Bedevaartplaatsen in Duitsland – Birnau

GESCHIEDENIS
uitzicht op de basiliek te Birnau aan de Bodensee

Aan het eind van de 9e eeuw is in Birnau al een bedevaartkerkje, namelijk een Mariakapel. In 1227 zijn zusters actief in Birnau. In 1241 neemt de abdij van Salem de zorg van het kapelletje te Birnau over en in 1307 de bedevaartactiviteiten. Hierdoor is Birnau een van de oudste bedevaartplaatsen in Duitsland. In 1384 beslist Urbanus VI, paus in de periode 1378-1389, geboren als Bartolomeo Prignano (1318-1389), dat Birnau tot de abdij van de Cisterciënzers behoort. Daarna wordt een nieuwe kapel gebouwd om de bestaande, kleine kapel. In de kapel wordt in 1420 een genadebeeld geplaatst, waaraan later wonderen zijn toegeschreven.

plafondfresco in de basiliek te Birnau

De huidige kerk is gebouwd als vervanging van een oude bedevaartkerk, die een paar kilometer verder heeft gestaan. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) is het gebouw vernield en in brand gestoken, maar de Mariakapel blijft ongeschonden. Zo’n eeuw later wordt er een andere, huidige kerk verwezenlijkt.

plafondfresco's in de basiliek te Birnau
schilderij in de basiliek te Birnau van het Bernardusaltaar met Bernardus in de witte pij en Maria met Kind

De kerk van het bedevaartsoord is gebouwd in de periode 1746-1750. De opdrachtgever is abt Anselm II (Franz Meinrad Schwab, 1713-1778) van de abdij te Salem. In 1746 start het voorbereidende werk. De architect is de Oostenrijker Peter Thumb (1681-1766). De eerstesteenlegging is op 11 juni 1747. De fresco’s zijn van de Duitse hof-rococo-schilder Gottfried Bernhard Göz, ook geschreven als Goetz, Götz en Goez (1708-1774). Rococo-altaren en beelden zijn van de Oostenrijkse beeldhouwer Josef Anton Feuchtmayer (1696-1770).

Op 20 september 1750 komt het genadebeeld in de kerk. Tot 1753 levert Feuchtmayer kruiswegstaties aan de kerk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) zijn kerk en klooster gesloten van 1941 tot in 1945.

In 1971 is de kerk verheven tot basiliek. Dit gebeurt door Paulus VI, paus in de periode 1963-1978, geboren als Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini (1897-1978).

BEDEVAARTSOORD
Basiliek te Birnau

De basiliek is een barokke kerk en een klokkentoren van 51 meter hoog. Het interieur van de basiliek is 46 meter lang, 14 meter breed en 17 meter hoog.

Mariabeeld boven de ingang van de basiliek te Birnau

In de basiliek staat het genadebeeld van 80 centimeer hoogte boven het hoogaltaar. Het beeld is van rond 1420 en de maker is onbekend. Het genadebeeld toont een laatgotische, zittende, gekroonde Maria met Kind. Aan de voet van de troon is een maansikkel zichtbaar. Dit is een symbool uit de apocalyps van de evangelist Johannes. Maria heeft een appel in de rechterhand en deze verwijst naar de zonde van Eva in het aards paradijs. De achterwand van het genadebeeld toont wolken en putti; dit geeft de verbeelding van de tenhemelopneming van Maria. Maria is gekroond en dit sieraad is uit 1733.

hoogaltaar in de basiliek te Birnau

In de kerk zijn naast het hoofdaltaar nog 6 zijaltaren gebouwd. Verder zijn er vele fresco’s te zien. Een altaar is toegewijd aan de heilige Bernardus en daarop is ook Maria afgebeeld, waarbij Zij melk uit haar borst geeft. Andere afbeeldingen in de kerk zijn er onder meer van Joseph, de ouders van Johannes de Doper, de heilige Basius, de heilige Erasmus en Johannes de evangelist

uurwerk als maanklok in de basiliek te Birnau

De in de basiliek aanwezige maanklok is een uurwerk uit de 18e eeuw.

De basiliek is een geliefde plaats om een huwelijk te sluiten of een heuglijke gebeurtenis te herdenken.

Er is een plan om de ruimte onder de basiliek te gaan benutten en de benodigde gelden worden gezocht. Dit geldt ook voor nieuwe bestrating op het plein voor de basiliek.

De aan Maria toegewijde basiliek is dagelijks geopend en is een van de drukst bezochte gebouwen aan de Bodensee.

Naast de basiliek is een kloosterwinkel, waar devotionalia te koop zijn.

plafondfresco in de basiliek te Birnau
BEREIKBAARHEID

Birnau ligt aan de Barockstrasse en wel grenzend aan de noordelijke oever van de Bodensee, direct aan de weg B31, tussen Nussdorf en Uhldingen-Mühlhofen in de deelstaat Baden-Württemberg.

Adres: Birnau-Maurach 5, 88690 Uhldingen-Mühlhofen.

Actuele info is op www.birnau.de te vinden.

BELEVING
uitzicht op de Bodensee en Zwitserse Alpen vanaf Birnau

Bij het naderen van de Bodensee, met de besneeuwde, Zwitserse bergtoppen in de verte, wordt een al lang openstaand bezoek realiteit. Nog even en het is Maria begroeten in het bedevaartsoord Birnau.

Vanaf grote afstand verwelkomt de toren van de basiliek gasten. De uitnodigende toren groeit naarmate de af te leggen meters slinken in aantal.

interieur van de basiliek te Birnau

Het plein voor de basiliek is zo groot als een voetbalveld en biedt een onvergetelijk uitzicht op de innemende kerk en het romantische meer met de naam Bodensee. Wat is dit een geschenk te mogen beleven!

De deur van de barokke kerk staat open en ik ga naar binnen. Het interieur is een bijzondere verrassing. Het is een en al schoonheid door bouwstijl, schilderingen en beelden. Bij het omhoog kijken, waan ik me in de hemel. De plafondschilderingen geven mij het gevoel te kunnen opstijgen en Maria van nabij, op grote hoogte, in de ogen te kijken.

plafondfresco in de basiliek te Birnau

Na hiervan te zijn bekomen, ga ik verder de basiliek in en kom bij het hoogaltaar. Wat een pracht is hier te zien! Het gekroonde beeld van Onze-Lieve-Vrouw staat centraal in de basiliek. Maria zit en heeft in de rechterhand een appel, waarvan al wat is gegeten. Op de linkerknie zit haar Zoontje, die naar zijn Moeder kijkt en in de linkerhand een kruisje vasthoudt. Dit is schoonheid!

genadebeeld in de basiliek te Birnau

Met het zicht op Maria is het bidden en Haar danken dat ik hier ben geraakt zonder hobbels te moeten nemen. Het is indrukken opdoen om het langdurig vast te houden in de herinnering.

statie van de kruisweg in de basiliek te Birnau

Hierna ga ik de basiliek verder verkennen en mijn ogen ontmoeten opvallende staties tegen de muren. Elke fase van de kruisweg is geschilderd en gebeeldhouwd. Hoog in de basiliek hangen twee uurwerken tegen het plafond en geven op verschillende wijzen de tijd aan. Onze-Lieve-Vrouw is meermaals afgebeeld tegen de wanden. Een apart schilderij toont dat Jozef de kleine Jezus vasthoudt.

schilderij in de basiliek te Birnau toont onder meer Jozef met Kind en Maria

Tot slot steek ik kaarsen aan voor vrienden en als dank voor dit memorabele bezoek.

OMGEVING

De winkel- en universiteitsstad Konstanz ligt aan de overzijde van de Bodensee en om deze stad te bezoeken is het een afstand over land van 54 km. Met de boot is het een aanmerkelijk kortere route.

Op 39 km naar het noordoosten ligt Ravensburg en om de stad Ulm te bezoeken is het 122 km noordwaarts gaan. Naar de plaats Freiburg im Breisgau gaan betekent 126 km afleggen in noordwestelijke richting.

Geplaatst: 15 mei 2024

~~~

Come2theweb