Bedevaartplaatsen in Italië – Unsere Liebe Frau im Walde/Senale

GESCHIEDENIS

Sinds 1184 zijn er monniken in een klooster en is een klein verzorgingshuis gebouwd voor reizigers die over de Gampenpass gaan of deze zijn gepasseerd.

bedevaartkerk Unsere Liebe Frau im Walde

Er liggen drie legenden met verschijningen ten grondslag aan de bekendheid van het bedevaartsoord:
1. Het genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw verschijnt aan de kloosterlingen. Zij verzoekt een kerk te bouwen in het moerasgebied en niet op een heuvel, zoals dat gebruikelijk is.
2. Tijdens een rustpauze van jagers in de bossen verschijnt Onze-Lieve-Vrouw aan een jager, die de graaf van Thun is.
3. Een arme reiziger die in het bos nabij de Gampenpass verblijft, wordt overvallen. Hij roept Maria aan en Zij schiet hem te hulp.

medaillon van Maria met Kind in de bedevaartkerk van Unsere Liebe Frau im Walde

In 1224 behoort het klooster tot augustijnen.

De huidige toren is uit de 13e eeuw en kent de romaanse stijl.

In 1321 is er een kaasboerderij bij het klooster.

Rond 1500 is de kerkhofkapel gerealiseerd.

In 1807 komt het bedevaartsoord onder de bevoegdheid van benedictijnen.

BEDEVAARTSOORD
zicht op het hoogaltaar in de bedevaartkerk van Unsere Liebe Frau im Walde

Het bedevaartsoord heet “Onze-Lieve-Vrouw in het bos/woud” en is het oudste gebedsoord in Tirol. Het dorp heeft zo’n 1000 inwoners en ligt op ongeveer 1350 meter boven zeeniveau.

kerkhofkapel in Unsere Frau im Walde

De huidige kerk is in de gotische stijl opgetrokken en is gebouwd in de 15e eeuw. De toren is uit de 13e eeuw.

Het hoogaltaar kent de barokke stijl en biedt ruimte aan Maria. Het genadebeeld van Maria met Kind staat in een glazen schrijn op het hoogaltaar. Beiden zijn omgeven door gouden stralen. Maria zit op een troon en heeft haar naakte Kind op de linkerknie. In de rechterhand heeft Zij een gouden scepter vast en om de rechterarm is een rozenkrans. In de kerk zijn grote schilderijen te zien en een medaillon van Maria met Kind.

Kunstuitingen zijn er volop in dit gebouw; zoals beelden, schilderijen en medaillons.

Achter de kerk staat de kerkhofkapel en deze is hoog en groot; een ruimte voor veel gasten.

Een pelgrimsweg met 14 staties is er tussen de bedevaartkerk en de kerk van Maria Himmelfahrt te Tisens.

De bedevaartkerk is dagelijks geopend.

BEREIKBAARHEID

Unsere Liebe Frau im Walde/Senale ligt boven Trent/Trento, niet ver van Bozen/Bolzano. Het plaatsje is gelegen in het noorden van het Nonstal, bij de weg SS238 in de provincie Bozen/Bolzano.

Adres: Obere Innere 21, 39010 Unsere Liebe Frau im Walde.

Bijkomende info is te verkrijgen via www.suedtirolerland.it.

BELEVING
hoogaltaar met genadebeeld in de bedevaartkerk van Unsere Liebe Frau im Walde

Na een rit over bergpassen, waaronder de Gampenpass, is het komen in het plaatsje Unsere Liebe Frau im Walde. Hier staat de oudste bedevaartkerk van Süd-Tirol op een hoogte van ruim 1300 meter boven zeeniveau. De bedevaartkerk staat in het midden van het dorp.

De buitenzijde van de kerk toont al eeuwen grote klasse als ik het exterieur in me opneem. Ook zie ik naast de kerk de oude kerkhofkapel staan. Hier is vele tientallen jaren geschiedenis gemaakt.

Voor het terrein van het bedevaartsoord staat een ijzeren hekwerk. Als ik daar de sfeer proef en de blik heb op de openstaande deur van de kerk, voelt dit als een uitnodigend gebaar naar binnen te gaan.

Als ik in de bedevaartkerk kom ervaar ik een vrij donkere ruimte met indrukwekkende beelden en imposante schilderijen. Hoog in het hoofdaltaar staat het genadebeeld. Het is een zittende Maria met haar Zoontje op de knie. De beeltenis staat in een glazen schrijn. Hoeveel pelgrims hebben hier al naar Maria staan kijken?

genadebeeld van Unsere Liebe Frau im Walde

Een zij-altaar toont een fragment van een bedevaart met heiligenbeelden. Een groot schilderij verbeeldt de tenhemelopneming van Maria.

ex voto’s in de bedevaartkerk van Unsere Liebe Frau im Walde

Achterin de kerk zijn vel ex voto’s tegen de muren aangebracht. Het zijn uitingen van volksdevotie, als dank aan Onze-Lieve-Vrouw. Wat kunnen gelovigen met passie veel moois maken voor Maria. Deze kunst getuigt van al vele jaren dank in de kerk. Wat zij hier veel uitingen van volkskunst.

Maria Tenhemelopneming in de bedevaartkerk van Unsere Liebe Frau im Walde

Er staat te lezen dat hier vieringen zijn om dank te uiten aan Onze-Lieve-Vrouw. Ook lees ik verzoeken aan Maria om de gezondheid te verbeteren. Daarnaast zijn er missen voor pelgrims en speciale vieringen voor deelnemers aan groepsbedevaarten.

Voor het verlaten van de kerk is het kaarsen aansteken bij het genadebeeld. Daarbij horen gebeden en Maria danken, dat ik dit bedevaartsoord heb mogen bezoeken. Vervolgens krijg ik vrienden en kennissen in gedachten die wat hulp kunnen gebruiken van Onze-Lieve-Vrouw.

OMGEVING

De weg van het bedevaartsoord naar de Gampenpass is een geliefde wandelroute geworden. De wandeling gaat langs eind 20e eeuw gevonden fossielen van miljoenen jaren terug. Meteen achter het hoogste punt van de Gampenpass is en groot bunkercomplex uit de Tweede Wereldoorlog (1939-1945). In die tijd is het de tweede verdedigingswal en nu is er onder meer een fototentoonstelling van de bouw van de weg over de Gampenpass in de jaren 1935-1939. Ook is er een omvangrijke verzameling te zien van ± 2500 stenen. Het klimaat in de bunker is uitermate geschikt voor de rijping van kaas en zo ontstaat een speciale smaak van “Monte Mais Kofel”-kaas van Nonsberg Heumlich. Meer info is te vinden op www.gampengallery.it.

Kerk van Maria Hemelvaart in Tisens

Van Tisens/Prissian naar Unsere Liebe Frau im Walde is het 19 km zuidwaarts gaan.

Tisens laat aan bezoekers de kerk van Maria Himmelfahrt bewonderen. De eerste, romaanse kerk is al vermeld in 1194. De huidige is uit het begin van de 16e eeuw, namelijk 1500-1520. Resten van de eerste kerk zijn onder de toren en muren aangetroffen. Glasramen van het priesterkoor zijn uit 1520.

Naast de kerk, op de begraafplaats, staat de kerkkhofkapel Sint-Michael uit het eind van de 15e eeuw. Van een voormalige kapel, op de plaats van de huidige, is al sprake in 1233. Onder de kapel is een ossuarium, maar dit knekelhuis is niet toegankelijk.

beeltenis van Maria in de kerk te Tisens
interieur kerk Maria Hemelvaart te Tisens

De oudste sporen van bewoning in en rond Tisens gaan zo’n 6000 jaren terug.

fresco in de kerk Maria Hemelvaart te Tisens
opgang naar de kerkhofkapel te Tisens

Meer info is te vinden op www.tisensprissian.com.

Van Meran/Merano naar Unsere Liebe Frau im Walde gaan betekent een zuidwaartse verplaatsing van 31 km.

Vanuit Trent/Trento naar Unsere Liebe Frau im Walde is 60 km naar het noorden afleggen.

Vertrekken uit Bozen/Bolzano om Unsere Liebe Frau im Walde te bezoeken is 41 km naar het westen reizen.

Van het bedevaartsoord Maria Trens naar Unsere Liebe Frau im Walde gaan houdt in 105 km naar het zuiden gaan.

Geplaatst: 22 juni 2024

~~~

Come2theweb