In Mechelen is een grote traditie opgebouwd met de Hanswijkprocessie. In 2023 is de stoet voor de 750e keer door de stad getrokken!
De aanleiding voor de processie is de situatie in Mechelen in 1272, waar een pestepidemie de bevolking teistert en radeloze mensen uit het gehucht Hanswijk met hun Mariabeeld biddend naar de stad trekken. Bij het naderen van de stadsmuren gaan de poorten dicht, omdat de stadsbewoners bang zijn te worden besmet. De mensen van Hanswijk zingen “Monstra te esse matrem”, dat betekent “Toon dat Gij onze Moeder zijt”. Dan opent zich de Brusselsepoort en kan de stoet de stad in. Het Mariabeeld wordt geplaatst in de Sint-Romboutskathedraal en enkele dagen later is de epidemie verdwenen.
Onderdelen van de stoet zijn onder meer de schepping, de roeping van Maria, de geboorte van Jezus, het ontstaan van de Mariaverering, de Bourgondische en Habsburgse bloeiperiode en de heropbloei van de Mariaverering. Het Mariabeeld van Hanswijk is de blikvanger van de processie.
Het aantal deelnemers is indrukwekkend met ongeveer 1700 personen en vele paarden gaan mee in de stoet. Alle deelnemers zijn keurig gekleed in de stijl van de tijd die wordt uitgebeeld.
De processie begint aan Zandpoortvest en gaat via Veemarkt en Grote Markt naar de Hanswijkstraat, waar in de basiliek de slotplechtigheid plaatsvindt met zang, gebed en dankwoord.
De processie trekt elke jaar op de zondag vóór Hemelvaart.