~~~
Het Wonder van Empel (Spaans: El Milagro de Empel) vindt plaats op 8 december 1585. Dit gebeurt bij de Slag om Empel tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).
Op 20 november 1585 steekt het Spaanse leger de rivier de Maas over. De manschappen staan onder leiding van veldheer Francisco Arias de Bobadilla (1537-1610). De militairen komen in de polder met de naam Bommelerwaard. Spoedig hierna komen de Spanjaarden een Staatse oorlogsvloot tegen en de kanonnen op de schepen schieten de dijken van de polder kapot. Hierdoor komt de polder onder water te staan. De Spanjaarden willen naar ‘s-Hertogenbosch. Dit lukt hen niet omdat de Maas wordt bewaakt door de Staatse troepen. Hierdoor zitten de Spaanse soldaten bij Empel 5 dagen in de val.
Op 7 december 1585 graven de “Tercios” (Spaanse militairen) zich in rond de kerk van Empel. Bij dit graven vindt een Spaanse soldaat een onbeschadigde beeltenis van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Dit kunstwerk gaat in processie naar de kerk van Empel en de Spanjaarden gaan erbij bidden om te worden gered.
De volgende dag, 8 december 1585, wordt het feest gevierd van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. De Lieve-Vrouwe-Broederschap uit ‘s-Hertogenbosch houdt een processie om, door Maria, Gods hulp in te roepen om de ingesloten Spanjaarden te redden. De leden van de broederschap en de Spanjaarden hebben een vurig geloof in Maria. In de loop van 8 december 1585 begint het hard te vriezen. Schepen van de Staatse troepen gaan naar het open water van de rivier de Maas om vastvriezen te voorkomen. Hierdoor kunnen de ingesloten Spanjaarden ontsnappen. Twee dagen later treedt de dooi in, maar zijn de Spaanse troepen veilig in ‘s-Hertogenbosch aangekomen. Door te vluchten over het bevroren water ontsnappen 4000 Spaanse militairen aan de Staatse troepen bij Oud-Empel.
Door deze wonderbaarlijke gebeurtenis neemt de verering van Maria bij Spaanse militairen toe. Spaanse gelovigen schrijven het Wonder van Empel toe aan Onze-Lieve-Vrouw. Sinds 1892 is Maria Onbevlekte Ontvangenis de beschermheilige van het Spaanse leger.
De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Empel, staat in Oud-Empel op de plaats van de voormalige kerk, en is gebouwd in november 2000. De kapel is gerealiseerd op initiatief van de “Stichting Kapel Oud-Empel” en dit is gebeurd tijdens de werken aan de dijkverzwaring. Deze kapel is gelegen vlakbij de plaats waar de Spanjaarden zich hebben ingegraven in 1585. Sinds ongeveer het jaar 800 hebben hier kerken gestaan en de laatste kerk is verwoest in november 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945). Op 9 december 2000 is de kapel ingewijd.
Jaarlijks wordt in Spanje het Wonder van Empel herdacht. Ook komen in Oud-Empel Spanjaarden op bedevaart om het wonder te herdenken en Maria te danken. Zij gaan naar de Landelinuskerk te Empel en bezoeken de Mariakapel in Oud-Empel. Op de scholen in Spanje leren de kinderen over het Wonder van Empel. Deze wonderbaarlijke gebeurtenis is dan ook bekender in Spanje dan in Nederland.
In een zijbeuk van de Landelinuskerk te Empel is een klein museum met als thema het “Wonder van Empel”.
Adres Landelinuskerk: Proosdijstraat 14 te Empel (5236AT ‘s-Hertogenbosch).
Adres “Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Empel”: Empelsedijk, Oud-Empel (5235AE ‘s-Hertogenbosch). Deze kapel staat tussen het oude kerkhof en nr 20 van de Empelsedijk.
~~~