Bedevaartplaatsen in Spanje – Arantzazu

GESCHIEDENIS
het Heiligdom van Arantzazu

In het noorden van Spanje ligt het Heiligdom van Arantzazu (Arantzazuko Santutegia).

Een legende vertelt …
In 1469 krijgt de herder Rodrigo de Balanzategui (Rodrigo de Baltzategi) een visioen van Maria. Hij ziet een beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw in een meidoorn. Hij zegt “Arantzan zu?) en dit staat voor “U, tussen de doorns?” Door deze uitspraak krijgt de plaats de naam Arantzazu. In 1648 wordt de legende uitgeschreven door de franciscaan Gaspar de Gamarra in verhandeling over de geschiedenis van Arantzazu. Enkelen zijn van menig dat de oorsprong van de naam van zout komt.

In 1552 bezoekt Ignatius van Loyola (1491-1556), die in het Spaanse Azpeitia is geboren en stichter is van de Sociëteit van Jezus, het heiligdom als hij op weg is naar Montserrat.

Van de namen Arantzazu en Arantza (vol van doorns) zijn afgeleid Arancha (Spaans) en Arantxa (Baskisch), die aan menig meisje zijn gegeven.

de entree van het Heiligdom van Arantzazu

Branden die voor vernielingen van het heiligdom hebben gezorgd, zijn geweest in 1553 en 1662. Van het oorspronkelijke heiligdom is niets meer te vinden, want in 1834 is het geheel door een enorme brand verwoest, maar later komen er nieuwe gebouwen.

Op 6 juni 1886 verleent Leo XIII, paus van 1878 tot in 1903, toestemming tot de kroning van het Mariabeeld in Arantzazu.

In 1950 is begonnen met de bouw van de huidige kerk en dit als vervanging van een 16e eeuwse kapel. In 1955 is de basiliek ingezegend. De architecten zijn onder meer Sáenz de Oiza (1918-2000) en Luis Laorga (1919-1990). Het altaar is gemaakt door Lucio Muñoz (1929-1998). De schilderingen in de crypte zijn van Nestor Basterretxea (1924-2014) en sculpturen zijn van beeldhouwer Jorge Oteiza (1908-2003). De toegangspoorten zijn van beeldhouwer Eduardo Chillida Juantegui (1924-2002).

BEDEVAARTSOORD
de voorgevel van de basiliek van Arantzazu

Het landschap is omgeven door meidoorns. Het is dan ook een oord van meidoorns. Zo is de naam van het heiligdom ontstaan. Het Heiligdom van Arantzazu is een franciscaans bedevaartsoord, waar de Maagd van Arantzazu wordt vereerd. Maria van Arantzazu en Ignatius van Loyola zijn de beschermheiligen van de provincie Gipuzkoa.

De basiliek toont een bijzondere bouw met ontelbare uitsteeksels, die doen denken aan de meidoorns van de legende over het ontstaan van dit heiligdom.

De jaarlijkse feestdag is 9 september en de basiliek is dagelijks geopend.

interieur van de basiliek van Arantzazu
BEREIKBAARHEID

Het Heiligdom van Arantzazu ligt in de provincie Gipuzkoa, in het noorden van Spanje en vlakbij de stad Oñati. De plaats Bibao ligt op 82 km afstand en San Sebastián is gelegen op 85 km van het heiligdom.

Het adres van het heiligdom is:
Lugar Barrio Arantzazu 6,
20567 Arantzazu.

Op www.arantzazu.org is actuele info te vinden.

BELEVING
Mariabeeld in een kapel op de berg naar het Heiligdom van Arantzazu

Als ik de Frans/Spaanse grens passeer en in San Sebastián kom, ga ik wat later naar Arantzazu. Om bij het Santuario de Arantzazu te komen is het een bergweg van 9 km volgen. Vlakbij het heiligdom staat een kapel aan de weg en daar is een mooi beeld van Maria geplaatst.

Het heiligdom vind ik middenin het Spaanse Baskenland en het is geheel omgeven door bergen en rotsblokken. Heel opvallend zijn de torens van de basiliek, die met spitse stenen zijn versierd. Zo lijkt het geheel op de meidoorns uit de legende van het ontstaan van dit heiligdom.

het Mariabeeld in de basiliek van Arantzazu

De ijzeren deuren van de basiliek zijn niet allemaal gesloten en zo lukt het me het imposante gebouw binnen te gaan. Wat een ruimte! Het oppervlak is zeker 600 vierkante meter groot. Beelden van heiligen zijn er niet, behalve het Madonnabeeld in het centrum van het altaar. Voor mij is het toch een wat erg kaal interieur.

Na zowel het buitenwerk als het interieur van de basiliek te hebben gezien, is het heiligdom een opvallend voorbeeld van moderne, religieuze kunst.

Vlakbij het heiligdom vind ik het hotel Sindika om er te overnachten.

OMGEVING
Oñati

Het Heiligdom van Arantzazu ligt nabij de stad Oñati en het natuurpark Aizkorri-Aratz. In de regio van het heiligdom zijn enige wandelroutes uitgezet, waaronder de Ignatiusweg (GR-120).

De hoge berg Aitzgorri is 1528 m hoog en ligt vrij dichtbij het heiligdom.

Mariabeeld in Oñati

Geplaatst: 7 maart 2023

~~~

Come2theweb