Bedevaartplaatsen in Frankrijk – Longny-au-Perche

GESCHIEDENIS
kapel Longny-au-Perche

De kapel, die is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid, is in de renaissancestijl gebouwd in de eerste helft van de 16e eeuw. Het oudste glasraam in de kapel met het thema “de visitatie” is uit 1556 en is te zien links in het priesterkoor. Het is 1634 gerestaureerd. Andere glasramen zijn rond 1880 gemaakt.

aankondiging van de aartsengel Gabriël aan Maria in de kapel te Longny-au-Perche

Het ontstaan van de kapel komt door een legende:
Een rijtuig met een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid, dat is gemaakt in Chartres, is op weg naar de plaats Chartreuse du Val-Dieu, nabij Mortagne. Het vervoermiddel stopt in Longny, aan de voet van de heuvel, waar nu de kapel staat. De dieren willen niet verder. Er worden paarden gehaald om de grote kar in beweging te krijgen. Dit is tevergeefs, want het rijtuig is niet vooruit te krijgen. Dit wordt gezien als een teken het beeld van Maria hier te laten. Vervolgens wordt een kapel gebouwd en dit wordt als een aanwijzing van de hemel gezien.

Het Broederschap van Liefde, dat is opgericht na de Honderdjarige Oorlog (1337-1453) heeft voor de kapel gezorgd.

Sinds 1909 staat de kapel op de monumentenlijst.

BEDEVAARTSOORD
hoofdingang van de kapel te Longny-au-Perche

Longny-au-Perche ligt in het departement Orne, dat behoort tot Normandië en een deel is van de gemeente Longny-les-Villages. Een mooie kapel is toegewijd aan “Notre-Dame de Pitié de Longny”. De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid is gebouwd in de renaissancestijl. De kapel staat op een heuvel. Voor de toegang tot de kapel is het 33 treden omhoog gaan. De trap is uit de 19e eeuw. De trap leidt naar de hoofdingang, mar deze is dicht en dan geeft de zijdeur de oplossing om binnen te komen.

Aan de rand van het dorp, op het kerkhof, staat de kapel van “Notre-Dame de Pitié uit de 13e eeuw. Boven de toegangspoort staat in een gevelsteen het jaartal 1549.

beeld van de Piëta in de kapel te Longny-au-Perche

Op het hoofdaltaar staat het gepolychromeerde beeld van Onze-Lieve-Vrouw. In 1793, tijdens de Franse Revolutie (1789-1799), is de beeltenis gebroken. Het beeld is later gereconstrueerd.

De kapel is dagelijks geopend en de toegang is aan de zijkant van het gebouw.

BEREIKBAARHEID

Adres: Rue du Dr. Boulay, 61290 Longny-au-Perche, dat behoort tot de gemeente Longny les Villages.

BELEVING
treden naar de kapel te Longny-au-Perche

De kapel ligt op een heuvel, aan de rand van het plaatsje Longny-au-Perche. Als ik in de straat van de kapel ben, wacht mij nog het beklimmen van een stenen trap. Voordat ik aan de traptreden begin, kijk ik omhoog en zie de oude kapel die veel geschiedenis heeft gemaakt. Wat is dit een mooi zicht! Het lijkt erop, dat de bezoeker een deel van de reis naar de hemel gaat afleggen.

detail van de Piëta in de kapel te Longny-au-Perche

Het is zoeken naar de deur die toegang geeft tot de kapel. De hoofddeur is dicht. De zijdeur lijkt ook dicht te zijn, maar ik zet niet genoeg kracht bij het omdraaien van de deurknop. Dan opent de deur zich en is de toegang vrij.

Het interieur van de kapel vind ik schitterend. Wat een mooie kapel! De beeltenis van Maria met haar overleden Zoon staat centraal op het priesterkoor. Ik kijk naar het gezicht van Maria en zie haar bedroefde gelaat.

Daarna is het tijd een rondgang door de kapel te maken. Vele ex-voto’s tonen dank aan Maria.

ex-voto’s in de kapel te Longny-au-Perche
OMGEVING
interieur kerk Sint-Martin te Longny-au-Perche
Mariabeeld in de kerk van Sint-Martin te Longny-au-Perche

In Longny-au-Perche staat in het centrum van de plaats de kerk die is toegewijd aan Sint-Martinus. In dit godshuis is veel te zien, waaronder een bijzonder plafond, schilderijen en beeltenissen van Onze-Lieve-Vrouw.

Op 15 km van Longny-au-Perche ligt het Heiligdom van “Sanctuaire Notre-Dame de Montligeon”, 26 Rue Principale, 61400 La Chapelle Montligeon.

Geplaatst: 20 augustus 2023

~~~

–>

Come2theweb