Bedevaartplaatsen in Oostenrijk – Maria Kirchental

GESCHIEDENIS
genadebeeld in de kerk van Maria Kirchental

Het laat-gotisch genadebeeld van Maria Kirchental is rond 1400 gemaakt door een onbekende kunstenaar. In 1670 bouwt een boer een houten kapelletje. In 1689 is de beeltenis in een boskapel met ommuring geplaatst en dan begint de bedevaart naar het genadebeeld. Tot dit jaar heeft het beeld gestaan in de parochiekerk van St.Martin bei Lofer.

Het besluit tot de bouw van een bedevaartkerk komt van Johann Ernst von Thun und Hohenstein (1643-1709), bisschop van Sechau (1679-1687), prins-aartsbisschop van Salzburg (1687-1709). De plaats van de bouw van de kerk is gebeurd op basis van een wonderbaarlijke gebeurtenis. Midden op een met sneeuw bedekte wei groeien drie korenaren en dit wordt als een teken gezien om daar de kerk te realiseren. Één van deze korenaren wordt nog steeds bewaard in een monstrans.

Op 13 oktober 1691 krijgen Maria en haar Kind ieder een gouden kroon opgedrukt door bisschop Johann Ernst von Thun und Hohenstein. De bisschop bezoekt meermaals deze bedevaartplaats.

Het ontwerp van de kerk is van Johann Bernhard Fischer von Erlach (1656-1723), hofarchitect van de keizer. Het is een van de meest bijzondere werken van hem. De bouw begint in 1694 met twee witte torens en in 1708 is het werk gereed en wordt de kerk ingezegend.

Maximilian Graaf von Thun-Hohenstein (1638-1701) schenkt het rechter zijaltaar. Hierop staat het schilderij op doek uit ±1800 van een onbekende schilder dat toont het bezoek van Maria en Jozef aan Elisabeth en Zacharias.

beeltenis van Maria met Kind hoog op de voorgevel van de kerk van Maria Kirchental

Hoog op de voorgevel van de kerk heeft kunstschilder Joseph Rattensperger (1807-1866) een afbeelding met Maria gemaakt.

In 1858 wordt de kerk gerenoveerd en een jaar later krijgt het genadebeeld een vergulde stralenkrans en in 1860 worden de kronen en scepter vernieuwd.

Sinds 1939 is de Orde van de Missionarissen van het Heilig Hart van Jezus verantwoordelijk voor de zorg van de bedevaarten in Maria Kirchental.

In 1958-1960 zijn er renovaties in de kerk. Restaurateur en kunstschilder Alfred Tschulnigg (1919-1999) zorgt voor een nieuwe versie en aureool van het genadebeeld, dat is omringd door engelen.

Het Huis van Bezinning is opgericht in 1982 op de plaats van de voormalige pastorie. Het is een plaats voor rust, retraite en overdenkingen over het leven.

In de periode 1999-2002 is de laatste, grote binnenrestauratie.

BEDEVAARTSOORD
een plechtigheid in de kerk van Maria Kirchental

Maria Kirchental ligt op een hoogte van bijna 900 meter in het rotsgebergte van Lofer. De kerk vormt een passend beeld met het berglandschap van het “Dal van Saalach”. Het is een geliefd bedevaartsoord.

In de kerk staat het neobarokke altaar, waarin de zittende Maria centraal wordt getoond. Moeder Maria houdt de rechterarm achter haar Kind en in de linkerhand heeft Zij een scepter vast. Jezus heeft een vogeltje in de linkerhand. Deze afbeelding wordt genoemd “de distelvink-madonna”. Deze vogel verwijst naar de kruisiging van Jezus, er komt een vogeltje naar hem en trekt een distel (doorn) uit de doornenkroon. Een druppel bloed van Jezus kleurt een deel van de kop van het diertje. De maker van het kunstwerk is onbekend. De afbeeldingen van Maria en haar Kind zijn gekroond. Voor het hoofdaltaar staat een volksaltaar, dat een ontwerp is van Peter Schuh (1941), de bisschoppelijke architect van Salzburg.

schilderij met Anna, Joachim en Maria in de kerk van Maria Kirchental

In het altaar aan de linkerzijde zijn afgebeeld Anna en Joachim, de ouders van Maria, met hun dochter. De moeder heeft de dochter op de schoot. Het kunstwerk is gemaakt in 1719 door Jakob Zanusi (1679-1742), ook genoemd Giacomo Zanussi, die een productief, Oostenrijks barokschilder is.

detail van het schilderij met de afbeelding van Maria met Elisabeth in de kerk van Maria Kirchental

Rechts van het hoofdaltaar is de retabel Maria-Visitatie met Maria en haar nicht Elisabeth. Dit zij-altaar is van rood marmer, evenals het altaar aan de andere zijde van het hoofdaltaar. Ook is een piéta in de kerk geplaatst, deze is van een onbekende kunstenaar en is gedateerd rond 1720.

In de kerk zijn opvallend veel dankbetuigingen aan Maria te zien. De eerste ex voto’s zijn in 1691 aangebracht.

Naast de kerk is een “Huis van Bezinning”. In het heiligdom is ook bedevaartmuseum met vele ex voto’s uit dankbaarheid aan Maria.

Maria Kirchental behoort met Maria Plain tot de drukst bezochte bedevaartplaatsen in het land van Salzburg. De kerk van Maria Kirchental is dagelijks geopend.

BEREIKBAARHEID

Maria Kirchental ligt ten zuidwest van Salzburg. Het adres is: Kirchental 1, 5092 St. Martin bei Lofer.

Op www.maria-kirchental.at is actuele info te vinden.

BELEVING
de voorgevel van de kerk van Maria Kirchental

Om in het bedevaartsoord Maria Kirchental te komen, is het een lange, kronkelige, stijgende weg volgen. Heel wat auto’s staan geparkeerd op enkele terreinen. Wat een drukte hier in de bergen!

Nadat de auto een parkeerplaats heeft gevonden, ga ik een stijgend pad op, dat me brengt naar de kerk. Daar aangekomen hoor ik dat er een viering bezig is. Dan ga ik de kerk in en maak het huldigen van een medewerker mee. De vrouw heeft zich decennia lang ingezet voor de organisatie bedevaarten. Wat heeft zij veel pelgrims een goed gevoel bezorgd met het regelen van bedevaartreizen.

genadebeeld met engelen in de kerk van Maria Kirchental

Na de huldebetuigingen verlaten velen de kerk en kan ik een rondgang door dit gebouw maken. Ik zie mooie, indrukwekkende beeltenissen van Onze-Lieve-Vrouw. Maria is hier nadrukkelijk aanwezig. Op het neobarokke hoofdaltaar staat een afbeelding uit rond 1400 van de zittende Maria, die haar Kind met de rechterarm beschermt. Dit zien, is het hoogtepunt van mijn komst. Dit is het moment te bidden voor een vriend en een goede bekende.

ex voto’s in de kerk van Maria Kirchental

In de kerk vallen me enorm veel ex voto’s op. Hoeveel hangen er hier aan de muren? Honderden zijn het er zeker! Bij het priesterkoor hangt het helemaal vol met dankbetuigingen aan Maria. Wat heeft de Heilige Maagd vele mensen geholpen.

Kaarsen zijn er hier volop in allerlei afmetingen en kleuren. Een paar kaarsen steek ik aan, want dat is mijn ritueel als ik in plaatsen kom waar Maria mij begroet en zo ook hier. Bij lichtgevende kaarsen gaan mijn gedachten naar een goede vriend.

kaarsen in de kerk van Maria Kirchental
OMGEVING

De stad Salzburg ligt op 54 km afstand van Maria Kirchental. Naar het bedevaartsoord in Maria Alm is het 30 km afleggen en de afstand naar het mariale oord Maria Plain is 53 km. De grote, Duitse stad München is gelegen op 148 km van Maria Kirchental.

Geplaatst: 5 december 2023

~~~

Come2theweb