Bedevaartplaatsen in Oostenrijk – Pöllauberg

GESCHIEDENIS
de twee kerken van Pöllauberg: de bedevaartkerk Maria Geboorte en de Anna-kerk

Rond 1300 begint de bedevaart naar Pöllauberg met de verering van een beeltenis van Maria. Tegen het einde van de 14e eeuw neemt de belangstelling van pelgrims toe.

zuil-madonna uit 1616 met Maria koningin van de hemel en haar Kind staand op een halve maan

In 1339 schenkt Katharina von Stubenberg van het nabijgelegen kasteel Pikeroi, meermaals een bedrag om de bouw van een kerk mogelijk te maken. Een jaar later begint de bouw van de huidige kerk, nabij het ontstaan van een bron, op door een edele geschonken grond. Door de schenking van Katharina von Stubenberg wordt de heilige Katharina in de kerk vereerd. De bouw is gereed in 1377, maar dan is er voor de inrichting nog werk en geld nodig. Financieel wordt het geheel mogelijk gemaakt door giften van mensen van adel.

Het Mariabeeld is van rond 1480 en kent een barokke aankleding. De kerk is vergroot in 1532. Een goudkleurig beeld op een console is van Maria met Kind en dateert uit 1616.

In 1674 veroorzaakt een blikseminslag een grote brand in de kerk, waardoor het dak, de toren en een groot deel van inrichting moeten worden vernieuwd. Provoost Michael Josef Maister (±1629-1696) heeft als bestuurder de leiding van de herstellingen.

hoofdaltaar met retabel van de bedevaartkerk te Pöllauberg

In 1707 krijgt de kerk de functie van parochiekerk. Remigius Horner ontwerpt in 1714 het barokke hoofdaltaar. In dat jaar maken Marx Schokotnigg (1661-1731) en zijn zoon Josef Schokotnigg (1700-1755) de beelden. Er worden ook zij-kapellen gebouwd.

In 1955 vindt een uitgebreide restauratie van het exterieur van de kerk plaats en in het jaar 1976 wordt het interieur van de kerk gerestaureerd.

In 1986 is Pöllauberg uitverkozen tot het mooiste bloemendorp van Europa en in 2003 van geheel Stiermarken.

BEDEVAARTSOORD
uitzicht bij de bedevaartkerk op de wijde omgeving van Pöllauberg

De kerk van Pöllauberg ligt in een uitgestrekt natuurreservaat en is toegewijd aan Maria Geboorte. Het gotische gebouw is uit de 14e eeuw en staat op ruim 700 meter hoogte op de Sabbatberg, een uitloper van het Masengebergte. Bij het hoogste punt van de berg ontspringt een bron, die voor de mensen uit de middeleeuwen heel bijzonder is.

de stenen opgang en de voorgevel van de bedevaartkerk Maria-Geboorte te Pöllauberg

Het portaal van de kerk is via een stenen trap met 15 treden te bereiken.

Twee Mariabeelden zijn van eeuwen terug, namelijk een uit de 15e en een uit de 17e eeuw. Het genadebeeld is van ±1470 is het centrale punt van het hoogaltaar. Maria zit, heeft een scepter en appel vast en haar Kind zit op de linkerknie. Beiden zijn gekroond.

In de kerk zijn vele kunstwerken ter zien, waaronder een schilderij in de barokstijl van de Heilige Familie in een zij-altaar. Het kunstwerk is gemaakt door de in Italië geboren Martino Altomonte (1657-1745).

schilderij van Martino Altomonte toont Maria met haar Kind en ouders en Jozef in de bedevaartkerk van Pöllauberg

De plafondfresco’s in de kerk zijn gemaakt door Joseph Adam Ritter von Mölk/Mölck (1718-1794).

In de kerk staat ook een grote “zuil-Madonna” uit het jaar 1616.

Vlakbij de bedevaartkerk ligt de Sint-Annakerk met de beeltenis van de moeder van Maria uit 1644. Deze kerk is de eerste bedevaartkerk van de Pöllauberg.

Maria Pöllauberg is een van de grootste bedevaartsoorden van Stiermarken en jaarlijks komen gemiddeld 100.000 bezoekers naar de kerk.

schildering met engel en herders op bezoek bij Maria en de pasgeboren Jezus in de bedevaartkerk van Pöllauberg
BEREIKBAARHEID

Pöllauberg ligt ten noordoosten van de grote stad Graz, in de deelstaat Stiermarken, zo’n 6 kilometer ten noordoosten van Pöllau.

Het adres van het bedevaartsoord is:
Oberneuberg 1, 8225 Pöllauberg.

Op https://poellauberg.graz-seckau.at is actuele info te vinden.

BELEVING
bloemen zijn opvallend veel aanwezig in bloemendorp Pöllauberg
met bloemen versierde wagens in Pöllauberg

Het valt me op dat hier zoveel bloemen bloeien. De huizen en straten tonen met flora hun pracht. Vlakbij de bedevaartkerk staan wagens die rechtstreeks uit een bloemencorso komen. Ik verneem dat met deze versierde karren en aanhangwagens onlangs een stoet is geweest.

het genadebeeld staat centraal in de altaarversiering van de bedevaartkerk te Pöllauberg

De bedevaartkerk is een en al pracht met beeltenissen en schilderijen. De rakende beeltenis van Maria bij het hoofdaltaar valt zeker elke bezoeker op. In deze kerk zijn nog meer beelden van Onze-Lieve-Vrouw geplaatst, waaronder een zuil-madonna. Ook zie ik vele ex voto’s in dit bedevaartsoord.

Sint-Anna-kerk in Pöllauberg

Naast de bedevaartkerk staat de Annakerk en deze is het bezoek ook meer dan waard. In deze ruimte is de oudere Anna afgebeeld met haar dochter Maria en kleinkind Jezus. Anna heeft druiven in de hand.

Als ik de Annakerk verlaat kom ik bij een oorlogsmonument uit 1929 van kunstenaar Fritz Silberbauer (1883-1974), dat in 1953 is uitgebreid voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Bij de verschrikkingen van de oorlog sta ik ook nu stil.

Bij de kerken staat een stenen beeldstok uit de baroktijd en deze is gemaakt in 1673.

Rond de twee hooggelegen kerken zijn enkele winkels en restaurants. Daar ga ik een kijkje nemen … De indrukken van dit bijzonder mooie bedevaartsoord moet ik nog verwerken.

schilderij met Anna, Maria en Jezus van het hoofdaltaar in de Sint-Anna-kerk te Pöllauberg
OMGEVING

De stad Graz ligt op 69 km ten zuidwesten van Pöllauberg. Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, bevindt zich 145 km noordelijkervan het bedevaartsoord. Het grote, Oostenrijkse bedevaartsoord Mariazell is gelegen 126 km ten noordwesten van Pöllauberg.

Geplaatst: 12 december 2023

~~~

Come2theweb