Bedevaartplaatsen in Nederland – Eindhoven

EINDHOVEN

GESCHIEDENIS

In Eindhoven is een lange geschiedenis van een Mariabeeld. Het beeld kan afkomstig zijn uit het klooster Mariënhage aan de Kanaalstrat 4 te Eindhoven dat later een hotel wordt. Tijdens de Beeldenstorm (1566) wordt het beeld in het water van de Dommel gegooid, als protestanten kerken met inventaris vernielen.

De geschiedenis gaat verder … De Woenselse watermolen heeft gestaan aan de rivier de Dommel, op de plaats waar later gebouwen van de Technische Universiteit Eindhoven komen te staan. De loop van de rivier is daardoor verlegd. De eerste vermelding van de molen dateert uit 1379. In 1935 koopt de gemeente Eindhoven de molen. Het is een rijksmonument, maar toch wordt het gesloopt in 1955.

kroning van Maria, glas-in-loodraam in de Sint-Petruskerk te Eindhoven

Rond 1840 vist molenaar Johan Notten (1811-1901) van de Woenselse watermolen een stuk hout uit het water, nadat hij het uit het rad van de molen heeft losgemaakt. Hij wil het gevonden hout later opstoken, maar zijn echtgenote Maria Gertruda Deelen (1814-1888) houdt dit tegen. Zij herkent in het stuk hout de contouren van een ernstig verweerd Mariabeeld met Kind. Vervolgens plaatst de vrouw de gehavende beeltenis in huis. Spoedig hierna wordt de molenaar ziek. Vervolgens wordt bij het gevonden beeld gebeden voor de genezing van de man. Na enkele dagen bidden is de molenaar genezen. Nazaten van de molenaar hebben het verhaal van het beeld doorverteld en zo de betekenis van het beeld van Maria onderstreept.

Na onderzoek blijkt dat het sterk aangetaste, eikenhouten beeld eeuwen in het water heeft gelegen.

deel van een kazuifel in de Sint-Petruskerk te Eindhoven

In 1934 is het Mariabeeld geschonken door de kleinzoon van molenaar Johan Otten aan de Sint-Antoniuskerk aan Fellenoord 13. Het beeld heeft dan de naam Onze-Lieve-Vrouw van Fellenoord. Het beeld wordt gerestaureerd. De restaurateur heeft een nieuw beeld om het oorspronkelijke hout gemodelleerd. Vervolgens is het nieuwe, dubbele beeld, in kleuren geschilderd. In 1935 gaat het beeld in processie naar de Mariakapel van de kerk. Jaren later sluit de kerk en wordt afgebroken in 1973. Het beeld komt dan in de Sint-Pauluskerk aan de Boschdijk. De Sint-Pauluskerk wordt later verkocht en dan komt het beeld in de pastorie van de Sint-Petruskerk. De volgende plaats van het Mariabeeld is dan de kapel van de Sint-Petruskerk.

Maria-afbeelding in de Sint-Petruskerk te Eindhoven

In 1956 is de huidige kapel van de Sint-Petruskerk gebouwd en dit ter gelegenheid van het 40-jarig priesterjubileum van pastoor Gerard Johan Suetens (1892-1977). De kapel is in 2015 verbouwd om deze toegankelijk te maken voor bezoekers, als de kerk is gesloten. Het Mariabeeld heeft hier de naam Maria ter Dommele, omdat het ooit in de rivier de Dommel is gevonden.

In 2015 heeft stadsarcheoloog Nico Arts (1954), in samenwerking met het bedrijf Philips Medical Systems, onderzoek gedaan naar de herkomst van het oorspronkelijke Mariabeeld. Het blijkt dat de beeltenis van Maria dateert uit de 15e eeuw.

In 2017 is van het Mariabeeld een 3D-scan gemaakt. Hierdoor is het mogelijk kleine Mariabeeldjes te gieten, omdat hiernaar belangstelling is door parochianen en pelgrims.

BEDEVAARTSOORD
Maria met Kind in de Sint-Petruskerk te Eindhoven
Mariabeeld in de Sint-Petruskerk te Eindhoven

In de Sint-Petruskerk staat vooraan in de kerk een Mariabeeld dat rond 1950 is gemaakt door Hendrikus (Henri) Jonkers (1877-1963). Dit beeld heeft eerst in de Mariakapel gestaan, maar door de komst van het beeld Maria ter Dommele is het verplaatst naar de kerk.

De Mariakapel van de Sint-Petruskerk biedt een betekenisvolle ruimte om bij Maria te zijn en er tot Onze-Lieve-Vrouw te bidden en Haar te danken. Mensen komen hier ook om na te denken, steun te krijgen van Maria en van Haar troost te ontvangen. Het is een uitverkoren plaats om te bezinnen.

Maria ter Dommele

Het Mariabeeld is ongeveer 1 m hoog.

In de kerk worden de kleine replica’s van het Mariabeeld verkocht, die in Bosnië zijn vervaardigd wegens de daar relatief lage productiekosten.

Elke dag branden kaarsjes bij het beeld van Maria en wordt daarbij gebeden. De kapel is dagelijks geopend.

BEREIKBAARHEID

De Sint-Petruskerk waar het beeld van Maria ter Dommele in de Mariakapel staat, is gelegen in de Kloosterdreef 31, 5623 DB Eindhoven.

Voor actuele info is het de webstek raadplegen www.petrus-ehv.nl.

BELEVING
deel van een drieluik in de Sint-Petruskerk te Eindhoven
deel van een drieluik in de Sint-Petruskerk te Eindhoven

In de Mariakapel van de Sint-Petruskerk in het Eindhovense Woensel staat een Mariabeeld met een lange historie. Dat beeld, genaamd Maria ter Dommele, wil ik bezoeken.

Het beeld van Maria toont veel schoonheid met haar Kind op de rechterarm en in de linkerhand een scepter. Dit is dus het oude beeld in een nieuwe beeltenis.

vaandel in de Sint-Petruskerk te Eindhoven

Aan de muur in de kapel hangt een zwart-witfoto van het oorspronkelijke beeld. Ook lees ik een deel van de geschiedenis van het beeld van Maria.

Op een standaard in de Mariakapel ligt een schrift met heel veel intenties. Ik lees woorden met bedankjes en wensen. Ook bevat het schrift woorden van troost en steun. Wat wordt er veel met Maria gedeeld. Ook ik schrijf een bedankje aan Onze-Lieve-Vrouw.

Vervolgens ga ik de kerk in en zie nog meer beelden van Maria. ook hangt er een prachtig vaandel en ik raak onder de indruk van een drieluik waar Maria vol schoonheid is afgebeeld.

Het is een prachtige kerk met kapel om te komen. Voor ik dit godshuis verlaat, breng ik nog een bezoek aan de kapel en steek er enkele kaarsen aan. Intenties heb ik volop voor mensen in de knel met hun gezondheid. Dank U, Maria, dat ik hier ben mogen komen.

OMGEVING

Nabij het Eindhovense Woensel liggen op vrij korte afstand nog andere bedevaartplaatsen, zoals Elshout, Roermond en ‘s-Hertogenbosch.

De afstand naar Elshout is nog geen 50 km, naar Roermond is het iets meer dan 50 km en ‘s-Hertogenbosch ligt op amper 35 km.

Geplaatst: 26 mei 2023
Laatst gewijzigd: 24 juni 2023

~~~

Come2theweb