Tussen Brussel en Rijsel ligt, in de provincie Henegouwen, de plaats Chièvres. In het centrum van de plaats, aan de Rue Notre Dame, staat de neogotische kapel “Notre-Dame-de-la-Fontaine” uit 1893. De ontwerper van de kapel is priester Vitale Duray (1823-1892), die de inwijding niet heeft kunnen meemaken.
Bij de plaats van de kapel heeft ooit een fontein met een wonderbaarlijk beeldje gestaan. Hiervan gaat de geschiedenis terug naar de 12e eeuw. Het Mariabeeld met Kind heeft oorspronkelijk gehangen aan de stam van een vlierboom.
De eerste kapel op deze plaats dateert uit 1130. Het is een initiatief van de edelvrouw Ide (Eva) de Chièvres (±1110-±1175). Zij heeft ook doen realiseren de abdij van Ghislenghien en de leprakolonie in Neufville in 1126. Deze kapel is uitgebreid in 1632 en afgebroken in 1798. Daarna is de huidige kapel gebouwd.
Boven de ingang tot de Mariakapel staat een opschrift in het Frans. In het Nederlands luidt de tekst: “Deze kapel, ingezegend op 14 mei 1893, na te zijn herbouwd dankzij de eerbied van de gelovigen, aangespoord door de toegewijde Lambert pastoor-deken van Chièvres, vervangt de oude kapel gebouwd op deze plaats in 1130 door Ide de Chièvres, uitgebreid in 1632 en afgebroken in 1798. O.L.V. van de Fontein. Bid voor ons”.
In de Mariakapel staat ook de put “Notre-Dame-de-la-Fontaine”. Deze put is van zwart marmer en rondom staat een Franstalige tekst. In het Nederlands luidt de inscriptie: “Vóór het jaar 1200 op een sehu (vlierbes), vlakbij deze bron, bevond zich het wonderbaarlijke beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Fontein. Hier hebben alle kwalen genezing gevonden”.
Midden in het priesterkoor staat een witmarmeren altaar, waar het beeldje van “Notre-Dame-de-la-Fontaine” staat. Het toont de zittende Maria met haar Zoontje op de schoot. Dit een replica, omdat de originele beeltenis is verdwenen.
In de loop van de jaren heeft de Mariakapel enkele keren schade opgelopen, maar steeds hebben herstelwerkzaamheden plaatsgevonden.