Bedevaartplaatsen in Frankrijk – Valenciennes

GESCHIEDENIS

In het jaar 1008 teistert een besmettelijke plaag de streek. Het is een epidemie die vele doden eist. Binnen enkele dagen zijn er 8.000 slachtoffers. De bewoners van Valenciennes wenden zich tot Onze-Lieve-Vrouw, die in de stad wordt vereerd.

Een wonder vindt plaats in 1088. Het verhaal … De kluizenaar Bertholin woont in de buurt van het gehucht La Fontenelle, dat ligt tussen Maing en Trith-Saint-Léger, in de buurt van Valenciennes. In augustus 1008 verschijnt Maria aan de kluizenaar. Zij draagt Bertholin op naar de mensen van Valenciennes te gaan en hen tot actie te bewegen. Zij zegt hem dat in de nacht voorafgaand aan het feest op 8 september van Maria’s Geboorte de mensen ervaren dat Zij hun noodkreten verhoort. De bewoners moeten dan op de wallen van de stad staan om het wonder te zien. Op de afgesproken avond van 7 september 1008 staan zo’n 15.000 mensen op de wallen van de stad. Plots verdwijnt de duisternis en Maria verschijnt, omringd door engelen. Dit gebeurt boven de kapel van Neuf Bourg, die door Karel de Grote (±747-814), keizer van het Heilige Roomse Rijk (800-814), aan Maria is gewijd. Maria heeft een rood koord in de handen. Een engel legt het lange koord rond de stad. Hierna verdwijnen Maria en de engelen. Meteen trekt de epidemie weg en de zieken worden beter. Op 8 september 1008, de dag van Maria Geboorte, gaat Bertholin weer naar Valenciennes. Hij heeft een nieuwe boodschap van Maria bij zich, namelijk dat elk jaar op 8 september een processie trekt die de route van het koord volgt.

Het wonder van 1008 herhaalt zich tijdens tyfus en cholera-epidemieën in 1813, 1831, 1849 en 1866.

de beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Koord in Valenciennes met engelen en op de knieën de kluizenaar Bertholin

De basiliek is gebouwd in de neogotische stijl en wel in de jaren 1852-1864. De architect is Charles Alexandre Grigny (1815-1867) uit Arras. De eerste steen is gezegend op 13 september 1852 door René-François Régnier (1794-1881), aartsbisschop van Kamerijk (1850-1881). Het gebouw is 69 m lang, 27 m hoog en de toren reikt tot 83 m.

Op 4 mei 1864 is de kerk ingezegend en geopend voor bezoekers. Op 7 juni 1897 is het genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Koord gekroond.

Op 10 september 1922 verleent Pius XI, paus van 1922 tot in 1939, aan de kerk de titel basiliek. De aanvraag hiertoe is gedaan door Jean Arthur Chollet (1862-1952), aartsbisschop van Kamrijk (1913-1952).

In 1996 is de basiliek op de monumentenlijst geplaatst.

Tijdens het millennium van de verschijning in 2008 is het Mariabeeld door Frankrijk gegaan en heeft het ook bedevaartsoord Lourdes aangedaan.

Sinds 2007 vinden grote restauratiewerken plaats aan en in de basiliek.

BEDEVAARTSOORD

De processie trekt jaren op 8 september, de dag vanMaria Geboorte. Later wordt dit de tweede zondag van september. De ommegang “Le Tour du Saint-Cordon” in Valenciennes, waarbij het genadebeeld meegaat, is 14 km lang. Voor de organisatie staat de broederschap garant, die heet “La Confrérie des Royés de Notre-Dame du Saint-Cordon” (de Broederschap Koningen van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Koord). Daarnaast is er een kleinere rondgang voor kinderen.

Het Mariabeeld is gekroond in 1897 en weegt 125 kg. In de processie wordt de beeltenis gedragen door 6 personen.

Het Mariabeeld toont Onze-Lieve-Vrouw die is omringd door engelen en de kluizenaar Bertholin is voor Haar knielend aanwezig.

Het Mariabeeld trekt jaarlijks duizenden pelgrims.

BEREIKBAARHEID

Valenciennes ligt in het noorden van Frankrijk, aan de grens met België. De basiliek “Notre-Dame du Saint-Cordon” situeert zich aan de Place Abbé Theillier de Poncheville, 59300 Valenciennes.

Op www.notredamedusaintcordon.fr is actuele info te vinden.

BELEVING
Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten in de Sint-Gorikskerk te Valenciennes

Het bezoek aan het genadebeeld staat op het programma. Echter, het beeld bevindt zich niet in de basiliek, omdat deze wordt gerestaureerd. De basiliek is gesloten voor bezoekers. Gedurende de restauratiejaren bevindt het beeld van Maria zich in de kerk van Sint-Goriks (Église Saint-Géry) in de Rue de Paris.

Bij binnenkomst in de kerk zie ik een Mariabeeld. Het is een bijzonder beeld van Maria, namelijk Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten. Het is donkerbruin en de zeven zwaarden zijn aan haar rechterschouder aangebracht.

detail van het genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Koord te Valenciennes
vaandel van de jaarlijkse ommegang in Valenciennes op de tweede zondag van september

Ik stap verder en kom bij het genadebeeld, dat een lange geschiedenis kan vertellen. Ik zie de engelen naast Maria en de kluizenaar Bertholin is geknield voor de Moeder Gods afgebeeld. Lang kijk ik naar het gezicht van Onze-Lieve-Vrouw. Wat is dit vertederend mooi!

In de kerk zie ik ook een vaandel van de jaarlijkse processie die al een hele tijd op de tweede zondag van september in Valenciennes trekt.

Bij een volgend bezoek aan het genadebeeld in Valenciennes hoop ik dat de basiliek is gerestaureerd en dat deze weer is opengesteld voor belangstellenden.

OMGEVING

Van Valenciennes naar Rijsel is het 50 km, de afstand naar Arras bedraagt 75 km en naar het Vlaamse Kortrijk is het 77 km afleggen. De bedevaartplaats Bon-Secours ligt op slechts 19 km verwijderd, namelijk net over de grens met België.

Geplaatst: 24 augustus 2023
Laatst gewijzigd: 14 april 2024

~~~

Come2theweb