Bedevaartplaatsen in Duitsland – Werl

GESCHIEDENIS
Markt in Werl

Werl is een oude Hanzestad en heeft stadsrechten sinds 1218. Bedevaarten in Werl zijn er al in het jaar 1661.

Vóór de mariale bedevaarten beginnen, wordt al een beeld vereerd, namelijk het Heilig Kruis van Werl. Dit gebeurt sinds de 13e eeuw. Aan de verering komt abrupt een eind door de vernietiging van het kruis in 1583, als aanhangers van de reformatie veel van katholieke uitingen verwijderen en vernielen tijdens de beeldenstorm. Het kruis wordt teruggevonden in 1938 en in de kerk herplaatst in 1953.

In 1669 zijn kerk en klooster gewijd.

Het genadebeeld is gemaakt rond 1180 in Rheinland of Westfalen en de maker is onbekend. Het heeft eerst gestaan in de kerk St Maria zur Wiese (St. Maria naar de weide) in het naburige Soest. Vanaf ± 1313 is de beeltenis daar en het verdwijnt door de invoering van de reformatie in 1531. Veel later komt het beeld weer te voorschijn en op 2 november 1661 maakt het beeld een plechtige tocht naar Werl. Voor de komst van het genadebeeld hebben zich vooral ingezet Maximilian Heinrich von Bayern (1621-1688), prins-hertog en aartsbisschop-keurvorst van Köln (Keulen) in de periode 1650-1688 en Hermann (Hermanus) Brandis (1612-1676), burgemeester van Werl. In de basiliek is hier een schilderij van te zien.

Over de jaren 1661-1863 vermeldt het Mirakelboek talloze gebedsverhoringen en wonderen, die bij of door het genadebeeld gebeuren.

piëta in de basiliek te Werl

In Werl wordt ook een Vesperbeeld vereerd; het is een piëta uit ± 1700. Deze beeltenis heeft de naam “Muttergottes in der Not” (Moeder van God in nood).

Door de toename van het aantal bedevaartgangers wordt een nieuwe kerk gebouwd in de periode 1786-1789 en in 1861 uitgebreid. Dit is de huidige, oude bedevaartkerk. Enkele jaren later is de kerk weer te klein en wordt het plan gemaakt een tweede, groter godshuis te bouwen.

Kapucijnen zijn actief in het bedevaartsoord in de periode 1645-1836. Sinds 1849 begeleiden en organiseren franciscanen de bedevaarten in Werl.

De huidige bedevaartkerk is gebouwd in de periode 1903-1905. De architect is Wilhelm Sunder-Plassmann (1866-1950). Op 4 april 1904 is de eerste steenlegging en de inwijding vindt plaats op 1 juli 1905. De afmetingen van de basiliek zijn: lengte 64,5 meter, breedte 25 meter en hoogte 48 meter.

facade van de basiliek te Werl

August Wäscher (1881-1960) maakt de beeltenissen van de kruisweg, die in 1909 is gerealiseerd.

Op 13 augustus 1911 is de kroning van het genadebeeld. Dit gebeurt door Antonius Hubert Fischer (1840-1912), kardinaal en aartsbisschop van Köln/Keulen (1902-1912). In de basiliek hangt van dit heuglijke feit een schilderij.

schilderij van de kroning van het genadebeeld te Werl

Op 16 oktober 1953 is de kerk verheven tot basiliek door paus Pius XII, paus in de periode 1939-1958, geboren als Eugenio Maria Giuseppe Giovanni Pacelli (1876-1958).

In 1961 renovering van de basiliek.

BEDEVAARTSOORD

Werl is al eeuwen een bedevaartstad. Het grote mariale oord heeft een bedevaartbasiliek met de naam “Mariä Heimsuchung” (Maria Visitatie). Naast de basiliek, aan het voorplein, staat rechts de oude bedevaartkerk. Vooraan op het plein is een monument dat herinnert aan de kapucijnen die van 1645 tot in 1836 hier actief zijn geweest.

De basiliek staat aan een groot plein en heeft twee torens.

genadebeeld in de basiliek te Werl

Het genadebeeld is Maria als “troosteres van de bedroefden”. De beeltenis toont een op een troon zittende Maria en Zij heeft haar Kind op schoot. Deze afbeelding heeft de naam “Zetel der Wijsheid” (Latijn: Sedes Sapientiae”). Maria heeft in de rechterhand een appel en deze verwijst naar Eva in het aards paradijs.

In het linker zijschip van de kerk zijn schilderijen gemaakt door Georg Anton Waller (1861-1934) van de 7 vreugden van Maria en de kroning van Onze-Lieve-Vrouw.

ex voto’s in het bedevaartsoord te Werl

In het genadeoord zijn vele uitingen van dankbaarheid aan Maria en sieren heel wat ex voto’s de wanden en vitrines.

Nabij de basiliek is een kloostertuin en zijn er voor pelgrims overnachtingsmogelijkheden in het klooster.

Een winkel met devotionalia staat naast het heiligdom, aan de straatzijde.

Naar Werl worden vele bedevaarten georganiseerd. Speciale bedevaarten zijn er voor fietsers (“Velo Maria”) en motorrijders (Moto-Maria), die hun vervoermiddelen kunnen laten zegenen. Ook is er een bedevaart voor “oldtimers” met hun inzittenden, ook dan kunnen de oudere auto’s worden gezegend.

bedevaartkaarsen te Werl

Jaarlijks komen meer dan 100.000 bedevaarders naar het mariale oord te Werl. Veel bezoekers zijn er in de meimaand, begin juli om hulde te brengen aan Maria Visitatie en 15 augustus als de Tenhemelopneming van Maria wordt gevierd. De vele pelgrims brengen kaarsen mee ter ere aan Onze-Lieve-Vrouw.

De basiliek is dagelijks geopend.

BEREIKBAARHEID

Werl ligt in het westen van Duitsland en behoort tot de deelstaat Nordrhein-Westfalen” (Noordrijn-Westfalen). Het bedevaartsoord ligt midden in het centrum van Werl. Het adres is: Walburgisstrasse 37, 59457 Wallfahrtsstadt Werl. Het pelgrimsbureau is gevestigd in de Walburgisstrasse 41.

Op www.wallfahrt-werl.de is actuele info te vinden.

BELEVING

Na “Altötting” en “Kevelaer” is “Werl” de derde mariale bedevaartplaats in Duitsland, heb ik vernomen. Jaarlijks komen hier over de 100.000 pelgrims. Deze mariale stad heeft dan ook meer dan regionale bekendheid en komen pelgrims niet alleen uit Duitsland, maar ook uit bijvoorbeeld België, Nederland, Oostenrijk, Polen en Zwitserland. Het bedevaartsoord is ook een plaats voor pelgrims op hun weg naar het Spaanse Santiago de Compostela. Dit heiligdom ga ik bezoeken en ben heel belangstellend Onze-Lieve-Vrouw daar te ontmoeten.

Als ik in het centrum van Werl kom, zie ik een kunstwerk op de markt staan. Broeders dragen het genadebeeld in processie. Wat een vakwerk, flitst het in mijn hoofd.

binnenzicht van de oude bedevaartkerk te Werl

Daarna bezoek ik de oude bedevaartkerk. Daar raak ik onder de indruk van het mooie dat wordt getoond.

Maria-altaar in de oude bede vaarkerk te Werl


Links in de kerk staat het Maria-altaar met beeltenis. De Moeder Gods heeft haar Zoontje op de arm en in de linkerhand heeft Zij een scepter vast.

genadebeeld in de basiliek te Werl

In deze kerk staat ook een Fatimabeeld.

Vervolgens ga ik naar de nieuwe bedevaartkerk, die de titel basiliek heeft ontvangen. Langdurig sta ik stil bij het genadebeeld. Wat heeft deze beeltenis geschiedenis gemaakt! Ik dank Maria voor het bezoek aan dit bedevaartsoord.

Als ik beide kerken met elkaar vergelijk, vind ik het oude gebouw meer warmte uitstralen en warmte voedt mijn geloof in Maria.

OMGEVING

Naast het heiligdom biedt historisch Werl nog meer op religieus gebied, zoals de “Kapelle Mariä Heimsuchung” uit 1680 aan de Schützenstrasse en de “Kapelle Muttergottes in der Not” uit 1900 op de hoek van de Liebfrauenstrasse en Unnaer Strasse. Daarnaast zijn er in en rond Werl vele mogelijkheden om te wandelen en fietsen.

Van het mariale bedevaartsoord Verne naar Werl gaan, betekent 57 km naar het westen afleggen.

Vertrekken uit de bisdomstad Paderborn om naar Werl te rijden is 70 km westwaarts gaan.

Vanuit de grote stad Dortmund is Werl na 39 km te bereiken in oostwaartse richting.

De oude stad Münster verlaten om naar Werl te gaan is zich 67 km naar het zuiden begeven.

Geplaatst: 19 juni 2024

~~~

Come2theweb