Bedevaartplaatsen in Spanje – Córdoba

GESCHIEDENIS

De legende van dit bedevaartsoord luidt: Het is het jaar 1420 … De latere heilige Acisclo uit Córdoba (+304) en zijn zus, de heilige Victoria (+304), zijn twee martelaren en beschermheiligen van de plaats Córdoba. Zij tonen aan de werkman Gonzalo García een bron, waaruit water stroomt. De echtgenote, Isabel Rodriguez, en dochter van Gonzalo zijn ernstig ziek. Zij drinken van het water en genezen!

interieur van de kapel met fontein en de afbeelding van de verschijning te Córdoba

Het verhaal gaat verder … In 1442 hakt een kluizenaar de vijgenboom om die bij de bron staat. Deze man wil weten hoe het komt dat er genezingen zijn bij de bron. Hij vindt in de omgehakte boom een beeldje van Maria. Helaas is het gebroken. Een nieuw beeldje wordt gemaakt. In de tweede helft van de 15e eeuw begint de bouw, in gotische stijl, van het heiligdom boven de bron van het wonderbaarlijke water. De werken zijn afgerond in 1494.

In de loop van de jaren zijn veel hoge gasten ontvangen in het bedevaartsoord. Zo komt er koninklijk bezoek in 1455. Doña Maria van Castilië (1401-1458), koningin van 1416 tot in 1458, echtgenote van Don Alonso van Aragón (1396-1458), koning van 1416 tot in 1458. Zij geneest van een ziekte door water van de fontein te drinken. Als dank schenkt de koningin goud en sieraden om een ziekenhuis voor armen te bouwen en daarin een paar kamers voor de geestelijken op te nemen.

interieur bedevaartkerk te Córdoba

Het bedevaartsoord krijgt met tegenslag te maken. Dit gebeurt door overstromingen van de rivier Guadalquivir en bezettingsmachten. In 1808 bezetten Franse troepen Córdoba. Zij plunderen en vernielen de stad, inclusief het heiligdom. Het Mariabeeld breekt in drie stukken. De beeltenis gaat snel in restauratie en is weer geheel hersteld in hetzelfde jaar.

Een nieuw broederschap opgericht in 1938.

In 1979 wordt de kerk gerestaureerd en de beeltenis van Maria gaat tijdelijk naar de parochie van Santiago Apóstol in Córdoba. Helaas breekt daar brand uit en de rook beschadigt het beeld.

Maria wordt de patroonheilige van Córdoba in 1987.

Op 2 oktober 1994 vindt de kroning plaats van het Mariabeeld en dit met toestemming van Johannes Paulus II, paus in de periode 1978-2005, geboren als Karol Józef Wojtyla (1920-2005). De kroning gebeurt door José Antonio Infantes Florido (1920-2005), bisschop van Córdoba van 1978 tot in 1996.

BEDEVAARTSOORD

Het heiligdom heet “Santuario de Nuestra Señora de la Fuensanta” met de kerk “Iglesia de la Virgen de la Fuensanta” (“Kerk van Onze-Lieve- Vrouw van de Heilige Bron”). De bron is gelegen vóor de kerk en wordt genoemd de Heilige Fontein.

De beeltenis van Maria is gemaakt van beschilderde klei. De Maagd Maria heeft haar Kind op de linkerarm en met de rechterhand houdt Zij haar Zoontje vast. Deze beeltenis laat een tuniek zien met mantel, die zijn afgewerkt met goudkleurige verf. De mantel van de Moeder Gods plooit tot aan de enkels. De maker van dit kunstwerk is Lorenzo Mercadante (+1480) uit het Franse Bretagne. Maria heeft een garderobe met mantels in de kleuren van onder meer goud, wit, roze, rood en blauw. Ook heeft Zij verscheidene kronen, zoals een dagelijkse kroon en een cirkelvormige kroon.

beeltenis van Maria in de bedevaartkerk te Córdoba

Aan de muren van de kerk zijn vele ex voto’s aangebracht.

De jaarlijkse, grote processie begint in de kathedraal-moskee en vindt plaats in de Goede Week. Op de eerste zondag van mei vindt de pelgrimstocht plaats naar het nabijgelegen Linares.

De feestdag van het bedevaartsoord is 8 september, namelijk de dag van “Maria Geboorte”.

Het bedevaartsoord heeft elke dag openingstijden in de ochtend en avond.

BEREIKBAARHEID

Het heiligdom is gelegen aan de rand van het centrum, bij de rivier Guadalquivir, waar Maria is verschenen.
Het adres van het bedevaartsoord is:
Plaza Santuario de la Fuensanta, 14010 Córdoba.

Op www.parroquiadelafuensanta.com is actuele info te vinden.

BELEVING
kerk van het bedevaartsoord te Córdoba

Een wonder, ik bof, want net voor sluitingstijd kom ik in het bedevaartsoord. Een minuutje later hier arriveren, betekent minstens zes uren wachten. Pas ’s avonds om zeven uur gaat de poort weer open.

In de kerk van “Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Bron” is Maria feestelijk gekleed met een mantel, waarvoor de maker zeker vele weken arbeid nodig heeft gehad. De beeltenis vind ik prachtig! De kunstenaar lijkt te beschikken over bijna goddelijke gaven. Wat zijn mensen toch gezegend met grote talenten en wat hebben zij deze willen en kunnen ontwikkelen. Bij dit beeld is het bidden en danken.

altaar van de bedevaartkerk te Córdoba

Tijdens de rondgang in de kerk zie ik dat muren met vele ex voto’s zijn bedekt. Ik schat het aantal op vele honderden. Maria kent heel wat gelovigen die Haar hier danken en eren. Voor het verlaten van de kerk steek ik nog een paar kaarsen aan. Bij Maria kan nooit genoeg licht branden.

Mariabeeld in de bedevaartkerk te Córdoba

Ik ga de kerk uit en kom in de tuin en daar zie ik onder meer een beeltenis van Maria staan, een krokodil tegen de muur en daarnaast een grote slagtand. Dan komen vragen in mijn gedachten, waar ik het antwoord schuldig op moet blijven. Dit hoort wel bij mij, want dagelijks zijn er in me aanmerkelijk meer vragen dan antwoorden.

Voor het kerkgebouw, op het plein, staat een gebouwtje over de bron. Daar zie ik ook de afbeelding van de verschijning in de 15e eeuw. Wat heeft deze plaats een lange historie!

Na het bezoek aan het bedevaartsoord ga ik het oude centrum van Córdoba in om te genieten van de schoonheid van de stad, waaronder deze van de indrukwekkende moskee-kathedraal.

OMGEVING
een deel van het vermaarde plein, Plaza de la Corredera, in het centrum van Córdoba

In Córdoba is veel te bezoeken, waaronder de kathedraal-moskee, die een eeuwenoude geschiedenis kent en wortels heeft in de 6e eeuw. In 1994 is het complex op de erfgoedlijst van Unesco geplaatst. Aan de noordkant van de kathedraal-moskee bevindt zich de Kapel van de Heilige Maagd van de Lantaarns. De Plaza de la Corredera is een van de grootste pleinen ter wereld. Het is het meest schilderachtige en volkse plein van de stad. De kerk van Sint-Petrus, Iglesia de San Pedro, aan de Plaza de San Pedro 1, 14002 Córdoba, is het bezoeken waard met een huilend beeld van Onze-Lieve-Vrouw.

beeltenis van de huilende Maria in de kerk van San Pedro te Córdoba

De afstand naar Sevilla is 140 km rijden, naar het bedevaartsoord van Andújar is het zo’n 100 km en naar Utrera is het 155 km gaan.

Geplaatst: 11 november 2023

~~~

Come2theweb