Bedevaartplaatsen in Oostenrijk – Mariastein

GESCHIEDENIS

De rots van Mariastein is ontstaan door een aardverschuiving in de prehistorische tijd, het tijdvak van zo’n 2,5 miljoen jaar terug tot 800 jaar vóór Christus. De steenmassa komt uit de Köglhörndl, een 1645 m hoge berg, nabij Kufstein.

Mariastein

De kerk is gebouwd in 1360 in opdracht van de adellijke familie Freundsberg. De kerk is een kasteelkerk, die aan de rivier Moosbach is opgetrokken. De oorspronkelijk naam van de burcht is “Stein” en is gebouwd op een strategisch gunstige locatie met wegverbindingen zonder moerassen. “Stein” ligt aan de oude handelsroute van Innsbruck, via Rosenheim, naar Regensburg.

In 1379 is het kasteel door de familie Freundsberg verkocht en komt het complex in eigendom van de Heren van Ebbs. In 1470 komt in de kerk een kapel en daarin krijgt het genadebeeld van lindehout uit 1450 een opvallende plaats.

Later zijn in de kerktoren twee kapellen boven elkaar gebouwd. De oudste kapel is de onderste met een plafond uit 1550 en rococo-altaar. In de bovenste kapel staat het houtgesneden beeld van Maria en Kind uit 1450. Het kasteel is dan in handen van de vermogende Georg Ylsung (1510-1580) uit Augsburg.

Een legende vertelt over wonderlijke gebeurtenissen met het Mariabeeld … Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw wordt tweemaal meegenomen door de edelman uit Augsburg, maar het komt beide keren terug naar de kapel. Hierdoor ontstaat het bedevaartsoord.

kapel in Mariastein

In 1587 laat Georg Ylsung het kasteel na aan zijn zwager baron Karl von Schurff (1548-1626). Deze edelman is de grondlegger en stimulator van het bedevaartsoord. In 1587 verandert hij de naam “Stein” in “Mariastein”, omdat de kapel van het kasteel steeds meer pelgrims trekt, die naar het Mariabeeld komen. Karl von Schurff wordt in 1589 gouverneur van Kufstein en daardoor de hoogste ambtenaar in de regio. Hij herstelt de toren en bouwt het horizontale woongedeelte in de huidige vorm.
In de klokkentoren hangt een klok uit 1587. Deze is gegoten door klokken- en kanongieterij Büchsenhausen uit Hötting, nabij Innsbruck, en wel door Hans Christoph Löffler (±1530-±1595).

kapel in Mariastein

Tot 1688 blijft het kasteel in bezit van de familie Schurff. Na enige wisselingen van eigenaren raakt het in verval. Dit komt vooral door allerlei onlusten, anti-katholieke heersers en oorlogen, zoals de Dertigjarige Oorlog (1618-1648), de Spaanse Successieoorlog van de Pfalz (1688-1697), de periode van Keizer Jozef II (1741-1790) en de Napoleontische Oorlog, die bedevaarten verbood (1803-1815).

Maria-afbeelding boven de ingang van Mariastein

Sinds 1834 is het aartsbisdom Salzburg eigenaar van het kasteel, dat in de loop van de tijd wat is verwaarloosd. In 1958 grijpt het bisdom in om verder verval tegen te gaan. De aartsbisschop van Salzburg, Andres Rohracher (1892-1976), laat dan beginnen met de wederopbouw van het kasteel. In 1994 is het grote werk voltooid.

entree bij Mariastein

In 1959 schildert Oswin Höfer (1887-1987) de twee huurlingen, links en rechts, bij de entree van de oostelijke ingang.

In 2000 ondergaan het interieur en de binnenplaats een verandering, dit onder leiding van Matthias Oberascher (1952). Sindsdien staat op de binnenplaats het volksaltaar, dat door de aartsbisschop van Salzburg, Georg Eder (1928-2015) is ingewijd. Ook zijn daar geplaatst de fontein en het oorlogsmonument van het Tiroler Landsturmregiment Nr 1, 1914-1918.

grote klok in de pelgrimstuin van Mariastein

Een grote, gietijzeren bel is de “Mariahart klok”, die in 1947 in Bochum is gegoten. Tot 2009 heeft deze geluid in de toren van het klooster in Scheyern. Sinds 12 december 2009 is de imposante klok in de pelgrimstuin van Mariastein. De klok is een geschenk van het klooster van Scheyern en deze kan door pelgrims worden geluid.

BEDEVAARTSOORD
een kapel vol met wanden van dankbetuigingen aan Maria in Mariastein

Het dorp Mariastein ligt in het “Tiroler Unterland” op een plateau van 575 meter boven zeeniveau. Het is een van de kleinste gemeenten van Oostenrijk. Het populaire heiligdom bevindt zich op een 14 meter hoge rots en is van veraf te zien. Mariastein is omgeven door dichte bossen en hoge bergen, waaronder de “Hohe Salve”, die 1828 meter meet.

piëta in Mariastein

Er is een kapel in het laagste deel van de kasteeltoren. Deze gebedsruimte is gedeeltelijk uitgehouwen in de rotsen. Onder het ribgewelf is een gotische piëta te zien. In de kamer hierboven is een diorama.

In de rijk versierde genadekapel van de kerk is een Madonnabeeld geplaatst en dit is de te bezoeken plaats voor bedevaartgangers. Om het genadebeeld te kunnen zien, is het eerst 142 treden nemen om naar grotere hoogte te gaan. Immers, de kapel ligt 42 meter hoger in de voormalige vijfhoekige, woontoren.

kroon als waardevolle kerkschat in Mariastein

In de bovenverdieping is een kleine ridderzaal gemaakt, welke nu de functie van kasteelmuseum heeft. De voormalige ridderzaal laat heel wat koningsschatten schatten zien, welke in 1602 geschonken zijn door prins Maximiliaan III van Oostenrijk (1558-1618), grootmeester van de Duitse Ridderorde. Waardevolle museumstukken zijn onder meer een kroon en een scepter, die in een vitrine liggen.

Kerk en kapel zijn dagelijks te bezoeken.

BEREIKBAARHEID

Het plaatsje Mariastein ligt in het district Kufstein, aan de autoweg van Kufstein naar Innsbruck.

Adres: Wallfahrtskirche Mariastein, Mariastein 1, 6324 Mariastein.

Meer is te vinden door het bezoeken van:
www.pfarre-angath.at en www.hohe-salve.com.

BELEVING

Van ver zie ik de sneeuwwitte kerk met kapel liggen. Wat is deze kerk mooi gelegen.

Bij het naderen van het voormalige kasteel, zie ik bij de ingang twee, geschilderd huurlingen. Lijkt het hier wel veilig …?

Op de binnenplaats heb ik een bijzonder mooi uitzicht op de kasteelkerk. Ik kan het niet laten aan de gietijzeren bel op de binnenplaats te trekken.

dankbetuigingen aan Maria in Mariastein

In de kerk zie ik vele dankbetuigingen aan Maria, die door stenen aan de muur zijn aangebracht. In de oude kasteelkapel kom ik bij de kaarsenkapel. Dan ga ik nog verder naar boven.

schildering in de kapel te Mariastein
plafondschildering in de kapel te Mariastein

In de bovenste kapel kijk ik omhoog, want er zijn schitterende muur- en plafondschilderingen aangebracht. Hier staat ook het oude Mariabeeld uit 1450. Wat heeft dit genadebeeld veel historische gebeurtenissen zien plaatsvinden.

Mariabeeld met Kind, het genadebeeld in Mariastein

Geplaatst: 26 juni 2022

~~~

Come2theweb