Bedevaartplaatsen in Spanje – Agres

GESCHIEDENIS
het bedevaartsoord Agres

Het bedevaartsoord is gerealiseerd in de 15e eeuw. Op de overblijfselen van een oud kasteel zijn de kerk en het klooster gebouwd.

uitzicht op de gevel van het bedevaartsoord te Agres

Op 31 augustus 1484 gaat de kerk van de Heilige Maria in vlammen op en het Maria-beeld is verdwenen. Het gaat door een raam van de kerk en komt in het oude kasteel van Santa Bárbere. De volgende dag vindt een herder met één arm op de ruïnes van het moslim-kasteel in Agres het beeldje van Maria. Op deze dag, 1 september 1484 in de ochtend, is het beeld van Maria er weer en de herder heeft ineens zijn ontbrekende arm terug. Het is een geschenk van Onze-Lieve-Vrouw. Dit wordt bekend in de regio en de devotie voor het beeldje van Maria neemt toe.

In 1578 komen de paters Franciscanen in het klooster van het heiligdom te Agres.

BEDEVAARTSOORD
bijzonder kruis op de route naar de ingang van het bedevaartsoord te Agres
de trap naar het bedevaartsoord te Agres

Kerk en klooster liggen ten zuiden van Agres, op een heuvelrug; een rotsachtige uitloper van de bergketen Sierra Mariola. Het bedevaartsoord staat op meen rotsachtige uitloper van de noordelijke helling van een bergketen met de naam Sierra Mariola.
Het bedevaartsoord heet het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Agres en ook Heiligdom van de Maagd van het kasteel. De route verloopt flink omhoog, want het bedevaartsoord staat op een steile heuvel.

De festiviteiten ter ere van de “Maagd van het Kasteel” worden meestal gevierd in het eerste weekeinde van de maand september.

BEREIKBAARHEID

Het bedevaartsoord ligt in de regio Allicante.

Het adres is: Racó del Convent, 03837 Agres.

Op www.agres.es/santuario is meer info te vinden.

BELEVING
afbeelding bij een huis van de verschijning van Maria te Agres

Vanaf het begin van het dorp ga ik zo’n kilometer te voet de pittige heuvel op om bij het bedevaartsoord te komen. In het plaatsje hangen enkele vlaggen en doeken die verwijzen naar de verschijning van Maria aan een herder in de 15e eeuw. Dit verhoogt wel de sfeer om bij de verschijningsplaats van Onze-Lieve-Vrouw te komen.

een steile weg naar het bedevaartsoord te Agres

Het is hier stil op deze zondagmiddag. Enkel een café heeft een aantal gasten op het terras.

Als ik op ongeveer op 100 meter van de plaats van bestemming kom, zijn er enkele tientallen mensen die ook naar het “Santuario” willen. Nog even een nog steiler weggetje en ik bereik de laatste statie van de kruisweg, die meters terug is gestart. Vervolgens sta ik voor een gesloten, zwaar hek. Nu mag niemand hier binnenkomen. Nog enkele anderen staan hier ook en kunnen niet verder. Ik ga op inlichtingen uit en enkele Spanjaarden die ook nog wat Engels kunnen spreken, vertellen me, dat ik hier enkele uren eerder had moeten zijn. Het bedevaartsoord is enkel op zaterdag- en zondagochtend geopend voor bezoek. Deze mededeling staat in schril contrast tot tot de openingsuren op de webstek van het oord en met die info heb ik rekening gehouden. Daarna ga ik naar een andere toegangspoort, maar ook die is helaas dicht. Geen bord met informatie te bekennen. Dan is het enkel wat foto’s maken.

ingang van het bedevaartsoord te Agres

Het is hier een bedevaartsoord in verval. De moeite wordt niet genomen bezoekers te informeren. Slordigheid? Nalatigheid? Onbenul? Klantonvriendelijkheid? Arrogantie? Laat ik het maar houden op “niet aan gedacht”. Jammer, dat er hier zo met het potentiële bezoekers wordt omgegaan. Dan beeld ik me in, dat hier nog enkele oude broeders aanwezig zijn, die geen internet kennen en zelden worden geholpen met hun webstek.

op de route naar het bedevaartsoord te Agres

Ik neem me voor in het vervolg bij kleine bedevaartsoorden het plaatselijke of regionale toeristenbureau te raadplegen of bijtijds een vraag om nadere info te sturen naar het mariale oord. Daarna is het hopen op een tijdige reactie. Maar daar heb ik nu niets aan. Ik maak foto’s van het mooie uitzicht. Kijk, dit te mogen beleven is een opsteker!

Na het ervaren van een gesloten bedevaartsoord ga ik terug naar het dorp en heb het plan naar het enige café te gaan om wat alcoholvrije drank te bestellen. Na uren autorijden en een steile heuvel op- en afgaan, heb ik wel zin in een drankje. Helaas, het café gaat dicht en de laatste gasten verlaten het pand. De barman zegt dat hij me niet kan helpen. Er zijn zo van die dagen dat het niet meezit …

uitzicht van het bedevaartsoord op het dorp Agres
OMGEVING

De afstand naar de stad Alicante is 80 km en naar Valencia is het 100 km gaan. De plaats Murcia ligt 145 km van Agres.

Geplaatst: 22 november 2023

~~~

Come2theweb