GESCHIEDENIS
In de 7e eeuw is Maria in Toledo in een kerk verschenen. Dit is gebeurd op de plaats waar later de kathedraal is verrezen. Onze-Lieve-Vrouw verschijnt aan de aartsbisschop Ildefonso om hem een kazuifel om te hangen. Ildefonso (±607-667) uit Toledo is een Visigotische, Germaanse, geleerde en monnik. Rond 632 is hij tot diaken gewijd. Echter, hij wil in de kerkelijke hiërarchie niet hogerop en verkiest een leven als monnik in een klooster. Hij gaat naar het klooster van Agli, dat nabij Toledo ligt. Rond 650 wordt Ildefonso tot abt van het klooster verkozen. In 657 wordt hij aartsbisschop van Toledo en bekleedt deze functie tot het overlijden in 667.
De verschijning van Maria …
Het is 18 december 665 en Onze-Lieve-Vrouw verschijnt aan Ildefonso. Hij ziet Maria, omgeven door engelen, op de bisschopstroon gaan zitten. Zij prijst hem om de devotie tot Haar en schenkt een kazuifel, dat hij op feestdagen van Haar heeft te dragen. Ildefonso wordt later heilig verklaard en sindsdien genoemd San Ildefonso. Hij heeft enige boeken geschreven over onder andere Maria, waarin hij de eeuwige maagdelijkheid van Haar uitlegt.
De kathedraal “Santa Maria” van Toledo is gebouwd in gotisch stijl. De verwezenlijking van het enorme gebouw heeft een heel lange tijd geduurd, namelijk van 1226 tot in 1493. In 1226 wordt de eerste steen gelegd door Ferdinand III (1199-1252), koning van Castilië (1217-1252) en van Léon/Galicië (1230-1252). In de periode 1489-1504 zijn vele kunstenaars aan het werk om het indrukwekkende hoofdaltaar te scheppen. Aan beide zijden van dit altaar zijn koninklijke graven van vorsten uit Castilië.
Het met een groot, ijzeren hek afgesloten hoofdkapel is een Spaans meesterwerk van smeedkunst. De maker is Francisco Corral de Villalpando (±1510-±1561), architect, beeldhouwer en (goud)smid, die het werk in 1548 heeft opgeleverd.
De sacristie bevat hoogstaande kunst. De fresco’s aan het plafond zijn van de Italiaan Luca Giordano (1634-1705). In de ruimte zijn 18 kunstwerken van El Greco (1541-1614) en schilderijen van onder meer de Italiaan Giovanni Bellini (1430-1516), de Italiaan Rafael (1483-1520), de Vlaming Peter Paul Rubens (1577-1640), de Spanjaard Diego Rodriquez de Silva y Velázquez (1599-1660) en zijn landgenoot Francisco de Zurbarán (1598-1664). In de marmeren kapel van de sacristie staat een beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw “de Sagrario” (van het Tabernakel). Zij is de patroonheilige van Toledo en wordt hier vereerd. Het beeld is verzilverd en dateert van het einde van de 12e eeuw.
BEDEVAARTSOORD
De kathedraal kent enorme afmetingen, namelijk 120 meter lang, 60 meter breed en het middenschip is 32 meter hoog. Het gewelf wordt door 88 zuilen gedragen. De wanden van het imposante bouwwerk hebben grote glasramen. Het zijn er in totaal 750 (!), waaraan Vlaamse en Nederlandse kunstenaars gedurende 150 jaar hebben meegewerkt.
In de kathedraal van Toledo heeft de kapel van de Heilige Ildefonso een belangrijke plaats. Het neoklassieke altaar is gemaakt van marmer door Ventura Rodriguez (1717-1785). De aanwezige afbeelding laat zien dat Maria verschijnt aan Ildefonso en hem een kazuifel schenkt.
Het 16e eeuwse schilderij van de Moeder der Smarten van Luis de Morales (±1500-1586), die in Toledo heeft gewoond, trekt veel bekijks. Maria heeft een zeer droeve blik in de ogen.
In de kathedraal bevindt zich ook een schatkamer met talrijke kostbaarheden, waaronder menige monstrans.
De kathedraal is dagelijks geopend.
BEREIKBAARHEID
Toledo is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ook van de regio Castilië-La Mancha. De stad ligt in centraal Spanje op zo’n 70 kilometer te zuidwesten van de hoofdstad Madrid.
Adres van de kathedraal: Calle Cardenal Cisneros 1, 45002 Toledo.
Actuele info is te vinden op
www.catedralprimada.es en www.architoledo.org.
BELEVING
Op het plein voor de kathedraal staan velen te kijken naar de imposante gevel van het eeuwenoude godshuis. Wat is dit een indrukwekkend aanzicht! De toegangspoort heeft in de afgelopen eeuwen miljoenen mogen zien komen en gaan. Deze poort is versierd met beeltenissen uit de periode 13e-15e eeuw.
In de enorme kathedraal van Toledo maakt het hoofdaltaar veel indruk op me. Wat een hoogte! Wat een kleuren! Wat een beelden! Dit kunstwerk behoort zeker tot de kostbaarste altaren van de wereld. Ik verneem dat aan dit altaar 27 kunstenaars hebben gewerkt. Prachtig vind ik de afbeelding van Onze-Lieve-Vrouw met Kind dat is gemaakt door Tomé Narciso (1690-1742).
In de kapittelzaal bewonder ik een grote collectie van portretten van aartsbisschoppen en kardinalen van de 15e eeuw tot heden. Wat is dit een indrukwekkende galerij met kleurrijke schilderwerken.
De sacristie is voor mij een van de hoogtepunten van de rondgang in de kathedraal. Hier is een kunstgalerij met tegen het plafond fresco’s en aan de wanden kunstwerken van grote meesters, als El Greco, Rafael en Rubens.
Achter het hoofdaltaar kom ik bij een belangrijke kapel. Het is de ruimte van de verschijning van Maria. Op deze plaats, waar een vroegere kerk heeft gestaan, is Onze-Lieve-Vrouw in de 7e eeuw verschenen aan de aartsbisschop Ildefonso (±607-667), die later heilig wordt verklaard. Rechts van het altaar ligt de steen, waarop Onze-Lieve-Vrouw de voet heeft geplaatst. Hier is verbeeld, dat Maria Ildefonso het misgewaad aanbiedt.
In de rondgang in en om de kathedraal kom ik in een galerij reuzen uit de plaats tegen. Het is nu geen stoet, maar ik trek aan de poppen voorbij.
Geplaatst: 20 december 2022
~~~