodschappen gegeven. De vier meisjes hebben de voornamen Ana, Ana María, Josefa en Rafaela en komen uit het plaatsje El Palmar de Troya. De boom verdwijnt doordat mensen stukjes ervan meenemen totdat er niets van overblijft. Op de plaats van de boom wordt een kruis geplaatst, waarbij wordt gebeden en verschijningen plaatsvinden aan de vier meisjes en anderen. Hier komt later de zetel van de Palmariaanse Kerk met basiliek. De boodschappen zijn vol van zorgen over de Katholieke Kerk. Gebeden verzachten de situaties van tegenslagen, zoals veranderingen in de kerk van Rome. Van deze wijzigingen worden niet alle gelovigen warm van en er ontstaat afkeer tegen de opgelegde veranderingen door het Vaticaan te Rome.

Meermaals verschijnen Onze-Lieve-Vrouw en Jezus Christus. Één van de zieners is Clemente Domínguez y Gómez, die later de eerste paus wordt en de heilige tradities van de kerk voortzet.

het heiligdom te El Palmar de Troya

Op 6 augustus 1978, na het overlijden van Roomse paus Paulus VII, paus van 1963 tot in 1978 (geboren als Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini, 1897-1978), is de nieuwe kerk ontstaan, die zich distantieert van de veranderingen in de Katholieke Kerk van Rome. De nieuwe paus is Sint-Gregorius XVII de Grote die op die dag is gekozen en gekroond. Vanaf deze gebeurtenis is de Palmariaanse Kerk de ware kerk. Op 9 augustus 1978 is de zetel van de ware kerk verplaatst van Rome naar El Palmar de Troya.

In 1978 wordt de van Rome afgescheiden kerk gesticht. De naam is “Iglesia Cristiana Palmariana de los Carmelitas de la Santa Faz”(Christelijke Palmariaanse Kerk van de Karmelieten van het Heilig Gelaat). De Kerk wordt kortweg genoemd “Iglesia Católica Palmariana” (Palmariaans-Katholieke Kerk) met de zetel in El Palmar de Troya.

bord van de Orde aan de muur van het heiligdom te El Palmar de Troya

Vanaf 1978 komen er tegenpausen in El Palmar de Troya. Clemente Dominguez y Gómez (1946-2005) is bisschop en is de eerste paus met de naam Gregorius XVII (1978-2005). Hij gaat als ware paus aan het werk voor de Heilige Palmariaanse Kerk. Zijn opvolger is Manuel Alonso Corral (1934-2011), hij is paus Petrus II (2005-2011). De derde paus is Ginés Jesús Hernández (1959) met de naam Gregorius XVIII (2011-2016). Daarna is Joseph Odermatt (1966) paus, met de religieuze naam Eliseo María, die de naam kiest van Petrus III (2016).

De leden van de Palmariaanse Kerk zijn religieuzen, zusters en tertiarissen (gelovigen die een kloosterregel volgen, zonder in een kloostergemeenschap te verblijven).

BEDEVAARTSOORD

In het plaatsje El Palmar de Troya wonen ruim twee duizend mensen. De Palmariaanse Katholieke Kerk is een schismatieke groepering en is gesticht door Clemente Dominguez y Gómes (1946-2005), die sinds 1976 blind is door een auto-ongeluk. In 1978 roept hij zich uit tot tegenpaus Gregorius XVII (1978-2005). In El Palmar de Troya verschijnt Maria aan hem. Ook krijgt hij een visioen van Jezus. Deze paus maakt een ander Credo en komt met nieuwe dogma’s. Ook introduceert de paus een eigen liturgie.

In de kathedraal is de beeltenis van “Onze Gekroonde Moeder van Palmar” aanwezig en wordt er vereerd. De kathedraal is niet voor iedereen toegankelijk, want het bedevaartsoord staat open voor leden en genodigden.

bord met info over de webstek aan de hoge muur van het heiligdom van El Palmar de Troya
BEREIKBAARHEID

El Palmar de Troya ligt in het zuidwesten van Spanje in Andalusië en behoort tot de provincie Sevilla.

Het adres van de Palmariaanse Kerk is Avenida de Jerez 51, 41719 El Palmar de Troya.

Op www.palmariaansekerk.org is actuele info te vinden. Dit is de officiële webstek van de Orde van de Karmelieten van het Heilig Gelaat in gezelschap van Jezus en Maria.

BELEVING
een lange, hoge muur is om het heiligdom gebouwd te El Palmar de Troya

Van ver zie ik de torens van de basiliek van de Palmariaanse Kerk. Als ik bij het heiligdom ben, sta ik voor een lange, hoge muur. Dan ga ik naar de poort, maar deze is gesloten. Wat later komen er vier zusters aan, zij bidden, kloppen op de poort en gaan naar binnen. Met de portier wil ik in gesprek gaan, vertel hem over mijn bezoeken aan bedevaartplaatsen, maar hij laat me niet binnen. Om de basiliek te bezoeken, heb ik de toelating van de paus nodig en die ontbeer ik. Vervolgens geef ik de man een kaartje van de “Mariakamer” en ga terug naar de auto.

bidplaats vlakbij de muur van het heiligdom te El Palmar de Troya

Vlakbij de muur van het heiligdom staat een kruis en het is een prima gelegenheid voor een gebed. Ik maak daar gebruik van en goede mensen passeren in mijn hoofd, waarvan een enkeling meer dan een steuntje van Maria kan gebruiken.

Als ik even in de wagen zit, besluit ik wat foto’s te maken. Ik stap uit en ga aan het werk. Nog eens op audiëntie bij de paus gaan, komt in me op.

OMGEVING

El Palmar de Troya ligt 47 km ten zuiden van Sevilla. Naar het bedevaartoord in Utrera is het maar 15 km en de afstand naar het bekende mariale oord El Rocío is 131 km.

Geplaatst: 25 november 2023

~~~

Come2theweb