Maria
Kamer

Tongeren – Kroningsprocessie

Kronigsprocessie in Tongeren
Kroningsprocessie in Tongeren

De Kroningsfeesten te Tongeren kennen een lange traditie, waarbij het genadebeeld uit 1479 een centrale plaats inneemt. Na goedkeuring van Leo XIII, paus van 1878 tot in 1903 is het beeld gekroond op 31 augustus 1890.

Kroningsprocessie in Tongeren

Het Mariabeeld is 160 cm hoog en weegt zo’n 70 kg. Maria houdt haar Zoontje op de linkerarm. In de rechterhand houdt Onze-Lieve-Vrouw een druiventros vast, die Zij haar Kind aanbiedt. De kleine Jezus heeft een druif in de linkerhand.

Kroningsprocessie in Tongeren

De basis van de processie ligt in de middeleeuwen, als er heiligdomsvaarten worden gehouden. De kroning van het Mariabeeld is de aanleiding tot de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten. Maria wordt in Tongeren genoemd Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak-Onzer-Blijdschap.

Kroningsprocessie van 2023 in Tongeren met op 7 juli koningin Mathilde en links Peter Severijns, de voorzitter van het Kroningscomité, en rechts Patrick Dewael, burgemeester van Tongeren
Kroningsprocessie in Tongeren

Met ruim 3000 deelnemers is de Kronings-processie de grootste van het land. De deelnemers tonen bezieling, devotie en openen hun hart voor Maria. De meesten zingen doorlopend of maken muziek. In de Kroningsprocessie wordt het leven van Maria uitgebeeld en tevens de raakvlakken van Haar met haar Zoon. De processie kent vele onderdelen, zoals de Onbevlekte Ontvangenis, de boodschap van de engel Gabriël aan Maria, het bezoek van Maria aan haar nicht Elisabeth, de geboorte van Jezus, de opdracht in de tempel, de wedervinding, het afscheid van Jezus van zijn moeder, de bruiloft van Kana, de ontmoeting van Jezus met zijn Moeder in de kruisweg, de Verrijzenis van Jezus en de Tenhemelopneming van Maria. Het genadebeeld gaat in de processie mee onder begeleiding van leden van de aartsbroederschap met erewacht. Als het beeld voorbijkomt gaan de belangstellenden staan. Tijdens de processie klinkt vaak applaus.

einde van de Kroningsprocessie in de basiliek te Tongeren
einde van de Kroningsprocessie in de basiliek te Tongeren
einde van de Kroningsprocessie in een volle basiliek te Tongeren

Verder doen aan de Kroningsprocessie heel wat groepen mee, waaronder de Koninklijke Schutterij Sint Martinus uit Sint-Martens-Voeren, een grote vlaggengroep, een gezelschap met relieken, vele edelknapen, ontelbare zingenden maagden, een indrukwekkende groep geestelijken met het Heilig Sacrament en de Koninklijke harmonie van Beverst. Na de processie is er de afsluiting in de basiliek.

De processie trekt op vier dagen door Tongeren en steeds door een ander deel van de stad. Later op de dag is er een avondspel. Naast processie en avondspel worden vele activiteiten georganiseerd in de stad die geheel is versierd met vlaggen, bloemen en beeltenissen van Maria.

Datum eerste publicatie: 8 juli 2023
©2025 Jan van Wijk - Mariakamer.nl - All rights reserved
Come2theweb