Bedevaartplaatsen in Italië – Miane

GESCHIEDENIS

De plaats waar de kerk staat is al sinds ± 1500 een ruimte om Maria te danken voor de bescherming van het gebied tegen een rampen andere tegenspoed. In die tijd wordt een kapel gebouwd. De pelgrims worden met het jaar groter in aantal. De kapel van Carmine te Miane wordt vermeld op een Venetiaanse landkaart uit 1683. In 1696 vermeldt een kerkelijk document het bestaan van de “Romitorio del Carmine” (hermitage van de Karmel) die wordt beheerd door kluizenaar Fra Mattio.

Op de plaats die al eeuwen is toegewijd aan Maria wordt in 1819 een kerk gebouwd door inwoners van Miane. In 1824 vindt de kerkwijding plaats door Jacopo Monico (1778-1851), bisschop van Ceneda (1823-1827), patriarch van Venetië (1827-1851) en kardinaal (1827-1851). De kerk wordt wat vergroot in 1828 en dit om de wassende stroom bedevaartgangers te kunnen ontvangen.

voorzijde kerk te Miane met vrijstaande toren

De klokkentoren is uit 1841 en staat los van de kerk. Tussen 1898 en 1901 wordt de berg achter de kerk deels uitgegraven om een grote doorgang rondom de kerk te creëren en het godshuis wat uit te kunnen breiden. In 1908 is de klokkentoren verhoogd. In 1908 wordt de entree van de kerk aan de voorzijde gewijzigd en is een stenen trap aangebracht. Boven de voorgevel wordt een opschrift aangebracht met de tekst: “virgini deirarae carmelitane” (aan de karmelietenmaagd) en ook de tekst “ERECTUM MDCCCXIX INSTAURATUM MCMXII” (opgericht in 1819 en gevestigd 1912) is zichtbaar. In 1912 schildert Vittorio Casagrande op het plafond van de hal van de kerk het grote fresco met de Madonna del Carmine (Onze-Lieve-Vrouw van de Karmel) met het scapulier.

bovendeel van de voorgevel van de kerk te Miane

In 2020 heeft een restauratie van de kerk plaatsgevonden.

De smid-beeldhouwer Valentino Moro uit Miane heeft in 2021 een bronzen Madonna gemaakt. Het is een ijzeren constructie en verbeeldt een open stam. In de holte, tussen witte rozen, is de bronzen Madonna bevestigd. Dit kunstwerk is gemaakt ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van het heiligdom. Op zaterdag 17 juli 2021 is het ingehuldigd en gezegend. De kunstvolle verbeelding is een geschenk van de bevolking van Miane. De bewoners van Miane zijn sterk gelovig en tonen grote liefde voor het heiligdom.

BEDEVAARTSOORD

Het heiligdom ligt op 500 m boven zeeniveau op de heuvel in Valetta Visnà di Miane, in een bosrijke omgeving, vlakbij de oevers van de Miano. Het bestaat uit kerk, sacristie en kamers voor gasten. Het heiligdom bestaat officieel sinds 1913 en is te voet te bereiken via een oude weg met enige beklimmingen of per auto over een bredere straat.

plafondschildering in de kerk van het bedevaartsoord te Miane

De naam van het heiligdom is afkomstig van de berg Karmel in Palestina, waar het in 1155 de tijd is van kruistochten. Pelgrims in het Heilig Land hebben er een plaats voor gebed gesticht. Het woord ‘Karmel” betekent in het Hebreeuws “tuin”.

De hoofdingang van de kerk gaat via een stenen trap. Dan trekt een plafondschildering de aandacht van de bezoekers.

Het interieur van de kerk is indrukwekkend met het hoofdaltaar van Carrara-marmer.

Ook is een kruisweg te bezoeken die in 2020 is hersteld.

Hoofdaltaar van marmer met Madonnabeeld in de kerk van het bedevaartsoord te Miane
BEREIKBAARHEID
afbeelding van Maria in de kerk van het bedevaartsoord te Miane

Het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van de Karmel te Miane heeft het adres:
Santuario della Madonna del Carmine,
Via Carmine 146,
31050 Miane, provincie Treviso, regio Veneto.

Naar Follina is de afstand enkele kilometers. Het heiligdom ligt 47 km ten noorden van Treviso en 95 km ten noordoosten van Vicenza.

Op het net www.santuaritaliani.it/santuario/madonna-del-carmine-11/ is actuele info te vinden.

BELEVING
welkom in het bedevaartsoord te Miane

Op een reis door het noordoosten van Italië bezoek ik het heiligdom te Miane.

Bij het betreden van het domein van het heiligdom word ik verwelkomd door een bord met informatie over deze plaats. Bloemen groeien bij het bord en dit bezorgt me meteen een heel welkom gevoel.

Madonnabeeld in de kerk van het bedevaartsoord te Miane

Na het betreden van de stenen trap kom ik in de hal van de kerk. Hier is een mooie plafondschildering gemaakt. Dan is het de bedevaartkerk ingaan. Daar maak ik een rondgang en zie het Madonnabeeld. Zowel Maria, als de kleine Jezus zijn gekroond. In de rechterhand draagt Onze-Lieve-Vrouw scapulieren. Bij dit beeld is het tijd om te bidden en te denken aan vrienden die met de gezondheid op de sukkel zijn. Na de tijd voor bidden en mijn gedachten te laten gaan ga ik nogmaals de kerk rond. Steeds meer geniet ik van de schoonheid van dit oord.

Ik ben onder de indruk van het kunstwerk van Valentino Moro uit Miane. De open stam, witte rozen en het Mariabeeld geven een schitterend beeld. Wat een vakmanschap! Er is hier niet alleen schoonheid in de bedevaartkerk, maar ook daarbuiten.

kunstwerk bij de kerk van het bedevaartsoord te Miane
OMGEVING

In de omgeving zijn wandelingen te maken in een glooiend en heuvelachtig gebied. De grote steden Treviso en Vicenza liggen in de regio.

Geplaatst: 4 juni 2023

~~~

Come2theweb