Bedevaartplaatsen in België – Meersel-Dreef

MEERSEL-DREEF

GESCHIEDENIS

In 1686 wordt beslist om in Meersel een katholieke ontmoetingsplaats te beginnen. De beoogde grond behoort aan gravin Maria Gabriëlla de Lalaing. Zij is de echtgenote van Rijngraaf van Salm, tevens graaf van Hoogstraten. Er komt een akkoord en de gravin zet op schrift dat de Kapucijnen op haar grondgebied een klooster mogen stichten. Dit is het begin van Meersel-Dreef. In 1687 wordt met de bouw gestart. Vanaf dat jaar vereren de Kapucijnen er Maria. Ook komt er een lange dreef van zo’n 1100 meter. Aan de ene kant van de dreef worden een klooster en kerk gebouwd en aan de andere zijde wordt een park ontwikkeld. In 1690 is de kerk ingewijd.

beeltenis in het Mariapark te Meersel-Dreef
Maria en Bernadette in kloosterkerk te Meersel-Dreef

Voor de realisatie van gebouwen en park is veel geld nodig. De invloedrijke Jan de Wyse wil een deel van zijn vermogen aanwenden om de plannen uit te laten voeren. Jan de Wyse en zijn vrouw liggen begraven in de kerk. De grafsteen ligt in het middenpad van de kerk.

In de periode 1726-1750 is de kerk uitgebreid om de vele bezoekers te ontvangen. De kloosterkerk is dan een echte bedevaartkerk.

Mariapark in Meersel-Dreef


In 1797 worden de paters uit het klooster verjaagd door de Franse bezetter. Na de Franse overheersing komen er Trappisten in het klooster. Pas in 1864 komen de Kapucijnen terug in Meersel-Dreef.

De Mariagrot kent een bijzonder ontstaan. Pater Rutte van Meerle gaat naar Indië, waar de Kapucijnen een missiepost hebben. Tijdens zijn reis steekt er een hevige storm op in de Middellandse Zee. De pater bidt tot Maria en doet de belofte een grot ter ere van Haar op te richten, als de reizigers behouden aan land komen. Deze belofte krijgt in Meersel-Dreef gestalte in 1895.

Het Mariapark verandert in de loop van de tijd. Zo is in 2019 de kapel van Sint-Franciscus vernieuwd. Ook is het beeld van de Heilige Franciscus van Assisi, die leefde van 1181 tot in 1226, geboetseerd door de geboren Gentenaar Johannes Vlerick (1956). Ook is in 2019 een Franciscus-labyrint aangelegd het uitgestrekte Mariapark.

Lourdesbeeld in de kerk te Mersel-Dreef

BEDEVAARTSOORD

Meersel-Dreef is de meest noordelijke plaats in België en het Maria-oord ligt in een prachtige omgeving. Het Mariapark is niet alleen rijk aan beelden, maar ook aan natuurschoon.

Beeld van Sint-Geertrui met Maria-afbeelding in het Mariapark te Meersel-Dreef

Meersel-Dreef wordt genoemd “het Lourdes van de Noorderkempen”. Het is het meest noordelijke dorp van België. De bezoekers aan Meersel-Dreef zijn veelal Vlamingen. Ook komen er talrijke Nederlanders, waaronder de meesten Brabander zijn.

Het Mariapark omvat niet allen de grote grot, maar ook is er aandacht voor onder meer Pater Pio, Gertrudis van Nijvel, Godelieve, Apollonia en Theresia van Lisieux.


Naast de grot, ontvangen vooral de kapellen van de zeven smarten van Maria en de kapel van Franciscus, heel wat bezoek. De kruisweg geeft de beelden in het wit. In het Mariapark ligt een franciscaans labyrint dat even groot is als dat in de kathedraal van het Franse Chartres. Het doolhof is omgeven door bloemen en planten. Het Mariapark biedt ook plaats aan een kerkhof voor Kapucijners.

Tegenover het Mariapark bevindt zich naast het klooster de taverne De Zevenster, waar pelgrims nog wat nagenieten van hun verblijf in het Mariapark en de kloosterkapel.

Taverne De Zevenster in Meersel-Dreef
detail van het grote Mariabeeld in de taverne De Zevenster te Meersel-Dreef


BEREIKBAARHEID

Meersel-Dreef ligt ten zuiden van Breda, net over de grens van België en Nederland. Via de snelweg A17 – E19 van Breda naar Antwerpen is het de afslag Meer nemen. Wat verder rijden en de aankomst in het rustiek gelegen Meersel-Dreef is bereikt.

Adres: Heieinde 30, B 2328 Meersel-Dreef.

Voor meer informatie is de webstek “www.meersel-dreef.be” te bezoeken.

bord bij de ingang van het Mariapark te Meersel-Dreef

BELEVING

glas-in-loodraam te Meersel-Dreef

Ik ga naar Meersel-Dreef en na een uurtje rijden met de auto sta ik voor het Mariapark. Binnen enkele minuten ben ik bij de grot. Het lijkt wel, dat ik in het Zuid-Franse Lourdes ben. Wat is de Lourdesgrot een indrukwekkend bouwwerk van zo’n 15 meter breed en wel 10 meter hoog! Nu begrijp ik dat het hier wordt genoemd “het Lourdes van de Noorderkempen”. Zoals bij elk Mariabezoek steek ik een kaarsje aan en dank Haar voor het mooie van deze dag en dat ik hier weer mag komen. Ik verneem dat voor de bouw van de Lourdesgrot grote rotsblokken zijn gebruikt.

gerestaureerde kapel in het Mariapark te Meersel-Dreef met rechts de heilige Gertrudis van Nijvel en links de heilige Godelieve van Gistel en daarboven Onze-Lieve-Vrouw

In het Mariapark is het met goed gevoel verblijven en steeds valt het me op dat dit domein er zo goed onderhouden bijligt. Zelfs in de herfst, als ontelbare bladeren zijn gevallen, zijn de paden goed begaanbaar. Ook worden jaarlijks renovaties uitgevoerd aan kapellen, paden en beelden. Zo blijft het Mariapark in een uitnodigende staat vele bezoekers te ontvangen.

Mariapark in Meersel-Dreef
Mariapark in Meersel-Dreef

Meermaals per jaar verblijf ik hier voor enkele uren, zo ook op de Pater Pio-dag in de tweede helft van de maand augustus. Ongetwijfeld trekt de dag ter ere van de Italiaanse heilige de meeste bezoekers per jaar. Dan zijn alle zitplaatsen voor de grot bezet en staan er vele mensen. Dit betekent ongeveer 1300 belangstellenden om de eucharistieviering bij te wonen en vervolgens het Mariapark te bezoeken of de inwendige mens te versterken.


Opvallend vind ik wel, dat Meersel-Dreef op dezelfde dag is bevrijd van de Duitse bezetter als mijn stad Bergen op Zoom, namelijk 27 oktober 1944. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt in beide plaatsen een belofte aan Maria gedaan. Als de plaats blijft gespaard van groot oorlogsgeweld komt er in Meersel-Dreef een Rozenkransommegang. In mijn plaats Bergen op Zoom is dat de Maria Ommegang.

Het Mariapark is voor mij bij uitstek de gelegenheid om in stilte te wandelen met gedachten aan Maria. Ik vind het een van de mooiste oorden om bij Maria te zijn.

OMGEVING

beeltenis van Maria met Kind in de Sint-Carolus-Borromeuskerk te Antwerpen

Dichtbij Meersel-Dreef ligt op zo’n 48 kilometer Antwerpen en in deze haven- en kunststad is veel te bewonderen, zoals de barokke Sint-Carolus-Borromeuskerk aan het Hendrik Conscienceplein in het hart van het oude stadscentrum. Peter-Paul Rubens (1577-1640), de Antwerpse barokschilder, diplomaat, tapijtontwerper en tekenaar, is de ontwerper van decoratief beeldhouwwerk. De kerk is in de jaren 1614-1621 opgetrokken in opdracht van de jezuïetenorde. In 1621 is de kerk ingewijd en krijgt in 1622 als patroon de dan nog zalige Ignatius van Loyola (1491-1556), is heilig verklaard in 1622. De echte patroonheilige is tot dan Onze-Lieve-Vrouw.

grote beeltenis van Maria met Kind in de Sint-Carolus-Borromeuskerk te Antwerpen

Het schilderwerk “De kroning van Maria” van Cornelis Schut (1597-1655) uit 1613 behoort tot de kunstschatten, evenals het werk van Gustaaf Wappers (1803-1874) “Onze-Lieve-Vrouw van de Carmel” uit 1840.

De Mariakapel is ook een juweel met de tenhemelopneming van Maria en de beschilderde marmeren panelen van het altaar met fasen tot het leven van Maria door Antwerpenaar Hendrik van Baken de Oude (±1575-1632).

detail van de geboorte van Jezus met bezoek van engelen aan Maria, Jozef en het pasgeboren Kind door Kasper Van Opstal

in de kerk hangt ook een schilderij van Kasper (Gaspar Jacob) Van Opstal de Jongere (1660-1714). Het toont de geboorte van Jezus, met het bezoek van engel aan Maria, Jozef en de pasgeboren Jezus.

Het bezoek van de engel Gabriël aan Maria is een schilderwerk van Van der Borght uit 1811.

detail van het kunstwerk de engel Gabriël bezoekt Maria van Van der Borght uit 1811 in de Sint-Carolus-Borromeuskerk te Antwerpen

De Sint-Carolus-Borromeuskerk is een waardevol kunstcentrum in Antwerpen.

Geplaatst: 8 oktober 2019
Laatst gewijzigd: 26 april 2024

~~~

Come2theweb