Bedevaartplaatsen in Malta – Valletta

GESCHIEDENIS
zicht op Valletta met de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel

De huidige basiliek van Onze-Live-Vrouw van de Berg Karmel kent een lange voorgeschiedenis.

Voordat een kerk wordt gebouwd is er een bidkapel in de “Old Theatre Street”. Een nieuwe kapel komt er in 1655.

Waar nu de basiliek staat, heeft eerst een andere kerk gestaan. Deze grote kerk is gebouwd in de periode 1570-1608 op basis van een ontwerp van architect Girolamo (Glormu) Cassar (±1520-±1590) van Malta.

Op 13 februari 1622 is de oprichting van het Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Valletta.

interieur van de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel in Valletta (Malta)

In de 17e eeuw gaan de Karmelieten voor de kerk zorgen. In 1852 krijgt de kerk een nieuwe voorgevel. De Matese architect Giuseppe Bonavia (1821-1885) ontwerpt de façade.

Op 14 mei 1895 wordt de kerk tot basiliek verheven. De toestemming hiervoor komt van Leo XIII, paus van 1878 tot in 1903, en geboren als Vincenzo Gioacchino Raffaele Luigi Pecci (1810-1903).

een van de vele schilderingen in de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel in Valletta (Malta)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) wordt de kerk door bommen flink geraakt en aan het einde van de oorlog is de kerk grotendeels vernield. De heropbouw volgt in de periode 1958-1981. De Maltese architect van de nieuwe kerk is Joseph (Guzè) Damato (1886-1963). In 1981 wordt de kerk ingewijd.

De nieuwe kerk heeft een 42 meter hoge koepel en deze geeft de stad Valletta en de haven van Marsamxett Harbour een indrukwekkend zicht.

BEDEVAARTSOORD
koepel van de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel

Van ver valt de basiliek op door de grote, 42 meter hoge koepel.

In de basiliek is een schilderij van Onze-Lieve-Vrouw van de Karmel uit de 17e eeuw.

Naast de basiliek is er ook een bidkapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel. Deze kapel staat al eeuwen in de “Old Theatre Street” in het centrum van Valletta. In deze kapel zijn vele, zilveren ex voto’s tegen de muren aangebracht.

Het houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel is waarschijnlijk afkomstig uit Rome en komt in 1657 in Valletta. Maker en jaartal van vervaardiging van de beeltenis zijn onbekend.

basiliek Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel in Valletta (malta)

In de basiliek zijn vele schilderingen te zien. In de basiliek ervaren bezoekers de hoogte van de koepel.

De feestdag van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel is op 16 juli. Zij is patrones van de zeelieden. Gelovigen vinden in Haar een veilige haven, waarin zij toevlucht zoeken bij stormen in het leven.

Bidkapel en basiliek krijgen veel pelgrims op bezoek en zijn dagelijks geopend.

BEREIKBAARHEID

De bidkapel is gelegen in de Old Theatre Street 80 (Triq it-Teatru-Antik), VLT 1535, Valletta-Malta, waar het oratorium van het Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel is gevestigd. Naast de kapel staat de basiliek.

Actuele info is te vinden bij www.quddies.com.mt.

BELEVING
Onze-Lieve-Vrouw van Smarten in de bidkapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel in Valletta (Malta)

Bij aankomst in Valletta is het eerst Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel bezoeken. Dit kan in twee gebouwen, namelijk in de bidkapel (oratorium) en de basiliek. De bidkapel grenst aan de basiliek en deze is geopend.

In de bidkapel zie ik een groot gerestaureerd beeld van de kunstenaar Pietro Paolo Troisi (1686-1743). Het hout is van massief grenen en sparrenhout. Het hout is oud en dateert van ongeveer de eerste helft van de 15e eeuw en dat is ontdekt bij de restauratie in 2020/2021. Dit betekent dat het hout opnieuw is gebruikt. De beeltenis is uit ±1712 en toont Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel.

Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel van Troisi in de bidkapel van het heiligdom in Valletta (Malta)

Het schilderij van de Onbevlekte Ontvangenis is gemaakt door Giuseppe d’Arena, ook genoemd Il Romano, (±1633-1719). Het kunstwerk is gemaakt in het begin van de 18e eeuw en is gerestaureerd in 2022.

schilderij van de Onbevlekte Ontvangenis uit het begin van de 18e eeuw van Giuseppe d’Arena in de bidkapel van het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel in Valletta (Malta)
ex voto’s in de bidkapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel in Valletta (Malta)

Ook zijn in deze ruimte vele ex voto’s aan de wanden geplaatst.

Mariabeeld op de hoek van de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel in Valletta (Malta)

Na de bidkapel is het naar de basiliek gaan. Op de hoek van de straat is een indrukwekkend beeld van Maria te zien. De beeltenis is zo’n 4 meter hoog geplaatst.

Dan is het de basiliek ingaan. Eerst zie is het grote Mariabeeld. Onze-Lieve-Vrouw van de Karmel stat op een hoge console.

Maria met Kind en scapulier in de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel in Valletta (Malta)

Opvallend is de hoge koepel. Dit ervaren is beseffen dat de mens zo klein is. In de grote basiliek zijn vele schilderingen te zien. De ruimte is een grote kostbaarheid aan kunst.

In de basiliek staat ook een beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Lourdesbeeld in de basiliek Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel in Valletta (Malta)
OMGEVING
beeltenis in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Overwinning in Valletta (Malta)
fresco aan het plafond van de kerk Onze-Lieve-Vrouw van de Overwinng te Valletta (Malta)

In Valletta is de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Overwinning (Church of Our Lady of Victory) het bezoeken waard. De vorige naam van de kerk is Sint-Antonius Abt (Saint Anthony the Abbot). Het is de eerste kerk die in Valletta is gebouwd en staat in de stad sinds 1566. De kerk is er gekomen als herdenking aan de overwinning van de ridders van de Orde van Sint-Jan op de Ottomanen op 8 september 1565. De kerk is het symbool van de nieuwe stad Valletta.

fresco aan het plafond van de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Overwinning te Valletta (Malta)
een van de honderden grafstenen in de St. John’s Co-kathedraal in Valletta (Malta)

Indrukwekkend is de St. John’s Co-kathedraal in Valletta. De barokkerk is gebouwd in de periode 1573-1577 en is gewijd in 1578. In de kathedraal zijn meer dan 400 ridders bijgezet. De grafplaten van marmer zijn niet alleen artistiek, maar ook kleurrijk en bedekken de hele vloer van de kathedraal . In het Latijn zijn namen en data op de platen vermeld.

St.John’s Co-kathedraal in Valletta (Malta)
de verering door de Drie Wijzen door Stefano Erardi (1630-1716) uit 1667 in de St. John’s Co-kathedraal in Valletta (Malta)

Een groot schilderij is van Stefano Erardi (1630-1716). Deze Maltese kunstschilder heeft “de verering door de Drie Wijzen (magiërs)” geschilderd in 1667.

beeltenis van Maria in de St. John’s Co-kathedraal in Valletta (Malta)

Geplaatst: 29 maart 2024

~~~

Come2theweb