Maria
Kamer

Bedevaartplaatsen in Spanje – Muxía

~~~

GESCHIEDENIS
steen van de boot van Maria voor de bedevaartkapel te Muxía

Het bedevaartsoord dankt het ontstaan aan een legende van eeuwen terug. Het verhaal … In Finisterre (Fisterra) komt Sint-Jakobus/Jakob aan land in een stenen boot. Tussen de jaren 33 en 44 gaat Maria naar Spanje per stenen boot. Zij wil weten en ervaren wat Jakobus (van Santiago de Compostela) aan bekeringsactiviteiten verricht. Zij komt hem aanmoedigen bij het verkondigen van het evangelie.

De grote stenen bij het bedevaartkerkje worden gezien als onderdelen van het schip van Maria.

Bij het bedevaartkerkje liggen drie grote stenen met een naam:
-piedra del barco, is de steen van de boot
-piedra de la vela, staat voor steen van het zeil
-piedra del timón, betekent steen van het roer.

De grote steen van de boot is gebroken door een storm. Deze steen wiebelt als iemand erop staat, die vrij is van zonden. Over de steen van het zeil, die de vorm heeft van een nier, wordt verteld dat pelgrims er 9 keer onderdoor gaan om nierongemakken en reumatische pijnen te helen.

Dat het aan deze kust het einde van de wereld is, komt van uitspraken door Romeinen.

hoogaltaar en retabel in de bedevaartkerk te Muxía
BEDEVAARTSOORD
façade van de bedevaartkerk te Muxía

Het bedevaartsoord heet “Santuario da Virxe da Barca” (Heiligdom van de Maagd van de boot). Het heiligdom ligt aan de kust. Bij hoge golven bereikt het water het bedevaartkerkje. Als het stormt lijkt de context op het einde van de wereld.

De grote keien voor het kerkje aan de rand van de oceaan hebben een helende werking, want Maria heeft hierop gevaren. De resten van het bootje van Maria liggen hier al vele eeuwen

Het bedevaartkerkje is in barokstijl gebouwd.

Op 25 december 2013 is het kerkje verwoest door brand na een blikseminslag. Daarna begint het herstel om het einde van de wereld in beeld te houden.

interieur van de bedevaartkerk te Muxía

In de bedevaartkerk staat een prachtig hoofdaltaar met groot retabel. Het is mogelijk hierachter te gaan staan. Verscheidene boten zijn in miniatuurvorm aanwezig en dit benadrukt Maria als patrones van de zeelieden.

een van de boten in de bedevaartkerk te Muxía

Naast de bedevaartkerk staat nog een kapel, namelijk de “Capela dela Virxe” (kapel van de Maagd).

BEREIKBAARHEID

Het bedevaartsoord ligt 72 km achter Santiago de Compostela, vlakbij Finesterre/Fisterra, dat einde van de wereld betekent. Muxía ligt in de provincie A Coruña. Via de Camino van Finisterre is het ook in Muxía uitkomen.

Adres van het “Santuario da Virxe da Barca” (Heiligdom van de Maagd van de boot):
Rua da Virxe de Barca, Muxía.

Meer info is te vinden op www.concellomuxia.com.

BELEVING

Maria is hier geweest … Het einde van de wereld …
Deze uitspraken maken me nieuwsgierig. In het uiterste westen van Spanje ga ik het einde beleven. Het verhaal gaat dat Maria hier op bezoek is gekomen om Jakobus (Santiago) te ontmoeten en te zien hoe hij zijn werk verricht.

via een pad langs een oud kerkje met klooster om naar de bedevaartkerk te Muxía te gaan

Na lange snelwegen, vervolgens een smallere route met vele bochten en over niet te tellen heuveltjes kom ik in Murcía aan. Het is de auto parkeren nabij de haven met plezierboten en kleinere vaartuigen. Dan ga ik het centrum in en na wat rondkijken, kom ik aan de rand van het plaatsje. Vervolgens is het stappen naar de Rúa Virxe da Barca (straat van de Maagd van de boot). Het is deze volgen. Dan kom ik bij een oud, gesloten klooster met een kerkje.

Ik stap door, zie vele rotsen en grote keien, die me begeleiden naar het einde van de wereld. Ik heb altijd al gedacht dat het leven met water zou eindigen. De kring is dan rond.

kust te Muxía voor de bedevaartkerk

Na een paar honderd meter laat de oceaan zich zien. Op het laatste stukje land staat de bedevaartkerk. Het leven stopt dus bij een kerk. Mij is verteld dat Maria hier aan land is gekomen. Hele grote keien bewijzen dit, want deze niet te tillen massa’s hebben haar boot gevormd. Dat is wel heel wonderbaarlijk! Opnieuw dringt het tot me door dat ik zoveel meemaak dat onverklaarbaar is. Een grote steen raak ik aan en bid tot Onze-Lieve-Vrouw.

Kijkend naar de indrukwekkende zee, raak ik onder de indruk van het natuurgeweld; gedurende jaren slaan golven met kracht elke rots glad. Een eeuwenoud proces dat geen einde kent of hier toch wel.

Nu ik vlakbij het onstuimige water sta, in de verte kijk, de spetters van het beukende water voel, realiseer ik me, dat het einde van de wereld hier plaatsvindt. Voordat me dit overkomt, ga ik de bedevaartkerk in en bid tot Maria.

In de bedevaartkerk zie ik vele beeltenissen van met name Onze-Lieve-Vrouw en is het lang stilstaan bij het hoofdaltaar met een bijzondere afbeelding van Maria en een bootje met engelen. Het is mogelijk achter het hoofdaltaar te komen en dat doe ik. Dan is er een prachtige zicht met de blik op de achterzijde van Maria en het interieur van de kerk.

achter het genadebeeld zicht op het interieur van de bedevaartkerk van Muxía

Na de kerk te hebben bewonderd, tot Maria te hebben gebeden en gezeten op een bank laat ik de opgedane indrukken voorbijkomen. Wat is het een geschenk het einde van de wereld mee te maken. Nooit heb ik gedacht dat ik dit ooit zou meemaken. Dank U, Maria!

OMGEVING

Langs de kust te Muxía zijn wandelingen en fietstochten te maken.

Van de kathedraal te Santiago de Compostela naar Muxía gaan betekent 72 km naar het noordwesten reizen.

Vertrekken uit de bedevaartstad Pontevedra om in Muxía aan te komen is 124 km naar het noorden gaan.

Van de grote plaats A Coruña naar Muxía reizen, betekent 94 km naar het zuidwesten afleggen.

Geplaatst: 28 maart 2025

~~~

Datum eerste publicatie: 28 maart 2025
©2025 Jan van Wijk - Mariakamer.nl - All rights reserved
Come2theweb