Bedevaartplaatsen in Spanje – Tarazona

GESCHIEDENIS

Tarazona heeft een geschiedenis van meer dan 2000 jaar, met de wisselende heerschappij van verscheidene machthebbers. De Mariaverering krijgt in de 17e eeuw grote betekenis. Dit gebeurt door het vinden van een hoofd van een religieus beeld uit de 15e eeuw bij onderhoudswerkzaamheden aan de oever van de rivier Queiles.

rivier Queiles te Tarazona met zicht op de kerk te Tarazona

In 1658 en 1660 zijn er overstromingen geweest van de Queiles en ook de brug over de rivier is verwoest. Herstelwerkzaamheden vinden plaats in 1667. Op 7 november 1667 wordt aan de oevers van de Queiles diep gegraven om de fundamenten van de kademuur te herstellen en daarna de muren te kunnen verhogen. Tijdens de werken wordt aan de linkeroever van de rivier een steen gevonden. Meteen is het gezicht van Maria zichtbaar. Het is een stenen, gekroond vrouwenhoofd dat is uitgehouwen en dateert uit de tweede helft van de 15e eeuw. De steen met het hoofd van de Maagd Maria wordt grondig schoongemaakt en op een uit hout gesneden beeld geplaatst. Dit geheel wordt gepolychromeerd en vormt daardoor één geheel.

bord bij het Heiligdom van de Virgen del Rio te Tarazona
straatnaambord waar de kerk Virgen del Rio staat in Tarazona

Er wordt verteld dat het beeld jarenlang onder de grond in de rivier heeft gelegen om de vele beledigingen tegen het katholiek geloof door de heersende Moren (Arabische anti-katholieken) niet te horen.

kerk van de “Virgen del Rio” te Tarazona

In 1668 vindt het stadsbestuur dat er een kapel voor het beeld “Virgen del Rio” (Maagd van de Rivier) moet komen. Het besluit is dit te realiseren aan de overkant van de rivier, namelijk aan de rechteroever. Uiteindelijk komt hier een heiligdom gefinancierd door giften van burgers en stadsbestuur. Bij de bouw is betrokken Miguel Escartín en Arbeza (±1587-1673), bisschop van Tarazona (1664-1673). Er komt een barok altaar in de kerk met onder meer scenes uit het leven van Maria: geboorte, presentatie in de tempel, aankondiging en tenhemelopneming. Op 28 augustus 1672 krijgt het Mariabeeld een nieuwe plaats in de kerk van het pas opgeleverde heiligdom. De Maagd van de Rivier (“Virgen del Rio”) is dan de patroonheilige van Tarazona.

In 2009 en 2010 zijn kerk en altaar gerestaureerd.

BEDEVAARTSOORD

De kerk van de Maagd Maria van de Rivier ligt vlak aan de rivier Queiles. In de kerk is de nis te zien met het Mariabeeld. Vier zuilen flankeren de plaats van de beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw.

altaar met retabel in de kerk Virgen del Rio te Tarazona

De feestdag van de patroonheilige van de stad is 7 november, want op die dag is in 1667 is het hoofd van het Mariabeeld gevonden.

De kerk is een monument en vrijwel dagelijks staat de deur voor bezoekers open.

BEREIKBAARHEID

Tarazona ligt in de provincie Zaragoza in de regio Aragón. De stad ligt 90 km ten westen van Zaragoza en 110 km ten zuiden van Pamplona.

Adres van de kerk: Calle Virgen del Rio 17, 50500 Tarazona.

Mailadres: turismo@tarazona.es

BELEVING
ingang van de kerk “Virgen del Rio” te Tarazona

In Tarazona bezoek ik de gotische kathedraal Santa Maria de la Huerta uit de 12e eeuw en de oude kerk “Iglesia de Santa Maria Magdalena”. Daarna ga ik naar de kerk van de Maagd Maria van de rivier, namelijk de “Iglesia Virgin del Rio”.

Boven de hoge toegangsdeur staat een wit beeld van Onze-Lieve-Vrouw. Ik voel dat ik gezegend door Haar naar binnen mag. In de kerk van Maria van de rivier ga ik eerst naar het hoofdaltaar en daar zie ik vier imposante zuilen. In het midden staat het veel vereerde beeld van Maria, dat hier de Maagd Maria van de rivier wordt genoemd. Het hoofd is eeuwen terug gevonden in de rivier die naast de kerk stroomt.

beeltenis van Maria in het hoofdaltaar van de kerk te Tarazona
glas-in-loodraam in de kerk Virgen del Rio te Tarazona

Lang sta ik voor het indrukwekkende altaar te kijken en de bewogen geschiedenis van beeld en kerk komen in gedachten voorbij. In de kerk zie ik nog andere beeltenissen van Onze-Lieve-Vrouw. Ook een glas-in-loodraam, waarbij de kleur blauw opvallend aanwezig is, toont een mooie afbeelding van Maria. Het siert het interieur van dit gebouw. Maria is gekroond en heeft haar Kind op de linkerarm. Hier zijn, is schoonheid ervaren.

OMGEVING
altaar met opbouw in de kathedraal te Tarazona.

De oude stad Tarazona heeft veel te bezichtigen; er zijn vele monumentale gebouwen, zoals de kathedraal met een indrukwekkend altaar. Het grote park “Parque Natural del Moncayo” ligt enkele kilometers ten zuiden van Tarazona. Voor een bezoek aan de stad Zaragoza is het nog geen 100 km rijden.

Geplaatst: 20 maart 2023

~~~

Come2theweb