Bedevaartplaatsen in Frankrijk – Trois-Épis

GESCHIEDENIS

Aan het bedevaartsoord Trois-Épis ligt ten grondslag de legende van de “drie korenaren” (Trois-Épis). Het is 3 mei 1491 …

schilderij van de verschijning, naast het hoogaltaar, in de kapel van Trois-Épis

Smid Thierry Schoeré uit Orbey is te paard op weg naar de markt van Niedermorschwihr. Hij komt langs een grote eik en ziet een afbeelding van Maria. De smid stapt van het paard, knielt bij het beeld en bidt. Plots wordt hij verblind door een helder licht. Iets later ziet hij daarin de mooie gedaante van een vrouw. Zij draagt lange, witte sluiers. Het is Onze-Lieve-Vrouw! Maria heeft in de rechterhand drie korenaren en in de linker een ijspegel. Zij vraagt hem op te staan en geen vrees te hebben. De verschijning zegt dat de korenaren voor het goede staan met overvloedige oogsten. De ijspegel symboliseren het kwaad en slecht weer. Maria zegt tegen Thierry Schoeré dat hij naar het dorp heeft te gaan en tegen de bewoners de betekenis van de korenaren en de ijspegel vertelt. Ook heeft hij hen te zeggen dat de mensen hun leven moeten veranderen en in processie naar hier komen. De smid vertrekt naar het dorp. Echter, hij krijgt angst en zegt niets tegen de dorpsbewoners. Opnieuw ontmoet hij Maria en zegt dat hij een teken nodig heeft. Thierry krijgt dit …
Weer komt de man in het dorp, gaat naar de markt en koopt een zak tarwe. Echter, als hij de zak op het paard wil tillen, lukt hem dit niet. Thierry krijgt hulp en zelfs met enkele helpers is de zak niet te verplaatsen. De zware zak tarwe staat symbool voor alle angsten, die de mensen verlammen. Dan spreekt Thierry over de levensboodschap van Maria en plots kan hij de zware zak tillen.

Mariabeeld met Kind bij de ingang van het Heiligdom van Trois-Épis

Enkele maanden na de bijzondere gebeurtenis wordt op de plaats van de verschijning een kleine, houten kapel gebouwd. Meteen stromen vele pelgrims toe. Bijgevolg wordt in 1493 de kleine kapel vervangen door een grotere van steen.

kapel van Trois-Épis

Politieke ontwikkelingen brengen spanningen en gelovigen komen onder druk te staan. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) zorgen een priester en een kluizenaar voor de kapel. In 1636 ontstaat brand en daardoor wordt de kapel vernield. Iets later komt een nieuwe op dezelfde plaats en dat is de huidige kapel. Tijdens de Franse Revolutie (1789-1799) is de kapel gesloten. Pas in 1804 is het weer toegestaan de kapel te openen en er vieringen te houden.

Achtereenvolgens komen verscheidene orden de zorg dragen voor de kapel en de bijgebouwen. Sinds 1912 hebben de paters redemptoristen de verantwoordelijkheid voor de kapel.

Door de groei van het aantal pelgrims wordt besloten het heiligdom uit te breiden. Vlakbij de kapel wordt de Verkondigingskerk gebouwd en deze wordt in 1968 gezegend.

Verkondigingskerk van Trois-Épis
BEDEVAARTSOORD

Trois-Épis is een plaatsje met veel geschiedenis en vooral een oord voor gebed. De kapel is hiertoe een uitgelezen gelegenheid.

Mariabeeld van Trois-Épis

Bij binnenkomst in de kapel verwelkomt een groot Mariabeeld de bezoekers. Onze-Lieve-Vrouw heeft in de ene hand drie korenaren en in de andere een ijspegel. Dit is typerend voor hetgeen hier in 1491 is gebeurd.

In deze verschijningsplaats is de ruimte waar het hoogaltaar staat exact de locatie waar Maria bezoek brengt aan Thierry Schoeré. Hier is ook een kleine piëta uit de 15e eeuw te zien. Achter het eeuwenoude kunstwerk is geplaatst de afbeelding van het bezoek van Maria aan haar nicht Elisabeth. Aan dit bezoek is de kapel toegewijd.

schilderij van het hoogaltaar in de kapel van Trois-Épis; Maria ontmoet haar nicht Elisabeth
schilderij van de legende van de verschijning in de kapel van Trois-Épis

Links van het altaar hangen twee, grote schilderijen, die betrekking hebben op de verschijningen in 1491.

Achterin de kapel staat nog een oud Mariabeeld. Tijdens de brand van de kapel in 1636 is het gered. Opmerkelijk is, dat de hele kapel is vernield, maar het beeld van Onze-Lieve-Vrouw is ongeschonden gebleven.

Door de toevloed van pelgrims wordt de verschijningskapel te klein en vlakbij wordt de Verkondigingskerk gebouwd. Een ruimte om met velen bijeen te zijn, voorziet in een behoefte. Bij de kerk is ook het vertrekpunt voor drie uitgezette wandelroutes om de geheimen van de rozenkrans via kapelletjes te beleven.

driemaal een route met kapelletjes met mysteries in Trois-Épis

Op de eerste zondag van mei wordt de dag van de verschijningen gevierd. Een andere, belangrijke dag in dit heiligdom is de zondag vóór 15 augustus, dan wordt het korenaren- en liefdadigheidsfeest gevierd.

De kapel van de verschijningen is alle dagen open.

piëta, engelen en kroon van hoogaltaar in de kapel van Trois-Épis
BEREIKBAARHEID

Trois-Épis ligt in het oosten van Frankrijk, in de “Haut Rhin”, middenin de Elzas. Het plaatsje ligt ruim 10 kilometer ten westen van Colmar.

Het adres van het Heiligdom is Rue Thierry Schoeré, nummer 15, 68410 Trois-Épis.

Op www.ndtroisepis.fr is actuele info te vinden.

BELEVING

In kapel sta ik op de plaats waar Maria aan de smid Thierry Schoeré is verschenen. Dit is een heilige ruimte …

hoogaltaar in de kapel van Trois-Épis
Mariabeeld achterin de kapel van Trois-Épis

Met een zuster raak ik in gesprek. Zij vertelt me over de bijzondere gebeurtenis op deze plaats en doet de voorbereidingen voor de dienst, die over een half uur begint. Ze geeft me toestemming dichtbij het hoogaltaar te komen om foto’s te maken. Wat een lieve zuster mag ik hier ontmoeten. In de kapel woon ik de eucharistieviering bij. Daarna maak ik een ronde in dit godshuis en zie beelden, schilderijen en vele uitingen van dankbaarheid aan Maria, die tegen wanden zijn aangebracht. Achterin de kapel staat het Mariabeeld dat een brand heeft overleefd. Alles is verloren gegaan, maar dit beeld heeft niets geleden. Een wonder …

Vervolgens ga ik naar de Verkondigingskerk, maar helaas deze is gesloten. Vandaag zijn er geen honderden pelgrims en daardoor is de deur toe.

open vlakte van de routes van de mysteries in Trois-Épis
kapel met “Maria-Boodschap” in Trois-Épis

Ook ga ik naar het Rozenkranspark en leg de route langs de kapelletjes af op een glooiend terrein, dat ruim 600 meter boven de zeespiegel ligt. Al de gebedsplaatsjes zijn sober van bouw; enkel de naam van een mysterie is vermeld.

plafondschildering in de Kapel te Trois-Épis

Tot slot ga ik terug naar de kapel en bid tot Maria voor enkele kennissen en een goede vriend, die wel een steuntje kunnen gebruiken. Ik kijk omhoog en het plafond met prachtige schilderingen maakt indruk op mij. Wat een schoonheid! Koop nog enkele kaarsen, waarvoor ik wel een bestemming heb en stap naar de auto. Met een bijzondere ervaring rijker ga ik heen. Wat is dit een belevenis, een cadeau dat me is toegevallen.

Mariabeeld met drie korenaren en ijspegel in de kapel van Trois-Épis
OMGEVING

Trois-Épis ligt in een mooie omgeving met vele wandel- en fietsmogelijkheden. Op 68 km ten noorden van Trois-Épis ligt de stad Rosheim en deze is het bezoeken meer dan waard.

ROSHEIM – KERK VAN DE HEILIGEN PETRUS EN PAULUS, Kerk HEILIGE ETIENNE en MARIAKAPEL

Rosheim ligt in het noordoosten van Frankrijk, nabij de grens met Duitsland.

kerk van Petrus en Paulus in Rosheim

De Romaanse kerk van de Heilige Petrus en Paulus te Rosheim toont architectuur uit de 12e eeuw. De kerk is gebouwd in de periode 1145-1167. Het is een sieraad in de Elzas. De kerk is 36 m lang en 37 m hoog. Bijzonder is de kleur van de gele stenen. Het grote orgel is het laatste werk van Andres Silbermann (1678-1734).

Mariabeeld in de kerk Petrus en Paulus te Rosheim

De achthoekige klokkentoren is in 1286, na een brand, herbouwd. In de kerk zijn de symbolen van de 4 evangelisten te zien; de leeuw van Marcus, de adelaar van Johannes, de stier van Lucas en de engel van Mattheus.

glas-in-loodraam in de kerk Petrus en Paulus te Rosheim

Na de Dertigjarige Oorlog (1618-1648), zoeken de bewoners bescherming bij Maria. Dit uit zich in Mariadevotie te Rosheim.

In 1968 is de kerk gerestaureerd.

Achter de kerk is in 1932 een Lourdesgrot gebouwd.

In Rosheim staat ook de kerk van Saint-Étienne, een juweel van neoklassieke architectuur. De kerk is gebouwd in de 18e eeuw. De romaanse klokkentoren, een restant van een oude kerk, stamt uit de 13e eeuw.

In Rosheim staat ook een Mariakapel die is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstad (Chapelle Notre-Dame de Bon Secours).

Mariakapel van Onze-Lieve-Vrouw van Goede bijstand te Rosheim, op de hoek van de Route de Boersch en de Route de Grendelbruch

De kapel staat op de hoek van de Route de Grendelbruch en de Route De Boersch. Van het bestaan van de kapel is al in 1688 melding gemaakt. Het altaar is gemaakt door de plaatselijke kunstenaar Louis Wagner (1918-1981) ter gelegenheid van de restauratie van de kapel in 1978/1979.

altaar in de Mariakapel Notre-Dame de Bon Secours te Rosheim

Geplaatst: 22 augustus 2022
Laatst gewijzigd: 20 februari 2024

~~~

Come2theweb