Bedevaartplaatsen in Spanje – Guadalupe

GESCHIEDENIS
Guadalupe entree van de basiliek

Een legende van rond 1300 ligt aan de basis van het bedevaartsoord Guadalupe. Het verhaal gaat over een herder, die in 1743 de naam Gil Cordero de Santa Maria krijgt van monnik Francisco de San José.
Een herder met de naam Gil Cordero uit Cáceres is al drie dagen op zoek naar een verdwaalde koe. Hij zoekt langs de oever van de rivier de Guadalupe (Guadalupejo), die in het gebergte van Villuescas ontspringt en bij Peloch in de Guadiana uitmondt en eindelijk vindt hij het dier. De herder schrikt, want de koe is dood. Hij besluit de huid af te stropen om deze te verkopen en wat geld ervoor te ontvangen. Gil Cordero pakt een mes en tekent een kruis op de huid van de koe. Dan verschijnt Maria en zegt tegen de herder dat op deze plaats een schat is begraven. Meteen na deze woorden van Maria komt de koe tot leven. De herder staat stomverbaasd. Onze-Lieve-Vrouw zegt hem de gebeurtenis tegen de priesters in Cáceres te vertellen. Gil Cordero doet dit meteen, maar de priesters geloven hem niet. Terneergeslagen gaat hij naar huis. Daar huilt zijn echtgenote, want hun zoon is zojuist gestorven. De herder bidt tot Onze-Lieve-Vrouw en ineens komt de zoon tot leven. Dit vernemen de geestelijken in Cáceres en nu geloven zij wat de herder hen heeft verteld. Zij gaan naar de plaats van de verschijning en graven. Zij vinden een Mariabeeldje van de zwarte Madonna, dat is gemaakt door apostel Lucas en uit het Midden-Oosten komt. Het beeldje dateert dan uit de 1e eeuw en komt te liggen naast de gestorven Lucas. Het stoffelijk overschot en beeldje gaan van Achaia naar Constantinopel en in 582 naar Rome en daarna naar Sevilla. In 711 komt de invasie van Arabieren en in 714 gaan enkele geestelijken vluchten met het beeldje. Zij begraven de beeltenis nabij de rivier de Guadalupe om het veilig te stellen van vernieling door de Moren. Zo’n 500 jaar is het beeldje verdwenen. Na het vinden van het beeldje wordt een kapelletje gebouwd en vervolgens komen er mensen in de buurt van het kapelletje wonen en zo ontstaat de plaats Guadalupe.

gedenksteen van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe 100 jaar patrones van Extremadura (1907-2007)

Later is het kapelletje vervangen door een groter gebouw en is er een klooster aangebouwd. In 1330 bezoekt Alfonso XI, koning van Castilië en León 1311-1350, het kerkje. Hij vindt dit te klein en in te slechte toestand. De koning beveelt een nieuwe kerk te bouwen en deze is in 1336 gereed. In 1340 roept de koning de hulp in van de Maagd van Guadalupe en verslaat met de Castiliaans-Portugese christelijke troepen de Moren (Benimerines, Banu Marin) uit Noordwest-Afrika bij Salado. Als dank laat hij in Guadalupe een groot klooster bouwen. Alfonso XI is de eerste beschermheer van het heiligdom. In 1389 is het een klooster volgens een koninklijk besluit van Juan I, koning van Castilië en León 1379-1390. Hij is de nieuwe beschermheer en beveelt dat het bouwwerk een klooster wordt. Er komen monniken van de orde van Hiëronymus. Rond het grote klooster zijn verdedigingsgordels gebouwd. Het grote klooster is gerealiseerd in de 14e en 15e eeuw. Als eerste is de hoofdkerk (“Templo Mayor”) gebouwd en de rechthoekige kapel van Santa Catalina. In 1835 moeten de monniken Guadalupe verlaten door de secularisatie. In 1879 wordt het heiligdom een nationaal monument.

het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe achter zwaar traliewerk

In 1907 wordt het beheer en de leiding van het klooster toevertrouwd aan franciscanen. Het klooster wordt opgeknapt door de nieuwe beheerders. Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe wordt in 1907 de beschermheilige van Extremadura. In het jaar 1908 krijgen de franciscanen de opdracht het religieuze leven in Guadalupe te vernieuwen en de gebouwen en kunstwerken te restaureren.

Sinds 12 oktober 1928 is Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe de patrones van alle Spaans sprekende landen.

In 1955 verheft Pius XII, paus 1939-1958, de kerk van het heiligdom tot basiliek.

Op 4 november 1982 bezoekt Johannes-Paulus II, paus 1978-2005, Guadalupe.

BEDEVAARTSOORD
klooster te Guadalupe

Guadalupe is een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen in Spanje.

interieur van de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe

Het Koninklijk Klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe is een rooms-katholiek bedevaartsoord. Door opeenvolgende uitbreidingen van het klooster zijn verscheidene bouwstijlen op te merken, zoals barok, gotiek en renaissance. Het interieur van de basiliek is indrukwekkend voor de bezoekende pelgrims.

In het klooster zijn ook een bibliotheek en musea te bezoeken. Hier zijn werken te zien van onder meer El Greco, Goya en Francisco de Zurbarán. Het borduurmuseum is geopend in 1928.

In het klooster liggen koninklijke personen begraven waaronder Enrique de Castilla (1425-1474) en María de Aragón (1403-1445).

Onze-Lieve-Vrouw in de basiliek van Guadalupe

De Maagd van Guadalupe is de beschermvrouwe van Extremadura met de officiële feestdag op 8 september. De feesten duren van 6 tot en met 9 september.

In de plaats is een straatnaam genoemd naar de herder Gil Cordero. ook het huisje waar hij met het gezin heeft gewoond staat er nog.

Het Koninklijk Klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe (“Real Monasterio de Nuestra Señora de Guadalupe”) staat sinds 1993 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het klooster is dagelijks geopend.

BEREIKBAARHEID

Guadalupe ligt in het westen van Spanje in de provincie Cáceres in de regio Extremadura op een hoogte van ruim 600 meter in de Sierra de Guadalupe.

Adres: Plaza Santa Maria de Guadalupe, 10140 Guadalupe, Cáceres.

Actuele info is te vinden op www.monasterioguadalupe.com

BELEVING
zware toegangsdeur van de basiliek te Guadalupe met afbeeldingen uit het leven van de Maagd Maria

In Guadalupe sta ik voor een gesloten, zware deur van het klooster en zie daarop fasen uit het leven van Maria. Gelukkig is er nog een andere toegangsdeur tot de basiliek.

Van het Heiligdom van Guadalupe vind ik de basiliek het meest fascinerend met de bogen, vensters, portalen en beelden. In het priesterkoor zie ik een beeld van Nicolaas van Myra en vele kapellen. Ook de kruisweg uit 1519-1533 trekt mijn aandacht. Ik bezoek sacristie en musea. Dan realiseer ik me dat hier enorm veel kunstschatten aanwezig zijn.

Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe

Bijzonder veel indruk maakt de het hoofdaltaar op me met de zwarte beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe. Ook in de Mariakapel is er een beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe. Het is een tronende, romantisch Moeder Gods uit cederhout.

Vervolgens ga ik op zoek naar een slaapplaats en vind een hotel tegenover de basiliek. Wat heb ik een prachtig uitzicht!

zicht op het klooster vanuit de hotelkamer te Guadalupe
OMGEVING

Naar Guadalupe zijn meer dan 10 historische wandelroutes aangelegd, die leiden naar het klooster en het dorp.

Van Guadalupe is het 200 km rijden naar Toledo, naar Mérida 125 km en naar Sevilla 285 km.

Geplaatst: 31 maart 2023

~~~

Come2theweb