Bedevaartplaatsen in België – De Panne

DE PANNE

GESCHIEDENIS
Mariabeeld tegen de gevel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van De Panne

In 1929 wordt begonnen met de bouw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De kerk is in de neoromaanse stijl gerealiseerd. Het gebouw heeft dikke muren en een stevige toren. De architecten zijn Joseph Viérin (1872-1949) en zijn zoon Luc (1903-1979). In 1937 wordt de kerk ingewijd.

De verschijningen in Fatima in 1917 zijn aanleiding om de crypte in De Panne te realiseren. De crypte is gebouwd in 1947, als dank aan Onze-Lieve-Vrouw dat de kerk is gespaard van groot oorlogsgeweld tijdens de Slag om Duinkerke in de periode 27 mei – 4 juni 1940 en de jaren daarna tot in 1945.

glasramen in de crypte van De Panne

Het ontwerp van de crypte is gemaakt in 1947 door architect Charles Gryson uit het naburige Koksijde.

Op 5 december 1947 is de crypte ingewijd door Joseph de Saegher (1879-1949), pastoor-deken van Veurne (1932-1949).

info over de parochie en crypte in De Panne
BEDEVAARTSOORD
Fatimabeeld in de crypte van De Panne

De bedevaarten naar De Panne vinden plaats in de crypte, dat is in de grote kelderruimte van de kerk. Het hele jaar komen dagelijks vele bezoekers om in stilte in de crypte te zijn. Zij komen er bidden, kaarsjes aansteken, zich bezinnen en met gedachten bij Maria te zijn.

Heel druk met bedevaartgangers is het op de dagen dat er in Fatima verschijningen zijn in 1917. Deze dagen zijn 13 mei, 13 juni, 13 juli, 19 augustus, 13 september en 13 oktober. Hier wordt niet 19 augustus gevierd, maar 13 augustus, zoals Maria ook heeft gezegd bij de eerste verschijning in Fatima.

In de crypte zijn glas-in-loodramen te zien, die verwijzen naar de verschijningen in het Portugese Fatima in 1917. De ramen zijn ontworpen door Jean Kellens en M. Gryson en uitgevoerd door Etienne Pintelon uit Brugge.

De ingang van de Crypte is aan de zijkant van de kerk en is dagelijks geopend.

ingang crypte in De Panne
BEREIKBAARHEID

De Panne ligt aan de Vlaamse kust. De crypte van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima is in de Zeelaan 129, onder de kerk in De Panne (8660).

Op www.parochiesdepanne.org is actuele info te vinden.

BELEVING
naar de crypte in De Panne

Het bezoek aan De Panne is bedoeld om naar de crypte te gaan. Ik ga het kerkgebouw rond en kom bij de ingang van de crypte, die sterk aan de verschijningen in Fatima doet denken. Wat is dit je in Fatima voelen, maar dan veel dichterbij huis.

Als ik in de crypte kom, verbaas ik me over de schoonheid. Een prachtig beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, glasramen en muurschilderingen. Wat een indrukwekkend priesterkoor!

priesterkoor in de crypte van De Panne

Als ik hier rondkijk, de beelden en glasramen zie, de sfeer proef en mijn gedachten aan de verschijningen in Fatima laat gaan, waan ik me in de grote bedevaartplaats in Portugal. Het is hier ook de plaats om nog enkele kaarsjes meer te laten branden. Ik kijk verder rond en zie prachtige verbeeldingen van de verschijningen in Fatima. Wat is dit een plaats met veel beleving!

afbeelding van de kerk in Fatima in de crypte van De Panne

Het plafond van de crypte is ook heel bijzonder. Veel verwijzingen naar Maria zijn aangebracht en dat geeft nog meer accent aan de crypte.

detail van het plafond van de crypte in De Panne

In de crypte kunnen beeldjes, kaarsen en andere devotionalia worden gekocht en daar maak ik dankbaar gebruik van. Zo neem ik herinneringen aan dit bezoek mee naar huis en kan ik een ander ook nog blij maken met een aandenken van de crypte.

OMGEVING

De Panne ligt aan de Vlaamse kust. De afstand naar Veurne, dat rijk is aan historie, bedraagt 8 km en naar de grotere havenplaats Oostende is het 42 km. Het Franse Dunkerque (Duinkerke/Duinkerken) ligt op 23 km van De Panne. Om een bezoek te brengen aan het bedevaartsoord Dadizele is de afstand 56 km.

Geplaatst: 7 augustus 2023

~~~

Come2theweb