Bedevaartplaatsen in Italië – Brindisi-Jaddico

GESCHIEDENIS

In de nacht van 11 op 12 augustus 1962 krijgt Teodoro D’Amici (1912-1993) uit de stad Brindisi, een droom. Een vrouwenstem nodigt hem uit naar de wijk Jaddico te gaan, daar is een ruïne met een afbrokkelende muur, als overblijfsel van een kerk. Op de muur is een fresco van Maria te zien, die haar Kind tegen de borst houdt. Hij hoort de stem zeggen: “Breng me kaarsen en bloemen!” Hij vraagt: “Wanneer?” De stem antwoordt: “Om middernacht.” Deze droom wordt nog tweemaal herhaald.

schilderij van de verschijning van Maria aan Teodoro D’Amici te Jaddico

Op 14 augustus 1962 rond 23.00 uur gaan Teodoro D’Amici en collega Elvio Martinelli naar de wijk Jaddico. Daar aangekomen gaat Teodoro de auto uit en komt bij de aangegeven plaats. Bij de ruïne legt het bloemen, steekt een paar kaarsen aan en bidt. Dan gaat hij terug naar de auto.

Mariakapel naast de kerk van het Heiligdom van Jaddico

Op de avond van 20 augustus 1962 gaat Teodoro terug naar de plaats van de bouwval in Jaddico en deze keer vergezelt z’n vrouw hem. Weer legt hij bloemen bij de muur en wil kaarsen aansteken. Plots licht de muur van de ruïne op en een felle lichtbundel laat de fresco met Maria zien. Teodoro zegt: “Vertel me wat u wilt, Maria. Ik zal me tot uw dienaar maken om u tevreden te stellen.”

Op 27 augustus 1962 gaan Teodoro, zijn vrouw en hun twee kinderen, Elvio Martinelli met echtgenote en zijn ouders naar de ingestorte kerk in Jaddico. Het is bijna middernacht. Teodoro gaat naar de muur en ineens maakt een groot licht de hele omgeving zichtbaar. Teodoro ziet het licht van de muur komen. De aanwezigen knielen en bidden.

kerk en klooster van het Heiligdom van Jaddico

Een volgende bijzondere gebeurtenis vindt plaats op 6 september 1962. Teodoro droomt dat hij Maria bezoekt. Zij wacht hem op in een steeg vol doornen. Onze-Lieve-Vrouw nodigt hem uit een kerk te bouwen.

plaquette met inschrift dat Teodoro D’Amici van Maria opdracht krijgt een heiligdom te realiseren en hier vindt hij de bronnen met water op 21 november 1962

Een veelzeggend voorval is op 5 november 1962. De muur in Jaddico licht weer op en alle aanwezigen zien de verlichte muur. Teodoro gaat naar het fresco op de muur en hij hoort: “Wat jij ziet, zien de anderen niet. Zoek mijn water en je vindt het.” Teodoro vindt het water op 21 november 1962; hij ontdekt 4 bronnen niet ver van de muur. Met het water wast hij het gezicht en drinkt ervan.

fresco van Maria met Kind in de muur te Jaddico

De laatste afspraak tussen Maria en Teodoro is op 27 mei 1963. Hiervan zijn zo’n 100 aanwezigen getuigen. Na het bidden van de rozenkrans in de pas opgerichte kerk worden hardop enkele woorden gezegd: “Hier is Onze-Lieve-Vrouw”. Het is de stem van een doofstom meisje, dat nu ineens kan praten. Zij wijst naar de afbeelding van Maria en kan weer spreken en horen.

Mariabeeld boven de ingang van de kerk te Jaddico
BEDEVAARTSOORD
Mariabeeld in Jaddico

Het heiligdom in Jaddico heet “Santuario Santa Maria Madre Della Chiesa” (Heiligdom van de Heilige Maria Moeder van de Kerk). De Orde van de Ongeschoeide Karmelietessen heeft de zorg voor het heiligdom. Naast de kerk is het klooster gebouwd.

steen, in de kerk van Jaddico, waarop Maria heeft gestaan tijdens de verschijning aan Teodoro D’Amici

Drinken van de bron is mogelijk, omdat Teodoro D’Amici de bronnen nabij de oude muur heeft ontdekt op 21 november 1962. Dit staat op een plaquette bij de bron van de Mariakapel, naast de kerk.

De pelgrims die in de kerk komen hebben vooral belangstelling voor de steen, waarop Maria heeft gestaan. Ook bij de fresco met Maria en Kind wordt veel gebeden.

Lourdesgrot in het Mariapark van Jaddico

In het park, dat voor het klooster is aangelegd, staat ook een grot met Maria en Bernadette Soubirous, als verwijzing naar de verschijningen te Lourdes in 1858.

Het Heiligdom van Jaddico is een plaats van medicatie en gebed. Alle uren van de week is het geopend voor bezoekers.

BEREIKBAARHEID
entree bij het Heiligdom van Jaddico

Het “Heiligdom van de Heilige Maria, Moeder van de Kerk” ligt aan de snelweg naar Brindisi, in het zuiden van Italië. Op de weg SS379 is het bij kilometer 36 de weg verlaten.
Adres: SS379, 72100 Brindisi, BR.

Op www.jaddico.it is actuele info te vinden.

BELEVING
Mariakapel naast de kerk van het Heiligdom van Jaddico

Naast de kerk en het parkeerterrein staat een afbeelding van Maria op een verhoging van 4 treden. Hier staan kruiken in het water, die water van de bron geven. Bij die kapel staat de tekst “FATE TUTTO QUELLO CHE VI DIRA”, hetgeen betekent “Doet wat Hij je zegt”. Op de treden van het podium hebben enkele katten het naar de zin. Een bezoeker komt de dieren eten geven. Als het donker is, staat het Mariabeeld in blauw licht.

interieur van de kerk te Jaddico, met centraal de oude muur met de fresco van Maria

In de kerk van het heiligdom ervaar ik sereniteit en ontvang een vredig gevoel. Op het priesterkoor staat de oude muur, waar de verschijningen zijn begonnen van Maria aan Teodoro. Hierop is de fresco te zien van Maria met Kind.

Bezoekers hebben veel belangstelling voor een verlichte vitrine met daarin de steen, waarop Maria heeft gestaan, als Zij Teodoro D’Amici ontmoet. Hierboven hangt een groot schilderij, waarop de verschijning van Onze-Lieve-Vrouw aan Teodoro is verbeeld.

glas-in-loodraam in de kerk van Jaddico
glas-in-loodraam in de kerk van Jaddico

In de kerk raak ik ook onder de indruk van de kleurrijke glas-in-loodramen.

Naast de kerk en voor het klooster is een Mariapark aangelegd, dat heel goed wordt onderhouden. Hier zie ik onder meer een kruisweg, een groot wit kruis en een grot met Maria en Bernadette. Zelfs in Brindisi-Jaddico worden mij beelden uit Lourdes bezorgd. Wat is dit een bijzonder mooie plaats om te mogen komen.

Mariapark in het Heiligdom van Jaddico

Geplaatst: 22 juni 2022

~~~

Come2theweb