Bedevaartplaatsen in Italië – Saronno

GESCHIEDENIS
basiliek te Saronno

Een legende heeft gezorgd voor de bouw van dit bedevaartsoord. Het verhaal gaat over een zieke die wordt genezen. De legende vertelt: Pedretto is een jongeman en is al een aantal jaar ziek. Onze-Lieve-Vrouw van de kapel aan de Varesina-weg (Strada della Varesina) geneest hem in 1460. Zij spoort de jongeman aan een aan Haar gewijde kerk te laten bouwen.

Aan het verzoek van Maria wordt gehoor gegeven. De kerk wordt gebouwd, maar deze stort in. De kerk wordt herbouwd, maar weer is er een ineenstorting en zelfs een derde maal vindt dit plaats. Nadat de kerk voor de derde keer in puin is gevallen, besluiten de bewoners van Saronno een commissie te vormen. Het is een groep bestaande uit 2 vertegenwoordigers van de adel en 4 uit het volk. Dit initiatief leidt tot de bouw van een grote kerk. Op 8 mei 1498 is de eerste steen gelegd van het heiligdom. Het complete bouwwerk komt in enkele fasen gereed.

Het renaissance-deel wordt verwezenlijkt in de periode 1498-1516 met onder meer apsis, priesterkoor, koepel en toren. Giovanni Antonio Amadeo (±1447-1522) is er de architect van. Hij is ook beeldhouwer en ingenieur.

Vele fresco’s zijn aangebracht in de basiliek. De renaissanceschilder Bernardino Luini (±1480-1532) heeft de schilderingen van fasen van het leven van Maria gemaakt in 1525.

In de zijkapellen staan houten groepen van de kruisafname en het laatste avondmaal van houtsnijder Andrea da Corbetta/da Milano/Retondi (±1475-±1547) uit 1529.

beeldengroep van de kruisafname van Jezus in de basiliek te Saronno

Architect, beeldhouwer en renaissanceschilder Gaudenzio Ferrari (±1475-1546) maakt in 1535 aan de grote koepel de ontvangst door engelen van Onze-Lieve-Vrouw in de hemel. Ferrari maakt nog meer in de kerk, waaronder het weergeven van vier scenes uit het Oude Testament. Na het overlijden van Ferrari maakt kunstschilder Bernardino Lanino/Lanini (±1512-±1582) in 1547 dit werk af.

schildering van de ontvangst van Maria in de hemel in de koepel van de basiliek te Saronno

In 1556 is er de uitbouw van het schip en de realisatie van de sacristie. Architect is Vincenzo Seregni (1519-1594), die ook wordt genoemd Vincenzo da Seregno en Vincenzo dall’Orto. Hij heeft ook de professie van beeldhouwer en ingenieur.
Gedurende het tijdvak 1570-1613 komt de vergroting van het schip, zuilengang en voorgevel in de barokke vormgeving. Het ontwerp van de façade is van architect en kunstschilder Pellegrino Tibaldi (1527-1596). Hij wordt ook genoemd Pellegrino Pellegrini en Pellegrino da Bologna. De kleine kloktoren is uit 1594. In 1598 maakt Camillo Procaccini (1561-1629) schilderijen voor de kerk.
Het bovenste deel van de façade wordt aangebracht in 1630. Architect en kunstschilder Carlo Buzzi (±1605-1659) levert het ontwerp. Aan hem worden ook de namen gegeven Albutio, Albuzio, Buti, Butio en Buzio. Verder zijn er schilderingen uit 1677 van onder andere Filippo Abbiati (1640-1715).

In 1817 maakt Pompeo Marchesi (1783-1858) de doopkapel en piëta.

fresco van een kersttafereel in de basiliek te Saronno

In 1904 zijn fresco’s geschilderd door de in Saronno geboren Giacomo Mantegazza (1857-1939).

In 1923 is de kerk verheven tot basiliek door Pius XI, paus van 1922 tot in 1939, geboren als Ambrogio Damiano Achille Ratti (1857-1939).

In de loop van de eeuwen heeft het heiligdom zich ontwikkeld tot een van de meest belangrijke uit Lombardije en dit niet alleen voor gelovigen, maar ook voor kunstliefhebbers.

BEDEVAARTSOORD
grote schildering van het bezoek van de drie wijzen in de basiliek te Saronno

In Saronno, een stad van zo’n 40.000 inwoners, is het “Santuario della Beata Vergine dei Miracoli” en in het Nederlands is dit “Heiligdom van de Zalige Maagd van de Wonderen”.

Vele fresco’s zijn te zien aan de wanden en de koepel, waaronder enkele schilderingen over fasen uit het leven van Maria, zoals een kersttafereel.

glas-in-loodraam in de basiliek te Saronno

In het apsis staat het Mariabeeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Wonderen in een schrijn.

In de basiliek zijn kleurrijke glas-in-loodramen te zien.

In de nissen van de basiliek nabij het priesterkoor zijn grote beelden van Maria geplaatst.

De basiliek is dagelijks geopend.

grote beelden van Maria Inn de basiliek te Saronno
BEREIKBAARHEID

Saronno ligt ten noordoosten van Milaan, in het noorden van Italië, en behoort tot de provincie Varese.

Het adres van de bedevaartbasiliek is: Piazzale Santuario 2, 21047 Saronno. Dit is nabij de Via Varese.

Actuele info is te vinden op www.chiesadisaronno.it en op www.santuariodisaronno.it.

BELEVING
beeltenis van Maria in de Petrus- en Pauluskerk te Saronno

Aan de rand van het centrum van Saronno staat de bedevaartbasiliek. Een statige kerk met een even plechtig uitziende toren van 47 meter hoog. De kerk ga ik nog niet in, want aan iemand wordt hier de laatste, kerkelijke eer bewezen. In afwachting ga ik naar het centrum van de stad en bezoek de kerk van de apostelen Petrus en Paulus. Daar sta ik stil bij een imponerend beeld van Onze-Lieve-Vrouw. Ook de fresco’s tegen het plafond maken veel indruk op me.

voorgevel van de basiliek te Saronno

Een uurtje later is de basiliek vrijwel verlaten en kan ik een rondgang maken. Dit heiligdom is meer waard dan er even te verpozen. Muurschilderingen, beelden en taferelen zorgen ervoor dat dit godshuis veel heeft te bieden aan bezoekers. De uitgebeelde fasen uit het leven van Maria grijpen me ook dit keer aan.

Het genadebeeld van Maria staat helemaal achterin het priesterkoor. Toch kunnen pelgrims er heel dichtbij komen. Als ik zo vlak voor Onze-Lieve-Vrouw sta, komen de verhalen van de geschiedenis van hier bij me boven. Daarna is het tijd voor gebed en intenties voor goede mensen in mijn directe omgeving.

genadebeeld in de basiliek te Saronno

Na het bidden en bewonderen van het schitterende interieur van de basiliek verlaat ik de kerk via een zij-deur. Dan kom ik in een omgang, waar een mooi, wit beeld van onze-Lieve-Vrouw staat. Hier zijn veel restauratiewerken in uitvoering. Zo te zien heeft dit bedevaartsoord het geloof in de toekomst. Over enkele jaren zijn de werken klaar en zou ik hier nog wel eens willen komen.

beeltenis van Maria bij de omgang van de basiliek te Saronno
OMGEVING
plafondfresco in de kerk van Petrus en Paulus te Saronno

Saronno is een oude stad met heel wat religieuze uitingen. De plaats staat ook bekend om de bitterkoekjes (amaretti) en de likeur “Amaretto di Saronno”. Het religieus erfgoed is omvangrijk in Saronno, waaronder de Petrus- en Pauluskerk.

Van Milaan naar Saronno is het 28 km naar het noordwesten gaan.

Vertrekken uit Turijn en naar Saronno gaan is zich 150 km naar het noordoosten begeven.

Vanuit het bedevaartsoord Ghisallo is het 54 km zuidwestwaarts gaan om in Saronno te komen.

Van het heiligdom van Montichiari is het 135 km naar het westen gaan om in Saronno aan te komen.

Uit het bedevaartsoord San Damiano vertrekken om naar Saronno te gaan is de afstand 125 km noordwestwaarts.

Geplaatst: 28 juni 2024

~~~

Come2theweb