Bedevaartplaatsen in Italië – Caravaggio

GESCHIEDENIS
verschijning door Camillo Procaccini (±1551-1629) in de basiliek van Caravaggio

Giannetta de’ Vacchi (geboren in 1400), een gelovige, hardwerkende vrouw, is gehuwd met Francesco Varoli, een boer, ex-soldaat, alcoholist, driftige man, die haar dikwijls mishandelt. Op 26 mei 1432, om 5 uur in de middag, is Giannetta gras aan het maaien. Zij gaat met een bundel gras naar de boerderij om het aan de paarden te geven. Onderweg ziet Giannetta, langs de weg, een wonderschone dame staan en roept: “Moeder Maria!” De 32-jarige boerin ontvangt een verschijning van Maria. De Verschijning zegt: “Wees niet bang, mijn dochter, Ik ben het echt. Stop en kniel om te bidden.” De Moeder Gods gebiedt haar te knielen door een hand op de schouders te leggen. Onze-Lieve-Vrouw is bedroefd en heeft tranen in de ogen. Zij brengt de volgende boodschap: “Jezus Christus, mijn heilige en almachtige Zoon, heeft deze wereld, op grond van ongerechtigheid van mensen, willen vernietigen. Doch ik heb Hem zeven jaar lang gesmeekt barmhartig te zijn en hen de zonden te vergeven. Mensen moeten in vrede leven en oorlogen beëindigen. Daarom zou Ik graag dat je alle mensen zegt, dat zij op elke vrijdag met brood en water vasten ter ere van mijn Zoon… en na de vesperdienst op zaterdag als de dag des Heren viert voor de grote barmhartigheid van mijn Zoon door mijn voorspraak verkregen. Ik zal je woorden met duidelijke tekenen bevestigen, dat niemand eraan zal twijfelen, dat je de waarheid hebt gezegd.” Dit gebeurt op de weide van Mazzolengo, vlakbij het dorp Caravaggio, waar later het heiligdom is gebouwd. Maria belooft een wonder en laat, op de plaats waar Zij heeft gestaan, een bron ontspringen, die tot op de dag van vandaag water geeft aan de bronnen van het heiligdom. Deze bron symboliseert de overvloed aan goddelijke genaden en de moederlijke voorspoed van de Maagd Maria. Giannetta gaat naar het dorp. Zij vertelt wat haar is overkomen en ook wat Maria heeft gezegd. De dorpsgenoten gaan met Giannetta naar de plaats waar Maria is geweest en zien de pas ontsprongen bron. Zo ontstaat het Heiligdom “Santa Maria del Fonte” (Heilige Maria van de Bron). Na de verschijning komen ontelbare pelgrims naar de plaats waar de bron is ontsprongen. Onder hen zijn vele zieken. Het water van de bron zorgt voor wonderen, want het geneest zieken. Aan deze bron dankt Maria de titel in Caravaggio, namelijk “Heilige Maria van de Bron”. De boodschap van Maria over vrede is nog steeds actueel.

bron in de basiliek van Caravaggio

Op 31 juli 1432 is de gebeurtenis van de verschijning gedocumenteerd. De verklaring is opgesteld door ambtenaren en plaatselijke bewoners. Met dit document vragen zij de bisschop van Cremona, Venturino de Marni (bisschop 1423-1457), de opzienbarende gebeurtenis voor te leggen aan een commissie van kerkelijk onderzoek.

Eerst wordt op de verschijningsplaats een kapel gebouwd, daarna een kerk en uiteindelijk de huidige basiliek. Met de bouw van deze basiliek is in 1571 begonnen. De eerste kerk wordt snel gebouwd door de inwoners van Caravaggio en op 20 december 1451 vindt de inzegening plaats. Het project wordt financieel en moreel gesteund door de hertog van Milaan, Filippo Maria Visconti (1392-1447), hertog van 1412 tot in 1447. Echter, na jaren raakt het gebouw in verval. Daarna wordt de huidige kerk gebouwd.

interieur van de basiliek in Caravaggio

De aartsbisschop van Milaan, Carlo Borromeo (1538-1584), bisschop van 1560 tot in 1584, maakt gebruik van de rijke ervaring van architect en kunstschilder Pellegrino Tibaldi (1527-1596). Deze man wordt ook genoemd Pellegrino Pellegrini en Pellegrino da Bologna. In 1571 wordt met de bouw van de huidige kerk begonnen. Het is een langdurig werk dat pas in 1722 vrijwel geheel is gerealiseerd. Het hoofdaltaar komt later Het is in 1736 ontworpen door Carlo Merlo (1690-1760) en opgeleverd in 1750. Fresco’s zijn gemaakt door Giovanni Moriggia (1796-1878) en Luigi Cavenaghi (1844-1918).

toegangspoort van de plaats Caravaggio, Porta Nuova

Rond 1700 is de grote, rechte laan aangelegd van de plaats Caravaggio naar het heiligdom. In 1710 is deze ingezegend met de Porta Nuova-arcade, die aan de toegang van Caravaggio staat. In dat jaar is het Mariabeeld gekroond door Carlo Ottaviano Guasco (1650-1717), bisschop van Cremona van 1704 tot in 1717. Dit is gebeurd met een gouden kruis met juwelen om de hals van de beeltenis.

In de periode 1844-1847 is de koepel van de basiliek geschilderd door Giovanni Moriggia (1796-1878).

afbeelding op plafond van de basiliek van Caravaggio

Met een schrijven van 7 mei 1906 heeft paus Pius X (Giuseppe Melchiorre Sarto, 1835-1914), paus van 1903 tot in 1914, de kerk van het heiligdom verheven tot basiliek

mozaïek in de zuilengalerij van het heiligdom van Caravaggio

Trento Longaretti (1916-2017) heeft de mozaïeken gemaakt, die in de zuilengang bij de basiliek de geheimen van de rozenkrans weergeven.

mozaïek in de zuilengalerij van het heiligdom van Caravaggio

In 1962 heeft Danio Bolognini (1901-1972), bisschop van Cremona van 1952 tot in 1972, verklaard dat de Heilige Maria van de Bron medepatrones is van het bisdom.

In 1992 heeft paus Johannes-Paulus II, die paus is van 1978 tot in 2005, (Karol Józef Wojtyla 1920-2005) het heiligdom bezocht.

afbeelding van de verschijning in de basiliek van Caravaggio

Op 1 mei 2020 hebben de Italiaanse bisschoppen in de Santa Maria del Fonte-basiliek te Caravaggio Italië toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Dit is gebeurd tijdens de corona-pandemie, waardoor het virus vooral in de regio van Bergamo, waaronder Caravaggio valt, vele slachtoffers heeft geëist.

Giannetta is niet zalig verklaard, maar haar populariteit is groot, dat zij wordt genoemd “gezegende Giannetta”.

BEDEVAARTSOORD

In Caravaggio heet het pelgrimsoord “Heiligdom van de Heilige Maria van de Bron”.

heiligdom in Caravaggio

De indrukwekkende laan naar de basiliek, het grote kerkplein en hoge zuilengalerijen bieden de bedevaartgangers een uniek oord voor gebed, bekering, boete, verzoeken om geestelijke en/of lichamelijke genezing en gelegenheid om genaden te ontvangen.

afbeeldingen van Maria en Giannetta in de basiliek van Caravaggio

In het midden van de basiliek gaan 2 trappen naar de grot. Beelden van Maria en Giannetta trekken veel bekijks. Dit is het werk van beeldhouwer Leopold Moroder uit 1932, waarmee deze houten beelden oude afbeeldingen hebben vervangen in het jubileumjaar van de verschijning (1432).

In de basiliek zijn vele kunstwerken te zien, waaronder in een kapel is Maria afgebeeld. Zij toont haar Kind aan Sint-Antonius van Padua. Het kunstwerk is gemaakt door Carlo Preda (±1645-1729).

schilderij in de basiliek van Caravaggio

In het heiligdom is veel te zien, waaronder het grote Mariabeeld met Kind uit de 15e eeuw, de plaats van de verschijning, de bronnen, de Heilige Grot, de kapel van de Maagd Maria en de Mariakapel in de binnentuin. Bij de bronnen zijn mozaïeken te zien van Mario Busini (1901-1974).

In het heiligdom worden ook cursussen gegeven aan leken en geestelijken in het Spiritueel Centrum.

kapel in de binnentuin van het heiligdom van Caravaggio

De barokke basiliek is elke dag open. Jaarlijks komen 3 miljoen bezoekers naar het heiligdom. Hiermee is Caravaggio het drukst bezochte Italiaanse bedevaartsoord van Maria. Er is geen plaats in Italië, waar Onze-Lieve-Vrouw meer wordt vereerd dan in Caravaggio.

hoofdaltaar in de basiliek van Caravaggio
Maria en Giannetta in het centrum van de basiliek van Caravaggio


BEREIKBAARHEID
schilderij in de basiliek van Caravaggio

Caravaggio ligt in het noorden van Italië, tussen de grote steden Brescia en Milaan, onder Bergamo. Het heiligdom “Santa Maria del Fonte” is gelegen op ruim 1 kilometer van de plaats Caravaggio.

Adres: Viale Papa Giovanni XXIII, 24043 Caravaggio BG.

Op www.santuariodicaravaggio.it is actuele informatie te vinden.BELEVING

Bij de Porta Nuova-arcade, aan de rand van de plaats Caravaggio, heb ik een schitterend uitzicht op de basiliek. Wat een lange, rechte laan!

een van de vele uitingen van ex voto’s in de zuilengalerijen van het heiligdom van Caravaggio

De zuilengalerijen bij de basiliek tonen mooie mozaïeken met de geheimen van de rozenkrans. Wat een vakwerk! Ook in de basiliek zijn vele fresco’s te bewonderen. Het zijn kunstuitingen van Giovanni Moriggia (1796-1878) en Luigi Cavenaghi (1844-1918). Ook zijn in kaders vele ex voto’s in de galerijen opgehangen.

afbeelding in de ondergrondse passage van de basiliek van Caravaggio

Onder de basiliek is een ondergrondse passage. Een hele belevenis van wel 30 meter lengte met mozaïeken van Mario Busini (1901-1974). Hij heeft deze gemaakt in de periode 1950-1952. Hier is ook het blad van een valbijl van een executie op 26 mei, de zelfde dag als van de verschijning. Echter, het apparaat raakt defect bij het voltrekken van het vonnis en aan de veroordeelde wordt amnestie verleend. Ook is hier een gebroken deurklink te zien. Deze verwijst naar het jaar 1650, als een pelgrim wordt bedreigd. Hij zoekt bescherming in het heiligdom, dat dan is gesloten. Ineens breekt de deurklink, de man kan naar binnen, sluit de deur en ontkomt aan het gevaar. Verder is hier ook de verschijning van Maria aan Giannetta verbeeld. De vermelde tekst luidt: “Mijn ogen en hart zijn open voor allen die op Mij rekenen op deze plaats die Ik heb gekozen en geheiligd”. Deze woorden zijn toegeschreven aan de Maagd Maria.

afbeelding van de verschijning in de ondergrondse passage van de basiliek in Caravaggio

In Caravaggio zijn de “michini” bekend. Dit zijn rolletjes van ongedesemd brood met een driehoekige vorm. Deze broodjes doen denken aan Maria in Caravaggio, waarbij zij gekneed zijn met heilig water van de bron. Tijdens een viering in de basiliek is het brood gezegend. Tegen een vrije gift is een broodje met water en een afbeelding mee te nemen en dat doe ik dan ook. Een mooi gebaar van het heiligdom aan de pelgrims.

detail van het beeld van Maria in de basiliek van Caravaggio

Geplaatst 10 juni 2022

~~~

Come2theweb