Bedevaartplaatsen in Italië – Spiazzi

GESCHIEDENIS
uitzicht op het heiligdom Madonna della Corona te Spiazzi

Rond het jaar 1000 zijn er kluizenaars in de omgeving van Monte Baldo, de berg waarbij het huidige heiligdom ligt. Zij zijn verbonden met een klooster in Verona en verblijven er tot het einde van de 12e eeuw.

Waar nu de kerk staat is ooit een klooster met kapel, uit de 13e eeuw, geweest. Deze 6 meter lange kapel is toegewijd aan de Heilige Maria van Monte Baldo.

In 1425 nemen Duitse monniken de organisatie van het heiligdom over en zij doen dit tot 1630. Het genadebeeld is gemaakt in 1432 en is door de aankomst van Maltezer ridders van de Heilige Johannes hier gebleven. Zij behouden het heiligdom tot de ontbinding van het oord door een verordening van Napoleon in 1806. Hun bezittingen worden door de staat geconfisqueerd.

In 1522 wordt een legende verteld, die aan de basis ligt van het huidige heiligdom. Het vereerde beeld, een piëta, komt op wonderbaarlijke wijze van het Griekse eiland Rhodos naar Spiazzi. Dit gebeurt na de invasie van Rhodos door moslims met een leger van 40.000 soldaten onder leiding van sultan Suleiman I (1494-1566, ook genoemd Soleiman de Grote, sultan van het Ottomaanse Rijk). Bergbewoners zijn ervan overtuigd dat engelen de piëta hebben vervoerd. De aan de bedroefde Moeder toegewijde beeltenis wordt het symbool om te vereren en zo ontstaat dit heiligdom. Het beeld is een schenking en de datum van overdracht en schenker zijn onbekend. In 1522 komt het beeld hierheen, als dit gebied niet alleen onbegaanbaar, maar ook onbereikbaar en onbewoonbaar is. Enkele bergbewoners, die wat verderop verblijven, zien een licht in de nacht. Zij willen gaan kijken waar het licht vandaan komt en horen in het diepe dal muziek. Zij spannen een groot zeil op een mand en enkelen stappen in de korf, die omlaag gaat. Dan zien zij het beeld, met Maria en Jezus op haar schoot, dat omgeven is door licht. Vervolgens besluiten de bergbewoners het beeld mee te nemen en het in een geïmproviseerde kapel te plaatsen. De volgende ochtend is het beeld verdwenen. Het zoeken naar het beeld begint en uiteindelijk vinden zij de beeltenis op plaats waar een dag eerder het beeld is gezien. Opnieuw wordt het beeld in het kapelletje gezet en de volgende morgen is het andermaal spoorloos. Ook dit keer vinden de mensen hert beeld op de oorspronkelijke plaats. Dan begrijpen zij dat Onze-Lieve-Vrouw daar, tussen de bergen, het beeld wil. Er wordt op de vindplaats een kapelletje gebouwd en de beeltenis krijgt daar de definitieve plaats. Wat later zien enkele ridders van de Maltezer Orde de piëta en zij herkennen dit beeld van hun verblijf op het eiland Rhodos. Het is daar verdwenen en door engelen hierheen gebracht. Zo ontstaat dit heiligdom …

hoogaltaar met genadebeeld in de basiliek te Spiazzi

In de loop van de vele jaren heeft het heiligdom meermaals te lijden van oorlog. Gebouwen worden beschadigd en gesloten. De veerkracht is echter enorm en steeds wordt het bedevaartsoord hersteld en vergroot.

In 1490 komt er een nieuwe, grotere kerk, die op de bestaande wordt gebouwd. In de 16e en 17e eeuw worden de toegangswegen naar het heiligdom vernieuwd. Dan komt er een lange trap met vele honderden treden. Na bijkomende trapwerkzaamheden komt het aantal treden boven de 1700 vanaf het dal tot aan de bedevaartkerk op 774 meter hoogte.

In 1625 begint de bouw van een nog grotere kerk en deze komt 4 meter boven de oude te liggen. De werken zijn in 1685 afgesloten. Deze kerk blijft tot in 1898.

de Heilige Trap in het heiligdom te Spiazzi

In de periode 1823-1829 wordt de Heilige Trap gemaakt. In 1823 komt een enorme rotsblok los en deze vernietigt de Heilige Trap en de pastorie, waarbij de rector van het heiligdom omkomt. Hierdoor is het genade-oord twee jaar gesloten. In die periode vinden enkele werken plaats. De Heilige Trap wordt pas hersteld in 1875.

In 1893 komt Giuseppe Melchiorre Sarto (1835-1914), kardinaal en patriarch van Venetië (1893-1903) op bezoek. Hij wordt later paus Pius X (1903-1914). In die periode wordt de kerk vergroot en komt een nieuwe voorgevel, omdat restroom pelgrims blijft toenemen. De werken zijn gereed op 17 september 1899 en op die dag vindt de kroning plaats van de piëta; het genadebeeld. In 1922 wordt in de berg een tunnel gegraven, die de toegang tot de het heiligdom vergemakkelijkt.

Een klein ziekenhuis wordt gebouwd in 1926. Dit dient om pelgrims te ontvangen. Later verandert de bestemming en is het een overnachtingsmogelijkheid voor pelgrims, kortom een hotel met restaurant.

In 1975 wordt de kerk, behalve de voorgevel en de de toren, grotendeels gesloopt om een grotere en meer stabiele constructie tegen de berg te realiseren. Op 4 juni 1978 is de gerestaureerde kerk ingewijd door Giuseppe Carraro (1899-1980), bisschop van Verona (1958-1978).

beeltenis van Jezus ontmoet zijn Moeder boven de ingang van de bedevaartkerk

Tijdens het bestaan van het heiligdom komen tienduizenden pelgrims er naartoe, ook hooggeplaatste geestelijk, zoals bisschoppen, en vele edelen zijn veelvuldig op bezoek.

In 1982 is de kerk verheven tot basiliek. De goedkeuring hiertoe is verleend door Johannes Paulus II, paus in de periode 1978-2005, geboren als Karol Józef Wojtyla (1920-2005). Deze paus bezoekt het heiligdom op 17 april 1988.

BEDEVAARTSOORD
voorgevel van de bedevaartkerk te Spiazzi

Spiazzi ligt op ± 770 meter boven de zeespiegel en op ± 18 km van de plaats Garda aan het grote meer. De bergketen van Monte Baldo vormt een kroon om het bedevaartsoord en vandaar de naam “Madonna della Corona” (Maria met de Kroon). Pelgrims komen naar het heiligdom door een pad of trap te volgen van onder andere Spiazzi. Via een oud pelgrimspad vanuit Brentino Belluno is het ook mogelijk naar het heiligdom te gaan. Het is dan het volgen van de Strada Santuario met een steile trap van vele honderden treden. Er wordt gesproken van 1700 treden … Deze weg nemen betekent een hoogteverschil overbruggen van 600 meter en daar staan voor de gemiddelde wandelaar 60 minuten voor.

Zowel in de kerk, als langs de toegangsweg, zijn bronzen beelden geplaatst.

“Santuario della Madonna della Corona” (Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van de Kroon) is gelegen tegen een rotswand aan de oostzijde van de Monte Baldo met een wijds uitzicht op de vallei.

De voorzijde van de basiliek schittert door een wat oranje-achtige gevel. De toren maakt indruk met een spits die tot 33 meter reikt.

In de kerk zijn talrijke beeldhouwwerken van wit Carrara-marmer en veel kunstwerken zijn gemaakt door beeldhouwer Ugo Zannoni (1836-1919) uit Verona. In het begin van de 20e eeuw maakt hij onder meer de beeltenissen van Johannes de Doper en van de Moeder der Smarten. Uit zijn atelier komen ook de grote beelden van de kruisweg. Zijn laatste werk is de ontmoeting van Christus met zijn Moeder uit 1919.

genadebeeld in de basiliek te Spiazzi

Het stenen genadebeeld van de “Madonna della Corona” is 70 cm hoog, 56 cm breed en 25 cm diep. Het Vesperbeeld staat op het hoogaltaar op een sokkel met het opschrift “HOC OPUS FECIT FIERI LODOVICUS D CASTROBARCO D 1432”. Dit Latijn staat voor “Dit werk is gemaakt door Ludovicus Castrobarco in 1432”.

In de basiliek is de rechtermuur versierd met 14e eeuwse fresco’s van Maria. Ook zijn, uit dank aan Maria, vele ex voto’s te zien. De oudste dankbetuiging is uit het jaar 1547. Een uiting van dankbaarheid is er ook van kunstschilder Antonio Balestra (1666-1740) uit Verona. In 1724 maakt hij het olieverfschilderij “Christus aan de pilaar”.

In het heiligdom is heel oude schildering van Moeder en Kind aanwezig. Het is de oudste afbeelding van het heiligdom. Het kunstwerk wordt toegeschreven aan een onbekende maker uit de 8e eeuw.

Schilderij met Maria en Kind. Het is het oudste kunstwerk in het heiligdom te Spiazzi.

In het bedevaartsoord is ook de Heilige Trap (La Scala Santa). Het is een nagebouwde trap, waarover Jezus is gegaan in het paleis van gouverneur Pontius Pilatus te Jeruzalem. Pilatus (+39) is Romeins stadhouder van onder andere Judéa (26-36). De heilige Helena (±248-329), moeder van de Romeinse keizer Constantijn de Grote (±273-337), heeft de 28 treden van de trap in het jaar 326 naar Rome gebracht en in Spiazzi staat een kopie.

Jaarlijks komen vele duizenden, uit heel wat landen, het bedevaartsoord bezoeken. Het heiligdom is dagelijks geopend.

BEREIKBAARHEID

Spiazzi ligt in de provincie Verona, nabij de oostzijde van het Gardameer.

Een vrij makkelijke manier het bedevaartsoord te bereiken is via een pad of trap vanuit Spiazzi. Het is dan ongeveer 15 minuten gaan naar de bedevaartkerk. Er rijdt ook een bus tot vakbij het mariale oord.

Adres: Via Santuario 1, 37020 Ferrara di Monte Baldo, Spiazzi.

Actuele info is te vinden op www.madonnadellacorona.it.

BELEVING
verscholen achter rotsen en bomen ligt het heiligdom te Spiazzi

Enkele kilometers van het Gardameer ligt het uitnodigende dorp Spiazzi, waar het bedevaartsoord een heel opvallende locatie heeft gevonden.

uitzicht vanaf het heiligdom te Spiazzi

Vanuit het plaatsje is het een steil pad afgaan of vele honderden treden nemen naar het dieper gelegen heiligdom. Met mij dalen velen af om bij Onze-Lieve-Vrouw te komen. Onderweg passeren de bezoekers grote taferelen uit het leven van Jezus. Opeens is de kerk zichtbaar tussen de hoge bomen. De gebouwen lijken hier tegen de bergwand geplakt. Dit geeft een uniek zicht.

trap naar de bedevaartkerk te Spiazzi

Het bedevaartsoord ontvangt de pelgrims en nieuwsgierigen via een donkere gang, die naar het plein met de kerk leidt. Bij het einde van de sinistere gang is een winkel met devotionalia. Ook zijn er een ruimte met ex voto’s en een voorplein waar vele pelgrims klaarstaan de bedevaartkerk in te gaan.

In de kerk is een eucharistieviering gaande en de geestelijke houdt een lange preek. Niet iedereen wil dit aanhoren, want enkele stappen op. Na wat geduldige wachttijd opbrengen, is de dienst voorbij en wordt het bezoekers mogelijk gemaakt de ruimte goed te bekijken. Het genadebeeld hangt hoog tegen de wand achter het priesterkoor. De centrale beeltenis is klein. In mijn beleving oogt het groots.

glasramen in de basiliek te Spiazzi

In de kerk zijn glas-in-loodramen aangebracht en vele ex voto’s hangen aan de muur van onbekende kunstenaars. De oudste uiting van dankbaarheid is uit 1547.

De muur van de kerk is een grote rots en zo komt de berg de kerk in. Wat een bouwkundig hoogstandje, zeg ik tegen mezelf. Dit complex hier verwezenlijken is meer dan vakwerk! Velen kijken in de kerk naar de bergwand. Nu is goed te zien dat de kerk op en tegen een imposante rots is gebouwd. Spiazzi heeft een heiligdom dat staat als een rots.

bergwand van de basiliek te Spiazzi
OMGEVING

In de regio van Spiazzi zijn vele wandelingen en fietstochten te maken.

Van de historische stad Verona is het 45 km noordwaarts gaan om in Spiazzi te komen. Van het toeristische Garda is de afstand naar Spiazzi 18 km naar het noordoosten. Van de stad Rovereto is de afstand 64 km naar het zuiden afleggen. Van het bedevaartsoord Montichiari naar Spiazzi is het 65 km noordoostwaarts gaan.

Geplaatst: 3 juni 2024

~~~

Come2theweb