Maria
Kamer

Weert – Museum W

Maria met Kind van Nicolaas van der Veken in Museum W te Weert

Het cultuurhistorisch Museum W is gevestigd in het oude stadhuis, tegenover de Sint Marinuskerk. Het gebouw is voltooid rond 1550 en heeft in de loop van de vele jaren enkele aanpassingen gekend. Het gebouw is een rijksmonument. Het museum beschikt over kerncollecties van regionale en religieuze kunst. Daarnaast worden wisseltentoonstellingen gehouden. In het museum wordt veel aandacht geschonken aan Maria.

Maria met Kind van Nicolaas van der Veken (1637-1709), beeldhouwer uit Mechelen, dateert uit de 2 helft van de 17e eeuw. Het beeld is van gepolychromeerd lindehout. Maria draagt haar bijna naakte Kind op de linkerarm en dichtbij het hart.

In het museum is ook een Maria-wand geplaatst met 11 beeltenissen van Maria. Het grootste beeld staat centraal in de opstelling van de beeltenissen en stelt voor Maria met Kind op de maansikkel. Maria is weergegeven als de onbevlekt ontvangen koningin van de hemel en staande op een maansikkel. Haar Kind is oorspronkelijk geheel naakt weergegeven, maar in de 19e eeuw is het geslachtsdeel weggehaald en komt er een houten lendendoekje voor in de plaats. In het begin van de 20e eeuw wordt het Kind nog steeds als te bloot gezien en is een doek van stopverf geboetseerd. De oorspronkelijke uiteinden van de maansikkel zijn afgezaagd. De beeltenis dateert van rond 1520 en is gemaakt van eikenhout en nadien beschilderd. De kunstenaar is onbekend.

Mariawand in Museum W te Weert

Maria met Kind is meermaals te zien in het museum. De voorstelling is een heel geliefd thema in de beeldende kunst. Vanaf de 14e eeuw wordt Maria veelal staande afgebeelden een liefdevolle houding tot haar Zoontje. Volgens de vermelding onderaan op de lijst is de maker Bernard van Orley (±1487-1541), schilder ontwerper van wandtapijten en glas-in-loodramen, uit Brussel.

Maria met Kind in Museum W te Weert

Een schilderij van Pieter de Grebber (±1600-±1652), Nederlands kunstschilder, toont andermaal Maria met Kind. Het is een werk uit 1632. Pieter de Grebber heeft zich toegelegd op het vervaardigen van religieuze voorstellingen en daarbij zijn invloeden van Caravaggio, Rembrandt en Rubens merkbaar met licht en donker contrasten. Het schilderij geeft nadrukkelijk weer dat de kijker door Maria wordt aangekeken met haar bruine ogen. Deze ogen volgen de bezoeker, ongeacht waar deze staat.

Maria met Kind van Pieter de Grebber in Museum W te Weert
Moeder Anna onderwijst haar dochter Maria, beeld van beschilderd lindehout in Museum W te Weert

Het van lindehout gemaakt beeld van Anna onderwijst Maria is beschilderd. De moeder wordt getoond als beschermheilige van het gezin. De beeltenis is gemaakt in de periode 1675-1700. De beeldhouwer is onbekend. De plaatsing van de beeltenis is op zo’n drie meter hoogte, waardoor Anna de bezoeker aankijkt. Haar dochter Maria heeft de blik naar boven gericht, maar kijkt de moeder niet aan.

In een grote vitrine, staat helemaal links, een zilveren afbeelding van Maria en Kind. Verondersteld is dat het komt uit de laat 18e of begin 19e eeuw. De edelsmid is onbekend.

Maria met Kind, zilveren beeld van onbekende edelsmid, in Museum W te Weert
Maria met Kind, zilveren beeltenis van Jan Baptist I Verbeckt in Museum W te Weert

In dezelfde vitrine staat links van het midden een zilveren beeltenis van Maria met Kind uit 1804. De zilversmid is Jan Baptist I Verbeckt (1735-1819) uit Antwerpen.

Een grote glazen uitstelling toont vele afbeeldingen van Maria en meermaals is Maria met Kind weergegeven.

Maria Sterre der Zee, van onbekende kunstenaar in Museum W te Weert

Maria, Sterre der Zee, is weergegeven met olieverf op een paneel. Het is gemaakt door een onbekende kunstenaar. Vermoedelijk is het werk uit de 17e eeuw en is het afkomstig uit een klooster te Maastricht.

Piëta kanonbekende beeldhouwer, Museum W te Weert

Een grote, eikenhouten piëta komt uit het begin van de 16e eeuw. Weergegeven is de treurende Maria en haar gestorven Zoon. Zichtbaar zijn de in het hout uitgesneden bloeddruppels bij de wonden van Jezus. Het is een schenking van zusters Franciscanessen van Heythuysen.

Het schilderij van de Tenhemelopneming van Maria is gemaakt met olieverf op linnen door Claes Corneliszoon Moeyaert/Nicolaes Moyaert/Mooyaert (1592-1655), die uit de school van Murillo komt. Deze religieuze schilder heeft het werk vermoedelijk gemaakt rond 1625.

Tenhemelopneming van Maria in Museum W te Weert van Claes Corneliszoon Moyaert.

Adres: Meikoel 2, 6001 EE Weert.

Actuele info is te vinden op www.museumw.nl.

Het Museum W is geopend van dinsdag tot en met zondag.

Datum eerste publicatie: 2 maart 2025
©2025 Jan van Wijk - Mariakamer.nl - All rights reserved
Come2theweb