Bedevaartplaatsen in Duitsland – Hörnleberg

GESCHIEDENIS

Twee legenden liggen aan de basis van het ontstaan van het bedevaartsoord op de Hörnleberg.
De eerste legende vertelt over een blinde man. Hij bidt en gelooft dat als op de berg een kapel komt hij weer kan zien. Hij gaat naar de berg en hij ziet deze. Zijn gebed is verhoord en de volgende dag liggen bouwmaterialen op de top van de berg. Vervolgens komt daar een kapel.

Het verhaal van de tweede legende gaat over een man die veel pijn lijdt. Bij de dagelijkse zonsopgang ziet hij meermaals Maria met Kind. Hij belooft een kapel te bouwen als de pijn verdwijnt. De man wordt pijnvrij en de kapel komt op de top van de Hörnleberg.

de bedevaartkapel op de Hörnleberg

In 1469 is er sprake van een kapel op de Hörnleberg en vanaf dat jaar is het een bedevaartsoord, waarbij de legenden een stimulans vormen erheen te gaan.

kruisbeeld tegen de muur van de kapel op de Hörnleberg

In 1826 treft bliksem de kapel en deze brandt af. Na verkregen toestemming in 1851 wordt de kapel herbouwd. Dit gebeurt in fasen gedurende de periode 1858-1890. In 1883 komt het genadebeeld in de kapel en vlakbij wordt een pelgrimshuis gebouwd.

De kruisweg is gemaakt in de jaren 1891-1893. Deze is vernieuwd door Albert Schonhardt (1927-2023) in 1987.

In 1960 is een Lourdesgrot gemaakt en deze staat op ongeveer 100 meter van de kapel. De beelden van Maria en Bernadette Soubirous zijn meermaals vernield en hersteld.

In 1973 wordt het genadebeeld gestolen. Er wordt een schilderij gemaakt, waarop de beeltenis is weergegeven. Vervolgens wordt een kopie van het genadebeeld gemaakt en in 1982 ingezegend.

Tussen 1979 en 1982 is de kapel vernieuwd.

BEDEVAARTSOORD

Het heiligdom ligt, in het midden van het Zwarte Woud, op de Hörnleberg en heet “Marienheiligtum Unserer Lieben Frau auf dem Hörnleberg”. De berg is ruim 900 meer hoog. Vanaf deze hoogte is er een mooi uitzicht op het Elztal.

uitzicht op de Hörnleberg

De bedevaartkapel heeft de naam “Wallfahrtskapelle Unserer Lieben Frau vom Hörnleberg”. De kapel is wit geverfd en heeft vele fresco’s tegen het plafond.

afbeelding van Maria op de Hörnleberg

Het genadebeeld staat in het hoogaltaar. Het toont Maria, die een scepter vasthoudt haar Kind op de arm heeft. Jezus heeft een appel in de hand. Maria wordt hier gezien als de koningin van de hemel.

Links en rechts van het beeld van Maria staan haar ouders, namelijk Anna en Joachim. Anna heeft een boek vast en dit verwijst naar haar rol van opvoedster van haar dochter. Joachim is afgebeeld met twee duiven in een korf. Deze vogels symboliseren de offergaven in de tempel.

De kruisweg is van beeldhouwer Albert Schonhardt (1927-2023) en een statie geeft aan dat Jezus zijn Moeder aan Johannes toevertrouwt.

een statie van de kruisweg op de weg naar het bedevaartsoord op de Hörnleberg

In de kapel staat een piëta uit 1884, die is gemaakt door Franz Joseph Simmler (1846-1928).

Tegen de muur van de kapel staat een groot missiekruis.

Het bedevaartseizoen begint in mei en eindigt eind oktober.

De bedevaartkapel kent beperkte openingstijden en met name in het weekeinde is de kapel enkele uren toegankelijk. Voor een gesloten deur staan mag geen verrassing zijn.

BEREIKBAARHEID
de weg naar het bedevaartsoord op de Hörnleberg

Nabij 79261 Gutach im Breisgau ligt de Hörnleberg. De plaatsjes Oberwinden, Niederwinden en Bleibach liggen vlakbij de weg B294. De weg verlaten bij Bleibach. Vervolgens de Dorfstrasse uitrijden, daarna de Hörnlebergstrasse en verder omhoog rijden via de Hörnlebergweg naar de Hörnleberg

Een andere route gaat via Oberwinden en vanaf het oude Rathaus is het nog 7 kilometers naar de top van de berg.

Adres parochiecentrum: 79297 Winden im Elztal, Hörnleberg.

Op www.hoernleberg.de is meer info te vinden.

BELEVING

In het Zwarte Woud, op een berg, ligt het te bezoeken kerkje. Op de top van de Hörnleberg geraken is een stijgende, bochtige weg van zo’n 7 kilometer volgen. In de eerste vier kilometers is de route goed begaanbaar, want het asfalt is in redelijke staat. Daarna gaat de weg over in een breed pad met steentjes. Hoe dichterbij de bedevaartkapel komt, hoe minder de weg voor een auto is geschikt. Het laatste deel leg ik te voet af en is het staties van de kruisweg bekijken.

vlak onder de top van de Hörnleberg een Lourdestafereel

Als ik bijna boven ben, staat een tafereel uit Lourdes aan de linkerzijde van de weg. Ook hier zijn Maria en Bernadette dicht bijeen en is het hen groeten. Nog wat verder omhoog gaan en dan kom ik bij het kleine bedevaartsoord.

Dunne wolken omhullen de bedevaartkapel, die gelegen is op ruim 900 meter hoogte, want het weer is regenachtig op deze berg. Voor de kapel staat een herinnering aan het heilig jaar 2000 en daarbij heb ik uitzicht op een diepte en vele, donkere wolken.

de gesloten deur van de bedevaartkapel op de Hörnleberg

Vervolgens ga ik naar de kerk. Helaas is de deur gesloten en dat is pech hebben. Van beperkte openingtijden ben ik me bewust, maar vandaag zou er hier een activiteit zijn, is me duidelijk geworden bij het bezoeken van internetadressen. Ook het gebouwtje, voor bezoekende pelgrims, om wat te drinken is dicht. Na wat rond te kijken, besluit ik een wandeling te maken, want in de bosrijke omgeving is dat een uitkomst.

OMGEVING
wandel-en fietsmogelijkheden in de omgeving van de Hörnleberg

Op en in de nabijheid van de Hörnleberg zijn vele wandel- en fietsmogelijkheden met verschillende afstanden.

Van Freiburg im Breisgau is het 100 km zuidwaarts gaan om bij de Hörnleberg te komen.

Vertrekken uit het bedevaartsoord te Todtmoos om naar de Hörnleberg te gaan is 30 km overbruggen in zuidelijke richting.

Vanuit het Zwitserse Bazel is het 35 km naar het oosten rijden om bij het bedevaartsoord op de Hörnleberg te komen.

Reizen van het bedevaartsoord te Triberg naar dat op de Hörnleberg betekent 105 km naar het zuiden gaan.

Geplaatst: 25 juni 2024

~~~

Come2theweb