Bedevaartplaatsen in Frankrijk – Le Marillais

GESCHIEDENIS

De geestelijke Maurille (363-453) vestigt zich als kluizenaar aan de oevers van de Loire in Chalonnes (Maine-et-Loire) nabij Angers. In 423 wordt hij door christenen uit Angers gevraagd hun bisschop te worden. Hij stemt met hun verzoek in en is bisschop van 423 tot in 453.

beeltenis van de verschijning in 430 aan bisschop Maurille in Le Marillais

Het ontstaan van het Heiligdom van Notre-Dame du Marillais heeft wortels uit het jaar 430. Maurille is op weg naar zijn monniken van het klooster van Mont-Glonne en rust wat uit om te bidden bij “La Croix du Pichon” (Het Kruis van Pichon), waar de rivieren Evre en Loire samenkomen. Ineens ziet hij zich omringd door een hemels licht en ontwaart Onze-Lieve-Vrouw, die haar Kind in de armen houdt, in een populier. Maria vraagt hem een plechtig feest in te stellen op 8 september, de dag van haar geboorte.

Na de verschijning van Maria wordt een kapel gebouwd op de plaats van de ontmoeting tussen Onze-Lieve-Vrouw en bisschop Maurille. Dit wordt de plaats Marillais.

Bisschop Maurille is later heilig verklaard. Hij is de patroonheilige van tuinmannen en vissers. De Heilige Maurille wordt afgebeeld als bisschop met een spade of vis in de hand.

In 786 draagt Karel de Grote (747-814) het succes van zijn leger aan de voet van de Mont Glonne op aan de hulp van Onze-Lieve-Vrouw. Hij zegt: “Marie est là” (Maria is daar) en hieruit kan de naam Marillais zijn ontstaan.

Door de Noormannen is de kapel vernield in de periode 850-860. De kapel wordt hersteld en dit gebeurt in de 10e eeuw door de benedictijnen van Saint-Florent.

Mariabeeld op de voorgevel van de kerk van Le Marillais

Halverwege de 19e eeuw herleeft de bedevaart naar Le Marillais. Charles-Émile Freppel (1827-1891), bisschop van Angers (1870-1891) en parlementslid (1880-1891) regelt de spirituele werkzaamheden van het heiligdom met ingang van 16 juli 1878 door hiervoor een beroep te doen op de paters van Saint-Laurent-sur-Sèvre. Tussen 1890 en 1913 is het huidig heiligdom gebouwd en heeft het de oude kerk vervangen. De vierkante toren reikt tot 40 m hoogte en is gemaakt na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). In het heiligdom wordt vereerd Onze-Lieve-Vrouw uit Anjou. Op 7 oktober 1920 wordt de kerk ingewijd door Joseph Rumeau (1849-1940), bisschop van Angers (1898-1940).

glas-in-loodraam van de kroning van het Mariabeeld in le Marillais

Op 8 september 1931 is het Mariabeeld gekroond door Joseph Rumeau en dit na toestemming van paus Pius XI (1922-1939).

Op 30 juni 1937 is de kapel aangesloten bij het Heilig Huis (Santa Casa) van Loreto.

Sinds 2015 behoort het heiligdom tot de gemeente Mauges-sur-Loire.

BEDEVAARTSOORD

Het heiligdom is een van de oudste, mariale bedevaartplaatsen in Europa. De geboortedag van Maria, 8 september, is voor het eerst gevierd in deze regio van Angers en heet “La Fête Angevine” (het feest van Anjou).

Le Marillais

De basiliek toont vele herinneringen aan de geschiedenis, waaronder van de Vendée. Een glas-in-loodraam toont “Champs des Martyrs” (het veld van de martelaren) van de Vendée. In de periode 23 december 1793 – 8 april 1794 zijn 2000 mannen, vrouwen en kinderen omgebracht om hun geloof. Dit gebeurt tijdens de Franse Revolutie (1789-1799).

Onze-Lieve-Vrouw van Marillais wordt ook genoemd Onze-Lieve-Vrouw van Angevine (Anjou). Het Mariabeeld zien en er bidden is het doel van vele pelgrims.

genadebeeld van Maria in Le Marillais
glas-in-loodraam van de verschijning in 430 te Le Marillais

De herkomst van de naam Marillais is niet duidelijk. Deze kan zijn afgeleid van Maurille. De betekenis kan ook zijn “de grote ontginning”. Marillais kan ook door de uitspraak van Karel de Grote zijn ontstaan (“Marie est là). Een glasraam in de basiliek verwijst naar de overwinning van het leger van Karel de Grote. Een andere ontstaansoorzaak van de naam kan komen door de overstroming van de Loire in de herfst en daardoor ontstaat een groot meer. In het Latijn wordt gesproken van “Beate Mariae de Lacu” (“Gezegende Maria van het meer”) en dit verbastert tot Notre-Dame de Marillais.

De basiliek is dagelijks geopend en de paters Montfortanen zorgen voor het heiligdom.

BEREIKBAARHEID

Het Heiligdom van Le Marillais ligt in het westen van Frankrijk bij de samenkomst van de rivieren Evre en Loire, tussen de grote steden Nantes en Angers. De basiliek ligt vlak aan de weg D751, in de regio Pays de la Loire.

Adres: Rue du Vieux Bourg 113, 49410 Mauges-sur-Loire.

Voor actuele info:
https://saintmaurille.diocese49.org

BELEVING
entree bij het Heiligdom van Le Marillais

Buiten de kerk worden de pelgrims verwelkomd door een bord met de afbeelding van Onze-Lieve-Vrouw. Voor de kerk is parkeerruimte voor de auto en dan kijk ik naar de hoge, vierkante toren.

In de kerk gaat de aandacht allereerst uit naar het beeld van Onze-Lieve-Vrouw. Ik sta ervoor en de geschiedenis van dit heiligdom flitst in mijn gedachten voorbij. Vervolgens bid ik voor het welzijn van goede vrienden die een steuntje kunnen gebruiken. Het hoofdaltaar maak heel wat indruk op me. Wat is het hier indrukwekkend en het voelt zo goed hier te zijn.

hoofdaltaar van Le Marillais

In de kerk zie ik een beeld van de Heilige Maria als Kind. De Italiaanse tekst luidt “Maria Santissima Bambina”.

Le Marillais
dankbetuigingen aan Maria in Le Marillais

In mijn rondgang in de kerk zie ik vele uitingen van dankbaarheid aan Onze-Lieve-Vrouw. Ontelbaar is het woord dank (“Merci”). In de kerk zie ik grote glas-in-loodramen die vertellen over de historie, zoals de kroning van het Mariabeeld en de dood van 2000 mensen die sterven voor hun geloof.

De verschijning van 430 met het verzoek haar geboortedag te vieren, zie ik als de opmaat voor het besluit van het Concilie van Efeze (431) dat Maria de Moeder van God is.

OMGEVING
Mariabeeld in de andere kerk in Le Marillais met de Latijnse tekst “sapientia misericordia potentia” (wijsheid, genade, kracht)

Langs de rivieren Evre en Loire zijn tochten te maken te voet, fiets of met de auto. Het landschap is uitgestrekt met wijdse vergezichten. De grote stad Nantes, met vele bezienswaardigheden, ligt op 55 km en voor het bezoeken van de oude stad Angers is de afstand 48 km. Ook is in Le Marillais een ander godshuis te bezoeken op slechts een paar honderd meter van de hierboven beschreven kerk. Hier gaat tevens de aandacht uit naar de verschijning van Maria aan bisschop Maurille. Er is daar ook een bijzonder beeld van Maria te zien met de Latijnse tekst “sapientia misericordia potentia” en dit staat voor wijsheid, genade, kracht.

Geplaatst: 24 maart 2023

~~~

Come2theweb