GESCHIEDENIS
De kerk “Maria Rain” is genoemd door de ligging aan de hoge oevers van de rivier Wertach. Dit is een linker zijvier van de Lech en heeft een lengte van zo’n 150 kilometer.
Een legende vertelt dat een Mariabeeld aan een boom is bevestigd, niet ver van een bron. Hierdoor is er belangstelling voor dit beeld bij Maria Rain.
Sinds de 11e eeuw is sprake van een kerk. In 1976 zijn er opgravingen en dan blijkt dat rond 1414 een kerkje aanwezig is. In 1439 is de oprichting van een pastoraat door Peter von Schaumberg (1388-1469), bisschop van Augsburg (1424-1469).
Friedrich II, graaf van Zollern (1450-1505), prins-bisschop van Augsburg (1486-1505) geeft in 1496 toestemming een kerk te bouwen. De bouw van de kerk, de huidige bedevaartkerk, begint in 1497. Weldoeners voor de financiering van de bouw zijn edelen, waaronder vooral Georg Gossembrot (1445-1502), financieel adviseur van aartshertog Maximiliaan I (1459-1519), koning van de Romeinen (1486-1519) en keizer van het Heilig Roomse Rijk (1508-1519).
Het huidige genadebeeld is uit 1490 en de maker is onbekend. Het gotische hoogaltaar uit 1519 is van beeldhouwer Hans Kels de oudere (1480-1559).
In de loop van de jaren ondergaat het gebouw veranderingen. In 1686 maakt de Duitse barokbeeldhouwer Hans Ludwig Ertinger (1641-1722) de piëta, die in het linker zij-altaar staat en ook het kunstwerk de Olijfberg is van hem. Rond 1707 vervaardigt Nikolaus Babel (1643-1728) het scapulier-altaar, waarop is afgebeeld dat Maria een scapulier overhandigt aan de Engelse priester Simon Stock (±1165-1265).
De dragende engel uit 1620, onder de kansel, is toegeschreven aan Bartholonmäus Steinle (1580-1628). De kansel is uit 1760 en wordt gezien als een pronkstuk in de kerk.
In 1648 komen plafondschilderingen van Gabriel Neckher (1611-1687). Het grote fresco boven het priesterkoor is van Franz Anton Weiß (1729-1784). Hij schildert ook taferelen uit het leven van Maria, zoals geboorte, aankondiging en opname in de hemel.
Door de toename van de bedevaarten wordt de kerk vergroot en komen er zijaltaren bij. Kunstenaar Peter Heel (1696-1767) verricht hier veel werk in 1762/1765. Johann Richard Eberhard (±1734-1813) vervaardigt de ramen, bij het hoogaltaar, in rococostijl en versiert zuilen.
In 1852 is Maria Rain een zelfstandige parochie.
In de 20e eeuw vinden enige renovaties plaats.
In 1936 introduceert priester Karl Kotter op de 13e van de maanden mei/oktober bedevaarten ter herinnering aan de verschijningen van Maria te Fatima in 1917. Hierdoor staat een Fatima-beeld in de kerk. Deze bedevaarten te Maria Rain bestaan nog steeds.
In 2004 is de buitenzijde van de kerk gerenoveerd.
BEDEVAARTSOORD
De barokke bedevaartkerk ligt op 900 meter hoogte aan het begin van de Allgäuer Alpen en is toegewijd aan het “Heilig Kruis”. De afmetingen van het gebouw zijn: 40 meter lang, 18 meter breed en het priesterkoor is 10 meter breed.
Het genadebeeld is omgeven door een engelenkrans in de rococostijl. Het beeld is uit ±1490 en de krans met engelen is toegevoegd rond 1760. Dit beeld heeft eerst gestaan op een apart Maria-altaar en is in 1762 verplaatst naar het hoogaltaar. Boven het genadebeeld is een afbeelding van Maria tenhemelopneming. In de kerk staat ook beeltenis van de Heilige Nicolaas.
Opvallend in de kerk is de kansel uit 1720 met een dragende engel eronder uit 1620.
Een beeltenis van Maria en Jozef, de ouders van Maria Anna en Joachim en de kleine Jezus, is ook in het godshuis te zien.
De bedevaartkerk wordt genoemd de mooiste dorpskerk in Allgäu.
BEREIKBAARHEID
Het bedevaartplaatsje Maria Rain ligt in de gemeente Oy-Mittelberg en behoort tot de deelstaat Bayern (Beieren). De kerk staat 5 kilometers van de autobaan A7, die gaat naar de grens met Oostenrijk en de Fernpass.
De pastorie van het Heilig Kruis Maria Rain is gelegen in de Hauptstrasse 8, D-87466 Oy-Mittelberg.
Andere te raadplegen bronnen zijn:
-www.oy-mittelberg.de
-www2.bistum-augsburg.de
BELEVING
In het zuiden van Duitsland, vlakbij de grens met Oostenrijk, staat de bedevaartkerk Maria Rain. Het is de snelweg richting Füssen/Fernpass verlaten en na 5 kilometers kom ik in Maria Rain. De witte toren van de barokke kerk zie ik van ver statig staan. De afstand krimpt en na een minuutje ben ik bij de kerk.
Een Mariabeeld boven de toegangsdeur verwelkomt de bedevaartgangers. Ik groet Onze-Lieve-Vrouw, ga naar binnen en kom in een bijzonder mooie ruimte. Witte pilaren, witte bogen en een deels wit plafond, zorgen voor een serene aanblik. Het wit van de zuiverheid overheerst. Dit lijkt echt maagdelijk.
Vervolgens stap ik voorwaarts en kom bij het kleurrijke hoofdaltaar, waar de kleine beeltenis van Maria staat. Onze-Lieve-Vrouw is gekroond en putti omringen Haar en de kleine Jezus. Gouden stralen zorgen voor het accentueren van Moeder, Kind en witte duif. Wat is dit een schitterend tafereel!
Een fresco tegen het plafond laat zich bewonderen en daar maak ik dankbaar gebruik van. Het is verder gaan met de rondgang door de kerk. Voor een zij-altaar sta ik lang stil. Het schilderij toont een zittende Maria en op haar bovenbenen staat een klein Kind. Een ander altaar is de plaats voor een piëta, waarbij de Moeder naar boven kijkt. Onderaan staat het jaartal 1686 en een putto heeft een hamer en een nijptang vast. Daarna valt mijn oog op een kunstwerk, waarbij Maria in de lucht is afgebeeld. Wat me ook treft zijn gedenkstenen die verwijzen naar pastoors, die hier een belangrijke rol hebben vervuld.
Nog meer kunstwerken zijn hier te zien. Maria is hierop afgebeeld met anderen. Ook staat een groot Fatima-beeld in deze gewijde ruimte, waarbij Onze-Lieve-Vrouw is omringd door vele bloemen. Ineens voelt Portugal heel nabij. Achter het Fatima-beeld staat een altaar met een schildering. Maria heeft haar Kind met de linkerarm vast en met de andere hand overhandigt Zij een scapulier.
In de kerk ligt een plaatje met de afbeelding van de piëta en op de achterzijde een gebed. De tekst luidt:
“Heilige Maria, Maagd der Maagden en Moeder van Barmhartigheid! Vergeet niet Uw kinderen, die U met smarten op de Calvarieberg voor de hemel heeft geboren. Begeleid ons op de gevaarvolle wegen door dit aardse leven. Neem ons vooral in het laatste ogenblik in de schoot op van Uw barmhartigheid, waardoor wij niet verloren gaan, zonder eeuwig zalig te worden. Amen.”
Na enkele kaarsen te hebben aangestoken, neem ik plaats op een bank, achterin de kerk. De schoonheid van deze kerk laat ik nog verder tot me doordringen. Het is tijd voor gebed en daarbij Maria danken voor het mogen bezoeken van een van de mooiste kerken in dit deel van Duitsland.
OMGEVING
Van Ulm is het 105 km naar het zuiden gaan om in Maria Rain te komen. Vanuit het Oostenrijkse Innsbruck is de afstand naar Maria Rain 132 km noordwestwaarts. De afstand van het Duitse Kempten naar Maria Rain is 32 km naar het zuidoosten en vanuit Füssen is het 32 km naar het noord-westen rijden. Het plaatsje Nesselwang ligt slechts 4 km verwijderd van Maria Rain.
Geplaatst: 31 mei 2024
~~~