Bedevaartplaatsen in Spanje – Acebo

GESCHIEDENIS

In het Spaanse Acebo bevindt zich het Santuario de la Virgen del Acebo/Santuario de Nuestra Señora del Acebo. De naam Acebo betekent hulst. Hier is dan het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van de Hulst.

Het ontstaan van de bedevaartsplaats is op 8 september 1575, de feestdag van Maria Geboorte. Immers, op deze dag heeft het eerste wonder plaats. Maria is er verschenen op een hulst. Dit is gebeurd bij de plaats waar een oude kapel heeft gestaan. Het gevolg is dat er veel pelgrims naar Acebo komen.

Santuario del Acebo

Door de grote toeloop van bedevaartgangers is de huidige kerk gebouwd en hiervoor heeft de kapel plaats moeten maken. In 1590 is het godsgebouw afgebouwd en wordt de kerk ingezegend door Diego de Argos. De kerk heeft de vorm van een Latijns kruis, met een toren bij de ingang en een sacristie aan de zuidoostzijde.

Santuario del Acebo

Het huidige hoofdaltaar is gemaakt door Manuel de Ron Yllano uit Péjan. In 1691 is het indrukwekkende altaar geplaatst achter een stevig hekwerk. In 1709 worden de gouden werken bij het altaar geplaatst. Op het retabel is het jaartal 1828 te zien.

BEDEVAARTSOORD

Acebo is, na Covadonga, het tweede belangrijke heiligdom in Asturië.

Op 1174 meter hoogte ligt het Heiligdom van Acebo. Deze berg maakt deel uit van het gebergte Sierra del Acebo. Het heiligdom ligt vlak onder de top van de berg. Voor pelgrims en fietstoeristen is het een geliefde bewandelde en gefietste route van Cangas del Narcea naar de top van Acebo, waar zendmasten staan. De eigenlijke klim is zo’n 9 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van ruim 9 procent. Het heiligdom krijgt dan ook de meeste bezoekers, die te voet of met de fiets zijn gekomen.

Santuario del Acebo

Het beeld van Maria bevindt zich in het midden van het altaarstuk.

Santuario del Acebo

Veel pelgrims komen naar het heiligdom op 8 september en de daarop volgende zondag. Er wordt dan een processie gehouden met de zegening van vee.

BEREIKBAARHEID

Het Heiligdom van Acebo ligt in Asturië en wel in de regio van Oviedo. Het is dan naar Cangas del Narcea gaan en vervolgens de kleine plaatsen Robledo de San Cristobal, Borracao en El Branon passeren.

Santuario del Acebo

Van Cangas de Narcea is het 12 kilometer naar het Santuario de Nuestra Señora del Acebo. Deze weg is vrijwel steeds stijgend.

Info: Sierra del Acebo, CP 33800 Cangas del Narcea.

Santuario del Acebo

BELEVING

Op 8 september 2019, de dag van Maria Geboorte, ben ik in het kleine, Spaanse Heiligdom van Acebo. Dit is voor mij een memorabele dag, want vandaag mag ik niet alleen hier zijn, maar heden ziet de Mariakamer het licht via de digitale snelweg. Op deze zondagmorgen kom ik om kwart voor tien het kerkje in. De buitenmuren van meer dan één meter dikte maken indruk op mij. Om 11.30 uur wil ik de eucharistieviering bijwonen en in afwachting van de mis wordt een CD gedraaid met een lied over Acebo. Bij herhaling hoor ik het lied. Dit is toch wel een bijzondere opwarming voor de viering. Het altaar staat achter een zwaar ijzeren hekwerk van ongeveer 4 bij 4 meter. Ik kom bij het hoofdaltaar en sta versteld van de bijzonder mooie schoonheid van de opbouw. Wat hebben kunstenaars mooi werk geleverd! In het midden staat een zeer bijzonder mooi beeld van Maria. Zij wordt hier genoemd de Maagd van de Hulst.

Santuario del Acebo

Het is mogelijk achter het altaar te komen. Van deze bijzondere gelegenheid maak ik graag gebruik. Het is eerst trapje op en daarna trapje af te gaan. Ik ga het trapje op en sta achter het Mariabeeld. Kijk, nu sta ik eens achter Haar in plaats van Zij achter mij.

Tussen het hekwerk en de altaaropbouw hangen vaandels met de afbeelding van Maria en ook staat er een beeltenis van Maria. Ik ga met m’n rug tegen het grote hek staan en laat de schoonheid van dit kerkdeel wat langer op me inwerken. Een gebed komt als vanzelf op.

Voor het hekwerk op de grond staan veel kaarsen te branden. Nu snap ik dat de deuren wijd openstaan; niet alleen als uitnodiging, maar ook voor de bescherming van de witte muren. Immers, de walm van de vele kaarsen is in staat van wit zwart te maken. Vóór het kerkje heb ik kaarsen gekocht en deze mogen nu gaan branden. Ik steek er ook enkelen aan voor de beterschap van enkele vrienden en voor de aandacht van goede mensen, die mij zeer aan het hart gaan. Ook laat ik een kaars lichten als dank aan Maria, omdat de reis naar hier zo voorspoedig is verlopen.

Rechts en links van de brandende kaarsen zijn heel wat elektrische kaarsen aan. Om nepkaarsen aan te steken laat ik me niet uitnodigen. Het valt me op, dat er veel pelgrims op bezoek zijn. De meesten komen uit Spanje. Om 11.30 uur woon ik, in dit oude kerkje, de eucharistieviering bij. Alle stoelen zijn bezet en er staan zelfs nog kerkgangers aan de zijkanten van het godshuis.

Na de mis zie ik nog een schitterend kazuifel met een afbeelding van Maria. Ook zijn er aan beide kanten van het ijzeren hek nog kunstwerken te zien. Aan de ene kant zijn de gekruisigde Jezus en Jacobus de Meerder te eren. De andere zijkant toont een kersttafereel. Hiernaast en ervoor zijn allerlei uitingen van dank en eer te zien, welke ex voto’s worden genoemd. Wat bezit dit kerkgebouw veel aan schoonheid.

Santuario del Acebo

Na de viering en rondgang ga ik naar buiten. Het is een drukte van belang met dans en muziek. Ook zie ik dat velen met de fiets naar hier zijn gekomen. Het is een bijzondere dag, deze zondag 8 september 2019, want het is niet alleen de feestdag van Maria Geboorte, “Natividad de la Virgen María”, maar ook de aankomst van een etappe van de Ronde van Spanje. Over enkele uren maak ik hier de aankomst mee van de 15e rit, een bergetappe, welke gaat van Tineo en eindigt bij het Santuario del Acebo over 154,4 kilometer. De eindstreep is getrokken op de top van de berg, nabij het heiligdom.

Geplaatst: 23 maart 2020.
Gewijzigd: 10 april 2020.

~~~

Come2theweb