Bedevaartplaatsen in Oostenrijk – Mariapfarr

GESCHIEDENIS

Mariapfarr is een gemeente in de deelstaat Salzburger Land en behoort tot het district Tamsweg. De plaats bestaat al eeuwen. De naam “Pharre” is genoemd in 1197 en de toevoeging “Maria” komt in 1225.

kerk en begraafplaats te Mariapfarr

Begin 13e eeuw zijn er al bedevaarten naar Mariapfarr, maar dan is er nog niet de huidige bedevaartkerk, maar wel een kapel. De bedevaartkerk is gebouwd in de 15e eeuw en dit aan een reeds bestaande kapel. Oorspronkelijk is het gebouw in de Romaanse stijl en later zijn vele gotische elementen aangebracht. Centraal in de kerk staat het Madonnabeeld en dit is rond 1400 gemaakt door een onbekende kunstenaar.

fresco in de kerk te Mariapfarr

Tijdens restauratiewerkzaamheden in 1946 worden fresco’s uit de 13e en 14e eeuw ontdekt. Vervolgens zijn deze schilderingen voor bezoekers toonbaar gemaakt.

Sinds 2002 staat het Stille Nachtmuseum in Mariapfarr. Het museum is later vernieuwd. Ook is er het bedevaartmuseum.

De bedevaartkerk is sinds 15 augustus 2018 een basiliek. Het is Franz Lackner (1956), vanaf 2013 aartsbisschop van Salzburg, die de basiliek inwijdt.

Het interieur van de kerk is in 2016 gerenoveerd.

interieur van de kerk te Mariapfarr
BEDEVAARTSOORD

Mariapfarr is een dorp met ruim 2000 zielen. Het is niet alleen een bedevaartplaats, maar ook een kuuroord. De plaats wordt ook genoemd “het zonnigste plaatsje in heel Oostenrijk”. Met zo’n 200 kilometer biedt Mariapfarr het grootste “Nordic-walking-traject” van Oostenrijk. Behalve veel wandelroutes zijn er ook fiets- en skimogelijkheden. Met recht is Mariapfarr een vakantieparadijs.

aandenken aan Joseph Mohr, de maker van het lied Stille Nacht, achter de kerk te Mariapfarr

In Mariapfarr staat het Stille Nachtmuseum. In 1816 is de tekst van het lied Stille Nacht geschreven door Joseph Mohr (1792-1848), die dan priester is in Mariapfarr. De Oostenrijkse componist Franz Gruber (1787-1863) heeft gezorgd voor de muziek van het lied. Achter de kerk is een monument gemaakt ter herinnering aan Joseph Mohr.

Het bedevaartsoord ligt op 1100 meter boven de zeespiegel. De plaats biedt een groots uitzicht op de wijde omgeving.

In de bedevaartkerk staat het genadebeeld in het hoogaltaar. De beeltenis van Maria is uit het begin van de 15e eeuw. De kerk toont ook andere kunstschatten en fresco’s uit de 13e en 14e eeuw.

hoofdaltaar met genadebeeld in de kerk te Mariapfarr
BEREIKBAARHEID

Mariapfarr ligt tussen de plaatsen Mauterndorf en Tamsweg.

De bedevaartkerk ligt aan de Pfarrstrasse 5, 5571 Mariapfarr.

Op www.pfarre-mariapfarr.at is actuele info te vinden over het bedevaartsoord.

Meer info over het museum biedt www.wallfahrtsmuseum.at.

BELEVING
portaal van de kerk te Mariapfarr met Mariabeeld

Bij het naderen van Mariapfarr zie ik de kerktoren op een uitnodigende wijze staan. De weg gaat nog wat meer bergop. Wat ligt deze plaats op eerbiedwaardige hoogte!

Als ik in het bedevaartsoord kom, is er een wijds uitzicht op de verre omgeving. Ik ga naar de bedevaartkerk en in het portaal verwelkomt Maria me al.

Zodra ik in de kerk ben, valt het genadebeeld op. Het is de blikvanger van dit heiligdom. Maria wordt gekroond door twee engelen. Onze-Lieve-Vrouw houdt haar Kind op de rechterarm en in de linkerhand heeft Zij een scepter vast. Aan de voeten van de Moeder Gods zijn twee engelen afgebeeld. Dit is het moment om te bidden tot de Maria; de Vrouw die mij al zo vaak heeft beschermd.

genadebeeld te Mariapfarr

Tijdens de ronde in de kerk vallen heel fraaie fresco’s me op. Deze schilderingen zijn eeuwen terug aangebracht en later pas ontdekt.

fresco in de kerk te Mariapfarr met het bezoek van de drie Wijzen aan Maria en Jezus

Na het bezoek aan de kerk kom ik op de begraafplaats. Het valt me op dat de graven zo goed zijn verzorgd. Hier krijgen de overledenen zeker heel vaak bezoek. Ook bekijk ik de beeltenissen en gedenkstenen die tegen de kerkmuren zijn bevestigd. Wat wordt hier veel geschiedenis uitgebeeld.

gedenkbeeld aan de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog aan de gevel van de kerk te Mariapfarr

Bijzonder mooi vind ik de kruisweg. De staties zijn goed bijgehouden en heel kleurrijk.

kruiswegstatie bij de kerk te Mariapfarr

Mariapfarr is een uitstekende plaats om Maria te ontmoeten en veel zien. Wat biedt Mariapfarr beleving!

OMGEVING

De plaats Tamsweg ligt op 6 kilometer van Mariapfarr. De grote stad Salzburg is 114 kilometer noordelijker van Mariapfarr verwijderd. Om de plaats Bischofshofen te bereiken is het 73 kilometer afleggen naar het noordwesten. Op 17 kilometer westwaarts van Mariapfarr ligt Sankt Michael im Lungau.

Geplaatst: 16 december 2023

~~~

Come2theweb