Bedevaartplaatsen in Spanje – Covadonga

GESCHIEDENIS

De naam Covadonga betekent “Grot van Onze-Lieve-Vrouw”. Oorspronkelijk komt de naam van het Latijnse “Cova Dominica”. In het Spaans is het “Cueva de la Señora”.

Covadonga

Het Heiligdom van Covadonga kent een eeuwenoude historie. In 718 wordt Pelayo of Pelagius (685-737) verklaard tot koning van Asturië. Hij is de overwinnaar in de mythische “Strijd om Covadonga” in 722. Deze strijd tegen de Moorse moslimoverheersing duurt van 718 tot in 722. Pelayo begint met de Reconquista, de christelijke herovering van het Iberisch schiereiland op de Moren. Het de hulp van Onze-Lieve-Vrouw van Covadonga is dit gelukt. Door deze overwinning is het koninkrijk Asturië geboren. Pelayo is de eerste koning van Spanje.

Onze-Lieve-Vrouw van Covadonga is de officiële patrones van Asturië en Zij is innig geliefd door de bewoners. Onze-Lieve-Vrouw van Covadonga wordt “La Santina” genoemd (De Kleine Heilige Maria). Het beeld bevindt zich in de Heilige Grot.

Covadonga, La Santina in de Heilige Grot.

De originele Grotkapel was van hout. In 1777 ontstaat verbrand en alles gaat verloren. Het huidige Mariabeeld dateert uit de 16e eeuw en is in 1778 geschonken door het Kapittel van de Oviedo Kathedraal en dit ls compensatie voor het door brand verloren beeld.

Het huidige klooster is in de 16e eeuw gebouwd, boven het niet meer bestaande gebouw uit de 11e eeuw. De San Fernandokerk is gerealiseerd aan het einde van de 16e eeuw.

Vlakbij het klooster staat de imposante basiliek. De architect van dit bouwwerk is Frederico Aparici en voor de realisatie heeft Ramón Martinéz Vigil gezorgd. Het werk is gestart in 1877 en de kerk is ingezegend in 1901. Het geheel is gemaakt van lichtroze, marmeren stenen, welke uit de bergen rond Covadonga zijn gekomen. Paus Leo XIII (1810-1903), met een pontificaat van 1878 tot in 1903, heeft de kerk tot basiliek verheven. In 1918 is het Mariabeeld gekroond door paus Benedictus XV.

Covadonga, basiliek.

In de jaren 40 van de 20e eeuw is de Heilige Grotkapel verwezenlijkt. De kapel is opgetrokken in de neoromaanse stijl, met als architect Luis Menéndez Pidal.

Covadonga, herinnering aan het bezoek van paus Johannes Paulus II in 1989.

Kardinaal Roncalli, de latere paus Johannes XXIII, bezoekt Covadonga in 1954. Het Spaanse koningspaar, Juan Carlos I en Sophia, met hun zoon Felipe de Bourbon, de latere koning Felipe VI, heeft in 1980 het heiligdom bezocht. Paus Johannes Paulus II is in 1989 naar Covadonga gekomen.

De nabijgelegen stad Cangas de Onis is de hoofdzetel van het koninkrijk van Covadonga.

BEDEVAARTSOORD

Het Heiligdom van Covadonga ligt in een steile en nauwe vallei, omgeven door bergen en kalkstenen rotsen en waartussen de Covadongarivier stroomt. Het heiligdom is een plaats waar God mensen ontmoet via de tussenkomst van de Maagd Maria. Het Heiligdom van Covadonga is het spirituele en religieuze centrum van de bewoners van Asturië. Het heiligdom en de wijde omgeving vormen het natuurparadijs van Spanje.

Aan beide zijden van de toegangsweg ligt een leeuw om de ingang van het heiligdom te bewaken. Beide leeuwen zijn gemaakt van Carrara-marmer. Heuvelafwaarts bij de leeuwen ligt een fascinerend park.

Covadonga, leeuwen bewaken de ingang.

De fontein met zeven stralen bevindt zich onder de `heilige Grot. Het is een speciale plaats om te koesteren voor jonge vrouwen in de huwbare leeftijd. Er wordt gezegd, dat de Maagd van Covadonga een echte, heldere fontein heeft en jonge vrouwen, die ervan drinken, zullen binnen één jaar bruid worden.

Om de Heilige Grot te bereiken, moet “de Trap van Belofte”, met 101 treden, worden beklommen. De Heilige Grot is het meest belangrijke deel van het heiligdom. Juist vóór het beeld van Onze-Lieve-Vrouw is de tombe te zien van Pelayo, zijn vrouw Gaudiosa en zijn zus. In grot staat “La Santina”. Hier komen alle bezoekers bidden en Haar groeten.

Bij de ingang van de gang naar de Heilige Grot is een grote bel op zo’n 10 meer hoogte te zien. Deze bel is gemaakt aan het eind van de 19e eeuw en weegt 5000 kilogram en is 3 meter hoog. De grote bel heeft te Parijs de eerste prijs en een eremedaille behaald op de wereldtentoonstelling van 1900. De onderscheiden bel is een schenking aan het heiligdom.

Covadonga, grote bel.

Deenorme basiliek laat de grootsheid zien van het verleden van Cavadonga. In de grote ruimte zijn vele kunstwerken te bewonderen, waaronder “Maria Boodschap” van Vincente Carducho en een beeld van “Onze-Lieve-Vrouw van Covadonga” van Juan Samsó. Het monument ter nagedachtenis aan Koning Pelayo staat rechts vóór de basiliek. Het werk is uit het jaar 1965 en is gemaakt door Gerardo Zaragoza.

In het heiligdom is ook het Covadonga Museum. Het is gebouwd als een hotel en wordt later een Klein-Seminarie. Tegenwoordig repeteert er het schoolkoor en is het een museum.

Het Heiligdom van Covadonga is de drukst bezochte Mariabedevaartplaats van Spanje.

BEREIKBAARHEID

Covadonga ligt in het noorden van Spanje en wel in het oosten van Asturië in het Nationale Park van de Picos de Europe. Covadonga behoort tot de gemeente Cangas de Onís en is gelegen op 10 kilometer van deze plaats.

Adres: Santuario de Santa Mariá de Covadonga, 33589 – Covadonga, Asturië, Spanje.

www.realsitiodecovadonga.com

BELEVING

De twee hoge torens van de basiliek nodigen mij van ver uit naderbij te komen. Ik ken de uitnodiging, omdat ik hier al meer ben geweest.

Nadat ik de auto heb geparkeerd, ga ik te voet naar de opgaande weg van het heiligdom. Als ik dichterbij het Heiligdom van Covadonga kom, zie ik een tiental stalletjes met aangeboden devotionalia. Dat is voor straks en ik stap verder bergop.

Twee grote leeuwen verwelkomen mij bij de entree van het heiligdom. Na deze symbolische wachtposten ga ik naar de Trap van Belofte en er staan mij 101 treden te wachten. Voordat ik bij “La Santina” kom, passeer ik de tombe van Don Pelayo, de eerste koning van Spanje. Wat is dit een krijger van formaat geweest!

Covadonga, graf Pelayo met zijn vrouw en zus.

De Heilige Grot is imponerend; een kleurrijke, eeuwenoude schoonheid met rijk uitzicht. Het is er druk, wat elke bezoeker aan dit heiligdom bezoekt “La Santina”. Dit is de plaats voor een gebed tot Onze-Lieve-Vrouw van Covadonga.

Covadonga, La Santina in de Heilige Grot.

Vervolgens ga ik door een wat donkere rotsgang naar de plaats waar kaarsen branden en kom ik weer in de open lucht. Links, op zo’n 10 meter hoogte hangt de grote bel, waar geen klank uitkomt.

Covadonga, kruisen in een opening in de gang van de Heilige Grot naar het plein met de basiliek.

Ik wandel verder en stap naar een groot plein, waar de basiliek overheerst. Als ik voor de basiliek sta en naar de hoge torens kijk, wordt mij de grootsheid van het heiligdom nog meer duidelijk. Dan kijk ik naar links en zie het meer dan manshoge beeld van Don Pelayo. Wat een krijgshaftige strijder staat hier uitgebeeld.

Covadonga, basiliek.

De basiliek is de volgende statie. Ook hier is er veel volk met biddende en rondkijkende mensen. Stapje voor stapje geraak ik verder in de basiliek. Wat is dit een groot Godshuis! Wat een pracht is er te zien! Het is nu de gelegenheid om goed te kijken en te genieten van al dit moois. Daarna ga ik bij een afbeelding van Maria staan en is het bidden tot Haar.

Covadonga, basiliek.

Na het bezoek aan de basiliek ga ik naar het museum en daarna koop ik enkele kaarsen en een boekje over dit heiligdom.

Als ik weer bij de twee wakende leeuwen ben, zie ik de fontein met de zeven stralen. Dat is de gelegenheid voor jonge vrouwen om binnen één jaar in de huwelijksboot te stappen.

Covadonga, Heilige Grot en fontein met zeven stralen.

Voordat ik naar de auto ga, koop ik nog enkele devotionalia bij een stalletje met een gedreven verkoopster. Voor mijn vrienden een blijk van mijn bezoek aan dit heiligdom. Opnieuw kijk ik terug naar een meer dan geslaagd bezoek aan het Heiligdom van Covadonga. Dag “La Santina” …

Geplaatst: 15 april 2020.

~~~

Come2theweb