In het zuiden van Nederlands Limburg ligt het dorp Wijnandsrade en daar is een Mariagrot op het domein van het kasteel te bezoeken. Het kasteel is gerealiseerd na uitbreidingen in de 16e eeuw. Bewoners zijn in de afgelopen eeuwen onder meer edelen en geestlijken. De paters jezuïeten wonen in het kasteel in de periode 1872-1910 en dan is er ook een seminarie. Zij zijn Duitsland uitgezet door de niet goed gezinde regelingen voor geestelijken van de “Kulturkampf” (1872-1879) en naar Wijnandsrade gekomen. In 1928 maken paters Conventuelen gebruik van het kasteel. Zij worden ook minorieten genoemd en behoren tot een franciscaanse orde, waarvan de leden in het zwart zijn gekleed.
In 1990 is de Stichting tot Behoud van Kasteel Wijnandsrade eigenaar van het domein. Na restauratie zijn delen verhuurd voor bedrijfsactiviteiten, zoals kantoor en horeca.
De geschiedenis van de grot begint in december 1873. Sinds die maand is Joseph Schmidt van de Duitse jezuïetenorde ernstig ziek. Doktoren zien geen kans op herstel. In februari 1874 krijgt hij water uit de grot van het Franse Lourdes. De frater drinkt hiervan en ook wast hij zich met het water. Drie dagen hierna is de geestelijke helemaal beter en dit is een bovennatuurlijke genezing. Uit dankbaarheid voor de hemelse genezing wordt een grot gebouwd met daarin een Mariabeeld. In de periode 1906-1912 is Schmidt ook rector van het St.Ignatius-College te Valkenburg.
De grot wordt genoemd “Maria op de motte”, want de grot staat op een motte en dit is een afgeplatte, aangelegde, aarden heuvel. De Mariagrot behoort met deze te Maastricht tot de oudsten grotten in Nederland. Onder de beeltenis van Maria staan de woorden “AVE MARIA”.
De grot wordt in 1998 gerestaureerd en dit in overleg met de eigenaar, de Stichting tot Behoud van Kasteel Wijnandsrade, want de Mariagrot staat op het domein van het grote complex. Het restaureren van de grot is een initiatief van Peter Jozef Marell (1917-2007). Hij heeft voor zijn 80e verjaardag (1997) een wens, namelijk het grondig opknappen van de grot en dit cadeau is gerealiseerd. De restauratie gebeurt door de inzet van drie familieleden Marell, namelijk Peter Jozef Marell, zijn dochter Ria Marell (1945) en neef Math Marell (1940). De toegang tot de Mariagrot is afgeschermd door een hek om vandalisme tegen te gaan. Er komt een nieuwe beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, omdat het vorige beeld is gestolen. Het nieuwe Mariabeeld is gemaakt van een bepaald soort rubber van verwerkte autobanden en is daardoor weersbestendig.
In 2022/2023 is de Mariagrot opnieuw opgeknapt en deze keer door de “Vrienden van Wijnandsrade”, waarbij de tekst “Ave Maria” onder de grot tevoorschijn is gekomen.
Deze gedetailleerde informatie is met grote dank ontvangen van Ria Marell.
Het kasteel met bijbehorende terreinen zijn rijksmonument.
De Mariagrot is dagelijks toegankelijk, mits de poort van het kasteel is geopend. Via de eerste binnenplaats van het kasteel is het rechts gaan naar de tweede plaats en na zo’n 25 meter aan de linkerzijde is de grot te zien.
Adres: Opfergeltstraat 2-3, 6363BW Wijnandsrade.