GESCHIEDENIS
In 1716 laat een werker bij de kapucijnen te Linz een beeldje met de treurende Maria en haar dode Zoon maken. Het beeldje met de piëta neemt hij mee naar de Pöstlingberg en bevestigt het aan een kruis. Later wordt er een houten kapel omheen gebouwd.
De huidige bedevaartkerk is gebouwd in de periode 1738-1747 in opdracht van de adellijke familie Starhemberg en staat op de noordoever van de rivier de Donau. Johann Adam Pruner (1672-1734), burgemeester van Linz (1718-1734), doneert als eerste voor de bouw in 1734. De grote voorstander en mecenas van de kerk is graaf Joseph Gundomar Starhemberg (1679-1743), die bij het bisdom Passau de toestemming voor de bouw van de kerk heeft verkregen. De architect is Johann Mathias Krinner (1700-1784. Hij wordt bij het werk ondersteund door zijn zoon, Franz Xaver Krinner (+1806). Op 15 juli 1747 komt het genadebeeld op plechtige wijze in de kerk. Op 9 december 1748 wordt de kerk ingezegend door de deken van Eferding. Op 2 juli 1786, als de kerk geheel is afgebouwd en ingericht, vindt de consecratie van de parochiekerk plaats. Dit gebeurt door Ernst Johann Nepomuk (1731-1788), graaf van Herberstein en de eerste bisschop van Linz (1785-1788). In 1919 wordt de kerk door een blikseminslag getroffen en in 1963 heeft het gebouw van een brand veel te lijden.
Deze kerk wordt gezien als een groot symbool van Linz.
In 1830 zijn stad en Pöstlingberg tot een vesting uitgebreid en dit on opdracht van aartshertog Maximilian Joseph von Österreich (1782-1863).
Sinds 1898 gaat een bergtreintje van het centrum van Linz naar de top van de Pöstlingberg. Het is een klimmend spoor met een maximaal stijgingspercentage van 11,6 en het overbrugt een hoogteverschil van 255 m. In 2009 is de tramlijn gerenoveerd en is de lengte van het spoor gebracht op 4.140 m.
BEDEVAARTSOORD
Linz is de hoofdstad van Opper-Oostenrijk en in deze plaats zijn mooie kerken te bezoeken en vooral de basiliek op de Pöstlingberg trekt vele pelgrims.
De bedevaartbasiliek is toegewijd aan de Zeven Smarten van Maria en heet “Wallfahrtsbasilika Sieben Schmerzen Mariae”. De basiliek toont vele barokdecoraties. Het hoofdaltaar uit 1747 toont Maria vol smarten door de piëta. Het is een houten beeldje, dat is gemaakt in 1716. De gekroonde Maria is door gouden engelen en stralen omgeven. Een zilveren zwaard verwijst naar de wonden van de Verlosser en het smartelijk lijden van de Moeder Gods. Het geheel wordt door wolken omgeven. Boven de piëta zweeft de Heilige Geest in de vorm van een zilveren duif.
In de kerk zijn vele fresco’s te zien. Andreas Groll (1850-1907) heeft in de periode 1899-1900 grote fresco’s tegen het plafond gemaakt, waaronder het koepelfresco met de Zeven Smarten van Maria en deze van Maria met haar Kind.
De schilderingen van de zij-altaren zijn gemaakt door Anton Hitzenthaler der Jüngere (1788-1847) in 1819 en 1831. Het linker zij-altaar toont de verering van de pasgeboren Jezus door de herders. Aan de kanten van het altaar staan de beelden van de ouders van Maria; Anna en Joachim. Het andere zij-altaar geeft de aanbidding van Jezus door de Drie Wijzen. De flankerende beelden zijn de ouders van Johannes de Doper, namelijk Elisabeth en Zacharias. In de kerk bevindt zich ook een Fatima-kapel, namelijk onder de noordelijke toren, rechts van de hoofdingang.
De beelden van de kruisweg zijn gemaakt door de Oostenrijkse kunstschilder Andreas Strickner (1863-1949).
Op de berg, nabij het bedevaartsoord, is ook een dierentuin.
BEREIKBAARHEID
Het bedevaartsoord ligt aan de grens van de stad Linz, in het noorden van Oostenrijk.
Het adres is: Am Pöstlingberg 1, A 4040 Linz.
Op www.poestlingbergkirche.nl is actuele info te vinden.
BELEVING
Op de Hauptplatz in het centrum van Linz begint de reis met het bergtreintje naar de top van de Pöstlingberg, waar het mariale bedevaartsoord ligt en het eindpunt van de spoorlijn. Ik maak de rit met de bergtrein en deze route behoort tot de meest steile van Europa. Na 20 minuten is het eindstation bereikt en is het nog amper 150 m gaan naar de basiliek.
Vóór de kerk draai ik me om en is het genieten van het wijdse uitzicht op de stad Linz en verre omgeving. Ik sta dan op 537 m hoogte. De Pöstlingberg is de berg van de stad Linz.
Dan is het de bedevaartbasiliek betreden, die is toegewijd aan de “Zeven Smarten van Maria”. Het hoofdaltaar toot het genadebeeld dat is omringd door gouden versieringen.
De basiliek toont veel pracht aan beelden, versieringen en ook de fresco’s maken indruk op me. Vooral de grote, ronde schildering boven het priesterkoor trekt mijn aandacht. In het rechter zij-altaar sta ik lang stil bij een prachtig kunstwerk van de aanbidding van de pasgeboren Jezus door de drie wijzen. In het linker zij-altaar is er de afbeelding van de herders bij de baby van Maria.
In een zijkapel hangt een schildering van de ontmoeting tussen Onze-Lieve-Vrouw en de drie zieners in Fatima. Ik hoor dat er hier speciale vieringen zijn op de verschijningsdagen van Fatima in 1917. Die zijn steeds de 13e van de maand en dat van mei tot en met oktober.
Wat is het een geschenk hier te mogen zijn.
OMGEVING
In het centrumvan Linz staat de Mariä-Empfängnis-Dom met een 135 m hoge toren. In de Domgasse staat de Alter Dom, nu Jezuïetenkerk, gebouwd in de periode 1669-1678 met twee barokke torens. Het hoofdaltaar toont de tenhemelopneming van Maria. Het is gemaakt door de kunstenaar Giovanni Battista Baberini (1625-1691) en later vervolledigd door Giovanni Battista Innocenzo Colombo (1717-1801). Ook in het centrum en wel in de Landstrasse 31 is de Ursulinenkirche te bezoeken. In 1736 is met de werken begonnen en in 1772 is het bouw met de twee torens klaar. Rechts vooraan in de kerk staat het Maria-altaar uit 1756. Maria is omringd door engelen, gouden stralen en wolken. In deze kerk is ook een Lourdesgrot. In deze kerk worden ook culturele activiteiten georganiseerd.
Geplaatst: 28 september 2023
~~~