Bedevaartplaatsen in Oostenrijk – Maria Alm

GESCHIEDENIS

De oorsprong van de bedevaarten naar Maria Alm komt door een legende …Een beer valt een boer aan en verscheurt hem boven op de Schattberg, waar de weg leidt naar de rivier Jetztbach, ten zuiden van Maria Alm. Bij de daar aangebrachte beeltenis van Maria van rond 1480 zijn, in zeer benarde omstandigheden, talrijke gebedsverhoringen ervaren. Hierdoor hebben gelovigen een kapel gebouwd. Vervolgens komt de bedevaart tot bloei. In het begin komen de pelgrims bidden tot Maria om hen te beschermen tegen de berenplaag.

bedevaartkerk te Maria Alm

Van een kerk in Alm is sprake in 1374. De oorsprong van de kerk ligt in de tijd van de invloedrijke familie Von der Almb (Alben of Alm), die meer dan 400 jaar een vooraanstaande positie hebben bij de Salzburgse adel en de streek domineren. Deze familie heeft vele bezittingen. Hun burcht heeft gestaan op de 2097 meter hoge Schattberg, waar zich nu het “Burgstallgut” bevindt. Deze adellijke familie bezit domeinen in de Pinzgau-regio, die ligt boven de rivier Salzach.

De huidige kerk van Maria Alm is de derde op dezelfde plaats. De eerste kerk staat er halverwege de 12e eeuw. De tweede kerk is gebouwd in de 13e eeuw. De toren is oud, want deze is gebouwd rond 1300 en verhoogd in het begin van de 16e eeuw. In 1429 staat Martinus V, paus in de periode 1417-1431, geboren als Oddone Colonna (1368-1431), een aflaat (zondevergeving tegen geld) in voor hen die bijdragen aan de realisering van de kerk. De huidige kerk is in 1508 ingezegend en later vergroot.

In 1511 heeft Leonhard von Keutschach (1442-1519), aartsbisschop van Salzburg (1495-1519) bepaald dat in Alm elke dag een mis wordt opgedragen.

De groeiende stroom pelgrimszorg ervoor dat rond 1600 het Mariabeeld naar de kerk wordt gebracht. Hierdoor begint de pelgrimage naar de kerk. De kerk is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Geboorte van de Genademoeder. De toren meet 84 meter en behoort tot de een van de hoogste torens in Tirol.

genadebeeld in de bedevaartkerk te Maria Alm

In 1636 wordt een nieuw, houten, laatgotisch Mariabeeld gesneden naar het voorbeeld van de oude beeltenis uit ± 1480. Het huidige beeld staat in de kerk van Maria Alm en laat een tronende Onze-Lieve-Vrouw zien. Zij houdt haar naakte Kind vast met de linkerhand op de schoot. De kleine Jezus heeft druiven in de linkerhand. De druif is het zinnebeeld van lijden. In de rechterhand houden Maria en haar Kind een kruis vast.

In 1737 zijn voor het eerst de geopenbaarde gebedsverhoringen in een bedevaartboekje opgenomen. Sinds 1757 zijn tegen het plafond van de kerk vele fresco’s aangebracht. De schilderingen zijn gemaakt door Christoph Anton Mayr (1720-1771) uit Schwaz. In 1875 zijn de fresco’s opnieuw geschilderd en in 1932 hersteld.

In 1858 wordt Maria Alm een zelfstandige parochie.

In de periode 1985-1989 is het exterieur gerenoveerd en in 2019 is het interieur van de kerk gerestaureerd.

interieur van de bedevaartkerk te Maria Alm
BEDEVAARTSOORD
uitzicht op de bedevaartkerk te Maria Alm

Maria Alm is een plaats met ruim tweeduizend inwoners en ligt 800 meter boven de zeespiegel in het Hinterthal met uitzicht op het gebergte Hochkönig, waarvan de hoogte tot 2941 meter reikt. De plaats wordt ook genoemd Maria Alm am Steinernen Meer en dit is een hoog plateau als een stenen zee in de noordelijke Alpen. Het woord “Alm” staat voor bergweide. Het woord is hier voor het eerst genoemd in 1228.

In de bedevaartkerk staat het genadebeeld uit 1636 in het hoogaltaar. Maria zit op een troon en gouden stralen omringen Haar. Ook zijn vele engelen afgebeeld rond Moeder en Kind. Boven de troon is een duif bevestigd.

Maria met Kind, met opvallende haardracht, in de bedevaartkerk te Maria Alm

Een schilderij uit de 17e eeuw met de afbeelding van het genadebeeld hangt ook in de kerk en de omlijsting is uit 1710. Aan de noordzijde van de kerk is er een Kerstaltaar uit 1744, dat is gemaakt door Franz Ebner (1698-1756).

In de kerk getuigen kostbare offergaven van een bovenregionale betekenis van dit bedevaartsoord. Vele hiervan zijn te bezichtigen in het Heemkunde-museum van het kasteel “Schloss Ritzen”. De oudste ex voto’s dateren uit de 17e eeuw.

De kerk van het bedevaartsoord is dagelijks geopend.

fresco van de tempelgang van Maria in de bedevaartkerk te Maria Alm
BEREIKBAARHEID

Het adres van de kerk van het bedevaartsoord is
Pfarrhofweg 1, A-5761 Maria Alm.

Maria Alm ligt ten zuidwesten van Salzburg en ten oosten van Kitzbühel in de deelstaat Salzburger Land. Maria Alm behoort tot het district Zell am See.

Op www.pfarre-mariaalm.at is actuele info te vinden.

BELEVING

Van ver is de toren van de bedevaartkerk zichtbaar. Wat een uitnodiging! Als ik in het dorp aankom, is het een grote drukte. Het is de feestdag voor de verwelkoming van de herfst. Boeren rijden met tractoren door de plaats en in vele kraampjes zijn streekproducten verkrijgbaar. Bier wordt veel gedronken en dat uit glazen met een halve liter gerstenat. De sfeer in Maria Alm is opperbest.

verzorgde begraafplaats rond de bedevaartkerk te Maria Alm

Voor ik de bedevaartkerk betreed, is het vol bewondering kijken naar de zeer goed verzorgde graven op het kerkhof rondom de kerk. Wat een eerbied voor de overledenen!

plafondfresco’s in de bedevaartkerk te Maria Alm

Bij het binnenkomen in de kerk vallen me de vele fresco’s op. Wat een pracht! Tegen het plafond zie ik een groot fresco dat de kroning van Maria toont. Ook is de Tenhemelopneming van Maria te bewonderen. Ook zie ik een plafondfresco van de aanbidding van de pasgeboren Jezus door de drie Wijzen. Verder is de geboorte van Maria geschilderd.

In de bedevaartkerk is de blikvanger het genadebeeld op het hoofdaltaar. Wat een schoonheid! Wat een kunstuitingen in dit gebouw!

piëta in de bedevaartkerk te Maria Alm

Het is een indrukwekkende ervaring vele fresco’s tegen de muren te zien. Lang sta ik stil bij een afbeelding, dat Maria een scapulier overhangt aan de latere heilige Simon Stock (1165-1265). De beelden en fresco’s tonen grote pracht. Wat een kunstuitingen!

In de kerk is een grote piëta geplaatst. Het is een beeltenis van grote smart.

Kersttafereel van het bezoek van herders bij de pasgeboren Jezus

Het rechter zijaltaar uit 1685 toont het beeld met Maria’s moeder Anna, Maria en Maria’s Zoon Jezus. Aan weerskanten zijn beelden geplaatst van Joachim, vader van Maria, en Jozef, verloofde van Maria. Deze beelden zijn vervaardigd door Benedikt Faistenberger (1621-1693) uit Kitzbühel. Aan de rechterzijde van de kerk kom ik bij kunstuitingen die fasen uit de jonge jaren van Maria tonen, zoals aankondiging, geboorte en tempelgang. Ook is een schildering van het bezoek van herders aan de pasgeboren Jezus, Maria en Jozef te zien.

Vooral door de rijk aanwezige fresco’s is deze bedevaartkerk voor mij een van de mooiste, gewijde gebouwen van Oostenrijk.

OMGEVING

Maria Alm ligt 85 km ten zuidwesten van Salzburg, de afstand naar het bedevaartsoord Maria Plain is 75 km en St. Martin bei Lofer is 27 km noordwestelijker gelegen om er het bedevaartsoord Maria Kirchental te bezoeken is het zo’n 30 km afleggen. De plaats Zell am See ligt 20 km onder Maria Alm en de afstand naar de buurgemeente Saalfelden is slechts 5 km.

De omgeving van Maria Alm is uitermate geschikt om wandelingen en fietstochten te maken.

Geplaatst: 22 september 2023
Laatst gewijzigd: 1 maart 2024

~~~

Come2theweb