Bedevaartplaatsen in Oostenrijk – Maria Wörth

GESCHIEDENIS

Maria Wörth is gesticht door zendelingen van het benedictijner klooster van Innichen uit het noorden van Italië, namelijk Zuid-Tirol. Dit gebeurt rond 830 en wel op initiatief van Hitto, de bisschop van Freising uit Beieren (811-835). De bouw van de kerk is voltooid in 875. In 894 komt de eerste vermelding van een kerk, die toegewijd is aan Maria.

Maria Wörth

In 1151 is er een klooster gesticht en een tweede kerk, namelijk de kleine Winterkerk, door Otto van Freising(1112-1158), bisschop van 1138 tot in 1158.

In 1399 teistert een grote brand kerk en klooster en alles wordt door het vuur vernield. Hierna vindt een langzame heropbouw plaats op de resten van de romaanse bouw. Van deze restanten is nu nog wat te zien in de crypte en het zuidelijk bogenportaal.

Het barokke hoofdaltaar is uit 1658 en centraal hierin bevindt zich de tronende Maagd Maria met Kind uit 1460. De marmeren doopvont dateert uit 1682. in de toren hangen 5 klokken , waarvan één uit 1640, drie uit 1959 en de nieuwste klok is van 1994.

hoofdaltaar van de bedevaartkerk in Maria Wörth

Gedurende vele tientallen jaren beheren de jezuïeten de kerk. In 1773, na de opheffing van de jezuïetenorde, wordt de pastorale zorg in Maria Wörth vormgegeven door priesters. Van 1808 tot in 1969 zijn benedictijnen actief in het heiligdom.

BEDEVAARTSOORD

Maria Wörth ligt op een schiereiland in de Wörthersee, op een hoogte van 450 m boven de zeespiegel.

In de parochiekerk, die toegewijd is aan de heiligen “Primus & Felizian”, staat het hoofdaltaar, dat overspannen is door het hoofdschip. Ook is daar een oude preekstoel in barokstijl te zien uit 1761. Centraal in het hoofdaltaar staat het genadebeeld van Maria. Door haar aanwezigheid is deze kerk een bedevaartsoord.

genadebeeld in Maria Wörth

Het barokke zijaltaar is gemaakt in 1740 en toont de Moeder van Smarten en een laatgotisch kruis uit het begin van de 16e eeuw. De toren van de parochiekerk telt 5 klokken en één ervan is uit het jaar 1640, de andere klokken dateren uit de 20e eeuw.

Maria met haar naakte Kind in de met fresco’s versierde Winterkerk in Maria Wörth

In de parochiekerk vinden vocale- en orgelconcerten plaats. Elk jaar is op 15 augustus, de dag van Maria Tenhemelopneming, het hoogtepunt van het bedevaartseizoen. Deze kerk ligt op een romantische plaats en is daardoor een geliefde huwelijkskerk.

Naast de parochiekerk staat de Rozenkranskerk, die ook Winterkerk wordt genoemd, met middeleeuwse fresco’s.

BEREIKBAARHEID
Maria Wörth

Maria Wörth ligt in Karinthië, in het zuiden van Oostenrijk, ongeveer 12 km ten westen van de stad Klagenfurt, aan de zuidzijde van de 17 km lange Wörthersee.

De parochiekerk van de heiligen “Primus & Felizian” ligt aan de Pfarrplatz 1, 9082 Maria Wörth.
De Rozenkranskerk, ofwel Winterkerk, is gelegen aan de Lindenplatz 4, 9082 Maria Wörth.

Voor actuele informatie zijn www.maria-woerth.info en www.kath-kirche-kaernten.at/mariawoerth te bezoeken.

BELEVING
entree van de Winterkerk te Maria Wörth

In het zuiden van Oostenrijk rijd ik langs de Wörthersee. Vele toeristen zijn aan en in het water van het langgerekte meer. Wat een drukte! Na wat verder rijden, zie ik de kerken van Maria Wörth. Immers, hier staan twee kerken bij elkaar.

glas-in-loodraam in de Winterkerk te Maria Wörth

Eerst ga ik naar de Winterkerk om niet alleen Maria te groeten, maar ook Sint-Nicolaas. Deze kerk kent wel historie, want al in de 12e eeuw kwamen hier pelgrims. Lang sta ik voor de beeltenis van de heilige Nicolaas. Boven dit beeld zijn in een hartvorm Maria met Kind afgebeeld. In deze kerk staat ook een beeld van Onze-Lieve-Vrouw met haar naakte Zoontje. In de Winterkerk, die ook Rozenkranskerk heet, bewonder ik de middeleeuwse fresco’s en een mooi glas-in-loodraam met de Maagd Maria en haar Kind. Onze-Lieve-Vrouw is weergegeven met een stralenkrans en Zij staat op de maansikkel, die het tijdelijke van de wereld symboliseert. Maria draagt haar naakte Kind op de linkerarm en kijkt haar Zoontje liefdevol aan. Maria heeft een blauw, geplooid kleed aan. Vermoedelijk dateert het raam uit 1420. Het glas-in-loodvenster meet 103 bij 46 centimeter. Het laatgotische kunstwerk behoort tot de belangrijke werken van de Oostenrijkse glasraamkunst. Wat is er veel een pracht in dit drukbezochte godshuis.

entree van de parochiekerk te Maria Wörth

Vervolgens ga ik naar de bedevaartkerk, die via een hoge, brede trap is te bereiken. Bovenaan de trap is er een heel mooi zicht op de Wörthersee. In de parochiekerk valt me meteen het hoofdaltaar op, met in het middelpunt Maria en de kleine Jezus op haar rechterbeen. Beiden beelden zijn gekroond. Maria kijkt iets naar beneden, draagt een gouden mantel en heeft met beide handen haar Kind vast. Jezus heeft de linkerhand op de linkerborst van zijn Moeder en met de rechterhand houdt Hij een kleine wereldbol met kruisje vast. Daarna sta ik voor het altaar en zie Maria en haar hart is met zeven zwaarden doorboord. Dit grijpt me aan en dan kijk ik weer naar het hoofdaltaar, waar Onze-Lieve-Vrouw troont. Ik neem plaats in de kerk en laat de indrukken op me inwerken. Wat ben ik blij hier op bezoek te zijn.

zeven zwaarden treffen de Moeder der Smarten in Maria Wörth

Geplaatst: 3 november 2022
Laatst gewijzigd: 25 juli 2023

~~~

Come2theweb