GESCHIEDENIS
De naam “Trens” is van romeinse oorsprong en is afgeleid van “Torrentes”, de bergrivier. In een oorkonde uit 827 wordt hier melding van gemaakt. In de 6e eeuw wordt het christendom naar de bevolking van de regio gebracht. In oude documenten is sprake van “Unsere Liebe Frau in Trens an der Lahn” en worden offers aan Maria gebracht.
Een legende uit 1340 ligt aan de basis van het bedevaartsoord. Het verhaal is: Een boer vindt bij een muur, onder een steen, een houten, ongeschonden Mariabeeldje. Dit gebeurt tijdens het omleiden van een wilde beek, waardoor veel water van de bergen de veiligheid van de omgeving bedreigt. De man neemt het beeldje mee naar huis en vereert het met zijn gezinsleden. De volgende morgen is de kleine beeltenis weg en staat het in de dorpskapel. De man brengt het beeldje terug, maar opnieuw belandt het in de kapel. Dit herhaalt zich nog tweemaal en er wordt besloten het beeldje in de kapel te laten staan.
Al in 1345 is er een aflaat toegekend aan bezoekers aan Trens, die een kerk helpen te bouwen. Dit gebeurt te Avignon, tijdens de Babylonische ballingschap van pausen, door Clemens VI, paus van 1342 tot in 1352, geboren als Pierre Roger de Beaufort (1291-1352).
Reeds in 1407 zijn er door de “Herren von Trautson”, een adellijk geslacht, betaalde, wekelijkse missen. Het bezoekersaantal in de kerk neemt gestaag toe en het mariale oord raakt bekend tot over de landsgrenzen. Het beeldje van Maria wordt genoemd “Onze-Lieve-Vrouw van Trens”. In Mirakelboeken worden vermeld wonderen en bijzondere, onverklaarbare gebeurtenissen. Als dank aan Maria komen ex voto’s in de kerk te hangen.
Het bedevaartsoord heeft veel te lijden in de 16e en 17e eeuw door onder meer de Reformatie, Boerenopstand en 30-jarige oorlog (1618-1648). Na het eindigen van de 30-jarige oorlog leeft de bedevaart weer op.
In 1653 wordt een Rozenkransbroederschap opgericht.
De huidige kerk staat op de plaats van de voormalige kerk. De oudste delen van de kerk zijn uit ± 1350. In het westelijk portaal van de kerk staat het jaartal 1498 en in dat jaar is het toenmalige gebouw vergroot. De middeleeuwse kerkhofkapel is in 1648 gewijd.
De genadekapel is verwezenlijkt in 1726-1727. Fresco’s zijn van de plaatselijke kunstschilder Innozenz Anton Warathy Barath (1694-1758). Het marmeren altaar is gemaakt door Cristoforo Benedetti (1657-1740). De kerk is omgebouwd in de barokstijl tijdens de jaren 1753-1754 door Joseph Adam von Mölck/Mölk (±1714-1794).
Op 29 maart 1728 zijn marmeren altaar en genadekapel gewijd door Ferdinand Joseph Gabriel von Sarnthein (1697-1762), hulpbisschop van Brixen (1727-1762). Één dag nadien komt het Mariabeeld boven het altaar te staan. Het genadebeeld is gemaakt van dennenhout, de rugzijde is uitgehold, Maria is gekroond en heeft een versierde mantel aan. Zij houdt haar Kind vast, die met de linkerhand naar de witte sluier van Maria grijpt. Beeldsnijder Ivo Stigel/Strigl (1430-1516) heeft de beeltenis gemaakt rond het jaar 1470. Later is het beeld gekleed in andere, wisselende kleding. De garderobe van het genadebeeld is omvangrijk door schenkingen van onder andere Eleonora Maria Josepha van Oostenrijk (1653-1697), koningin van Polen (1670-1673), aartshertogin van Oostenrijk hertogin van Lotharingen, prinses van Hongarije en Bohemen. De beeltenis is in 1985 gerestaureerd door Giancarlo Pocher uit Brixen.
In 1805 komt er een nieuw hoogaltaar met de beelden van Joachim, Johannes de Doper, Jozef en Zacharias. Het altaarschilderij “Maria Tenhemelopneming” is van kunstschilder Josef Schöpf (1745-1822).
Het genadebeeld wordt gekroond bij het 200-jarig bestaan van de genadekapel in 1928. In 1952 vinden restauratiewerkzaamheden plaats en wordt oude fresco’s zichtbaar gemaakt.
Ingrijpende restauratiewerkzaamheden van het ex- en interieur van de kerk vinden plaats in 1995. In het jaar 2000 is er de restauratie van de ongeveer 60 meter hoge kerktoren.
Maria Trens ligt op bijna 1000 meter boven zeeniveau en in het dorp is het bedevaartsoord de trekpleister voor bezoekers. Het plaatsje telt ruim 1000 inwoners.
BEDEVAARTSOORD
Het Heiligdom van Maria Trens is, na Maria Weissenstein, de belangrijkste bedevaartplaats in Zuid-Tirol. Jaarlijks worden bedevaarten gehouden en dit met name op 15 augustus, de dag van Maria Tenhemelopneming. De bedevaart behoort tot de oudsten en meest betekenisvolle mariale uitingen in het land van Süd-Tirol.
De laatgotische bedevaartkerk, gelegen op het terrein van het kerkhof, toont veel aan de bezoekers. In de kapel van het kerkhof staat een beeltenis van Maria als Rozenkranskoningin.
Boven de hoofdingang van de kerk is een marmeren beeld van Maria met Kind. De tekst gaat over de bedevaart en uit de letters is het jaartal 1728 af te leiden.
De bezoekers komen in de kerk vooral voor het genadebeeld.
Een fresco in de kerk is van Johann Baptist Oberkofler (1895-1969), die priester en kunstschilder is. Dit werk toont het ontstaan van de bedevaart. Boven het priesterkoor is een fresco van de opname van Maria in de hemel.
Een groot schilderij is toegewijd aan de heilige Jozef en is gemaakt door Josef Renzler (1770-1842).
In de kerk zijn ex voto’s, waaronder een dankuiting voor het tot leven brengen van een doodgeboren kind. Het kind is voor het genadebeeld gelegd en tot leven gewekt. De garderobe van het genadebeeld is uitgebreid met verscheidene mantels. In de afgelopen eeuwen is aan het genadebeeld heel wat geschonken, zoals kleding, kronen, juwelen en sieraden.
Er is en pelgrimsweg van ruim 2 km met verscheidene staties.
Er zijn Trenser nachtbedevaarten op de 13e van de maanden mei, juni, juli, augustus, september en oktober. De bedevaarten leggen een relatie met de verschijningen te Fatima in 1917.
De bedevaartkerk is dagelijks geopend.
BEREIKBAARHEID
Het bedevaartsoord Maria Trens ligt in de provincie Bozen in Zuid-Tirol, in het noorden van Italië. Na de Brennerpas is het de afslag Sterzing nemen. Het mariale oord ligt op kleine afstand ten zuiden van de stad Sterzing. Maria Trens behoort tot de gemeente Freienfeld. Met de trein gaat de reis tot het nabijgelegen Freienfeld.
Adres van het bedevaartoord: Innozenz-Barat-Strasse, 39040 Campo de Trens (Bozen).
Actuele info is te vinden op www.mariatrens.com.
BELEVING
Zojuist de Brennerpas achter de rug en nu ben ik in het noorden van Italië. De eerste plaats is Sterzing/Vipiteno. Daar is het de autosnelweg verlaten en naar de stad Sterzing rijden om vervolgens iets naar het zuiden te gaan om in Maria Trens aan te komen. Maria Trens is een populaire bedevaartsplaats van Onze-Lieve-Vrouw. Het voelt als heel speciaal meteen in Italië op bezoek bij Maria te gaan.
De bedevaartkerk staat met kerkhofkapel op een ommuurde begraafplaats met goed onderhouden graven. Voor de overledenen wordt hier goed gezorgd, want de meeste graven zijn versierd met bloemen. Wat een blijken van liefde!
De kapel bij de kerk bezoek ik vol belangstelling, want het interieur moet heel mooi zijn, heb ik gelezen. Als ik in de kapel ben klopt mijn informatie. Wat een beeltenis van Maria! Wat een intimiteit ervaar ik hier! Het verleden uit zich door gebouw, beelden en sfeer. In deze kapel is het bewonderen in stilte , kaarsjes aansteken en met gedachten bij Onze-Lieve-Vrouw zijn.
Vervolgens ga ik naar de bedevaartkerk en laat me verrassen. Allereerst ga ik naar het zij-altaar met Onze-Lieve-Vrouw. Hier staat het genadebeeld. Dit is een uitgelezen gebedsruimte en daar maak ik dankbaar gebruik van.
Het genadebeeld in het hoogaltaar pakt me stevig beet. Wat is dit een geslaagd kunstwerk! Deze kerk ga ik nog meer op waarde schatten, als ik kijk naar al dat wat mensen hebben mogen scheppen. Wat zijn kunstenaars begenadigde kinderen van Maria.
Na het kerkbezoek ga ik het dorpje verkennen. Menig huis is verrijkt met een afbeelding van de Heilige Maagd en zo ook het het huis van de kunstenaar Innozenz Anton Warathy Barath (1694-1758).
Ik zie heel wat beeltenissen en schilderingen. Na nog wat verder te wandelen, kom ik bij een kapelletje met historie. Het is de Ontdekkingskapel met een afbeelding van de legende uit 1340. Hier vertelt de geschiedenis over het vinden van een beeld van Maria in Bergbach an der Lahn dat naar de kerk wordt gebracht. Ter herinnering hieraan is in 1838 de kapel aan de beek gebouwd (Kapelle am Bache) en in 1998 hier geplaatst. Door het vinden van het beeld van Maria is dit dorp veranderd.
OMGEVING
Nabij Maria Trens zijn wandelingen en fietstochten te maken. Het uitzicht is indrukwekkend met hoge bergen, zoals de Höllenkragen van 2387 meter en de Trenser-Joch-Hütte van 1998 meter.
Sterzing ligt 5 km van Maria Trens. Deze plaats heeft vele, mooie gevels, heel wat winkels en verscheidene horecazaken. Ook is er religieus erfgoed te bezoeken.
Van het bedevaartsoord Maria Weissenstein is het 88 km naar het noorden gaan en vanuit Bozen naar Maria Trens is het 64 km noordwaarts.
Van het bedevaartsoord Spiazzi, nabij het Gardameer, is het 206 km naar het noorden afleggen om Maria Trens te bereiken.
Vanuit de Oostenrijkse stad Innsbruck bedraagt de afstand 60 km naar het zuiden gaan om in Maria Trens te komen.
Geplaatst: 16 juni 2024
~~~