GESCHIEDENIS
De huidige basiliek van Onze-Live-Vrouw van de Berg Karmel kent een lange voorgeschiedenis.
Voordat een kerk wordt gebouwd is er een bidkapel in de “Old Theatre Street”. Een nieuwe kapel komt er in 1655.
Waar nu de basiliek staat, heeft eerst een andere kerk gestaan. Deze grote kerk is gebouwd in de periode 1570-1608 op basis van een ontwerp van architect Girolamo (Glormu) Cassar (±1520-±1590) van Malta. Het is een ontwerp voor een kloosterkerk voor de johannieters. De vloer is van marmer met rijk versierde grafstenen. De Johannieterorde (Orde van Malta) is opgericht in 1113, als internationale, katholieke ridderorde.
Op 13 februari 1622 is de oprichting van het Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Valletta.
In de 17e eeuw gaan de Karmelieten voor de kerk zorgen. In 1852 krijgt de kerk een nieuwe voorgevel. De Matese architect Giuseppe Bonavia (1821-1885) ontwerpt de façade.
Op 14 mei 1895 wordt de kerk tot basiliek verheven. De toestemming hiervoor komt van Leo XIII, paus van 1878 tot in 1903, en geboren als Vincenzo Gioacchino Raffaele Luigi Pecci (1810-1903).
Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) wordt de kerk door bommen flink geraakt en aan het einde van de oorlog is de kerk grotendeels vernield. De heropbouw volgt in de periode 1958-1981. De Maltese architect van de nieuwe kerk is Joseph (Guzè) Damato (1886-1963). In 1981 wordt de kerk ingewijd.
De nieuwe kerk heeft een 42 meter hoge koepel en deze geeft de stad Valletta en de haven van Marsamxett Harbour een indrukwekkend zicht.
BEDEVAARTSOORD
Van ver valt de basiliek op door de grote, 42 meter hoge koepel.
In de basiliek is een schilderij van Onze-Lieve-Vrouw van de Karmel uit de 17e eeuw.
Naast de basiliek is er ook een bidkapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel. Deze kapel staat al eeuwen in de “Old Theatre Street” in het centrum van Valletta. In deze kapel zijn vele, zilveren ex voto’s tegen de muren aangebracht.
Het houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel is waarschijnlijk afkomstig uit Rome en komt in 1657 in Valletta. Maker en jaartal van vervaardiging van de beeltenis zijn onbekend.
In de basiliek zijn vele schilderingen te zien. In de basiliek ervaren bezoekers de hoogte van de koepel.
De feestdag van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel is op 16 juli. Zij is patrones van de zeelieden. Gelovigen vinden in Haar een veilige haven, waarin zij toevlucht zoeken bij stormen in het leven.
Bidkapel en basiliek krijgen veel pelgrims op bezoek en zijn dagelijks geopend.
Het museum van de kathedraal toont onder andere Vlaamse wandtapijten uit de 17e eeuw.
Op 8 september is het de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw van de Overwinning. Deze dag herinnert aan de mislukte belegeringen van Malta in de jaren 1565, 1800 en 1943.
BEREIKBAARHEID
De bidkapel is gelegen in de Old Theatre Street 80 (Triq it-Teatru-Antik), VLT 1535, Valletta-Malta, waar het oratorium van het Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel is gevestigd. Naast de kapel staat de basiliek.
Actuele info is te vinden bij www.quddies.com.mt.
BELEVING
Bij aankomst in Valletta is het eerst Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel bezoeken. Dit kan in twee gebouwen, namelijk in de bidkapel (oratorium) en de basiliek. De bidkapel grenst aan de basiliek en deze is geopend.
In de bidkapel zie ik een groot gerestaureerd beeld van de kunstenaar Pietro Paolo Troisi (1686-1743). Het hout is van massief grenen en sparrenhout. Het hout is oud en dateert van ongeveer de eerste helft van de 15e eeuw en dat is ontdekt bij de restauratie in 2020/2021. Dit betekent dat het hout opnieuw is gebruikt. De beeltenis is uit ±1712 en toont Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel.
Het schilderij van de Onbevlekte Ontvangenis is gemaakt door Giuseppe d’Arena, ook genoemd Il Romano, (±1633-1719). Het kunstwerk is gemaakt in het begin van de 18e eeuw en is gerestaureerd in 2022.
Ook zijn in deze ruimte vele ex voto’s aan de wanden geplaatst.
Na de bidkapel is het naar de basiliek gaan. Op de hoek van de straat is een indrukwekkend beeld van Maria te zien. De beeltenis is zo’n 4 meter hoog geplaatst.
Dan is het de basiliek ingaan. Eerst zie is het grote Mariabeeld. Onze-Lieve-Vrouw van de Karmel stat op een hoge console.
Opvallend is de hoge koepel. Dit ervaren is beseffen dat de mens zo klein is. In de grote basiliek zijn vele schilderingen te zien. De ruimte is een grote kostbaarheid aan kunst.
In de basiliek staat ook een beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.
OMGEVING
In Valletta is de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Overwinning (Church of Our Lady of Victory) het bezoeken waard. De vorige naam van de kerk is Sint-Antonius Abt (Saint Anthony the Abbot). Het is de eerste kerk die in Valletta is gebouwd en staat in de stad sinds 1566. De kerk is er gekomen als herdenking aan de overwinning van de ridders van de Orde van Sint-Jan op de Ottomanen op 8 september 1565. Onze-Lieve-Vrouw helpt de johannieters aan hun zege bij het Grote Belg van 1565. De kerk is het symbool van de nieuwe stad Valletta. In de kerk staat een houten beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw Inn een zilveren schrijn.
Indrukwekkend is de St. John’s Co-kathedraal in de Republic Street te Valletta. De barokkerk is gebouwd in de periode 1573-1577 en is gewijd in 1578. Het is de hoofdkerk van de johannieterorde. In de kathedraal zijn meer dan 400 ridders bijgezet. De grafplaten van marmer zijn niet alleen artistiek, maar ook kleurrijk en bedekken de hele vloer van de kathedraal . In het Latijn zijn namen en data op de platen vermeld.
Aan de gewelven van de kathedraal zijn schilderingen aangebracht door de Italiaanse, barokke kunstenaar Mattia Preti (1613-1699). Aan beide zijden van de kerk zijn 8 zijkapellen gemaakt..
Een groot schilderij is van Stefano Erardi (1630-1716). Deze Maltese kunstschilder heeft “de verering door de Drie Wijzen (magiërs)” geschilderd in 1667.
Geplaatst: 29 maart 2024
Laatst gewijzigd: 3 januari 2025
~~~