Bedevaartplaatsen in Spanje – Sevilla

GESCHIEDENIS
plafond met fresco van de kroning van Maria in de basiliek la Macarena te Sevilla

De cultus van de Mariaverering in het stadsdeel Macarena van Sevilla dateert uit de 16e eeuw. De basiliek, “Basílica de la Macarena” is uit 1949 en heeft een neobarokke stijl. De architect is Aurelio Gómez Millán (1898-1991) uit Sevilla. De inzegening gebeurt door Pedro Segura y Sáenz (1880-1957), aartsbisschop van Sevilla (1937-1957).

Mariakapel in de basiliek La Macarena te Sevilla

De beeltenis van de Heilige Maria van de Hoop van Macarena is gemaakt in de 17e eeuw door een onbekende kunstenaar. Het beeld is gesneden uit hout en is in de afgelopen tijd enige keren gerestaureerd. De Sevillanen noemen het beeld “Madre de Sevilla” (Moeder van Sevilla). Dit Mariabeeld is de meest vereerde “Dolorosa-beeltenis” (Maria van Smarten) in Spanje.

Op 27 mei 1964 is het Mariabeeld gekroond en dit na een decreet van Johannes XXIII, paus van 1958 tot in 1963, geboren als Giuseppe Angelo Roncalli (1881-1963).

BEDEVAARTSOORD
triomfboog voor de basiliek van La Macarena te Sevilla

Sevilla, de hoofdstad van de regio Andalusië, biedt veel bezienswaardige tradities, gebouwen, waaronder de Basílica de la Macarena, in de wijk Macarena, waar Onze-Lieve-Vrouw velen verwelkomt. De Maagd Maria heeft hier de naam “María Santísima de la Esperanza Macarena” (Heilige Maria van de Hoop van Macarena).

Voor de basiliek staat een grote triomfboog.

interieur van de basiliek van La Macarena te Sevilla

Het madonnabeeld is het meest bekende processie-symbool van de stad in de Goede Week, namelijk van Palmzondag tot Paaszondag. In deze week worden vele, indrukwekkende processies van de broederschappen gehouden. Maria heeft een garderobe en de grote praalmantel is geborduurd van fijn goud door Juan Manuel Rodríquez Ojeda (1853-1930), die veel religieuze kleding heeft ontworpen en geborduurd in opdracht van broederschappen in Sevilla. Maria heeft een gouden kroon op en de tranen zijn gemaakt van diamanten.

De naamdag van Onze-Lieve-Vrouw van de Hoop is 18 december.

De basiliek is dagelijks geopend.

Op de bruggen over de rivier Guadalquivir is er een mooi uitzicht op de stad.

oever en rivier Guadalquivir te Sevilla
BEREIKBAARHEID

Sevilla ligt in het zuiden van Spanje. De basiliek “Basílica de la Macarena” ligt aan de Pl. de la Esperanza Macarena, 41002 Sevilla.

op www.hermandaddelamacarena.es is actuele info te vinden.

BELEVING

De stad Sevilla heeft veel te bieden en ontelbare toeristen komen er het hele jaar door. In het grote centrum is het een drukte van belang. Cafés, restaurants, hotels, winkels en kerken verheugen zich in de komst van vele bezoekers. Vandaag behoor ik ook tot hen.

voorgevel van de basiliek van la Macarena te Sevilla

Het verblijf in Sevilla heeft voor mij één groot doel, namelijk het beleven van de ontmoeting met Onze-Lieve-Vrouw in de basiliek van la Macarena. Een vriend en tevens Spanje-kenner heeft me sterk aangeraden deze basiliek zeker te bezoeken.

Als ik voor het godshuis sta, heb ik een prachtig uitzicht op de triomfboog en de basiliek. wat is het een groot geschenk hier vandaag, mijn geboortedag, hier te zijn. Ik ga de basiliek in en het Mariabeeld verwelkomt me meteen.

beeltenis van Maria in het priesterkoor van de basiliek in Macarena te Sevilla

In de basiliek is het danken en groeten bij de beeltenis van de Heilige Maria van de Hoop. Onze-Lieve-Vrouw heeft een zeldzame mantel om en ook dit kledingstuk belichaamt kunst van hoog niveau. Na te bidden bij Maria ga ik in de basiliek een ronde maken en dan komt nog meer schoonheid mij tegemoet van beeltenissen, schilderwerken en gebouw.

In de basiliek geniet ik van de schoonheid. Wat is kunst betekenisvol! Wat heerst hier pakkende devotie voor Maria! Wat voelt het goed hier te zijn! Ik kijk, kijk en kijk. Wil ik nu teveel zien?

Na het bezoek aan de basiliek is het een bezoek brengen aan het museum, dat naast de kerk is gevestigd. Dit is een ware schatkamer!

voorgevel Mariakapel in Triana te Sevilla

Als tweede op het verlanglijstje van het bezoek aan Sevilla staat een kerk in het stadsdeel Triana. Deze buurt ligt aan de andere kant van de rivier “Rio Guadalquivir”. In een smalle straat van de volksbuurt staat de te bezoeken kerk. Het is in de C. Pureza 53, waar de Esperanza de Triana (Hoop van Triana) is te vinden in de “Capilla de los Marineros – Triana” (kapel van de zeelieden – Triana). Deze kapel is elke dag geopend om bezoekers te ontvangen. Ik ga naar binnen en de aangename sfeer omarmt me om er wat langer te verblijven. Ook hier dank ik Maria dat ik deze ontmoeting mag meemaken.

beeltenis van Maria in de kapel van de zeelieden in het stadsdeel Triana te Sevilla
mantels van Maria in een winkel tegenover de kapel van de zeelieden van Triana te Sevilla

Na het bezoek aan de mooie kapel ga ik naar een winkel, die tegenover de kapels gelegen. Daar zijn mantels voor Mariabeelden te koop. Wat een vakwerk wordt hier geleverd! Wat zijn er veel geschenken te ontvangen in deze wereldstad!

OMGEVING

In Sevilla is veel te bezoeken, waaronder de kathedraal “Catedral de Santa María de la Sede”. Het is de grootste, gotische kathedraal ter wereld.

De stad Utrera ligt 32 km onder Sevilla en naar Córdoba is het 140 km afleggen. Het bekende bedevaartsoord El Rocío is 80 km verwijderd van Sevilla. Malaga ligt 212 km van Sevilla. Naar de Spaanse hoofdstad Madrid is het 530 km gaan en het grote, het Portugese bedevaartsoord Fatima ligt op 460 km naar het noordwesten rijden.

Geplaatst: 14 november 2023

~~~

Come2theweb