Bedevaartplaatsen in Frankrijk – Le Puy-en-Velay

GESCHIEDENIS

De plaats en omgeving hebben een lange historie. In de tijd van de Romeinen heeft dit de naam Unicum. Vervolgens wordt het Puy Notre-Dame en daarna Le Puy-en-Velay.

Een bijzondere gebeurtenis doet zich voor rond het jaar 300. Een weduwe lijdt aan hoge koorts en zij ziet een verschijning van Maria. Onze-Lieve-Vrouw zegt dat zij zich op een heuvel moet laten dragen. De vrouw wordt genezen als zij daar op een grote steen gaat liggen. De zieke doet wat Maria heeft gezegd. Zij laat zich de heuvel opdragen, gaat op de steen liggen en geneest. Maria zegt tegen de genezen vrouw dat Zij hier een kerk wil. Nadien krijgt deze steen de naam “Steen van de koorts”. Vervolgens doet zich een ander wonder voor. Een hert komt het bos uit en tekent in de sneeuw, bij de “steen van de koorts”, de afmetingen van een te bouwen kerk. Dit is hoogst opmerkelijk want het speelt zich af in juli als het volle zomer is.

Onze-Lieve-Vrouw van Frankrijk in Le Puy-en-Velay

In de 5e eeuw gebeurt weer een wonder. Een verlamde geneest. De wens een heiligdom van Maria te bouwen wordt door de Verschijning herhaald.

De wonderen, zoals bij de “steen van de koorts”, zorgen voor een grote toename van pelgrims op de Mont Anis.

Rond 430, aansluitend op een Rome-reis, heeft de bisschop een romeins senator en architect meegebracht. Vervolgens begint de bouw van de kerk, waarnaar Maria heeft verzocht.

In de 8e eeuw zijn er onlusten; de kerk wordt vernield en later volgt een herbouw.

In 1051 zegt Leo IX, die paus is van 1049 tot in 1954, dat Maria nergens zo veel wordt vereerd als in Le Puy. Deze Duitse paus is geboren als Bruno von Egisheim-Dagsburg (1002-1054).

Het beeld van de Zwarte Madonna is aangeboden door Lodewijk IX van Frankrijk (1214-1270), genaamd de Heilige, koning van Frankrijk (1226-1270) en graaf van Artesië (1226-1237), dat grenst aan westelijk Vlaanderen. De koning doet dit, als dank voor behouden thuiskomst, van de door hem georganiseerde 7e kruistocht (1248-1254). Hij onderneemt de veldtocht om Jeruzalem te heroveren op de moslims, die de stad al in 1244 hebben ingenomen en geplunderd. Deze kruistocht wordt een grote nederlaag voor de Franse koning en zijn manschappen. De koning belandt in de gevangenis en komt na een hoog losgeld vrij. Lodewijk IX is heilig verklaard door Bonifatius VIII, paus van 1294 tot in 1303, geboren als Benedetto Gaetani (1235-1303).

straat naar de kathedraal in Le Puy-en-Velay

De grote kerk is gebouwd in 1729. In de kathedraal is de beeltenis van de Zwarte Madonna. Het beeld staat in het hoofdaltaar, is 72 cm hoog. Het beeld van de Zwarte Madonna gaat verloren tijdens de Franse Revolutie (1789-1799). Het huidige Madonna-beeld in de kathedraal is een kopie van het originele beeld.

Op 8 juni 1856 is de kroning van de beeltenis van de Zwarte Madonna. Dit gebeurt in naam van Pius IX, paus van 1846 tot 1878, geboren als Giovanni Maria Mastei-Ferretti (1792-1878).

De grote, rode beeltenis op de heuvel Corneille is gemaakt door beeldhouwer Jean-Marie Bienaimé Bonnassieux (1810-1892). Het Mariabeeld is 16 meter hoog en meet inclusief sokkel 22,70 meter. Het beeld, met onderbouw, is niet alleen groot, maar ook zwaar en weegt 835 ton. Het gebruikte materiaal komt van 213 buitgemaakte, Russische kanonnen bij de Slag van Sevastopol/Sebastopol. Deze vindt plaats in 1854-1855, waarbij Engelse en Franse legers een zware nederlaag toebrengen aan de Russische marinebasis op de Krim aan de Zwarte Zee. Op 12 september 1860 is het grote beeld ingezegend en daarbij zijn 120.000 pelgrims aanwezig. De indrukwekkende beeltenis ontvangt de naam “Notre-Dame de France” (Onze-Lieve-Vrouw van Frankrijk). In 2012 is het hoge beeld gerestaureerd.

BEDEVAARTSOORD
fontein in het gezellige centrum van Le Puy-en-Velay, nabij de kathedraal

Le Puy-en-Velay is een plaats met een beneden- en bovenstad. Door de stad stoomt de rivier Dolaizon. Blikvangers van de stad zijn onder meer de kathedraal met de beeltenis van Notre-Dame du Puy en het grote, rode beeld van Onze-Lieve-Vrouw. De plaats oogt heel gezellig en dagelijks komen hier pelgrims.

De imposante kerk is gebouwd op de heuvel met de naam Mont Anis. De kathedraal is toegewijd aan “Notre-Dame du Puy-en-Velay. Sinds 1998 staat het gebouw op de werelderfgoedlijst van Unesco, dat is de afkorting van “United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization” (Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur). Hoog boven het hoofdaltaar troont de Zwarte Madonna. De originele beeltenis dateert uit de 17e eeuw, maar deze is verloren gegaan en nu staat hier een reproductie.

de Zwarte Madonna in de kathedraal te Le Puy-en-Velay

Het grote beeld van “Notre-Dame de France” (Onze-Lieve-Vrouw van Frankrijk) staat hoog op de heuvel Corneille. De beeltenis staat op vrij korte afstand van de kathedraal.

Voor menig pelgrim is de stad het vertrekpunt voor een bedevaartreis, zoals naar het Spaanse Santiago de Compostela.

Onze-Lieve-Vrouw van Frankrijk in Le Puy-en-Velay

Kathedraal en beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw van Frankrijk zijn dagelijks te bezoeken.

BEREIKBARHEID

Le Puy-en-Velay ligt in het zuidoosten van Frankrijk, namelijk in de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Adressen:
Cathédrale Notre-Dame, Rue de la Manecanterie 2, 43000 Le Puy-en-Velay.
Notre-Dame de France, Rue du Cloître, 43000 Le Puy-en-Velay.

Meer info is te verkrijgen door het bezoeken van www.cathedraledupuy.org.

BELEVING
Le Puy-en-Velay

Het grote beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Frankrijk is al vanaf kilometers te zien. Maria draagt Jezus op de rechterarm. De beeltenis is rood geschilderd om goed zichtbaar te zijn.

Aangekomen in de stad bezoek ik eerst het centrum. Als ik in het oude centrum van Le Puy-en-Velay ben is het een weg volgen die redelijk steil omhoog gaat. Wat later kom ik bij de kathedraal en ga een brede, stenen trap op. Dan kom ik bij de ingang van de oude kerk en ga naar binnen. Meteen is er de ontmoeting met de Zwarte Madonna. Het is groeten en bidden. Neem plaats in de kathedraal en gedachten gaan naar vrienden.

schilderij in de kathedraal van Le Puy-en-Velay

Daarna maak ik een rondgang in de wat donkere kerk. Deze romaanse kathedraal heeft arcades, die zijn versierd met mozaïeken en diamanten. In de kathedraal hangen ook grote schilderijen, die van bezoekers veel bekijks krijgen.

Onze-Lieve-Vrouw van Frankrijk in Le Puy-en-Velay

Vlakbij de kathedraal staat het grote, rode beeld van Notre-Dame de France. Daar ga ik heen, want nu is de kans dit bijzondere, grote beeld van nabij te zien. Na een pad met steile meters te hebben afgelegd , kom ik bij het indrukwekkende beeld. Het is mogelijk in het beeld te komen en dat is een hele belevenis. Ik ben hier tussen onderdelen van oude kanonnen. In het beeld is het de omgeving van nog grotere hoogte aanschouwen.

OMGEVING

Van de grote steden ligt Saint-Etienne het dichtst bij Le Puy-en-Velay, namelijk op 76 km. De afstand naar Valence is 109 km en voor Lyon is het 134 km overbruggen. Voor een bezoek aan Rodez is het 197 km afleggen.

Geplaatst: 7 februari 2024

~~~

Come2theweb